Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη Μαρτίου 1864

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κανάρη 1864 (αποκαλούμενη την εποχή εκείνη Υπουργείον Κανάρη) με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κανάρη διαδέχθηκε την Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1863 όταν αυτή έχασε την πλειοψηφία στις 5 Μαρτίου 1864.

Σύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυβέρνηση καταρτίστηκε στις 6 Μαρτίου 1864 και την αποτελούσαν οι:

Λειτουργία της κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα κυβέρνηση αποτελείτο από σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες. Για τον λόγο αυτό αμέσως επιδοκιμάστηκε θερμά από την κοινή γνώμη. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, πρώτη πράξη ήταν η άμεση και χωρίς συζήτηση παραδοχή του προϋπολογισμού, ακριβώς όπως τον είχε προετοιμάσει η ειδική επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης της χώρας από την Κυβέρνηση Κανάρη έγινε η συμφωνία για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (συνθήκη 17-20 Μαρτίου 1864 στο Λονδίνο). Η Ιόνιος Βουλή είχε μεν ψηφίσει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, και το θέμα θεωρείτο λυμένο. Απροσδόκητα όμως διαδόθηκαν στην Αθήνα ψίθυροι, ότι το Λονδίνο πρόσθεσε στην συνθήκη ορισμένους όρους που μείωναν την αξία της ευεργεσίας. Δύο από αυτούς ήταν ο αφοπλισμός των νησιών και η οπωσδήποτε κατεδάφιση των φρουρίων. Οι όροι αυτοί προκάλεσαν αγανάκτηση στις καρδιές των Ελλήνων. Τελικά η συνθήκη υπογράφτηκε οριστικά στις 17 Μαρτίου, θέτοντας πέρας στο Επτανησιακό ζήτημα.

Η κυβέρνηση αυτή, επέλυσε στις 14 Απριλίου το ζήτημα της εκλογής πληρεξουσίων από τα Επτάνησα και παραιτήθηκε στις 16 Απριλίου 1864, ένα μήνα και 11 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Αντικαταστάθηκε από τη μεταβατική Κυβέρνηση Ζηνοβίου Βάλβη.

Ένα ακόμη αξιομνημόνευτο έργο της κυβέρνησες αυτής ήταν το ξεκίνημα διαπραγματεύσεων με τον Μπαλτατζή περί ιδρύσεως κτηματικής τράπεζας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]