Κλειστό Γυμναστήριο Παύλος Γιαννακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλειστό Γυμναστήριο Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος
Τάφος του Ινδού
Το εσωτερικό του κλειστού γυμναστηρίου
Πλήρες όνομαΚλειστό Γυμναστήριο Λεωφόρου Αλεξάνδρας
«Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος»
Δημόσια συγκοινωνία Σταθμός Αμπελόκηποι (Μετρό Αθήνας)
ΙδιοκτήτηςΠαναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος
Είδοςαρένα
Χωρητικότητα1.500 θεατές
Επιφάνειαπαρκέ
Κατασκευή
Ολοκλήρωση1959
Εγκαίνια19 Μαρτίου 1960
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΑθήνα και Περιφέρεια Αττικής
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Καλαθοσφαίριση γυναικών
Ακαδημίες

Το Κλειστό Γυμναστήριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό και ως ο Τάφος του Ινδού, είναι κατασκευασμένο εντός του ποδοσφαιρικού γηπέδου Απόστολος Νικολαΐδης. Αποτέλεσε για δεκαετίες την έδρα των περισσότερων τμημάτων του Παναθηναϊκού.

Με απόφαση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 το κλειστό γήπεδο πήρε την ονομασία «Παύλος Γιαννακόπουλος»,[1] ενώ στις 13 Μαΐου 2017 αποφασίστηκε η ονομασία να συμπληρωθεί και να μετονομαστεί σε «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος».[2]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στην ομώνυμη λεωφόρο σε μικρή απόσταση από τον Άρειο Πάγο, το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και απέναντι από τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Η πρόσβαση γίνεται με τα λεωφορεία και τρόλεϊ που περνούν από τη λεωφόρο όπως και από τον παρακείμενο σταθμό Αμπελοκήπων του μετρό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο ήταν το πρώτο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1959, κάτω από τις θύρες 6-7 του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα εγκαίνια του έγιναν στις 19 Μαρτίου το 1960. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 1.500 θέσεις. Αυτομάτως έγινε η έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Τα εγκαίνια του γυμναστηρίου έγιναν στις 19 Μαρτίου 1960 με τη διεξαγωγή του αγώνα μπάσκετ της εφηβικής ομάδας του Παναθηναϊκού ενάντια στο Μίλωνα. Κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ένας δημοσιογράφος για να περιγράψει τη στενότητα του γηπέδου το αποκάλεσε Τάφο του Ινδού από την ομώνυμη ταινία της εποχής, του Φριτς Λανγκ.[3] Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, η οποία πλέον είναι και η επικρατέστερη[4], η ονομασία δόθηκε από τον καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και μετέπειτα γενικό αρχηγό, τον Τάσο Στεφάνου, ο οποίος παρομοίασε τα σκαλιά του γηπέδου με τα σκαλιά που οδηγούσαν στον τάφο της ομώνυμης ταινίας.

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του γηπέδου οι αγώνες δίνονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες καθώς το γήπεδο συχνά πλημμύριζε, ενώ η θέρμανση ήταν ελλιπής. Στον Τάφο του Ινδού η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού κατέκτησε 14 Πρωταθλήματα Ελλάδας από το 1961 έως το 1984, ενώ αγωνίστηκε εκεί έως την έλευση του Νίκου Γκάλη το 1992. Ανάλογες διακρίσεις είχαν και ομάδες ανδρικής και γυναικείας πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού που χρησιμοποίησαν επί δεκαετίες το γήπεδο.

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Παναθηναϊκού εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το γήπεδο ως έδρα. Επίσης εκεί προπονούνται και τα νεανικά τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Στο κλειστό γυμναστήριο λαμβάνουν χώρο και οι γενικές συνελεύσεις, οι ψηφοφορίες και οι εορτασμοί του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγκαταστάσεις». www.panathinaikos1908.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2017. 
  2. ««Το κλειστό γυμναστήριο θα ονομάζεται εφ'εξής Παύλος & Θανάσης Γιαννακόπουλος»». www.sdna.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2017. 
  3. Xenides, George. «Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας "Απόστολος Νικολαΐδης"». www.stadia.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2016. 
  4. «Βραδιά αναμνήσεων στον Τάφο του Ινδού». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Συντεταγμένες: 37°59′12″N 23°45′17″E / 37.986641°N 23.754858°E / 37.986641; 23.754858