Μπασκιρικό άλογο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μπασκιρικό άλογο είναι η φυλή αλόγου που χρησιμοποιείται από τους Μπασκίρ. Εκτρέφεται κυρίως στο Μπασκορτοστάν, παλαιότερα γνωστή ως Μπασκιρία. Είναι μια δημοκρατία εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που βρίσκεται στο δυτικό μέρος των νότιων Ουράλιων Ορέων και εκτείνεται στο Βόλγα Ποταμό. Το κύριο κέντρο της εκτροφής είναι η πρωτεύουσα της δημοκρατίας, η Ουφά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση των Μπασκιρικών αλόγων δεν είναι γνωστή. Τα κέντρα εκτροφής δημιουργήθηκαν το 1845.

Το Μπασκορτοστάν έχει το τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό αλόγων στα ομοσπονδιακά υποκείμενα της Ρωσίας, μετά από το Κράι Αλτάι και την Δημοκρατία των Σαχά. Το 2003, ο πληθυσμός των Μπασκιρικών αλόγων ανερχόταν στα 94,470 άλογα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, το Μπασκιρικό άλογο είναι ένα μικρό άλογο, με ύψος 142 εκατοστά.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του Μπασκιρικού αλόγου: ένας μικρότερος, που χρησιμοποιείται κυρίως για ιππασία, και ένας κάπως βαρύτερος τύπος στέπας.

Το Μπασκιρικό άλογο είναι εξαιρετικά σκληραγωγημένο. Μπορούν να παραμείνουν σε ανοιχτό χώρο των χειμώνα. Επίσης, μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες χιονιού και χιονοθύελλας, σε θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι τους -40°C.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπασκιρικό άλογο χρησιμοποιείται για ιππασία, γεωργική εργασία, καθώς και σε άλλες εργασίες. Δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή, και υπάρχουν αναφορές για άλογα που σχηματίζουν τρόικες, έλκηθρα που αποτελούνται από τρία άλογα, και διασχίζουν 120 με 140 χιλιόμετρα την ημέρα.

Επίσης, τα μπασκιρικά άλογα παράγουν γάλα. Η μέση ετήσια απόδοση κυμαίνεται από τα 1.500 έως τα 2.100 κιλά. Ένα μεγάλο μέρος του γάλακτος μετατρέπεται σε κουμίς. Η παραγωγή του κουμίς είναι μία εθνική δραστηριότητα των Μπασκίρ. Η καλύτερη απόδοση γάλακτος είναι 2.700 κιλά ετησίως, και η περίοδος παραγωγής είναι 240 ημέρες τον χρόνο.

Άλογα στο Όρος Τρα-Τάου, στην επαρχία Ισιμπαΐσκι του Μπασκορτοστάν
Άλογα στο Όρος Τρα-Τάου, στην επαρχία Ισιμπαΐσκι του Μπασκορτοστάν 
Άλογα στην Επαρχία Αμπζελιλόφσκι
Άλογα στην Επαρχία Αμπζελιλόφσκι 
Μπασκίριος αναβάτης, από τον Αλεξάντερ Ορλόφσκι
Μπασκίριος αναβάτης, από τον Αλεξάντερ Ορλόφσκι 
Μπασκίριος αναβάτης
Μπασκίριος αναβάτης 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]