Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΣΚΤ)
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ίδρυση12 Ιανουαρίου 1837: Σχολείον των Τεχνών,
3 Ιουλίου 1930: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
ΠρύτανηςΑντωνία Διάλλα[1]
ΤοποθεσίαΑθήνα, Αθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςasfa.gr

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών είναι το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με σκοπό την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και η πρώτη ιστορικά ελληνική Σχολή Καλών Τεχνών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 1837 και το 1930, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, έγινε αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ισότιμο προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόδρομη μορφή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών υπήρξε το Σχολείον των Τεχνών που ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου του 1836 (12 Ιανουαρίου 1837 με το νέο ημερολόγιο) και περιλάμβανε τρία τμήματα: το Σχολείο Κυριακών και Εορτών, το σχολείο των Βιομηχάνων Τεχνών και το σχολείο των Ωραίων Τεχνών.[3] Το τελευταίο μετονομάστηκε το 1843 σε ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών πενταετούς φοίτησης, ενώ την περίοδο 1844-1862, το πρόγραμμα διδασκαλίας διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των Ακαδημιών Καλών Τεχνών της Ευρώπης.

Το 1930 με τις ριζικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Βενιζέλου, το Σχολείο των Καλών Τεχνών άλλαξε μορφή και αναβαθμίστηκε σε Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έως το 1940 στεγαζόταν αποκλειστικά στο κεντρικό κτίριο Αβέρωφ της Πατησίων, που τώρα χρησιμοποιείται κυρίως από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με πρωτοβουλίες του τότε πρύτανη Νίκου Κεσσανλή, η ΑΣΚΤ από το 1993 στεγάζεται στην οδό Πειραιώς 256, στα πρώην υφαντήρια Σικιαρίδη. Εκεί στεγάζονται όλα τα Εργαστήρια Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής, τα Εργαστήρια των συμπληρωματικών υποχρεωτικών μαθημάτων και των κατ΄επιλογήν υποχρεωτικών εργαστηριακών μαθημάτων, οι κτιριακοί χώροι των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, η αίθουσα των θεωρητικών μαθημάτων και προβολών, η Βιβλιοθήκη, ο εκθεσιακός χώρος, η αίθουσα θεάτρου, η αίθουσα των Πολυμέσων και της Βιντεοτέχνης, η αίθουσα κινηματογράφου, άλλες αίθουσες διδασκαλίας των μαθημάτων της Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων, της Σκηνογραφίας, του Ψηφιδωτού, των Γραφικών Τεχνών, των Υλικών και Τεχνολογίας Υλικών, του Μαρμάρου, της Γυψοτεχνίας, του Ξύλου, του Μετάλλου, και της Κεραμικής. Επίσης, η αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος "Γυμνού Νυκτός", και το εστιατόριο.

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών διαθέτει επίσης έξι Καλλιτεχνικούς Σταθμούς στις ακόλουθες περιοχές: Καλλιτεχνικός Σταθμός Δελφών, Καλλιτεχνικός Σταθμός Μήθυμνας Λέσβου, Καλλιτεχνικός Σταθμός Μυκόνου, Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρεθύμνου, Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρόδου και Καλλιτεχνικός Σταθμός Ύδρας. Πρόσφατα περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Σχολής ακίνητα για τη δημιουργία Καλλιτεχνικών Σταθμών στην Παροικιά Πάρου, στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, που θα λειτουργήσουν μελλοντικά.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών απαρτίζεται από δυο τμήματα, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και το Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης, που ιδρύθηκε με το Π.Δ. 486/1991,[4] λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδηµαϊκό έτος 2006-2007 και με το Π.Δ. 129/2009 μετονομάστηκε σε Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.[5][6]

Τμήμα Εικαστικών Τεχνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τομέας Ζωγραφικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εργαστηριακά μαθήματα κατ' επιλογήν ή υποχρεωτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
 • Σκηνογραφία
 • Ψηφιδωτό
 • Νωπογραφία και τεχνική των Φορητών Εικόνων
 • Πολυμέσα - Υπερμέσα
 • Σχέδιο

Τομέας Γλυπτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 3 Εργαστήρια Γλυπτικής
 • Εργαστήριο Γυψοτεχνίας
 • Εργαστήριο Κεραμικής
 • Εργαστήριο Μαρμάρου
 • Εργαστήριο Μετάλλου
 • Εργαστήριο Ξύλου
Εργαστηριακό μάθημα κατ' επιλογήν ή υποχρεωτικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τομέας Χαρακτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 2 Εργαστήρια Χαρακτικής
Εργαστηριακά μαθήματα κατ' επιλογήν ή υποχρεωτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης (Θεωρητικών Σπουδών)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταπτυχιακά προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "Ψηφιακές Μορφές Τέχνης" (Ψ.Μ.Τ.) με αντικείμενο την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής και τεχνολογικής έρευνας και την παραγωγή νέας γνώσης στην περιοχή των Ψηφιακών Μορφών Τέχνης.[8]
 • "Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών" (Μ.Ε.Τ.)[9] με αντικείμενο την εξειδίκευση και εμβάθυνση ζητημάτων τέχνης καθώς και την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής έρευνας στην περιοχή των "Εικαστικών Τεχνών"
 • Ελληνογαλλικό[10] Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και του Παν/μίου Paris-8, Τμήμα Τέχνης και Τεχνολογίας της Εικόνας με τίτλο: «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης»[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://www.asfa.gr/nea-eldilwseis-top-menu/1456-orismos-prytaneos-ths-askt-metavatika-apo-01-09-2023-kai-ews-thn-oloklhrwsh-ths-diadikasias-anadeixhs-neou-prytani-kai-antiprytanewn-apo-to-symvoulio-dioikhshs-ths-askt
 2. «Ίδρυση και Σκοπός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών». www.asfa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. 
 3. Oikonomikos tachydromos. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. 1995. σελ. 40. 
 4. «ΦΕΚ A 177/1991». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 26 Νοεμβρίου 1991. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019. 
 5. «Ίδρυση και Αποστολή του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2017. 
 6. «ΦΕΚ A 175/2009». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 7 Σεπτεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019. 
 7. «ΑΣΚΤ | Εργαστήριο Φωτογραφίας». www.photography.asfa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2017. 
 8. «Στόχοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος». www.digitalarts.asfa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2017. Ο κύριος προσανατολισμός του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι η εκπαίδευση και η έρευνα στην περιοχή της εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξειδίκευση - στην περιοχή των Ψηφιακών Μορφών Τέχνης. 
 9. «Σκοπός μεταπτυχιακού». www.met.asfa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2017. Το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών δημιουργήθηκε ως ανάγκη προέκτασης των προπτυχιακών σπουδών της Σχολής, έχοντας ως στόχο την οργάνωση εκπαιδευτικών συνθηκών για τη διαμόρφωση ενός προχωρημένου δυναμικού εικαστικής σκέψης. 
 10. «Στόχος». eumaster.asfa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2017. Για την επίτευξη του στόχου αυτού συντονίζουν την εμπειρία τους δύο σημαντικά Ευρωπαϊκά Ιδρύματα: το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το τμήμα Τέχνη, Φιλοσοφία, Αισθητική – Τέχνες και Τεχνολογίες της Εικόνας (UFR Arts, philosophie, esthétique – arts et technologies de l'image) του Πανεπιστήμιου Paris 8 
 11. «Στόχος». eumaster.asfa.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2017. Ελληνογαλλικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Τέχνη, εικονική πραγματικότητα και πολυχρηστικά συστήματα καλλιτεχνικής έκφρασης» 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]