NFL

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από National Football League)
Νάσιοναλ Φούτμπολ Λιγκ
Τρέχουσα διοργάνωση:
Current sports event NFL 2021
Πρώην ονομασίαAPFC (1920)
APFA (1920–1921)
ΆθλημαΑμερικανικό ποδόσφαιρο
Ίδρυση20 Αυγούστου 1920
Εναρκτήρια σεζόν1920
ΕπίτροποςΡότζερ Γκούντελ
Αριθμός ομάδων32
ΧώραΗΠΑ
Τελευταίος κάτοχοςΤάμπα Μπέι Μπάκανίερς (2ος τίτλος)
Περισ. κατακτήσειςΓκριν Μπέι Πάκερς (13 τίτλοι)[1][2]
Τηλεοπτική κάλυψηCBS
Fox
NBC
ESPN
NFL Network
Επίσημη ιστοσελίδαNFL.com

Η NFL (αγγλικά: National Football League, προφορά: Νάσιοναλ Φούτμπολ Λιγκ) είναι η διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος στο άθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο του επαγγελματικού αμερικανικού ποδοσφαίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και θεωρείται το κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου στον κόσμο.[3] Ιδρύθηκε το 1920 από ένδεκα ομάδες ως American Professional Football Association,[4][5] και μετονομάστηκε σε National Football League το 1922. Η συγχώνευση με την American Football League, που συμφωνήθηκε το 1966 και ολοκληρώθηκε το 1970, δημιούργησε το Σούπερ Μπόουλ (Super Bowl), το παιχνίδι που κρίνει τον πρωταθλητή του NFL μετά τη συγχώνευση, και είναι ένα από τα αθλητικά γεγονότα με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο.

Το πρωτάθλημα αποτελείται σήμερα από τριάντα δύο ομάδες από τις Ηνωμένες πολιτείες. Είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο σε δύο περιφέρειες, την AFC (American Football Conference) και την NFC (National Football Conference) των 16 ομάδων η καθεμία, που αποτελούνται από τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Η κανονική περίοδος διαρκεί δεκαεπτά εβδομάδες και η κάθε ομάδα παίζει δεκαέξι παιχνίδια και έχει μια εβδομάδα ρεπό. Η σεζόν ξεκινάει την Πέμπτη το βράδυ στην πρώτη πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται κάθε εβδομάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου.

Στο τέλος της κάθε κανονικής περιόδου, έξι ομάδες από κάθε περιφέρεια (η πρώτη ομάδα από κάθε όμιλο και οι δυο με το καλύτερο ρεκόρ περιφέρειας) προκρίνονται στα πλέι-οφ του NFL, ένα νοκ-άουτ τουρνουά δώδεκα ομάδων που κορυφώνεται με το Σούπερ Μπόουλ, παιχνίδι που πραγματοποιείται σε μια προ-επιλεγμένη τοποθεσία η οποία συνήθως είναι μια πόλη που φιλοξενεί ομάδα του NFL. Το NFL έχει την μεγαλύτερη προσέλευση θεατών στον κόσμο για εγχώρια πρωταθλήματα με μέσο όρο 67.394 οπαδούς ανά παιχνίδι (16 την σεζόν) το 2011-12.[6]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1920, οι εκπρόσωποι πολλών επαγγελματικών πρωταθλημάτων και ανεξάρτητων ομάδων συναντήθηκαν στο Κάντον του Οχάιο, και ίδρυσαν το American Professional Football Conference, που σύντομα μετονομάστηκε σε National Football League. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε το 1933, τότε δεν υπήρχε σύστημα πλέι-οφ, και αντ 'αυτού η ομάδα που τερμάτιζε πρώτη στην κανονική περίοδο κέρδιζε τον τίτλο του πρωταθλητή. Από το 1958 και μετά, ιδιαίτερα μετά το παιχνίδι μεταξύ των Baltimore Colts και Νιου Γιορκ Τζάιαντς που έγινε γνωστό ως "Το καλύτερο παιχνίδι που παίχτηκε ποτέ" το NFL και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν στο δρόμο του να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα νέο πρωτάθλημα, το American Football League, ξεκίνησε το 1960, επεκτάθηκε στην αγορά και είχε ως αποτέλεσμα μέχρι το 1965, να αντικαταστήσει το Major League Baseball ως το πιο δημοφιλές τηλεοπτικά άθλημα στην Αμερική.[7] Η συγχώνευσή του NFL με το American Football League, που συμφωνήθηκε το 1966 και ολοκληρώθηκε το 1970, διεύρυνε περαιτέρω το άθλημα και δημιούργησε το Super Bowl, το οποίο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή αθλητικά γεγονότα στον κόσμο, και είναι το δεύτερο σε τηλεθέαση ετήσιο αθλητικό γεγονός στον κόσμο μετά τον τελικό του UEFA Champions League.[8]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2002, η σεζόν NFL διαθέτει το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • 4-αγώνες προετοιμασίας τον Αύγουστο,
  • 16-αγώνες και 1-ρεπό σε μία 17-εβδομάδων κανονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο ή αρχές Ιανουαρίου και
  • Πλέι-οφ 14-ομάδων που αρχίζουν τον Ιανουάριο και τελειώνουν με το Super Bowl την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Ομάδες ΝΦΛ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το NFL αποτελείται από τριάντα δύο συλλόγους. Κάθε σύλλογος επιτρέπεται να έχει μέχρι πενήντα τρεις παίκτες στο ρόστερ του, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο σαράντα πέντε κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Αντανακλώντας την κατανομή του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών στο σύνολό τους, οι περισσότερες ομάδες βρίσκονται στο ανατολικά της χώρας.

Οι Dallas Cowboys, με περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη αξία στο NFL.[9] Αυτό επίσης τους καθιστά την ομάδα με την μεγαλύτερη αξία στις Ηνωμένες Πολιτείες, και δεύτερη σε όλο τον κόσμο μετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει αξία 2,23 δισεκατομμύρια $ σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.[10] Οι New England Patriots και Washington Redskins ακολουθούν με αξία των 1,64 δις και 1,6 δις δολαρίων.[9] Και οι 32 ομάδες του NFL κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 50 πιο πολύτιμων σε αξία ομάδων στον κόσμο.[10]

Από την σεζόν 2002, οι ομάδες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Σημειώσεις
Ένας αστερίσκος (*) υποδηλώνει μια μετακόμιση πόλης κατά την διάρκεια της ιστορίας.
Το "Ιδιοκτήτης" αναφέρεται στους κυρίους ή κατά πλειοψηφία ιδιοκτήτες, δηλαδή τον ιδιοκτήτη που αντιπροσωπεύει την ομάδα σε συναντήσεις ιδιοκτητών του πρωταθλήματος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Team histories: Green Bay Packers». Pro Football Hall of Fame. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2012. The franchise has claimed a record 13 NFL championships including four Super Bowl titles. 
  2. «Packers win beat Pittsburgh Steelers to win Super Bowl XLV». Associated Press. Fox Sports. February 6, 2011. http://msn.foxsports.com/nfl/story/Green-Bay-Packers-beat-Pittsburgh-Steelers-to-win-Super-Bowl-XLV-020611. Ανακτήθηκε στις 2012-06-04. «[Aaron Rodgers] extended the Packers' record of NFL titles to 13, nine before the Super Bowl era.» 
  3. Jozsa, Frank P. (2004). Sports capitalism: the foreign business of American professional leagues. Ashgate Publishing. σελ. 270. ISBN 978-0-7546-4185-8. Since 1922, [the NFL] has been the top professional sports league in the world with respect to American football 
  4. «2015 Official NFL Record and Fact Book» (PDF). National Football League. 21 Ιουλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2015. An organizational meeting, at which the Akron Pros, Canton Bulldogs, Cleveland Indians, and Dayton Triangles were represented, was held at the Jordan and Hupmobile auto showroom in Canton, Ohio, August 20. This meeting resulted in the formation of the American Professional Football Conference. 
  5. NFL founded in Canton profootballhof.com
  6. «2011 NFL Football Attendance». ESPN. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2012. 
  7. MacCambridge, 2004–2005 pg.267
  8. Harris, Nick (January 31, 2010). «Elite clubs on Uefa gravy train as Super Bowl knocked off perch». The Independent (London). http://www.independent.co.uk/sport/football/european/elite-clubs-on-uefa-gravy-train-as-super-bowl-knocked-off-perch-1884429.html. 
  9. 9,0 9,1 Mike Ozanian (18 Απριλίου 2012). «Dallas Cowboys Lead NFL With $2.1 Billion Valuation». Forbes. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. 
  10. 10,0 10,1 Kurt Badenhausen (18 Απριλίου 2012). «Manchester United Tops The World's 50 Most Valuable Sports Teams». Forbes. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012. 
  11. «History: History of NFL franchises, 1920–present». Profootballhof.com. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]