Μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Pathfinder Plus solar aircraft over Hawaii.jpg

Μη επανδρωμένες ιπτάμενες μηχανές (Unmanned Aerial vehicles - UAV ή Remotely piloted systems - RPS), ονομάζονται τα κάθε είδους ιπτάμενα μηχανήματα που κινούνται: 1) στον αέρα (πάνω από την επιφάνεια της Γης), 2) στην επιφάνεια της θάλασσας και 3) υπό τη θάλασσα, αυτόνομα (χωρίς πιλότο ή κυβερνήτη), προγραμματισμένα ή τηλεκατευθυνόμενα, (αερομοντέλα) σε μορφή μικρού αεροπλάνου ή ελικοπτέρου με έναν ή περισσότερους κινητήρες και έλικες συντονισμένους για πλήρως ελεγχόμενη πτήση από ειδικό πρόγραμμα ή χειριστήριο εδάφους.

Είδη ιπτάμενων μηχανών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα είδη των ιπτάμενων μη επανδρωμένων μηχανών χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: 1. Με σταθερές πτέρυγες, όπως τα αεροπλάνα. 2. Με έλικες όπως τα ελικόπτερα.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των κινητήρων ή ελίκων χρησιμοποιείται ο όρος Multicopter ή Multirotor και διαχωρίζονται σε Quadcopter (με 4 έλικες), Hexacopter, Octacopter κλπ.

Ιστορία των ιπτάμενων μηχανών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιπτάμενες μηχανές με το όνομα drones χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για πολεμικούς σκοπούς (αναγνωριστικούς, κατασκοπευτικούς ή και για μεταφορά βομβών) ή για ερασιτεχνικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Μελλοντικές χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελετάται η μελλοντική χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών για ειρηνικούς σκοπούς, όπως μεταφορά φαρμάκων, βιολογικών υλικών για ιατρικές εξετάσεις και τροφίμων από και προς δύσβατες περιοχές, αξιοποιώντας τις μελέτες και την τεχνολογία η οποία τείνει να καθιερωθεί υπό τον όρο MatterNet αναφερόμενη στην εφαρμογή αυτόματου τρόπου μετακίνησης υλικών.

Χρήση του όρου «drone»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με τον όρο «drone» και τη μη χρήση του όρου αυτού για ειρηνικούς σκοπούς εξηγεί ο Michael Toscano, πρόεδρος, της Association for Unmanned Vehicle Systems International[1]. Στο βίντεο[2] του Michael Toscano και της Missy Cummings - Associate Professor of Aeronautics and Astronautics, MIT, αναφέρονται στη χρήση του όρου, άλλα και στο civilian cargo όπως αυτό θα διαμορφωθεί τα επόμενα 10-15 χρόνια, για το οποίο έχουν δείξει ενδιαφέρον μεγάλες διεθνείς εταιρείες μεταφορών όπως η Fedex και η UPS.

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα