Γραφικές τέχνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Με τον όρο Γραφικές τέχνες εννοούμε τις διαδικασίες με τις οποίες γίνεται η παραγωγή εκτυπώσεων. Περιλαμβάνει την τέχνη της λιθογραφίας, της μεταξοτυπίας και της βιβλιοδεσίας.

Παραδοσιακή έννοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραφική τέχνη είναι μια καλλιτεχνική διαδικασία δημιουργίας ενός σχεδίου με τη βοήθεια κάποιου μέσου με το οποίο μεταφέρουμε (τυπώνουμε) μια εικόνα πάνω σε κάποιο υλικό (όπως χαρτί), δημιουργώντας έτσι μια καλλιτεχνική έκφραση.

Πρώιμη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τεχνική της εκτύπωσης με κομμένα τμήματα ξύλου ξεκινάει περίπου τον 7ο αιώνα, στην δυναστεία των Tang. Επινοήθηκε σαν ένας τρόπος να προστατευτούν χιλιάδες φύλλα ριζόχαρτου με απομνημονεύματα της πολυαγαπημένης τους αυτοκράτειρας. Κάθε φύλο χαρτιού τοποθετήθηκε in hilltops and shrines σε όλη την Κίνα ώστε το όνομα της να μη ξεχαστεί ποτέ.

Ο κινούμενος τύπος επινοήθηκε αρχικά από τον Bi Sheng της δυναστείας Song μεταξύ του 1041 και του 1048. Αυτή η επινόηση καταγράφηκε από τον Shen Kuo ο οποίος κατέγραψε τα Dreampool Essays του. Κατά τη διάρκεια των 13ου και 14ου αιώνα, ο γεωπόνος Wang Zhen συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του κινούμενου τύπου εκτύπωσης.

Ο κινούμενος τύπος υιοθετήθηκε αργότερα από την Ιταλία, και άνοιξε το δρόμο στην Αγγλία και την Αμερική με το πιεστήριο του Γουτεμβέργιου.