Συνομοσπονδία του Μπαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Συνομοσπονδία του Μπαρ (ρωσικά: Барская конфедерация, πολωνικά: Konfederacja barska) ήταν συμμαχία Πολωνών ευγενών, η οποία δημιουργήθηκε το 1768 στο οχυρό Μπαρ της Ουκρανίας, με σκοπό να υπερασπιστεί την εσωτερική και εξωτερική ανεξαρτησία της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας εναντίον τόσο της ρωσικής επιρροής, όσο και του Βασιλιά Στανίσουαφ Αύγουστου Πονιατόφσκι, ο οποίος μαζί με Πολωνούς μεταρρυθμιστές προσπαθούσε να περιορίσει την δύναμη των ευγενών της Κοινοπολιτείας.

Μεταξύ των ιδρυτών της Συνομοσπονδίας ήταν οι μεγιστάνες Άνταμ Στανίσουαφ Κρασίνσκι, επίσκοπος του Καμιένιετς, Κάρολ Στανίσουαφ Ραντζίβιου, Κάσιμιρ Πουλάσκι, ο πατέρας του και οι αδερφοί του και Μίχαου Χιερόνιμ Κρασίνσκι. Η δημιουργία της οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο και συνέβαλε στην πρώτο διαμελισμό της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας.[1] Κάποιοι ιστορικοί θεωρούν την Συνομοσπονδία του Μπαρ την πρώτη πολωνική εξέγερση.[2]

Η Συνομοσπονδία διαλύθηκε το 1776.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Confederation of Bar». Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/topic/Confederation-of-Bar. Ανακτήθηκε στις 2010-04-29. «Its activities precipitated a civil war, foreign intervention, and the First Partition of Poland.». 
  2. Deck-Partyka, Alicja (2006). Poland, a Unique Country & Its People. Bloomington: AuthorHouse. σελ. 35. ISBN 978-1-4259-1838-5. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2011. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]