Ελληνορώσων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κ.Α.Ο. Εθνικός Ελληνορώσων)

Συντεταγμένες: 37°59′51″N 23°46′28″E / 37.99750°N 23.77444°E / 37.99750; 23.77444

Ελληνορώσων
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ελληνορώσων
37°59′51″N 23°46′28″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η συνοικία Ελληνορώσων βρίσκεται στο 7ο δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, βόρεια της συμβολής των λεωφόρων Κατεχάκη και Μεσογείων. Επί της ουσίας ξεκινάει από τη βόρεια πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη και φθάνει μέχρι και τα όρια του Νέου ψυχικού. Συνορεύει με τις συνοικίες Ερυθρός Σταυρός, Γηροκομείο, Αμπελόκηποι και το Νέο Ψυχικό. Κύριες οδικές αρτηρίες της συνοικίας είναι η οδός Καραθεοδωρή και η οδός Αδριανείου, που πήρε το όνομα της από το Αδριάνειο υδραγωγείο που βρισκόταν στην περιοχή. Η πλατεία Πηνελόπης Δέλτα (αναφέρεται και ως πλατεία Ελληνορώσων) αποτελεί κέντρο της κοινωνικής ζωής της συνοικίας. Εκεί λειτουργεί και μία από τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου. Η συνοικία Ελληνορώσων εξυπηρετείται από τον σταθμό μετρό Κατεχάκη και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.

Το όνομα της συνοικίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία ονομάστηκε έτσι επειδή όταν ιδρύθηκε στέγασε Έλληνες μετανάστες προερχόμενους απ' τη Ρωσία οι οποίοι έμειναν στην ιστορία σαν Ελληνορώσοι.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κυριότερος αθλητικός σύλλογος της συνοικίας είναι ο Εθνικός Ελληνορώσων, ο οποίος αγωνίζεται στην κατηγορία καλαθοσφαίρισης της Δ΄ ΕΣΚΑ. Επίσης υπάρχουν προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας Ζευς Ερυθρού Σταυρού, η οποία εδρεύει στην ομώνυμη γειτονική συνοικία.

Προσωπικότητες της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δήμητρα Γαλάνη». www.lifo.gr. 4 Μαΐου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021.