Ευνομία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ευνομία (πάνω δεξιά), μαζί με τη Δίκη, την Ειρήνη και τη Θέμιδα, σε ζωγραφιά οροφής στη Χάγη.

Στην Ελληνική μυθολογία η Ευνομία (= καλός νόμος, καλή τάξη, διακυβέρνηση σύμφωνα με καλούς νόμους) ήταν μια ελάσσωνα θεά του νόμου και της νομοθεσίας. Επίσης ήταν η θεά των πράσινων βοσκοτόπων (η λέξη νομία, η οποία προέρχεται από το ρήμα νέμω που σημαίνει βόσκω και διανέμω, σημαίνει βοσκοτόπι).[1][2] Είναι σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές κόρη της Θέμιδας και του Δία. Είναι το ακριβώς αντίθετο με τη θεά Δυσνομία (θεά της ανομίας).

Ώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευνομία ήταν η θεά του νόμου και της νομοθεσίας. Ανήκε στη δεύτερη γενιά των Ωρών μαζί με τις αδελφές της Δίκη και Ειρήνη. Οι Ώρες ήταν θεές νόμου και τάξης που διατήρησαν τη σταθερότητα της κοινωνίας. Λατρεύονταν κυρίως στην Αθήνα, το Άργος και την Ολυμπία. Από Πίνδαρος. Κατά τον Πίνδαρο, μαζί με τη Δίκη είναι η σίγουρη στήριξη για τις πόλεις, και μαζί με την Ειρήνη είναι οι επίτροποι του πλούτου για την ανθρωπότητα, τρεις ένδοξες κόρες της σοφής Θέμιδας.[3]

Το όνομα της Ευνομίας, μαζί με αυτό των αδελφών της, σχηματίζει το τρίπτυχο "καλή τάξη, δικαιοσύνη και ειρήνη".

Η Ευνομία απεικονίζεται σε πολλά Αθηναϊκά αγγεία ανάμεσα στους συντρόφους της Αφροδίτης, και με αυτή την έννοια αντιπροσώπευε τη νόμιμη ή υπάκουη συμπεριφορά των γυναικών στον γάμο. Ως εκ τούτου ταυτίστηκε με την Ευρυνόμη, μητέρα των Χαρίτων.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια οικογένεια αστεροειδών λέγεται Ευνομία από το όνομα της θεάς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]