Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1863

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1863 (αποκαλούμενη την περίοδο εκείνη Υπουργείον Βούλγαρη) ήταν η πρώτη κυβέρνηση που διόρισε ο Βασιλιάς Γεώργιος Α', με πρωθυπουργό τον Δημήτριο Βούλγαρη στη θέση της Κυβέρνησης του Οροπεδίου του Μπενιζέλου Ρούφου.

Σύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την κυβέρνηση σχημάτισε ο βασιλιάς Γεώργιος στις 25 Οκτωβρίου 1863 με τους εξής:

Στις 20 Φεβρουαρίου 1864 παραιτήθηκαν οι Διαμαντόπουλος και Σμόλεντς και αντικαταστάθηκαν με τους:

Λειτουργία της κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυβέρνηση αμέσως αντιμετώπισε πεισματώδη αντίσταση στην Συνέλευση, λόγω των φατριών που είδαν τα συμφέροντά τους να μην αντιπροσωπεύονται. Η πρώτη ευκαιρία για σφοδρή αντιπαράθεση παρουσιάστηκε με το θέμα των στρατιωτικών. Από τον καιρό της επανάστασης, η ιεραρχία του στρατού είχε διαλυθεί, ενώ οι κατώτεροι αξιωματικοί είχαν σχηματίσει παράνομα τάγματα. Ο Σμόλεντς υπέβαλε διάταγμα περί επανόδου των νομίμων βαθμοφόρων επί κεφαλής των ταγμάτων. Αμέσως άρχισαν οι διαμαρτυρίες για να ανακληθεί το διάταγμα και να παραιτηθεί ο υπουργός, ενώ στα παρασκήνια γίνονταν ραδιουργίες για να μην υπακούσουν τα σώματα στους νέους διοικητές. Μέσα σε λίγες μέρες ο Σμόλεντς αντικαταστάθηκε, και στις 17 Δεκεμβρίου διάδοχός του ορίστηκε ο Πετιμεζάς.

Μετά την ανακατάταξη του υπουργείου ενέσκηψε η επόμενη κρίσιμη κατάσταση, όταν άρχισε στην Συνέλευση η συζήτηση του προϋπολογισμού. Η επιτροπή που προπαρασκεύασε τον προϋπολογισμό δεν είχε μεν την τόλμη να προβεί σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, όπως ήθελε ο λαός, ελάττωσε όμως οπωσδήποτε τις δαπάνες κατά δύο εκατομμύρια, κάνοντας διάφορες περικοπές. Η κυβέρνηση αντιστάθηκε, λέγοντας ότι με αυτές τις περικοπές δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, και η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε ακριβώς αυτό το θέμα με πείσμα και δεξιοτεχνία. Ως πρώτο ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία η κατάργηση μιας θέσης τμηματάρχη στο υπουργείο Οικονομικών, και η αντιπολίτευση κέρδισε την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση του Βούλγαρη, έχοντας χάσει πλέον την πλειοψηφία υπέβαλε αυθημερόν την παραίτησή της στον βασιλιά και την επομένη, 6 Μαρτίου 1864, αντικαταστήθηκε από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]