Μάχη του Ερζερούμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Ερζερούμ
εκστρατεία του Καυκάσου
Ρώσσοι στρατιώτες μετά την κατάληψη Οθωμανικών λαβάρων
Χρονολογία1916
ΤόποςΕρζερούμ Τουρκία
ΈκβασηΝίκη των Ρώσων
Αντιμαχόμενοι
Ρωσική Αυτοκρατορία
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
290.000 πεζικό, 35.000 ιππικό, 150 φορτηγά, 20 αεροπλάνα
134.000 στρατιώτες
Απώλειες
1.000 νεκροί και 4.000 τραυματίες
10.000 νεκροί και τραυματίες
5.000 αιχμάλωτοι

Η μάχη του Ερζερούμ (ρωσικά: Эрзурумское сражение‎‎ , τουρκικά: Erzurum Taarruzu‎‎) ήταν μια μεγάλης σημασίας μάχη που κέρδισε ο Ρωσικός στρατός κατά την εκστρατεία του Καυκάσου κατά τη διάρκεια του Α' παγκοσμίου πολέμου. Αποτέλεσμά της υπήρξε η κατάληψη του Ερζερούμ από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα στην μάχη του Σαρίκαμις (sarı kamış) το 1914, οι Οθωμανοί επιχείρησαν την αναδιοργάνωσή τους. Υπήρχαν ωστόσο πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω των γεγονότων της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο εφοδιασμός του οθωμανικού στρατού από τους Αρμένιους διακόπηκε και πολλοί στρατιώτες αρμενικής καταγωγής αποτάχθηκαν από το στράτευμα.[1]

Στρατιωτικές δυνάμεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρώσοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρωσικός στρατός αποτελούνταν από 130.000 στρατιώτες πεζικού και 35.000 στρατιώτες ιππικού. Διέθετε εφεδρείες 160.000 ανδρών, 150 φορτηγά ανεφοδιασμού και 20 αεροπλάνα.

Οθωμανοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οθωμανική διοίκηση βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και δεν κατόρθωσε να αναπτύξει ικανοποιητικές δυνάμεις. Έδωσε μεγαλύτερο βάρος στη μάχη της Καλλίπολης και στην αντιμέτωπιση των κινδύνων στη Μεσοποταμία. Συνολικά διέθετε 126.000 άνδρες από τους οποίους 50.539 ήταν μάχιμοι στρατιώτες. Διέθετε 74.057 τουφέκια, και 180 πυροβόλα. Το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού που προοριζόταν για την υπεράσπιση της πόλης στάλθηκε στην Καλλίπολη, ότι απέμεινε ήταν λιγότερο λειτουργικό, παλαιό και σε κακή κατάσταση. Ο στρατός δεν είχε επαρκή ανεφοδιασμό ακόμα και σε είδη διατροφής.

Επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Οθωμανοί δεν περίμεναν καμία στρατιωτική δραστηριότητα από την Ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μάλιστα ο διοικητής του στρατού Μαχμούτ Καμίλ έλειπε στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιανουάριο μάλιστα το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο στην περιοχή.

Η πόλη του Ερζερούμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στο Ερζερούμ τόσο από βόρεια όσο και από νότια και είχε σημαντικές επιτυχίες. Αρχικά, δεν υπήρχε σχέδιο για την κατάληψη της πόλης, η οποία διέθετε εξαιρετική οχύρωση.

Οι Οθωμανοί ωστόσο δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν σχεδόν καμία από τις επιθετικές κινήσεις των Ρώσων. Η αδυναμία τους αυτή, κυρίως λόγω έλλειψης ανδρών και ικανού οπλισμού, τους ανάγκασε σε διαρκή υποχώρηση από τις θέσεις τους. Τελικά ο οθωμανικός στρατός εγκατέλειψε την άμυνα της πόλης και υποχώρησε αφήνοντας την να πέσει στα χέρια του Ρωσικού στρατού.

Το πρωί στις 16 Φεβρουαρίου το πρώτα κοζάκικα τμήματα του Ρώσικου στρατού εισήλθαν στην πόλη.

Μετά την μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οθωμανικές δυνάμεις δεν πρόλαβαν να πανηγυρίσουν την νίκη στην Μάχη της Καλλίπολης. Η απώλεια του Ερζερούμ στοίχισε πολύ στην ψυχολογία του οθωμανικού στρατού. Λίγο καιρό αργότερα, τον Απρίλιο του 1916 ο ρωσικός στρατός θα καταλάβει την Τραπεζούντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Walton, Robert. 1984. The Fall of Erzerum. Marshall Cavendish Illustrated Encyclopedia of World War I, vol iv. New York: Marshall Cavendish Corporation

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]