Σεισμός των Κυθήρων (2006)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ναός της Αγίας Τριάδας στα Μητάτα υπέστη ζημιές από το σεισμό.

Ο σεισμός των Κυθήρων συνέβη στις 13:34:53 ώρα Ελλάδας, στις 8 Ιανουαρίου 2006. Έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Η μέγιστη ένταση του ήταν βαθμού VII (πολύ ισχυρός) στην κλίμακα έντασης σεισμών Μερκάλι. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται ακριβώς έξω από το νησί των Κυθήρων, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας.

Ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Μοσχάτο ενώ ενα άτομο τραυματίστηκε και αρκετοί δρόμοι και κτίρια στα Κύθηρα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πολλά παλιά σπίτια στο νησί κατέρρευσαν, ενώ τμήμα της πλατείας των Μητάτων αποκολλήθηκε με κατεύθυνση την κοιλάδα από μια μεταγενέστερη κατολίσθηση. Μερικά κτίρια στην Πελοπόννησο πολύ κοντά στο επίκεντρο υπέστησαν ζημιές (Ακρωτήριο του Μαλέα). Στο νησί της Κρήτης, δύο άτομα τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη δυτική Κρήτη κατεγράφησαν 146 κτίρια με ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του παλαιού δημαρχείου των Χανίων, του τρίτου ενετικού οπλοστασίου, εννέα σχολείων και πολλά σπίτια στη παλιά Βενετική πόλη.

Ωστόσο, παρά το μέγεθος και τη διάρκεια του σεισμού (τα κτίρια στην Αθήνα επηρεάστηκαν για σχεδόν 40 δευτερόλεπτα) δεν αναφέρθηκε κάποια άλλη σημαντική ζημιά ή τραυματισμός στον ισχυρότερο σεισμό στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί ο σεισμός είχε εστιακό βάθος περίπου 55 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στο Μπάρι στην Αδριατική Θάλασσα, στη Νάπολη και τη νότια Ιταλία, τη Μάλτα, την Κροατία, το Κάιρο και ακόμη και κατά μήκος των ακτών του Λιβάνου, της Συρίας και του Ισραήλ.[1] Δεν υπήρξε τσουνάμι λόγω του σεισμού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ισχυρός σεισμός, μεταξύ Κυθήρων και Χανίων, συγκλόνισε την Ελλάδα». in.gr. 8 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.