Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου 1833

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου σχηματίστηκε στις 12 Οκτωβρίου 1833 από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, μετά τη διάλυση της Κυβέρνησης Σπυρίδωνος Τρικούπη και την αποστολή του Τρικούπη ως Πρέσβη στην Αγγλία. Ήταν η τρίτη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα και διαχείρισης της εξουσίας από την Αντιβασιλεία, στις αρχές του ίδιου έτους.

Σύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι:

Λειτουργία της κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Μαΐου 1834, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος επειδή δε συμφωνούσε με την πολιτική της Αντιβασιλείας αποχώρησε από την κυβέρνηση και διορίστηκε πρεσβευτής στην Πρωσία και Βαυαρία.

Ο Ρίζος Νερουλός ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Μαυροκορδάτου, ενώ η κυβέρνηση έμεινε ακέφαλη μέχρι τις 12 Ιουνίου 1834, οπότε η πρωθυπουργία αναθέτηκε στον Ιωάννη Κωλέττη, ο οποίος σχημάτισε την Κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη.

Κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Μαυροκορδάτου υλοποιήθηκε η Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας (1833) και ιδρύθηκε το «Γραφείο της Δημόσιας Οικονομίας» ως μέρος της Γραμματείας επί των Εσωτερικών (υπουργείο Εσωτερικών)[1] το οποίο συγκέντρωνε στα επόμενα χρόνια στοιχεία για τον πληθυσμό, βιομηχανία-βιοτεχνία και γεωργία[2].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΦΕΚ A 18/1834 Σύσταση Γραφείου Δημόσιας Οικονομίας
  2. Τ. Κατσιμάρδος (8/12/2010). «Δημιουργική στατιστική για... καλούς σκοπούς». ΕΘΝΟΣ «E». Ανακτήθηκε στις June 16, 2011.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια) «1834: Σύσταση Γραφείου της Δημοσίας Οικονομίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με ευρύτερες αρμοδιότητες. Τα χρόνια που ακολούθησαν περιορίζεται στη συγκέντρωση στοιχείων για τους τομείς του υπουργείου (πληθυσμός, βιομηχανία-βιοτεχνία, γεωργία)»