Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της ΟΔΑ / FAA.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση ΑεροπορίαςΟΔΑ (Federal Aviation Administration), γνωστότερη με το αρκτικόλεξο FAA, είναι η εθνική Υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, αντίστοιχη με την ελληνική ΥΠΑ. Στη δικαιοδοσία της περιλαμβάνονται η ρύθμιση και η εποπτεία του συνόλου των θεμάτων πολιτικής αεροπορίας εντός του εθνικού εναέριου χώρου, η έκδοση αεροπορικών κανονισμών και η διενέργεια ελέγχων. Δημιουργήθηκε ως Ομοσπονδιακός Οργανισμός Αεροπορικών Υπηρεσιών με τον ομοσπονδιακό αεροπορικό νόμο του 1958 και τη σημερινή του ονομασία υιοθέτησε το 1967 όταν περιήλθε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικότερες δραστηριότητες της ΟΔΑ / FAA είναι η έκδοση αεροπορικών κανονισμών ασφαλείας και προτύπων για τον έλεγχο των πτήσεων, η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, θέματα που αφορούν την πολιτική αεροναυπηγική με ενθάρρυνση έρευνας και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, η χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικών των χειριστών αεροσκαφών, η ανάπτυξη προγραμμάτων αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξαιτίας της κίνησης των αεροσκαφών, οι επιθεωρήσεις, η αξιολόγηση και κατάταξη των αεροδρομίων, ελικοδρομίων και παντός τύπου αεροσκαφών, ο έλεγχος των αεροπορικών εταιρειών, η έκδοση εγχειριδίων κανονισμών ασφάλειας, τεχνικών οδηγιών κλπ., καθώς και η επιβράβευση των πιλότων, μηχανικών και αεροναυπηγών.

Το Διοικητικό Μέγαρο της FAA

Έδρα ΟΔΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα της ΟΔΑ / FAA βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ανεξαρτησίας στην Ουάσιγκτον. Ένας αριθμός περιφερειακών Υπηρεσιών και επιχειρησιακών κέντρων καλύπτει όλο τον εθνικό εναέριο χώρο, με αντίστοιχες περιοχές της επικράτειας, επανδρωμένων με κατάλληλο προσωπικό εμπειρογνωμόνων και επιθεωρητών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]