Πόλεμος του ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πόλεμος των Εκατό Ωρών
Honduras-CIA WFB Map.png
Χάρτης της Ονδούρας, στην οποία έγινε το
μεγαλύτερο μέρος της μάχης
Χρονολογία 14–18 Ιουλίου 1969
Τόπος Ελ Σαλβαδόρ-Ονδούρα
Έκβαση Status quo ante bellum
Κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρέμβαση του OAS
Εμπλεκόμενες πλευρές
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
30.000 (Επίγειες δυνάμεις)
1.000 (Εναέριες δυνάμεις)
23.000 (Επίγειες δυνάμεις)
600 (Εναέριες δυνάμεις)
Απολογισμός
900 (συμπεριλαμβανομένων πολιτών)
2.100 (συμπεριλαμβανομένων πολιτών)

Με το όνομα Πόλεμος του ποδοσφαίρου (ισπανικά: La guerra del fútbol) ή Πόλεμος των 100 ωρών είναι γνωστός ο τετραήμερος πόλεμος του 1969 μεταξύ της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ. Αιτία του πολέμου ήταν οι τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών λόγω πολιτικών διαμαχών κυρίως στο ζήτημα της μετανάστευσης από το Ελ Σαλβαδόρ στην Ονδούρα. Η αφορμή δόθηκε από τις έντονες ταραχές που ξέσπασαν κατά την διάρκεια του δεύτερου προκριματικού γύρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970. Στις 14 Ιουλίου του 1969 ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ επιτέθηκε στην Ονδούρα. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Ιουλίου, ενώ ο στρατός του Ελ Σαλβαδόρ αποσύρθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έντεκα χρόνια μετά, στις 30 Οκτωβρίου, τα δύο κράτη υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης και έθεσαν τις συνοριακές τους διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το 1992 το Διεθνές Δικαστήριο επιδίκασε το μεγαλύτερο μέρος των αμφισβητούμενων εδαφών στην Ονδούρα και το 1998 η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ υπέγραψαν συνθήκη οριοθέτησης των συνόρων για την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου. Μέχρι τις αρχές του 2006 η διαδικασία της οριοθέτησης δεν είχε ολοκληρωθεί, εντούτοις η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν ομαλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις.[1]

Μήνυμα από τον Πρόεδρο Φιδέλ Σάντσες Ερνάντες, 18 Ιουλίου, 1969.
Ο Δήμαρχος Χόρχε Κολίντρες Ρέγες (δεξιά) από την Ονδούρα, συμμετέχει σε μια τελετή μετά τον πόλεμο

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Football War της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).