Προσωρινή Κυβέρνησις της Ελλάδος (1862)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Προσωρινή Κυβέρνησις της Ελλάδος (1862) (από τις 11 Οκτωβρίου 1862 - μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 1863) ήταν η επαναστατική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μετά την έξωση του Όθωνα και απομάκρυνση της Κυβέρνησης Ιωάννη Κολοκοτρώνη. Την αποτελούσαν οι Δημήτριος Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Βενιζέλος Ρούφος. Ο Κανάρης είχε πεισθεί με δυσκολία να συμμετάσχει, ενώ ο Ρούφος ήταν απών στην Πάτρα, έτσι η εξουσία ήταν στα χέρια του Δημητρίου Βούλγαρη.

Σύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι:

Στις 7 Φεβρουαρίου 1863, η Κυβέρνηση έχασε την υποστήριξη του Κανάρη και των υπουργών της Κουμουνδούρου, Μαυρομιχάλη, Δεληγιώργη και Ζαΐμη.

Την επόμενη μέρα, στις 8 Φεβρουαρίου ο Δ. Βούλγαρης και ο Β. Ρούφος όρισαν ως υπουργούς τους Α. Λόντο επί των Εσωτερικών, Ε. Κεχαγιά επί των Οικονομικών, Α. Μίχο επί των Στρατιωτικών και προσωρινώς των Ναυτικών, Π. Καλλιγά επί των Εξωτερικών και Ζ. Βάλβη επί της Δικαιοσύνης. Η θητεία τους κράτησε μια ημέρα, δεδομένου ότι στις 9 Φεβρουαρίου η Β' Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση αποφάσισε να αναλάβει η ίδια την εκτελεστική εξουσία «μέχρι της αποφάσεως περί νέας Κυβερνήσεως», με πρόεδρο τον Α. Μωραϊτίνη (αντιπρόεδρο της συνέλευσης) (Κυβέρνηση Μωραϊτίνη 1863).

Έργο της κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαναστατική κυβέρνηση εξανάγκασε τον Όθωνα να φύγει από την Ελλάδα και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές με σκοπό της εκλογής εθνοσυνέλευσης.

Η νέα κυβέρνηση εξέδωσε εκλογικό νόμο στις 23ης Οκτωβρίου 1862 που τροποποίησε τον εκλογικό νόμο της 18 Μαρτίου 1844. Προκήρυξε τις εκλογές του 1862 και τις υλοποίησε στις 24-27 Νοεμβρίου 1862. Από τις εκλογές αυτές προέκυψαν οι πληρεξούσιοι που έλαβαν μέρος στη Β' Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στο κείμενο του βιβλίου «Τα μετά τον Όθωνα» αναφέρεται ως Γ. Μαγγίνας, αλλά πρόκειται για τον Τάτση Μαγγίνα όπως φαίνεται στον επικήδειο λόγο προς τιμήν του ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΕΙΣ ΤΑΤΣΗΝ ΜΑΓΓΙΝΑΝ Εκφωνηθείς εν τω ιερώ ναώ της Μητροπόλεως την 18 Νοεμβρίου 1880 Νικόλαος Σαρίπολος