Μη επανδρωμένο αερόχημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μη επανδρωμένο αεροσκάφος)

Μη επανδρωμένα αεροχήματα - (ΜΕΑ) (αγγλικά: unmanned aerial vehicle - UAV, unmanned aerial system - UAS ή remotely piloted aircraft system - RPAS) ή drones (προφορά: ντρόουνς, έχει προταθεί η εξελληνισμένη μορφή δρόνοι[1]) ονομάζονται τα κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα που δεν έχουν χειριστή στην άτρακτό τους, αλλά πραγματοποιούν πτήσεις είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεκατεύθυνσης. Οι προαναφερθείσες ονομασίες αναφέρονται στους ορισμούς που κατά καιρούς έχουν δοθεί για την περιγραφή αυτών των οχημάτων. Ο όρος UAV περιγράφει μόνο το χωρίς χειριστή αεροσκάφος. Ο όρος UAS περιλαμβάνει όλες τις συσκευές, το προσωπικό και τις διαδικασίες οι οποίες χρησιμοποιούνται προκειμένου το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να θεωρείται ως ολοκληρωμένο σύστημα. Τέλος, ο όρος RPAS καθιερώθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με την ανάγκη όλες οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών να έχουν τουλάχιστον έναν επιβλέποντα πιλότο στο έδαφος. Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα συνήθως έχουν τη μορφή μικρού αεροπλάνου ή ελικοπτέρου με έναν ή περισσότερους κινητήρες και έλικες συντονισμένους για πλήρως ελεγχόμενη πτήση από ειδικό πρόγραμμα ή χειριστήριο εδάφους.

Είδη μη επανδρωμένων αεροσκαφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Με σταθερές πτέρυγες, όπως τα αεροπλάνα
  2. Με έλικες, όπως τα ελικόπτερα.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των κινητήρων ή ελίκων χρησιμοποιείται ο όρος multicopter ή multirotor. Έτσι τα ελικόπτερα διαχωρίζονται σε quadcopters (με 4 έλικες), hexacopters, octacopters κλπ.

Ιστορία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιπτάμενες μηχανές με το όνομα drones χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για πολεμικούς σκοπούς (αναγνωριστικούς, κατασκοπευτικούς ή και για μεταφορά βομβών) ή για ερασιτεχνικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Μελλοντικές χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελετάται η μελλοντική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για ειρηνικούς σκοπούς, όπως μεταφορά φαρμάκων, βιολογικών υλικών για ιατρικές εξετάσεις και τροφίμων από και προς δύσβατες περιοχές, αξιοποιώντας τις μελέτες και την τεχνολογία η οποία τείνει να καθιερωθεί υπό τον όρο MatterNet αναφερόμενη στην εφαρμογή αυτόματου τρόπου μετακίνησης υλικών.[εκκρεμεί παραπομπή]

Χρήση του όρου «drone»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με τον όρο «drone» και τη μη χρήση του όρου αυτού για ειρηνικούς σκοπούς εξηγεί ο Michael Toscano, πρόεδρος, της Association for Unmanned Vehicle Systems International[2]. Στο βίντεο[3] του Michael Toscano και της Missy Cummings, Associate Professor of Aeronautics and Astronautics του MIT, αναφέρονται στη χρήση του όρου, άλλα και στις μεταφορές εμπορικών αγαθών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν τα επόμενα 10-15 χρόνια. Για το τελευταίο έχουν δείξει ενδιαφέρον μεγάλες διεθνείς εταιρείες μεταφορών όπως η Fedex και η UPS.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σαραντάκος, Νίκος (2 Ιουνίου 2017). «Drone, δηλαδή δρόνος». Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. «UVS International». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2014. 
  3. βίντεο των Τοσκάνο και Κάμμινγκς

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαγκίρης, Βαγγέλης: «UAV και MAV: Τα ιπτάμενα ρομπότ», Περισκόπιο της Επιστήμης, τεύχος 219 (Ιούλιος-Αύγουστος 1998), σσ. 66-75

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]