Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρω: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 10 έτη
μ
ορθογραφικά, replaced: απο → από με τη χρήση AWB (8514)
μ (r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: vep:Ro)
μ (ορθογραφικά, replaced: απο → από με τη χρήση AWB (8514))
Το γράμμα '''ρω''' (επίσης ''ρο'') (κεφαλαίο '''Ρ''', πεζό '''ρ''' ή '''ϱ''') είναι το δέκατο έβδομο γράμμα του [[Ελληνικό αλφάβητο|Ελληνικού αλφαβήτου]].
 
Στην αρχαία ελληνική κάθε λέξη που ξεκινούσε από ρ έφερε [[δασεία]]: <tt>Ῥᾴδιον</tt>. Γι αυτό το λόγο στη λατινική μεταγραφή ελληνικών λέξεων που αρχίζουν αποαπό ρ το λατινικό r, στην αρχή της λέξης, ακολουθείται πάντοτε από το h: λ.χ {{πολυτονικό|(Ῥόδος}} - Rhodes ), {{πολυτονικό|( ῥαψῳδία}} - rhapsody ) κ.α. Το h αντιστοιχεί στη δασεία που έφερε το γράμμα. Ο λόγος που το '''ρ''' στην αρχή των λέξεων έφερε δασεία ήταν ότι παλαιότερα πριν από το '''ρ''' προηγούνταν το αρχαϊκό γράμμα [[δίγαμμα]] (Ϝ), το οποίο καθώς βαθμιαία σιγήθηκε σημειώθηκε με τη δασεία, η οποία με τη σειρά της σιγήθηκε επίσης. Λέξεις που αρχίζουν από '''ρ''' και γίνονται δεύτερο συνθετικό λέξης, διπλασιάζουν το ρ. Στο πρώτο ρ έμπαινε [[ψιλή]], ενώ στο δεύτερο δασεία (Καλλιῤῥόη - Callirrhoe). Λόγω του ήχου του διπλού ρ, που έμοιαζε με τον ήχο που παράγει ο σκύλος όταν είναι θυμωμένος, οι Λατίνοι γραμματικοί ονόμαζαν το γράμμα ρ littera canina (σκυλίσιο γράμμα).
 
Προήλθε από το [[φοινικικό αλφάβητο|φοινικικό]] γράμμα ''res'', που στα [[φοινικική γλώσσα|φοινικικά]] σήμαινε ''κεφάλι''.
30.951

επεξεργασίες