Κατάλογος αθλητικών αντιπαλοτήτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ως αθλητική αντιπαλότητα χαρακτηρίζεται ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ αθλητικών ομάδων ή αθλητών. Αυτή η πίεση του ανταγωνισμού γίνεται αισθητή από παίκτες, προπονητές και διοίκηση, αλλά ίσως γίνεται περισσότερο αισθητή από τους οπαδούς. Η ένταση της αντιπαλότητας ποικίλλει από μία φιλική έως και μία βίαιη αναμέτριση, αφετέρου, ότι, σε μία περίπτωση οδήγησε σε στρατιωτική σύγκρουση (ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου). Οι ιδιοκτήτες των ομάδων συνήθως ενθαρρύνουν τέτοιου είδους αντιπαλότητες, δεδομένου ότι αυξάνουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων και την προσέλευση τους στους χώρους διεξαγωγής, όπως και την τηλεθέαση, αλλά μια αντιπαλότητα που ξεφεύγει από τον έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε μάχες, χουλιγκανισμό, ταραχές ή ακόμα και μοιραίες συνέπειες.[1] Συχνά, το θέμα των αθλητικών ανταγωνισμών είναι καυτό και αμφιλεγόμενο, όπως η πολιτική και η θρησκεία.[2]

Πίνακας περιεχομένων

Επισκόπιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αντιπαλότητες προέρχονται από διάφορες πηγές. Η απλή γεωγραφική εγγύτητα, καθώς και οι συχνές συναντήσεις σε σημαντικά παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αντιπαλότητες. Η αναμέτριση μεταξύ δύο αντιπάλων στενής γεωγραφικής εγγύτητας, συνήθως ονομάζεται τοπικό ντέρμπι, ή απλά ντέρμπι (derby, στα βρετανικά αγγλικά προφέρεται: [dɑrbi], στα αμερικανικά και αυστραλιανά αγγλικά προφέρεται: [dɜrbi]) μία αθλητική αναμέτριση μεταξύ δύο ομάδων από την ίδια κωμόπολη, πόλη ή περιοχή, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο (association football). Η φράση πιθανότατα προήλθε από «Το Ντέρμπι» (The Derby), μια ιπποδρομία στην Αγγλία, που ιδρύθηκε από τον 12ο Κόμη του Ντέρμπι το 1780, δεδομένου ότι τουλάχιστον από το 1840, ο όρος «ντέρμπι» έχει χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό στα αγγλικά για να υποδηλώσει κάθε είδους αθλητική διοργάνωση.[3] Μια άλλη ευρέως διαδεδομένη θεωρία, αν και δεν έγινε δεκτή από το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary), είναι ότι η φράση προήλθε από την ίδια την πόλη του Ντέρμπι. Ήταν γνωστή ως η τοποθεσία ενός χαοτικού και πληθωρικού παιχνιδιού, στο οποίο εμπλεκόταν ολόκληρη η πόλη και συχνά οδηγούσε σε θανάτους. Τα τέρματα βρίσκονταν στο Νουνς Μιλ (Nuns Mill) στο βορρά και στο Γκάλοους Μπαλκ (Gallows Balk) στα νότια της πόλης, με ένα μεγάλο μέρος της δράσης να πραγματοποιείται στον ποταμό Ντέργουεντ (Derwent) ή το Μαρκίτον Μπρουκ (Markeaton Brook). Ονομαστικά οι παίκτες προέρχονταν από τις ενορίες των Αγίων Πάντων και του Αγίου Πέτρου, αλλά στην πράξη το παιχνίδι ήταν ελεύθερο για όλους έως και 1.000 παίκτες. Ένας Γάλλος ο οποίος παρατήρησε τον αγώνα το 1829 περιέγραψε τη φρίκη, «αν οι Άγγλοι αυτό το αποκαλούν παιχνίδι, θα ήταν αδύνατο να πούμε πως αποκαλούν την μάχη». Ο παραδοσιακός ποδοσφαιρικός αγώνας Σρόουβταϊντ (Shrovetide) είναι κοινός τόπος στην πόλη του Άσμπουρν στο Ντέρμπισαϊρ.[4]

Σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου, τα πραγματικά τοπικά ντέρμπι είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όπου ο όρος πέριξ αντιπαλότητα (crosstown rivalry) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αντιπαλότητα μεταξύ δύο ομάδων στην ίδια μητροπολιτική περιοχή. Ακόμα και οι αναμετρίσεις που μπορούν να θεωρηθούν «τοπικά ντέρμπι» λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, χαρακτηρίζουν συχνά τις ομάδες που αντλούν κατά κύριο λόγο υποστηρικτές από διαφορετικές γεωγραφικές κοινότητες, κυρίως λόγω του ότι οι επαγγελματικές αθλητικές ομάδες δεν θέλουν να αντλούν τους ίδιους υποστηρικές, έτσι ώστε κάθε άτομο να χρειάζεται περισσότερα χρήματα να δαπανήσει για την ομάδα του, αντί να διαιρείται μεταξύ πολλών ομάδων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε αναμετρίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ σε ορισμένες αναμετρίσεις ενδέχεται τα παιχνίδια να διεξάγονται μεταξύ ομάδων, των οποίων οι έδρες απέχουν λιγότερο από 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) μεταξύ τους, που εκπροσωπούν διαφορετικές γεωγραφικές κοινότητες. Δύο παραδείγματα είναι η τριγωνική αντιπαλότητα μεταξύ των Νιου Γιορκ Ρέιντζερς (που αντιπροσωπεύουν τη Νέα Υόρκη), των Νιου Γιορκ Άιλαντερς (που αντιπροσωπεύουν το Λονγκ Άιλαντ), των Νιου Τζέρσι Ντέβιλς, και στο παρελθόν των Χάρτφορντ Γουέιλερς (Κονέκτικατ), στην National Hockey League (NHL), και η πρώην αντιπαλότητα μεταξύ Νιου Γιορκ Νικς και Νιου Τζέρσεϊ Νετς στην National Basketball Association (NBA). Η αναμέτριση Νικς - Νετς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πλήρες ντέρμπι αφού οι Μπρούκλιν Νετς αγωνίζοται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μια περιοχή στο εσωτερικό της βάσης των οπαδών των Νικς. Μια παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Περιοχή Σαν Φρανσίσκο Μπέι για το μπέιζμπολ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο, ενώ οι Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς και οι Όκλαντ Αθλέτικς βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, όπως είναι οι Φόρτι Νάινερς του Σαν Φρανσίσκο και οι Όκλαντ Ρέιντερς, έχουν βάσεις υποστηρικτών κάπως διαφορετικές γεωγραφικά, που χωρίζονται από το Σαν Φρανσίσκο Μπέι. Επιπλέον, στο Λος Άντζελες, υπάρχουν αντιπαλότητες, όπως των Λος Άντζελες Ντότζερς έναντι των Λος Άντζελες Έιντζελς, που εδρεύουν στο Άναχαϊμ, στην Major League Baseball (MLB). Μικρά πρωταθλήματα, τα οποία είναι περιφερειακά από τη φύση τους, διαθέτουν πολλές περιφερειακές αντιπαλότητες, μερικές από τις οποίες (π.χ. οι Στέιτεν Άιλαντ Γιάνκις έναντι των Μπρούκλιν Σάικλονς) είναι πραγματικές πέριξ αντιπαλότητες.

Κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις μπορεί επίσης να λάβουν χώρα σε μια αθλητική αντιπαλότητα, όπως όταν η ινδοπακιστανική πολιτική σύγκρουση διαχέεται στον αγώνα κρίκετ Ινδίας - Πακιστάν, ή όταν οι θρησκευτικές διαφορές της Γλασκώβης εκφράζονται στο ντέρμπι Σέλτικ - Ρέιντζερς (γνωστό ως το Όλντ Φιρμ ντέρμπι). Το Όλντ Φιρμ (Old Firm) θεωρείται ως η μεγαλύτερη και πιο έντονη αντιπαλότητα στον αθλητισμό. Οι ποιο ήπιες μορφές αντιπαλότητας είναι αυτές μεταξύ κολεγιακών ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συχνά περιλαμβάνουν φάρσες που αντίπαλες φοιτητικές οργανώσεις πραγματοποιούν η μία στην άλλη, όπως η κλοπή μασκότ ή το βάψιμο των χρωμάτων του άλλου σχολείου κάπου στην πανεπιστημιούπολη του αντίπαλου σχολείου.

Σε ορισμένα πρωταθλήματα, οι αγώνες μεταξύ των αντιπάλων θεωρούνται επισήμως ως σημαντικά παιχνίδια και ο νικητής παίρνει ένα ασυνήθιστο δώρο (δηλαδή σχάρα, τρόπαιο, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, κλπ).

Ντέρμπι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικό ντέρμπι ή απλά ντέρμπι έχει επικρατήσει να ονομάζεται μια αθλητική συνάντηση ανάμεσα σε δυο ομάδες της ίδιας πόλης ή περιοχής ή έστω ανάμεσα στις πιο ιστορικές ομάδες μιας χώρας. Η λέξη είναι αγγλικής προέλευσης και πιθανότατα προέρχεται από την πόλη Ντέρμπι (Derby) της κεντρικής Αγγλίας.

Προέλευση της ονομασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση της λέξης για τις αθλητικές συναντήσεις προήλθε πιθανότατα από την ιπποδρομία του Ντέρμπι, που ιδρύθηκε το 1780 από τον 12ο Kόμη του Ντέρμπι.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως η ονομασία ντέρμπι δόθηκε για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα για τους αγώνες ΈβερτονΛίβερπουλ Φ.Κ., τα γήπεδα των οποίων ήταν πολύ κοντά και τα χώριζε το Στάνλεϊ Παρκ που ανήκε στον Κόμη του Ντέρμπι.

Πάντως, η πρώτη φορά που ένας αγώνας αναφέρεται ως «τοπικό ντέρμπι» ήταν στις 9 Μαρτίου 1889, τρία χρόνια πριν από την ίδρυση της Λίβερπουλ. Η εφημερίδα "Widnes Weekly News" χαρακτήρισε ως τοπικό ντέρμπι το παιχνίδι ράγκμπι ανάμεσα στη Γουίντνες (Widnes) και τη Μαορίς (Maoris).

Μια άλλη αρκετά διαδεδομένη εκδοχή, είναι πως στην πόλη του Ντέρμπι γινόταν ένας παραδοσιακός ποδοσφαιρικός αγώνας, στον οποίο συμμετείχε όλη η πόλη και συχνά κατέληγε σε συμπλοκές. Ο αγώνας είχε ως αγωνιστικό χώρο όλη την έκταση της πόλης με τα δύο τέρματα να βρίσκονται στο βόρειο και στο νότιο άκρο της. Οι δυο αντίπαλες ομάδες προέρχονταν από τις ενορίες των Αγίων Πάντων και του Αγίου Πέτρου και στην πράξη συμμετείχαν όλοι όσοι επιθυμούσαν, δηλαδή πάνω από 1000 άτομα. Ένας Γάλλος που παρακολούθησε τον αγώνα του Ντέρμπι το 1829 τον περιγράφει ως τρομακτικό και σημειώνει πως αυτό που συνέβαινε δεν έπρεπε να αποκαλείται παιχνίδι αλλά μάχη. Ο παραδοσιακός αγώνας της πόλης του Ντέρμπι ενδεχομένως έδωσε την ονομασία «ντέρμπι» στις συναντήσεις τοπικών ομάδων, στις οποίες επικρατεί πάντα μεγάλος φανατισμός.

Από όλες αυτές τις εκδοχές το μόνο σίγουρο που προκύπτει είναι πως το όνομα σχετίζεται έτσι ή αλλιώς με την περιοχή του Ντερμπισάιρ της κεντρικής Αγγλίας.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο χαρακτηριστικό των αγώνων ντέρμπι είναι η πέραν των αθλητικών πλαισίων διάσταση του ανταγωνισμού μεταξύ δύο συλλόγων και ο συνακόλουθος φανατισμός ανάμεσα στους φιλάθλους τους που συχνά μεταφέρεται και στους ποδοσφαιριστές. Η αντιπαλότητα ενδέχεται να έχει ως υπόβαθρο θρησκευτικές, πολιτικές, εθνικές ή κοινωνικές διαφορές. Για παράδειγμα στο ιστορικό ντέρμπι της Γλασκόβης μεταξύ της Σέλτικ και των Ρέιντζερς Γλασκώβης εκδηλώνεται η διαφορά ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές κοινότητες της πόλης, τους καθολικούς και τους προτεστάντες, ενώ σε εκείνο του Μπουένος Άιρες μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ εκφράζεται η αντίθεση ανάμεσα στην εργατική και την αστική τάξη.

Ντέρμπι αποκαλείται και η αναμέτρηση ανάμεσα στις μεγαλύτερες ομάδες μιας χώρας, όπως το ντέρμπι της Ολλανδίας ανάμεσα στον ΑΦΚ Άγιαξ και τη Φέγενορντ ή το παραδοσιακό ελληνικό ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα. Στα ντέρμπι Ντιναμό ΖάγκρεμπΠαρτιζάν Βελιγραδίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία η εθνική αντιπαλότητα ανάμεσα στους Σέρβους και τους Κροάτες.

Το παράδοξο είναι πως σήμερα δεν υπάρχει ντέρμπι στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας, αφού έχει μόνο μια ομάδα, την Ντέρμπι Κάουντι. Παλιότερα υπήρχε και μια δεύτερη, η Ντέρμπι Μίντλαντ αλλά κάποια στιγμή οι δυο ομάδες συγχωνεύτηκαν.

Αμερικανικό ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

National Football League[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Τζέρι Ράις Ντέιον Σάντερς 1989–1996 [5]
Τομ Μπράντι Πέιτον Μάνινγκ 2000– Αντιπαλότητα Μπράντι–Μάνινγκ [6]

Κολεγιακό ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλιανό ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στίβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατομικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Flag of the United Kingdom.svg Στιβ Όβετ Flag of the United Kingdom.svg Σεμπάστιαν Κόε [7]
Flag of Jamaica.svg Γιουσέιν Μπολτ Flag of the United States.svg Τάισον Γκέι [8]
Flag of Jamaica.svg Ασάφα Πάουελ Flag of the United States.svg Τάισον Γκέι [9][10]
Flag of Cuba.svg Ντάιρον Ρόουμπλς Flag of the People's Republic of China.svg Λιου Ξιανγκ [11]
Flag of the United States.svg Τζόαν Μπένουα Flag of Norway.svg Γκρέτε Βάιτς [12]
Flag of Jamaica.svg Γιουσέιν Μπολτ Flag of Jamaica.svg Γιόχαν Μπλέικ [13]
Flag of Canada.svg Μπεν Τζόνσον Flag of the United States.svg Καρλ Λιούις [14]
Flag of Jamaica.svg Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν Flag of the United States.svg Άλισον Φέλιξ 2004– [15]
Flag of Italy.svg Οντίνα Βάλα Flag of Italy.svg Κλαούντια Τεστόνι 1932–1940 Αντιπαλότητα Τεστόνι–Βάλα [16]
Flag of Italy.svg Λουίτζι Φατσέλι Flag of the United Kingdom.svg Ντέιβιντ Μπέρλι 1927–1933 [17]

Ομαδικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Διεθνής στίβος Φινλανδία–Σουηδία Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Sweden.svg Σουηδία 1925– [18]
Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες [19][20][21]

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπάντμιντον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπέιζμπολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομινικανή Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Major League Baseball[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλαθοσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι (Вечно дерби) Λέφσκι Σόφιας ΤΣΣΚΑ Σόφιας [22]

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Κλασικό (Clasico) Ορτέζ Λιμόζ 1986-1996 [23]
Βιλερμπάν Ορτέζ [24]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι Αιωνίων Αντιπάλων Ολυμπιακός Παναθηναϊκός [25]
Ντέρμπι ΑΕΚ–Παναθηναϊκού Α.Ε.Κ. Παναθηναϊκός [26]
Ντέρμπι Ολυμπιακού–ΑΕΚ Ολυμπιακός Α.Ε.Κ. [27]
Ντέρμπι του Βορρά Άρης ΠΑΟΚ [28]
Ντέρμπι Ολυμπιακού–ΠΑΟΚ Ολυμπιακός ΠΑΟΚ [29]
Ντέρμπι των Δικεφάλων Α.Ε.Κ. ΠΑΟΚ [30]

Ισραήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι του Τελ Αβίβ Μακάμπι Τελ Αβίβ Χάποελ Τελ Αβίβ [31]

Λιθουανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Λιέτουβος Ρίτας Ζαλγκίρις [32]

Π.Γ.Δ.Μ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι των Σκοπίων (Вечна дерби на Скопје) Ραμποτνίσκι ΜΖΤ [33]

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι (Вечити дерби) Παρτιζάν Ερυθρός Αστέρας [34]

Σλοβενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ελ Κλάσικο Μπαρτσελόνα Ρεάλ Μαδρίτης [35]
Βασκικό ντέρμπι Σάσκι Μπασκόνια Μπιλμπάο Μπάσκετ [36]

Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

National Basketball Association[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Λάρι Μπερντ Μάτζικ Τζόνσον 1979–1991 [37]

Μπόντι μπίλντινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ Σέρχιο Ολίβα [38]

Πυγμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ατομικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Flag of the United States.svg Μοχάμεντ Άλι Flag of the United States.svg Τζόι Φρέιζιερ 1971–1975 Fight of the Century
Ali-Frazier II
Thrilla in Manila
[39]
Flag of the United States.svg Σούγκαρ Ρέι Λέοναρντ Flag of Panama.svg Ρομπέρτο Ντουράν 1980–1989 The No Mas Fight [40]
Flag of the Philippines.svg Μάνι Πακιάο Flag of the United States.svg Φλόιντ Μέιγουέδερ, Τζρ. 1999- Mayweather vs. Pacquiao [41]

Ομαδικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Puerto Rican-Mexican boxing rivalry Flag of Mexico.svg Μεξικό Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 1930s–2010s [42]

Καναδικό ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Χάμιλτον Τάιγκερ-Κατς Τορόντο Άργκονοτς 1873– [43][44]
Banjo Bowl Γουίνιπεγκ Μπλου Μπόμπερς Σασκάτσεουαν Ρουράιντερς 1936– [45]
Battle of Alberta Έντμοντον Έσκιμος Κάλγκαρι Σταμπίντερς 1949– [46]

Κολεγιακός αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κρίκετ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Auty Cup Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Flag of Canada.svg Καναδάς 1844– [47]
The Ashes Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of England.svg Αγγλία 1877– [48]
N/A Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of South Africa.svg Νότιος Αφρική 1902– [49]
Pataudi Trophy Flag of India.svg Ινδία Flag of England.svg Αγγλία 1932– [50]
Chappell–Hadlee Trophy Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 1946– [51]
India–Pakistan cricket rivalry Flag of India.svg Ινδία Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 1947– [52][53]
Border–Gavaskar Trophy Flag of Australia.svg Αυστραλία Flag of India.svg Ινδία 1947– [54][55][56]

Άλλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Royal–Thomian Ρόγιαλ Κόλετζ, Κολόμπο Σ. Τόμας Κόλετζ, Μτ Λαβίνια 1879– [57]
Chennai Super Kings–Mumbai Indians rivalry Τσενάι Σούπερ Κινγκς Μουμπάι Ίντιανς 2008– [58]
Sydney Derby Σίντνεϊ Σίξερς Σίντνεϊ Θάντερ 2011– [59]
London derby Μίντλσεξ Σάρεϊ [60]
War of the Roses Λάνκασαϊρ Γιόρκσαϊρ [61]
West Midlands derby Γουόρικσαϊρ Γουόρστερσαϊρ [62]

Αθλήματα μπιλιάρδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Γουίλι Μοσκόνι Ρούντολφ Γουόντεροουν, Τζρ. Pool (cue sports) [63][64][65]

Κέρλινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Γκλεν Χάουαρντ Κέβιν Μάρτιν [66]
Τζένιφερ Τζόουνς Κέλι Σκοτ [67]

Ποδηλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Τζίνο Μπαρτάλι Φαούστο Κόπι αγώνες δρόμου 1940–1956 [68]
Ζακ Ανκτίλ Ρεμόν Πουλιντόρ αγώνες δρόμου [69]
Γκρεγκ ΛεΜοντ Μπερνάρ Ινό αγώνες δρόμου 1984—1986 [70]
Γκρεγκ ΛεΜοντ Λορέν Φινιόν αγώνες δρόμου [71]
Γκρεμ Όμπρι Κρις Μπόρντμαν ποδηλασία πίστας [72]
Φραντσέσκο Μοζέρ Μπέπε Σαρόνι αγώνες δρόμου 1978–1986 [73][74]
Λανς Άρμστρονγκ Μάρκο Παντάνι αγώνες δρόμου 2000 [75][76]
Λανς Άρμστρονγκ Γιαν Ούλριχ αγώνες δρόμου 2000' [77]
Άννα Μέαρες Βικτώρια Πέντλετον ποδηλασία πίστας —2012 [78][79][80]
Αλμπέρτο Κονταδόρ Άντι Σλεκ αγώνες δρόμου [81][82][83]
Αλμπέρτο Κονταδόρ Κρις Φρόουμ αγώνες δρόμου 2013- [84]
Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
ποδηλασία πίστας Μεγάλη Βρετανία Αυστραλία 2000- [85]

Βελάκια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Τζόκι Γουίλσον Έρικ Μπρίστοου 1980–1989 [37]
Φιλ Τέιλορ Ρέιμοντ φαν Μπάρνεφελντ 2006– [86]

Καταδύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Κιου Μπο Τομ Ντέιλι [87]

Χόκεϊ επί χόρτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
India–Pakistan field hockey rivalry Flag of India.svg Ινδία Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 1947- [88]

Καλλιτεχνικό πατινάζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Flag of Russia.svg Μάσια Ούσοβα
Flag of Russia.svg Αλεξάντερ Ζούλιν
Flag of Russia.svg Οξάνα Γκρίσουκ
Flag of Russia.svg Εβγκένι Πλατόφ
1992–1994 [89]
Flag of the United States.svg Νάνσι Κέριγκαν Flag of the United States.svg Τόνια Χάρντινγκ –1994 [37]
Flag of South Korea.svg Κιμ Γιούνα Flag of Japan.svg Μάο Ασάντα 2004– [90]

Γκολφ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ράιντερ Καπ (Ryder Cup) Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Flag of Europe.svg Ευρώπη [91]
Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Οκλαχόμα Στέιτ Κάουμποϊς Χιούστον Κούγκαρς [92]

Γυμναστική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα [93]
Flag of Japan.svg Ιαπωνία Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα [94]

Χειροσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Flag of Greece.svg Ελλάδα Flag of Cyprus.svg Κύπρος [95]

Αυστρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λευκορωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βέλγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κροατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γερμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισραήλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουγγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Π.Γ.Δ.Μ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτογαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σλοβενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ισπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουκρανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιπποδρομίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Seabiscuit War Admiral 1938 [96]
Affirmed Alydar 1978 [97]
Sunday Silence Easy Goer 1989 [98]

Χόκεϊ επί πάγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

National Hockey League[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kontinental Hockey League[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Αιώνιο ντέρμπι (Вечно дерби) Λέφσκι Σόφιας ΤΣΣΚΑ Σόφιας [99]

Τσεχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι της Πράγας Σλαβια Πράγας Σπάρτα Πράγας - [100]
ΛΧΚ Γιεστράμπι Προστέγιοφ ΑΖ Χαβίροφ - [101]
ΧΚ Παρντούμπιτσε ΧΚ Χράντετσ Κράλοβε - [102]
ΧΚ Πορούμπα Ζουμπρ Πρερόφ - [103]

Φινλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουγγαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νορβηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρουμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σλοβακία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
ΧΚΜ Ζβόλεν ΜσΧΚ Ζίλινα - [104][105]
ΜσΧΚ Ζίλινα ΜΧΚ Μάρτιν - [106]

Σλοβενία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελβετία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Ντέρμπι της Ελβετίας ΧΚ Νταβός - [107]

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Flag of Canada.svg Καναδάς Flag of Russia.svg Ρωσία 1954, αλλά κυρίως μετά το 1972 [108]
Canada–United States sports rivalries Flag of Canada.svg Καναδάς (Ανδρών) Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες (Ανδρών) 1920– [109]
Canada–United States sports rivalries Flag of Canada.svg Καναδάς (Γυναικών) Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες (Γυναικών) 1990– [110]
Flag of Finland.svg Φινλανδία Flag of Sweden.svg Σουηδία 1932– [111][112]
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Flag of Russia.svg Ρωσία 1954, αλλά κυρίως μετά το 1968 [113]
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Flag of Slovakia.svg Σλοβακία [114]

Λακρός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολεμικές τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Flag of South Korea.svg Κιμ Τζάε Μπουμ Flag of Germany.svg Όλε Μπίσοφ 2008– Τζούντο [12]
Flag of the Netherlands.svg Άντον Χέσινγκ Flag of Japan.svg Ακίο Καμινάγκα 1964 Τζούντο [12]

Μικτές πολεμικές τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μηχανοκίνητος αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευαστών, αυτοκινήτων, ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά κλάδος διάστημα Πηγή
Bugatti Bentley Sports car racing [115]
Silver Arrows Mercedes-Benz Auto Union Grand Prix 1934–1939 [116]
Ferrari Alfa Romeo Formula One [117]
1955 Le Mans disaster Jaguar Cars Mercedes-Benz Sports car racing 1955 [118]
Ford Ferrari Sports car racing 1962–1967 [119]
Shelby Cobra Ferrari 250 GTO Sports car racing 1963–1965 [115]
Ford Mustang Chevrolet Camaro Trans-Am Series [120]
Petty Enterprises Wood Brothers Racing Sprint Cup Series [121]
Nissan Skyline GT-R Mazda R100 and RX-3 Touring car racing 1969–1973 [122]
McLaren Ferrari Formula One [115][123][124]
Bigfoot Grave Digger monster truck [125]
Chip Ganassi Racing Penske Racing CART
IndyCar Series
Sprint Cup Series
[126]
Ford Galaxie and Ford Falcon Mini British Touring Car Championship 1960s [127]
Team Losi Team Associated Radio controlled car racing 1988— [128]
Hendrick Motorsports Penske Racing Sprint Cup Series 1989— [129]
Holden Ford Australia Australian Touring Car Championship
V8 Supercars
[130]
Ford Sierra RS Cosworth BMW M3 Touring car racing 1987–1992 [115]
Spirit of America Formula Shell LSRV ThrustSSC Land speed record 1996−1997 [131]
Audi Peugeot Sports car racing 2007–2011 [132]

Οδηγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά κλάδος διάστημα λήμμα Πηγή
Flag of the United Kingdom.svg Μάλκομ Κάμπελ Flag of the United Kingdom.svg Χένρι Σίγκρεϊβ Land speed record 1926—1930 [133][134]
Flag of the United Kingdom.svg Τζον Κομπ Flag of the United Kingdom.svg Τζόρτζ Έιστον Land speed record 1937—1939 [135][136]
Flag of Italy.svg Τάτσιο Νουβολάρι Flag of Italy.svg Ακίλε Βάρτσι Grand Prix [137]
Flag of Argentina.svg Χουάν Μανουέλ Φάνχιο Flag of the United Kingdom.svg Στέρλινγκ Μος Formula One 1954—1957 [138]
Flag of Italy.svg Πιέρο Ταρούφι Flag of Italy.svg Φελίτσε Μπονέτο Formula One
Grand Prix
Sports car racing
—1953 [139]
Flag of the United Kingdom.svg Τόμι Σόπγουιθ Flag of the United Kingdom.svg Τζακ Σιρς British Saloon Car Championship 1958 [127]
Flag of the United States.svg Αρτ Άρφονς Flag of the United States.svg Κρέιγκ Μπρίντλαβ Land speed record 1964—1966 [140][141][142]
Flag of the United Kingdom.svg Φιλ Ριντ Flag of the United Kingdom.svg Μπιλ Άιβι Grand Prix motorcycling 1968 [143]
Flag of Italy.svg Τζάκομο Αγκοστίνι Flag of the United Kingdom.svg Μάικ Χέιλγουντ Grand Prix motorcycling 1965—1967 [144]
Flag of Switzerland.svg Γιο Σίφερτ Flag of Mexico.svg Πέδρο Ροδρίγες Formula One
Sports car racing
1970—1971 [145]
Flag of Austria.svg Νίκι Λάουντα Flag of the United Kingdom.svg Τζέιμς Χαντ Formula One 1976—1977 [146]
Flag of Brazil.svg Άιρτον Σένα Flag of the United Kingdom.svg Τέρι Φάλερτον Karting World Championship 1978—1980 [147][148][149]
Flag of the United Kingdom.svg Μπαρι Σιν Flag of the United States.svg Κένι Ρόμπερτς Grand Prix motorcycling 1978—1982 [150]
Flag of Australia.svg Άλαν Τζόουνς Flag of Argentina.svg Κάρλος Ρέουτεμαν Formula One 1981 [151]
Flag of Finland.svg Κέκε Ρόσμπεργκ Flag of Canada.svg Ζιλ Βιλνέβ Formula One [152]
Flag of France.svg Ντιντιέ Πιρονί Flag of Canada.svg Ζιλ Βιλνέβ Formula One 1982 [153]
Flag of the United Kingdom.svg Νάιτζελ Μάνσελ Flag of Brazil.svg Νέλσον Πικέ Formula One 1986—1987 [37]
Flag of the United States.svg Γουέιν Ρέινι Flag of the United States.svg Κέβιν Σουόντς Grand Prix motorcycling 1986—1993 [154]
Flag of France.svg Αλέν Προστ Flag of Brazil.svg Άιρτον Σένα Formula One 1988—1991, 1993 [155][156]
Flag of New Zealand.svg Ρομπ Μίλεν Flag of Japan.svg Ναμπουχίρο Τατζίμα Hillclimbing 1990—2000 [157][158]
Flag of the United Kingdom.svg Καρλ Φόγκαρτι Flag of the United States.svg Σκοτ Ράσελ Superbike World Championship 1992—1994 [159]
Flag of the United Kingdom.svg Ντέιμον Χιλ Flag of Germany.svg Μίχαελ Σουμάχερ Formula One 1994—1996 [115]
Flag of Italy.svg Λόρις Καπιρόσι Flag of Japan.svg Τετσούγια Χαράντα Grand Prix motorcycling 1998 [143]
Flag of the United Kingdom.svg Νάιαλ Μακένζι Flag of the United Kingdom.svg Στιβ Χίσλοπ British Superbike Championship 1998 [143]
Flag of the United Kingdom.svg Νιλ Χότζσον Flag of New Zealand.svg Άαρον Σλάιτ Superbike World Championship 1998 [143]
Flag of the United Kingdom.svg Ματ Νιλ Flag of the United Kingdom.svg Τζέισον Πλέιτο British Touring Car Championship [160]
Flag of Finland.svg Μίκα Χάκινεν Flag of Germany.svg Μίχαελ Σουμάχερ Formula One 1998—2001 [161]
Flag of the United Kingdom.svg Κρις Γουόκερ Flag of the United Kingdom.svg Νιλ Χότζσον British Superbike Championship 2000 [143]
Flag of the United States.svg Μπεν Σπάις Flag of Australia.svg Ματ Μλάντιν AMA Superbike Championship 2000—2008 [143]
Flag of Italy.svg Βαλεντίνο Ρόσι Flag of Italy.svg Μαξ Μπιάτζι Grand Prix motorcycling 2000—2006 [162]
Flag of Italy.svg Βαλεντίνο Ρόσι Flag of Spain.svg Σέτε Ζιμπερνάου Grand Prix motorcycling [163]
Flag of the United States.svg Ρίτσαρντ Πέτι Flag of the United States.svg Κέιλ Γιάρμπορο Winston Cup 1979 Daytona 500 [5]
Flag of the United States.svg Τζεφ Γκόρντον Flag of the United States.svg Ντέιλ Έρνχαρτ Winston Cup 1994—2001 [164]

Νέτμπολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία 1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα Πηγή
Οστρέιλιαν Νέτμπολ Ντάιαμοντς Νιου Ζίλαντ Σίλβερ Φέρνς 1963–, κυρίως 1996– [165]

Ράγκμπι λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

National Rugby League[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

State of Origin[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

International Rugby League[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ράγκμπι γιούνιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Club Rugby Union[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γαλλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρουμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένο Βασίλειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

International Rugby Union[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστιοπλοΐα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Speedway[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Surfing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κολύμβηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Flag of the United Kingdom.svg Έλεανορ Σίμονς Flag of the United States.svg Βικτώρια Άρλεν 2012–present [166][167]
Flag of the United States.svg Μάικλ Φελπς Flag of the United States.svg Ράιαν Λότε 2004–2012 [168]
Flag of Russia.svg Αλεξάντερ Ποπόφ Flag of the United States.svg Γκάρι Χολ Τζρ. 1996 [12]
Flag of Japan.svg Κοσούκε Κιτατζίμα Flag of the United States.svg Μπρένταν Χάνσεν 2001– [169]
Flag of Australia.svg Λάισελ Τζόουνς Flag of the United States.svg Ρεμπέκα Σόνι 2008 [12]
Flag of the United States.svg Σίρλεϊ Μπάμπασοφ Flag of East Germany.svg Ομάδα κολύμβησης Αν. Γερμανίας 1976 [12]
Flag of the United States.svg Μάικλ Φελπς
Flag of the United States.svg Ράιαν Λότε
Flag of the United States.svg Τέιλερ Κλέρι 2008– [170]
Flag of the United States.svg Μάικλ Φελπς Flag of Serbia.svg Μίλοραντ Τσάβιτς 2008–2012 [171][172][173]

Αντισφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης: List of tennis rivalries και Big Four (tennis)
1η πλευρά 2η πλευρά διάστημα λήμμα Πηγή
Flag of Australia.svg Μάργκαρετ Κουρτ Flag of the United States.svg Μπίλι Ζαν Κινγκ 1962–1973 [174]
Flag of Australia.svg Ροντ Λάβερ Flag of Australia.svg Κεν Ρόουζγουολ 1968–1976 [175]
Flag of the United States.svg Κρις Έβερτ Flag of Australia.svg Ίβον Γκούλεγκονγκ Κούλι 1972–1983 [176]
Flag of the United States.svg Κρις Έβερτ Flag of the Czech Republic.svg Μαρτίνα Ναβρατίλοβα 1975–1988 Evert–Navratilova rivalry [177][178]
Flag of the United States.svg Τζίμι Κόνορς Flag of the United States.svg Τζον ΜακΙνροϊ 1977–1991 Connors–McEnroe rivalry [179]
Flag of Sweden.svg Μπιορν Μποργκ Flag of the United States.svg Τζον ΜακΙνροϊ 1978–1981 Borg–McEnroe rivalry [180]
Flag of the United States.svg Τζίμι Κόνορς Flag of the Czech Republic.svg Ιβάν Λεντλ 1979–1992 Connors–Lendl rivalry [181]
Flag of the United States.svg Κρις Έβερτ Flag of the Czech Republic.svg Άννα Μαντλίκοβα 1980–1989 Evert–Mandlikova rivalry [182]
Flag of the Czech Republic.svg Ιβάν Λεντλ Flag of the United States.svg Τζον ΜακΙνροϊ 1980–1992 Lendl–McEnroe rivalry [183]
Flag of Germany.svg Στέφι Γκραφ Flag of the Czech Republic.svg Μαρτίνα Ναβρατίλοβα 1985–1994 Graf–Navratilova rivalry [184]
Flag of Germany.svg Στέφι Γκραφ Flag of Argentina.svg Γκαμπριέλα Σαμπατίνι 1985–95 Graf–Sabatini rivalry [185]
Flag of Germany.svg Στέφι Γκραφ Flag of Spain.svg Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο 1988–1996 [186]
Flag of Germany.svg Στέφι Γκραφ Flag of the United States.svg Μόνικα Σέλες 1989–1999 Graf–Seles rivalry [187]
Flag of the United States.svg Αντρέ Αγκάσι Flag of the United States.svg Πιτ Σάμπρας 1989–2002 Agassi–Sampras rivalry [188]
Flag of Switzerland.svg Μαρτίνα Χίνγκις Flag of the United States.svg Βένους Ουίλιαμς 1997–2006 Hingis–V. Williams rivalry [189]
Flag of the United States.svg Λίντσεϊ Ντάβενπορτ Flag of the United States.svg Βένους Ουίλιαμς 1997–2005 [190]
Flag of Belgium.svg Κιμ Κλάιστερς Flag of Belgium.svg Ζιστίν Ενίν 1998–2010 Clijsters–Henin rivalry [191]
Flag of the United States.svg Σερένα Ουίλιαμς Flag of the United States.svg Βένους Ουίλιαμς 1998– Williams sisters rivalry [192]
Flag of Switzerland.svg Ρότζερ Φέντερερ Flag of Spain.svg Ραφαέλ Ναδάλ 2004– Federer–Nadal rivalry [193][194][195][196][197]
Flag of Switzerland.svg Ρότζερ Φέντερερ Flag of the United Kingdom.svg Άντι Μάρεϊ 2005– Federer–Murray rivalry [198]
Flag of Serbia.svg Νόβακ Τζόκοβιτς Flag of Spain.svg Ραφαέλ Ναδάλ 2006– Djokovic–Nadal rivalry [199]
Flag of Serbia.svg Νόβακ Τζόκοβιτς Flag of Switzerland.svg Ρότζερ Φέντερερ 2006– Djokovic–Federer rivalry [200]
Flag of Serbia.svg Νόβακ Τζόκοβιτς Flag of the United Kingdom.svg Άντι Μάρεϊ 2006– Djokovic–Murray rivalry [201]
Flag of the United Kingdom.svg Άντι Μάρεϊ Flag of Spain.svg Ραφαέλ Ναδάλ 2007– Murray–Nadal rivalry [202]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι πιστολιές, το σοκ με Μπλιώνα, τα ραντεβού και το "Ξύλο" σε ζωντανή μετάδοση contra.gr
  2. 21. Φανατισμός και ανεξιθρησκία ebooks.edu.gr
  3. «Definition of derby». Collins dictionary. Ανακτήθηκε στις 9 February 2015. 
  4. City's Shrovetide match give birth to 'local derby' phrase | Derby Telegraph
  5. 5,0 5,1 «The 10 greatest rivalries». ESPN. 4 January 2000. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  6. "The Brady-Manning Rivalry", Sports Illustrated (accessed 2014-04-21).
  7. "One of the great British rivalries was in evidence at the 1980 Moscow Olympics. Steve Ovett and Sebastian Coe battled it out twice in the 800 metres and 1500 metres."«Top 10: Inspiring British Olympic Games Performances». AskMen.com. Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. 
  8. «Gay admits Bolt was not at his best after shock victory». More than the games. 6 August 2010. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. [νεκρός σύνδεσμος]
  9. «Powell and Gay set for double UK rematch». Athletics Weekly. 2011-04-01. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  10. «BBC Sport - Athletics - Asafa Powell & Tyson Gay set for London & Birmingham». BBC News. 2011-03-31. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/athletics/9442277.stm. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  11. «Cuba's Robles Disqualified: A Painful Incident». Havana Times.org. 30 August 2011. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 Hattman, Patrick (1 August 2012). «Summer Olympics History: Top 10 Greatest Rivalries – Yahoo! Sports». Yahoo!. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. [νεκρός σύνδεσμος]
  13. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 July 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  14. «Ben Johnson, Carl Lewis and the drama of the Dirtiest Race in History». The Guardian. 21 October 2013. Ανακτήθηκε στις April 13, 2015. 
  15. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 July 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  16. «Ondina e Claudia corsero col vento. E Bologna conquistò Olimpia» (στα italian). lastefani.it. Ανακτήθηκε στις 23 October 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
  17. «Luigi Facelli (1898–1991)» (στα italian). sportolimpico.it. Ανακτήθηκε στις 29 October 2012. 
  18. Sonninen, A-P (2011-09-12). Finland and Sweden share match victories in famous annual match. IAAF. Retrieved on 2011-09-17.
  19. «Shelly-Ann Fraser enjoying the rivalry between Jamaica and U.S». Reuters. 22 May 2010. http://www.reuters.com/article/idUSTRE64L0ZM20100522. 
  20. «US want Jamaica sprint showdown». BBC News. 7 March 2009. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/athletics/7930321.stm. 
  21. «Other Headlines». trackalerts.com. 11 May 2009. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  22. bgbasket.com ЦСКА (16) победи Левски във вечното дерби пред погледа на Георги Глушков
  23. [ ]
  24. bballchannel.fr ASVEL – Pau-Orthez, 1995
  25. naftemporiki.gr Μπάσκετ: Στις 2 Μαΐου το ντέρμπι των «αιωνίων»
  26. novasports.gr Πέφτει η αυλαία με ντέρμπι στο ΟΑΚΑ
  27. sport-fm.gr Χατζής: «Ακόμη δεν είναι ντέρμπι το ΟΣΦΠ-ΑΕΚ»
  28. sports.in.gr Το ντέρμπι του βορρά Άρης - ΠΑΟΚ κλέβει την παράσταση
  29. sport-fm.gr Η 20η αγωνιστική της Basket League με ΠAO & το ντέρμπι ΠΑΟΚ–Ολυμπιακός στα κανάλια Novasports!
  30. novasports.gr Μετατέθηκε το ντέρμπι «δικεφάλων»
  31. Hapoel Tel Aviv - Maccabi Tel Aviv 26.01.2015
  32. «A brief Yotube history of Zalgiris Kaunas Vs. Lietuvos Rytas». BallinEurope.com. 22 April 2010. Ανακτήθηκε στις 12 April 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
  33. Basketball: Rabotnički - MZT Skopje 05.11.2014
  34. rts.rs Вечити кошаркашки дерби, чин трећи
  35. rtve.es Barça - Real Madrid, un 'clásico' del baloncesto por Navidad
  36. ccaa.elpais.com Espectacular trifulca en el derbi vasco entre Bilbao y Baskonia
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 «Tennis, Tsumanis and Murder: The Greatest Ever Rivalries in Sport». Sport (UTV Media) (213): 21–30. 24 June 2011. http://www.sport-magazine.co.uk/. 
  38. Claiming his title was stolen, an emotional Oliva challenged Schwarzenegger to a posedown at the 1973 Mr. International and to a weightlifting contest on TV's The Tomorrow Show, but the future California governor kept his cool and declined both duels. The Myth and the Oak's Nixon-era rivalry remains one of the greatest in bodybuilding history.Merritt, Greg. 15 biggest controversies and shocking moments in bodybuilding history. http://findarticles.com/p/articles/mi_m0KFY/is_12_23/ai_n16034008/pg_3/?tag=content;col1. 
  39. They fought three times with two of the brawls considered among the greatest fights in history...«The 10 greatest rivalries». ESPN. 4 January 2000. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  40. «The Sugar Ray Leonard Roberto Duran Trilogy Boxing Article». Saddoboxing.com. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  41. Nathanielsz, Ronnie (March 14, 2015). "Arum: Pacquiao Will Do a De La Hoya Job on Mayweather". BoxingScene. Retrieved March 14, 2015.
  42. espn.com.ar Revive rivalidad México-P.R.
  43. «Historical Events on 18th October». HistoryOrb.com. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  44. «Battle of the QEW – The Globe and Mail». The Globe and Mail (Toronto). 12 November 2010. http://www.theglobeandmail.com/sports/football/battle-of-the-qew/article1797038/. 
  45. Cory Toth – Encyclopedia Of Saskatchewan. «The Encyclopedia of Saskatchewan | Details». Esask.uregina.ca. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  46. 1949 Edmonton Eskimos season
  47. «How Philadelphia became the unlikely epicenter of American cricket». The Guardian. 28 March 2015. Ανακτήθηκε στις 20 April 2015. 
  48. [1][νεκρός σύνδεσμος]
  49. «Rob Steen on the joy of watching Australia-South Africa confrontations | Opinion». Cricinfo Magazine. ESPNcricinfo. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  50. «England v India, World T20: Budding rivalry meets inconsequential match | ICC World Twenty20 2012». ESPNcricinfo. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  51. «Playing Australia - New Zealand cricket». New Zealand History online. newzealand.govt.nz. Ανακτήθηκε στις 2013-12-22. 
  52. Brett, Oliver (9 March 2004). «Cricket's most intense rivalry». BBC News. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/cricket/3536443.stm. 
  53. Richards, Huw (8 March 2008). «Cricket: Passion and politics mix as India faces Pakistan». The New York Times. http://www.nytimes.com/2005/03/07/sports/07iht-cricket.html. 
  54. «Great Cricket Rivalries: India vs Australia Opinion». Cricket (Sportskeeda). http://www.sportskeeda.com/2011/09/14/great-cricket-rivalries-india-vs-australia/. Ανακτήθηκε στις 2011-09-14. 
  55. «India-Australia Cricket Rivalry: Border-Gavaskar Trophy Opinion». Cricket & Some, Legends (Leisure Martini). http://www.leisuremartini.com/india-australia-cricket-rivalry-border-gavaskar-trophy/. Ανακτήθηκε στις 2013-04-29. 
  56. «India vs Australia Opinion». History-India vs Australia (CricketWorld4U). http://www.cricketworld4u.com/series/history/india-vs-australia.php. 
  57. «Royal Thomian Cricket Encounter». Royalthomian.info. 10 March 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  58. «IPL 2014: Mumbai Indians vs Chennai Super Kings - Preview». Zee News. Ανακτήθηκε στις 21 May 2014. 
  59. Wu, Andrew (15 March 2011). «Sydney Thunder to clash with Sixers in Big Bash». The Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/sport/cricket/sydney-thunder-to-clash-with-sixers-in-big-bash-20110314-1bulc.html. Ανακτήθηκε στις 15 March 2011. 
  60. «Lord's sells out for London derby». Lord's. 
  61. Cardus, Neville. «Beside the Roses the Ashes paled into insignificance». ESPN. Ανακτήθηκε στις 27 August 2013. 
  62. BBC Sport - Warwickshire beat Worcestershire in FLt20 derby at New Road
  63. Dyer, R. A. (2007). The Hustler and the Champ: Willie Mosconi, Minnesota Fats, and the Rivalry that Defined Pool. Guilford, CT: Lyons Pr. ISBN 978-1-59228-883-0. 
  64. Dyer, R. A. (2003). Hustler Days: Minnesota Fats, Wimpy Lassiter, Jersey Red, and America's Great Age of Pool. Guilford, CT: Lyons Pr. ISBN 978-1-59228-104-6. 
  65. Wanderone, Rudolph "Minnesota Fats". Fox, Tom (2006 [orig. 1965]). The Bank Shot and Other Great Robberies: The Uncrowned Champion of Pocket Billiards Describes His Game and How It's Played (rev. έκδοση). Guilford, CT: Lyons Pr.. ISBN 978-1-59228-701-7. 
  66. «Too close to call?». CBC News. 12 November 2008. http://www.cbc.ca/sports/curling/story/2008/11/12/f-howard-martin.html. 
  67. «Opinion – Blogs – Our blogs have moved!». Communities.canada.com. 3 August 2009. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  68. "Pictures of Coppi and Bartali are seen just as often. They hang in cycling shops, butcher shops, banks and shoe stores. The images and what they stood for have not been forgotten. The riders once divided the country, and they held social and political significance."JULIET MACUR (18 May 2009). «Long-Ago Rivalry Still Stirs Passion at the Giro d’Italia». The New York Times. http://www.nytimes.com/2009/05/19/sports/cycling/19cycling.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  69. "Cycling is not supposed to be a contact sport. Wrestling, yes. Rugby, yes. Cycling, no. But on a July afternoon in 1964, two Frenchmen rode up a mountain in a way unseen before or since. They literally went shoulder to shoulder, riding side by side, leaning into each other, neither yielding, in a tumultuous battle for supremacy that would decide the outcome of the 51st Tour de France."«Great Sporting Moments: Jacques Anquetil v Raymond Poulidor, Tour de France, Stage 22, Brive to Puy de Dôme, 10 July 1964». The Independent (London). 16 July 2009. http://www.independent.co.uk/sport/general/others/great-sporting-moments-jacques-anquetil-v-raymond-poulidor-tour-de-france-stage-22-brive-to-puy-de-docircme-10-july-1964-1746647.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  70. "'Slaying the Badger' (film documentary (2014) makes crystal clear that Hinault totally betrayed LeMond in his pursuit of an elusive sixth Tour de France title,"«'Hell on wheels' – uncovering the rivalry between American cyclist Greg LeMond and his French La Vie Claire team-mate Bernard Hinault as they battled for supremacy in the 1986 Tour de France.». London: The Guardian. 10 June 2014. http://www.theguardian.com/film/filmblog/2014/jun/09/cycling-documentary-slaying-the-badger-greg-lamond-bernard-hinault-lance-armstrong. 
  71. ""Ah, I remember you: you're the guy who lost the Tour de France by eight seconds! No, monsieur, I'm the guy who won the Tour twice."Laurent Fignon (22 July 2010). «'You never stop grieving' – how the closest Tour de France was lost». London: The Guardian. http://www.guardian.co.uk/sport/2010/jul/22/tour-laurent-fignon-greg-lemond. Ανακτήθηκε στις 22 July 2010. 
  72. "Obree's early career was marked by his rivalry with Englishman Chris Boardman in the mid-1990s. But for Obree to reach that position to challenge the Olympic gold medal winner was a victory of determination over adversity."Gordon Cairns. «Graeme Obree: Homegrown Hero». BBC News. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  73. Saronni-Moser – La sfida continua (1991) by Beppe Conti (VHS 60 min publishing by Logos for La Gazzetta dello Sport)
  74. Moser-Saronni rivalry
  75. "An unsuspected feud between Lance Armstrong and Marco Pantani burst into public view today as the American leader of the Tour de France angrily criticized the star Italian climber..." http://www.nytimes.com/2000/07/18/sports/cycling-armstrong-and-pantani-bicker-on-day-off.html?ref=marcopantani
  76. "A growing feud between Lance Armstrong and arch rival Marco Pantani boiled over high in the French Alps on Monday." http://espn.go.com/moresports/tdf00/s/2000/0717/637744.html
  77. couriermail.com.au Jan Ullrich says Lance Armstrong's Tour de France victories should stand due to prevalence of doping
  78. "Victoria Pendleton and Anna Meares have been at war on the bike for a decade..."http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2012/aug/07/london-2012-victoria-pendleton-olympic
  79. William Fotheringham at the velodrome (7 August 2012). «Victoria Pendleton loses Olympic final as Anna Meares wins gold». The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/sport/2012/aug/07/victoria-pendleton-loses-anna-meares. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  80. "Tonight's sprint final should pit GB golden girl Victoria Pendleton against Australia's Anna Meares in the showdown to a bitter six-year spat" http://www.independent.co.uk/sport/olympics/cycling/victoria-pendleton-and-anna-meares-bad-blood-on-the-boards-8010116.html
  81. «Tour de France: To wait or not to wait? That was the question surrounding Alberto Contador after Stage 15 – ESPN». ESPN. 20 July 2010. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  82. «Contador, Schleck create strong rivalry | PE.com – Press-Enterprise». Associated Press. PE.com. 24 July 2010. http://www.pe.com/sports/other/stories/PE_Sports_Local_D_tour_sidebar_25.46aa75f.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  83. «Can Schleck ever beat Contador?». BBC News. 26 July 2010. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/other_sports/cycling/8853191.stm. 
  84. football365.com RDS results
  85. theconversation.com Britain vs Australia in Olympic cycling: is there a hometown advantage?
  86. mirror.co.uk Premier League Darts: Phil Taylor and Raymond van Barneveld set for showdown at the SECC
  87. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 July 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  88. Field hockey rivalry draws huge crowd
  89. "At the Albertville Olympics in 1992 the Russian pairs came third and fourth in the ice dance, but this was purely a precursor to another kind of rivalry. Usova and Zhulin were an item, Grischuk and Platov were not. After the Olympics, Usova walked into Spago's restaurant in Hollywood, caught her husband sharing a cocktail with Grischuk, and promptly punched her rival in the face."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  90. «Yuna Kim claims that Japanese figure skaters ruined her practice jumps». Japan Probe. 18 March 2009. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  91. «Our Exclusive Ranking: 75 Best Rivalries in Golf (#1–10)». Golf Digest. 24 May 2010. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  92. Illustration by Dan Vasconcellos (24 May 2010). «Our Exclusive Ranking: 75 Best Rivalries in Golf (#11–20)». Golf Digest. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  93. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 July 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  94. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 July 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  95. «Ευαγγελίδης: «Πάντα ντέρμπι τα Ελλάδα - Κύπρος»». OnSports. 22 Οκτωβρίου 2014. 
  96. «Great Races: 1938 Seabiscuit vs. War Admiral Match Race». Regarding Horses. 18 February 2009. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  97. «Horse Racing's Greatest Rivalry: Affirmed vs. Alydar». Regarding Horses. 25 February 2009. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  98. This spring marked the 20th anniversary of one of the best classics series ever in American horse racing: 1989, featuring Sunday Silence and Easy Goer. Although well-publicized at the time and compared to the rivalry of Alydar and Triple Crown winner Affirmed, the contests between Sunday Silence and Easy Goer deserve to be remembered on their own merits.«Racing History: Sunday Silence and Easy Goer». Hold Your Horses Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010.  [νεκρός σύνδεσμος]
  99. gong.bg Вадят до живот хокеисти след Левски - ЦСКА
  100. ceskatelevize.cz Sparta v prvním pražském derby Slavii jasně přehrála
  101. Riots: LHK Prostějov – AZ Havířov 20.12.2014
  102. Hradec Králové - Pardubice 04.02.2014
  103. FotoReport: HC Poruba - Zubr Přerov
  104. ultras-tifo.net HKm Zvolen - MsHK Zilina 24.01.2014
  105. ultras-tifo.net Hockey: MsHK Žilina – HKM Zvolen
  106. ultras-tifo.net MsHK Žilina - MHC Martin 18.01.2015
  107. ultras-tifo.net Hockey: Kloten – Davos 07.12.2014
  108. Campigotto, Jesse (24 February 2010). «Crosby, Ovechkin renew Canada-Russia rivalry». CBC Sports. http://www.cbc.ca/olympics/hockey/story/2010/02/24/spo-olympics-hockey-canada-russia.html. [νεκρός σύνδεσμος]
  109. Allen, Kevin (21 February 2010). «Hockey day in Canada: Fever pitch for host nation vs. USA». USA Today. http://www.usatoday.com/sports/olympics/vancouver/hockey/2010-02-20-rivalry-sunday_N.htm. 
  110. Zaccardi, Nick (April 1, 2013). «Examining U.S. vs. Canada women's hockey rivalry». Inside Olympic Sports (SI.com). http://sportsillustrated.cnn.com/-olympics/news/20130401/us-canada-womens-hockey-rivalry/. Ανακτήθηκε στις December 17, 2013. 
  111. Lipka, Mike (20 February 2010). «Sweden-Finland Preview». Yahoo! Sports. 
  112. «Battle with Sweden is personal for Finland – NHL.com – All-Access Vancouver». National Hockey League. 20 February 2010. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  113. Morreale, Mike (16 February 2010). «Czech-Russia rivalry defines blood feud». National Hockey League. 
  114. sport.cz Česko - Slovensko 3:2 SN Češi se nadřeli, federální derby ale zásluhou nájezdů Jana Kováře ovládli
  115. 115,0 115,1 115,2 115,3 115,4 Octane (March 2010). 
  116. Don Sherman (August 2009). «Great Rivalries: Auto Union vs Mercedes Benz». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  117. «Alfa Romeo – the History». Sportscars.tv. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  118. Scott-Elliot, Robin (15 May 2010). «The rivalry that caused the deadliest crash in motorsport». The Independent (London). http://www.independent.co.uk/sport/motor-racing/the-rivalry-that-caused-the-deadliest-crash-in-motorsport-1973804.html. 
  119. «1963 AC Cobra : Lot 283». Liveauctioneers.com. 14 March 2009. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  120. Mustang versus Camaro has been the most volcanic battle in the Ford-versus-Chevy war that's defined the American automotive landscape for much of the past century.«FEATURES: Great Rivalries: Chevrolet Camaro vs Ford Mustang». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 12 February 2010.  [νεκρός σύνδεσμος]
  121. «NASCAR Sprint Cup: The 20 Biggest Rivalries In NASCAR History». Bleacher Report. 12 December 2010. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  122. «Motor Sports Photo Library | The Rotary Engine». MAZDA. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. [νεκρός σύνδεσμος]
  123. Gray, Will (21 February 2003). «Formula One: Big two fight rule changes». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/sport/2396632/Formula-One-Big-two-fight-rule-changes.html. 
  124. Mossop, James (1 March 2001). «Formula One: Big two set to roar right from the off». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/sport/motorsport/formulaone/2999886/Formula-One-Big-two-set-to-roar-right-from-the-off.html. 
  125. "When I created Grave Digger, Bob (Chandler) was the guy I was chasing. He was a household name with that big blue Ford." http://www.caranddriver.com/features/what-id-do-differently-dennis-anderson-feature
  126. «Ganassi-Penske rivalry to flare up at 100th anniversary Indy 500 - Tim Tuttle -». Sports Illustrated. 25 May 2011. http://sportsillustrated.cnn.com/2011/writers/tim_tuttle/05/25/Indy.500.Penske.Ganassi/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  127. 127,0 127,1 Epic battles from 50 years of Touring Cars on TV - Telegraph
  128. Radio Control Car Action, August 2008, p53 http://www.rccaraction-digital.com/rccaraction/200908?pg=56#pg53
  129. One week after rival Rick Hendrick announced his blockbuster deal, Penske's punched back with a move intended to show he's not backing down in NASCAR. http://sportsillustrated.cnn.com/2010/writers/tom_bowles/04/22/NASCAR.driver.swaps/index.html
  130. V8 Supercars boss Tony Cochrane says the Holden-Ford battle – perhaps Australia's most entrenched sporting rivalry – is less relevant to the sport than ever before.«Wheels wobbling on Ford-Holden rivalry, says V8 Supercars boss». Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. 
  131. «Chapter 10 - Breaking the Sound Barrier». Webs.lanset.com. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  132. «The Audi versus Peugeot war steps up a gear – AUTOSPORT». Autosport. 17 March 2011. http://plus.autosport.com/premium/feature/3352/the-audi-versus-peugeot-war-steps-up-a-gear/. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  133. Gordon Kirby (2012-03-29). «Segrave's record-breaking anniversary - History». Motor Sport (magazine). Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  134. Marr, Andrew (2009-10-02). The Making of Modern Britain. ISBN 9780230747173. http://books.google.com/?id=vJjyeW-DCIkC&pg=PT195&lpg=PT195&dq=segrave+campbell. 
  135. «21 Jun 1938 - COBBS CHALLENGE TO EYSTON ATTEMPT ON RECORD Roll». Trove.nla.gov.au. 1938-06-21. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  136. «Utah's "Ugly Duckling" Salt Flats». Historytogo.utah.gov. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  137. Classic Racing Rivalries: Nuvolari vs. Varzi. Vintage Motorsport. March–April 2009. 
  138. Classic Racing Rivalries: FANGIO vs. MOSS. Vintage Motorsport. May–June 2009. 
  139. «8W – When? – Italy 1947». Forix.com. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  140. Ronald Ahrens (August 2009). «FEATURES: Great Rivalries: IRL vs Cart and Breedlove vs Arfons». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 22 March 2010. 
  141. [2][νεκρός σύνδεσμος] [νεκρός σύνδεσμος]
  142. «Craig Breedlove sets new land-speed record — History.com This Day in History — 11/15/1965». History.com. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  143. 143,0 143,1 143,2 143,3 143,4 143,5 Top 10 racing rivalries - Motorcycle Top 10s - Visordown
  144. He won what many historians consider to be the greatest Isle of Man race of all time, the 1967 Senior TT. That event pitted him against archrival Giacomo Agostini. "Ago," on the MV Agusta, faced off against "Mike the Bike," on the blazingly fast but ill-handling four-cylinder Honda.«Mike Hailwood». Motorcycle Hall of Fame. Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. [νεκρός σύνδεσμος]
  145. Klaus Ewald (24 July 2006). «Pedro Rodríguez». Grand Prix Journal Online. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  146. RACING RIVALS: LAUDA VS. HUNT. Vintage Motorsport. March–April 2010. 
  147. «Ayrton Senna's rivalry with Fullerton – Video Dailymotion». Dailymotion.com. 15 June 2011. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  148. «Karting News from Karting1.co.uk » Blog Archive » Senna's Greatest Rival – Terry Fullerton Stars at Senna Movie Screening». Karting1.co.uk. 6 May 2011. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. [νεκρός σύνδεσμος]
  149. «Terry Fullerton – the Norwich man Ayrton Senna had to follow – Motorsport – Eastern Daily Press». Edp24.co.uk. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. [νεκρός σύνδεσμος]
  150. A great rivalry existed at the height of Sheene's career between him and American racing legend Kenny Roberts. A big show was sometimes made of the pair's battles, which was depicting as a bitter fight between two racers who almost hated one another.«Barry Sheene». Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. 
  151. «The 'Punch and Judy' Award». F1 Rejects. Ανακτήθηκε στις 2013-12-08. 
  152. . Vintage Motorsport. Mar–Apr 2010. 
  153. Preston Lerner (August 2009). «Great Rivalries: Didier Pironi vs. Gilles Villeneuve». Automobile Magazine.  H παράμετρος |url= είναι κενή ή απουσιάζει (βοήθεια)
  154. Rainey's intense rivalry with fellow American and 1993 world champ Kevin Schwantz was the stuff of legends. Their careers progressed together as did their mutual hatred of each other and whether it was in American national races, the Transatlantic Trophy in England or the GPs, they only cared about beating each other, even if that meant coming last and second last.Stuart Barker (18 May 2009). «I Love The 90s». Visor Down. Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. 
  155. "How Formula One today could do with a rivalry as bitter and compelling as this one. Two of the greatest drivers of all time, pitted repeatedly against one another. Stylistically they were different, but essentially it was personal."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  156. Foyt and Andretti were never friends, but neither were they enemies. Ayrton Senna and Alain Prost, by way of contrast, were oil and water. Or maybe gunpowder and a match is a more apt characterization. Their relationship was contentious enough while they were on separate teams, but paired together at the height of McLaren's F1 supremacy, they formed the ugliest – and most perversely compelling – rivalry in motorsports history.«Great Rivalries: Racing's Best Rivalries». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  157. Alone at the top – For 2000, Millen's biggest rival, Nobuhiro Tajima will not be competing in the Unlimited Class. Instead, Tajima will bring a new vehicle to the Pikes Peak Open Class. While the overall title is still up for grabs, the six-year rivalry for the class title has ended.«Above the tree line – Rod Millen Shoots For 10-Minute Barrier». motorsport.com. 29 June 2000. Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. 
  158. "In the world of motorsport rivalries often run deep these rivalries can often span generations but one of the most captivating of Pikes is Peak is that of Rod Millen & Monster Tajima. Both Millen and Tajima are legendary in their respective countries and a friendly rivalry on the Peak will forever tie the two together." http://www.wetheterrors.com/millen-vs-the-monster/
  159. That tussle of 1994 between Russell and Fogarty was the making of the sport as a spectacle that could attract millions. The Brit vs Yank, hard-knock lad vs spoilt brat head-to-head the media constructed around the 1994 season guaranteed an unprecedented level of exposure for Superbikes.Kevin Sampson (26 May 2001). «Ordinary hero». The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/theguardian/2001/may/26/weekend7.weekend. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  160. Matt Neal eager to resume British Touring Car rivalry with Jason Plato - BTCC news - AUTOSPORT.com
  161. Mika Hakkinen urges old rival Michael Schumacher to fight for recovery | Zee News
  162. The comparisons are inevitable. Both are Italian; both are multitime world champions fighting for the MotoGP title, as well as the favor of the mercurial and powerful Italian press. Their every move is studied, forcing both to seek refuge in foreign countries.«Forever In The Shadow». Sports Rider Magazine. February 2009. Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. 
  163. Reigning MotoGP world champion Valentino Rossi says he is looking forward to renewing his rivalry with former foe Sete Gibernau in the 2009 MotoGP world championship.«Valentino Rossi looking forward to new Sete Gibernau battle». Motorcycle News. 13 November 2008. Ανακτήθηκε στις 12 February 2010. 
  164. Which is why Jeff Gordon's arrival in the early '90s caused so much controversy and soul-searching about the fundamental nature of the sport.«Great Rivalries: Racing's Best Rivalries». Automobile Magazine. Ανακτήθηκε στις 13 April 2010. 
  165. Netball New Zealand (2011). «World Netball Championships History». Netball New Zealand. Ανακτήθηκε στις 3 January 2012.  [νεκρός σύνδεσμος]
  166. «Paralympics 2012: Eleanor Simmonds rival Victoria Arlen still awaiting reclassification after eligibility issue». The Daily Telegraph (London). 30 August 2012. http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/paralympic-sport/9508741/Paralympics-2012-Eleanor-Simmonds-rival-Victoria-Arlen-still-awaiting-reclassification-after-eligibility-issue.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  167. Kelso, Paul (8 September 2012). «Paralympics 2012: Victoria Arlen beats odds and Ellie Simmonds to finish with gold medal flourish». The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/sport/olympics/paralympic-sport/9531081/Paralympics-2012-Victoria-Arlen-beats-odds-and-Ellie-Simmonds-to-finish-with-gold-medal-flourish.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  168. «Michael Phelps and Ryan Lochte will duel for final time in 200 IM - Ann Killion». Sports Illustrated. 1 August 2012. http://sportsillustrated.cnn.com/2012/olympics/2012/writers/ann_killion/08/01/michael-phelps-ryan-lochte/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  169. «Summer Olympics 2012: Highlighting Top 10 Must-See Rivalries Heading into London». Bleacher Report. 24 July 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  170. «Tyler Clary won't back up trash talk vs Michael Phelps in 200-meter butterfly». Bleacher Report. 31 July 2012. 
  171. «Phelps' Beijing rival Milorad Cavic retires». NBC Sport. 10 October 2012. 
  172. «Olympic Swimming Preview: Milorad Cavic Renews Rivalry With Michael Phelps». SB Nation. 2 August 2012. 
  173. «Convalescing Cavic concedes to Phelps _ for now». USA Today. 20 June 2011. 
  174. Ranking the 10 Best Rivalries in Tennis History | Bleacher Report
  175. «Tennis – ATP World Tour – Tennis Players – Rod Laver». ATP World Tour. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  176. The 25 Best Tennis Rivalries in the Open Era | Bleacher Report
  177. "If Borg v McEnroe was brief but glorious this was protracted and nearly as good. Again there was the contrast in styles, but this time between two players who dominated for more than a decade."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  178. Nancy E. Spencer (2003). «"America's Sweetheart" And "Czech-Mate" – A Discursive Analysis of the Evert-Navratilova Rivalry». Journal of Sport & Social Issues 27 (1): 18–37. doi:10.1177/0193732502239582. http://jss.sagepub.com/cgi/content/abstract/27/1/18Πρότυπο:Inconsistent citations 
  179. Memory Lane: McEnroe-Connors dust-up - Beyond the Baseline - SI.com
  180. "Tennis has thrown up more than its fair share of compelling rivalries, but none compares with this perfect contrast of talent and temperament. Bjorn Borg: brilliant baseliner, cool Swede, unflappable and sexy. John McEnroe: sublime volleyer, brash New Yorker, volatile."Matt Tench and Jamie Jackson (3 November 2002). «The top 10 greatest rivalries in the history of sport». The Observer (London). http://observer.guardian.co.uk/osm/story/0,,822392,00.html. Ανακτήθηκε στις 16 February 2010. 
  181. Men’s tennis rivalries | Chaitanya's Random Pages
  182. Top 15 Open era WTA rivalries. Just one from the current crop? - Tennis Planet.me
  183. McEnroe vs. Lendl: A Rivalry For The Aged | 72unforcederrors
  184. [3][νεκρός σύνδεσμος]
  185. 20 Years Ago, Steffi Graf, Gabriela Sabatini Rivalry Sizzled
  186. Graf-sanchez Vicario Quietly Becoming Classic Rivalry - tribunedigital-sunsentinel
  187. «Steffi Graf and Monica Seles | Open Tennis Championships». Open-tennis.com. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. [νεκρός σύνδεσμος]
  188. Fendrich, Howard (27 June 2002). «Agassi, Sampras ousted Former champions fall; Safin also upset victim». Chicago Sun-Times. HighBeam Research. Ανακτήθηκε στις 2009-06-29. 
  189. «Hingis, Venus are compelling rivals». CNN. http://sportsillustrated.cnn.com/tennis/2000/us_open/news/2000/09/08/on_the_court/?mobile=no. 
  190. Wimbledon: Williams, Davenport to renew rivalry
  191. Wimbledon 2010: Justine Henin and Kim Clijsters revive old rivalry | Sport | The Guardian
  192. «Top 10 Tennis Rivalries». Time. 9 September 2010. http://keepingscore.blogs.time.com/2010/09/09/top-10-tennis-rivalries/slide/venus-and-serena-williams/. 
  193. «Federer-Nadal rivalry as good as it gets». International Herald Tribune (Associated Press). 7 July 2008. http://www.iht.com/articles/ap/2008/07/07/sports/TEN-On-Tennis-Rafa---Roger.php. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. [νεκρός σύνδεσμος]
  194. Weaver, Paul (7 July 2008). «Move over McEnroe and Borg, this one will run and run in the memory». The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/sport/2008/jul/07/wimbledon.tennis4. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. 
  195. Flanagan, Martin (12 July 2008). «Federer v Nadal as good as sport gets». The Age (Melbourne). http://www.theage.com.au/news/tennis/federer-v-nadal-as-good-as-sport-gets/2008/07/11/1215658132528.html. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. 
  196. Bodo, Peter (30 January 2009). «Rivalry!». Peter Bodo's Tennisworld. Tennis.com. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. 
  197. MacGregor, Jeff (3 February 2009). «Greatest rivalry of the 21st century?». ESPN. Ανακτήθηκε στις 2009-02-14. 
  198. «Roger Federer vs. Andy Murray: the under-the-radar rivalry». The Oregonian. 20 January 2014. http://www.oregonlive.com/the-spin-of-the-ball/index.ssf/2014/01/roger_federer_vs_andy_murray_t.html. 
  199. «Tennis – ATP World Tour – Rivalries Of The Decade». ATP World Tour. Ανακτήθηκε στις 2012-10-06. 
  200. m.atpworldtour.com[νεκρός σύνδεσμος] Novak & Roger: The Rivalry
  201. m.atpworldtour.com[νεκρός σύνδεσμος] Novak & Andy: The Rivalry
  202. stevegtennis.com Rafael Nadal vs. Andy Murray Head to Head and Rivalry

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of sports rivalries της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).