Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγεώργη Οκτωβρίου 1865

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγεώργη
Βασιλευομένη Δημοκρατία
Ημερομηνία σχηματισμού20 Οκτωβρίου 1865
Ημερομηνία διάλυσης3 Νοεμβρίου 1865
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΓεώργιος Α΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΕπαμεινώνδας Δεληγεώργης
Συνολικός αριθμός Μελών6
Συμμετέχοντα κόμματα«Εθνικόν Κομιτάτον»
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμακυβέρνηση διορισμένη από τον βασιλιά με βάση την κοινοβουλευτική απήχηση
Ιστορία
ΕκλογέςΕλληνικές βουλευτικές εκλογές 1865
Θητεία νομοθετικού σώματος28 Μαΐου 1865 - 21 Δεκεμβρίου 1867 (Α΄ κοινοβουλευτική περίοδος)
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Μαρτίου 1865
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1865

Η Κυβέρνηση Επαμεινώνδα Δεληγεώργη Οκτωβρίου 1865 (20 Οκτωβρίου 1865 – 3 Νοεμβρίου 1865) που αντικατέστησε την προηγούμενη κυβέρνηση Κουμουνδούρου, είχε ζωή μόνο 12 ημερών.
Μετά την παραίτηση του Κουμουνδούρου, ο βασιλιάς πρότεινε στον Δημήτριο Βούλγαρη τον σχηματισμό κυβέρνησης - αν και επόμενος σε ψήφους στην Βουλή ήταν ο Δεληγεώργης - (κίνηση που αν και συνταγματικά νόμιμη, δεν βοηθούσε ωστόσο στην προαγωγή του κοινοβουλευτισμού [1]), ωστόσο ο Βούλγαρης απαίτησε από τον βασιλιά, την παραίτηση του συμβούλου του κόμη Βίλχελμ Σπόνεκ, επειδή θεωρούσε ότι παρενέβαινε υπέρ του Κουμουνδούρου, στον διορισμό κυβερνήσεων.
Ο Γεώργιος αρνήθηκε, και έδωσε την πρωθυπουργία στον Δεληγεώργη.

Στις 31 Οκτωβρίου 1865 από το πλήθος των φοιτητών που είχε συγκεντρωθεί στη πλατεία Ομονοίας, ξεκίνησε μια πορεία - διαδήλωση προς τα Ανάκτορα, με κύριο σύνθημα και απαίτηση την αποπομπή του αυλικού συμβούλου Βίλχελμ Σπόνεκ. Πλήθος αστυφυλάκων («Ειρηνοφύλακες», όπως ονομάζονταν τότε), επέπεσε με ρόπαλα και γροθιές εναντίον του πλήθους, με σκοπό να το διαλύσει, και έτσι η διαδήλωση κατέληξε σε συμπλοκή με δεκάδες τραυματίες. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις του Στρατού που βρίσκονταν στην πρωτεύουσα, και κατέλαβαν θέσεις γύρω από τα Ανάκτορα, αποκλείοντάς τα. Ωστόσο, οι ταραχές συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα, 1η Νοεμβρίου, με τους φοιτητές να οχυρώνονται μέσα στο Πανεπιστήμιο, φωνάζοντας συνεχώς «Ζήτω ο Βασιλιάς» και «Κάτω ο Σπόνεκ», ενώ αποσπάσματα του Πυροβολικού (!) έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία Ομονοίας. [2].
Η κυβέρνηση διαμαρτυρόμενη για τις υπόγειες μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις του αυλικού συμβούλου, παραιτήθηκε σύσσωμη. Ο βασιλιάς για να μην οξυνθεί η κατάσταση περαιτέρω, κάλεσε τον λαοφιλή πολιτικό, Δημήτριο Βούλγαρη να αναλάβει την διακυβέρνηση, ενώ δεσμεύτηκε για την αποπομπή του Σπόνεκ. [3]


Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Α. Δημητρόπουλος: «Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις 1843-2004», κεφ. 22, http://www.greeklaws.com/pubs/results.php?id=842 Αρχειοθετήθηκε 2007-10-19 στο Wayback Machine.
  2. Εφημερίδα «Αυγή», έτος, Η', φύλλο νούμερο 1553
  3. όπου παραπάνω, αρ. φύλλου 1554
  4. ΦΕΚ Α49 /1865

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]