Αεροσκάφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Airbus 380 είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος με επιβατική χρήση
Δοκιμαστικά αεροσκάφη της ΝΑΣΑ

Το αεροσκάφος είναι όχημα το οποίο μπορεί να πετάει ή να αιωρείται στον αέρα ή γενικότερο στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη. Ένα αεροσκάφος μπορεί να μένει στον αέρα ενάντια στην δύναμη της βαρύτητας είτε εξαιτίας της αρχής του Αρχιμήδη είτε εξαιτίας της άντωσης που προκαλεί ένα φτερό ή σε κάποιες περιπτώσεις από την κάθετη ώθηση από τους κινητήρες αεριώθησης.

Αν και οι βαλλιστικοί πύραυλοι και οι πύραυλοι μπορούν να μετακινούνται μέσα στην ατμόσφαιρα δεν θεωρούνται αεροσκάφη διότι χρησιμοποιούν την ώθηση από τους πυραύλους αντί την αεροδυναμική ως κύριο μέσο άνωσης. Όμως, τα πυραυλοκίνητα αεροσκάφη και πύραυλοι τύπου κρουζ θεωρούνται αεροσκάφη επειδή χρησιμοποιούν την δυναμική άνωση για να μείνουν στον αέρα.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα που σχετίζεται με τα αεροσκάφη ονομάζεται αεροπορία. Τα επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθύνονται από ένα μέσα στο αεροσκάφος πιλότο, ενώ, αντιθέτως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθύνονται με τηλεχειρισμό ή με υπολογιστές που βρίσκονται πάνω στο αεροσκάφος. Ένα αεροσκάφος μπορεί να ταξινομηθεί με πολλά κριτήρια, όπως το μέσο άνωσης, η ώθηση, η χρήση και άλλα.

Τύποι Αεροσκαφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνωση με ελαφρύτερα από τον αέρα αέρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου βασίζονται στην αρχή του Αρχιμήδη για να «επιπλέουν» στον αέρα, όπως τα πλοία στο νερό. Χαρακτηρίζονται από τουλάχιστον μία κοιλότητα ή μπαλόνι με ένα ελαφρύ αέριο, όπως το ήλιο και το υδρογόνο ή και ζεστό αέρα.

Βαρύτερα από τον αέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βαρύτερα από τον αέρα αεροσκάφη πρέπει με κάποιον τρόπο να ωθήσουν αέρα ή αέριο προς τα κάτω, έτσι ώστε μια αντίδραση (από τους νόμους του Νεύτωνα) για να ωθήσει προς τα πάνω αεροσκάφος. Αυτή η δυναμική κίνηση μέσω του αέρα είναι η προέλευση του όρου αεροδίνη. Υπάρχουν δύο τρόποι για την παραγωγή δυναμικής άνωσης: αεροδυναμικής άντωσης, και τροφοδοτούμενη ανέλκυση με τη μορφή της ώσης του κινητήρα.[1]

Οι αεροδυναμικοί ανελκυστήρες που αφορούν τα φτερά είναι πιο κοινοί, με τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας που διατηρούνται στον αέρα από την κίνηση προς τα εμπρός, και στροφειοπτέρων γυρίζοντας σχήματος φτερού φτερωτές που μερικές φορές ονομάζεται περιστροφικές πτέρυγες ή ρότορες. Μια πτέρυγα είναι μια επίπεδη, οριζόντια επιφάνεια, συνήθως με σχήμα σε διατομή όπως μίας αεροτομής. Για να πετάξει, ο αέρας πρέπει να ρέει πέρα από το φτερό και να δημιουργεί ανέλκυση. Μια ευέλικτη πτέρυγα είναι μια πτέρυγα από ύφασμα ή λεπτό φύλλο, που συχνά εκτείνονται σε ένα άκαμπτο πλαίσιο. Ο αετός είναι δεμένος με το έδαφος και στηρίζεται στην ταχύτητα του ανέμου πάνω από τα φτερά του, τα οποία μπορεί να είναι εύκαμπτα ή σκληρά, σταθερά ή περιστρεφόμενα.[2]

Με τροφοδοτούμενο ανελκυστήρα, το αεροσκάφος κατευθύνει την ώση του κινητήρα του κάθετα προς τα κάτω.

Σταθερών πτερύγων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου λέγονται αεροπλάνα. Ο πρόδρομος των αεροπλάνων και των αεροσκαφών αυτού του τύπου είναι ο χαρταετός.[3] Όμως σε αντίθεση με τα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων ο χαρταετός βασίζεται στον άνεμο και όχι στην προς τα εμπρός κίνηση για την παραγωγή ώθησης.

Το πρώτο βαρύτερο από τον αέρα σκάφος που μπορεί να ελέγχεται κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν τα ανεμόπτερα. Μια πτέρυγα που σχεδιάστηκε από τον Cayley πραγματοποίησε την πρώτη αληθινή επανδρωμένη, ελεγχόμενη πτήση το 1853.

Τα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων πέρα από τη μέθοδο ώθησης, διαχωρίζονται και με τη διάταξη των φτερών.

Αμφίβιο αεροπλάνο

Επίσης υπάρχουν αεροσκάφη που έχουν την ικανότητα να προσγειώνονται σε νερό. Αυτά χωρίζονται σε υδροπλάνα και αεράκατους, οι οποίες χρησιμοποιούν την άτρακτό τους για να προσθαλασσώνονται. Επίσης κάποια υδροπλάνα και αεράκατοι έχουν την ικανότητα να προσγειώνονται στο έδαφος και για αυτό αποκαλούνται αμφίβια αεροπλάνα. Ένα γνωστό παράδειγμα αμφίβιου αεροσκάφους είναι το Canadair CL-415.

Με ρότορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελικόπτερο τύπου Mil Mi-8 είναι ένα από τα πλέον χρησιμοποιούμενα ελικόπτερα

Αυτού του τύπου τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν ένα περιστρεφόμενο ρότορα με φτερά για να παράγει ώθηση.

Τα ελικόπτερα έχουν τροφοδοφοτούμενους ρότορες. Ο ρότορας οδηγείται (άμεσα ή έμμεσα) από κινητήρα και ωθεί προς τα κάτω αέρα για να δημιουργήσετε ανέλκυση. Από την κλίση του στροφείου προς τα εμπρός, η ροή προς τα κάτω έχει κλίση προς τα πίσω, που παράγουν ώθηση για την πτήση προς τα εμπρός.

Ο αυτόγυρος ή γυροπλάνο έχει μη τροφοδοτούμενους ρότορες, με μια ξεχωριστή μονάδα παραγωγής ενέργειας για την παροχή ώσης. Ο ρότορας έχει κλίση προς τα πίσω. Καθώς το αυτόγυρο κινείται προς τα εμπρός, ο αέρας φυσάει προς τα πάνω σε όλο τον ρότορα, προκαλώντας την περιστροφή του. Η περιστροφή αυξάνει δραματικά την ταχύτητα της ροής του αέρα πάνω από το δρομέα, για την παροχή ανελκυστήρα. Ο Juan de la Cierva (Ισπανός πολιτικός μηχανικός) χρησιμοποίησε το όνομα αυτόγυρος και οBensen χρησιμοποίησε τον όρο γυροκόπτερο.

Ώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωρίς μηχανή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου δεν έχουν κινητήρα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αερόστατα, τα ανεμόπτερα και οι χαρταετοί.

Με κινητήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλικα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έλικα αποτελείται από ένα σύνολο μικρών, όμοιων με φτερών αεροτομών που βρίσκονται γύρω από ένα κομβικό σημείο που περιστρέφεται σε έναν άξονα ευθυγραμμισμένο προς την κατεύθυνση του ταξιδιού. Η περιστροφή του έλικα δημιουργεί αεροδυναμική ανέλκυση, ή την ώθηση, με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Αεριώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολεμικό αεροσκάφος Lockheed Martin F-22A Raptor

Στα αεριωθούμενα αεροσκάφη, η κίνηση οφείλεται στην απότομη εκροή αέρα από τον κινητήρα. Ο αέρας μπαίνει από την μία μεριά σε ένα θάλαμο ανάφλεξης και ωθείται προς την αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν της κίνησης με μεγάλη ταχύτητα παράγοντας με αυτόν τον τρόπο ώθηση. Οι κινητήρες αεριώθησης χωρίζονται σε τουρμποτζέτ και τους πιο πρόσφατους τουρμποφάν, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν μετακαυστήρες για μεγαλύτερη απόδοση.

Οι κινητήρες αεριώθησης μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερη ώση από τους έλικες, και είναι φυσικά αποτελεσματικοί στα μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς είναι σε θέση να λειτουργεί πάνω από τα 40.000 πόδια (12.000 μ.). Επίσης, είναι πολύ πιο αποδοτικοί από πλευράς καυσίμου σε κανονικές ταχύτητες πτήσης από τους πυραύλους. Κατά συνέπεια, σχεδόν όλα τα υψηλής ταχύτητας και μεγάλου υψομέτρου αεροσκάφη χρησιμοποιούν κινητήρες τζετ. Υπάρχει και ο συνδυασμός τζετ και έλικα δτους λεγόμενους "tourboprop"(τουρμποπροπ) κινητήρες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Aviation Publishers Co. Limited, From the Ground Up, page 10 (27th revised edition) ISBN 0-9690054-9-0
  2. «Airline Handbook Chapter 5: How Aircraft Fly». Airline Handbook. Air Transport Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 June 2010. https://web.archive.org/web/20100620150339/http://airlines.org/ATAResources/Handbook/Pages/AirlineHandbookChapter5HowAircraftFly.aspx. 
  3. «Guided Tours of the BGA». nasa.gov. http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/guided.htm. Ανακτήθηκε στις 1 April 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ιστορία