Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το έμβλημα της ΟΔΑ / FAA.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας - ΟΔΑ (Federal Aviation Administration) γνωστότερη με το αρκτικόλεξο FAA είναι η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, αντίστοιχη με την ελληνική ΥΠΑ. Στη δικαιοδοσία της περιλαμβάνεται η ρύθμιση και η εποπτεία παντός θέματος της πολιτικής αεροπορίας εντός του εθνικού εναέριου χώρου, εκδίδοντας αεροπορικούς κανονισμούς και προβαίνοντας σε ελέγχους. Δημιουργήθηκε με τον ομοσπονδιακό αεροπορικό νόμο του 1958, ως Ομοσπονδιακός Οργανισμός Αεροπορικών Υπηρεσιών, τη δε σύγχρονη ονομασία του υιοθέτησε το 1967 όταν τέθηκε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικότερες δραστηριότητες της ΟΔΑ / FAA είναι η έκδοση αεροπορικών κανονισμών ασφαλείας, έκδοση προτύπων ελέγχου πτήσεων, ανάπτυξη συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, θέματα που αφορούν την πολιτική αεροναυπηγική με ενθάρρυνση έρευνας και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικών πιλότων, ανάπτυξη προγραμμάτων αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ της κίνησης των αεροσκαφών, επιθεωρήσεις και κατατάξεις αεροδρομίων, ελικοδρομίων, παντός τύπου αεροσκαφών, ελέγχους αεροπορικών εταιριών, έκδοση εγχειριδίων κανονισμών ασφάλειας, τεχνικών οδηγιών κ.λπ. καθώς και επιβραβεύσεις πιλότων, μηχανικών και αεροναυπηγών.

Το Διοικητικό Μέγαρο της FAA

Έδρα ΟΔΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της ΟΔΑ / FAA βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στη λεωφόρο Ανεξαρτησίας. Ένας αριθμός περιφερειακών υπηρεσιών και επιχειρησιακών κέντρων καλύπτει όλο τον εθνικό εναέριο χώρο με αντίστοιχες περιοχές της επικράτειας, επανδρωμένων με κατάλληλο προσωπικό εμπειρογνωμόνων και επιθεωρητών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]