Αστερίξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Αστερίξ

Αστερίξ είναι ο τίτλος ενός κόμικ των Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και Αλμπέρ Υντερζό (σκίτσα). Η ονομασία του προέρχεται από το βασικό χαρακτήρα της σειράς: Αστερίξ. Η σειρά ξεκίνησε το 1959 και γράφτηκε στα Γαλλικά. Μετά τον θάνατο του Γκοσινί (1977) ο Ουντερζό συνεχίζει ως σήμερα τις ιστορίες με τους κατοίκους του Γαλατικού Χωριού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους.

Aπό το πρώτο κόμικ του Αστερίξ "Αστερίξ ο Γαλάτης".Σε σχέδιο του Άλμπερτ Υντερζό και σε "σενάριο" του Ρενέ Γκοσινύ

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δράση τοποθετείται στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Αρμορικής, χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ, και που τους δίνει υπερφυσική δύναμη, συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ρωμαίους. Οι προσπάθειες του Ιουλίου Καίσαρα να υποτάξει το χωριό, πάντα με αποτυχημένη κατάληξη, είναι το κύριο θέμα του κόμικ. Ο Αστερίξ, ένας κοντός και δαιμόνιος Γαλάτης, μαζί με τον αχώριστο φίλο του, τον τεράστιο Οβελίξ, πάντα καταφέρνουν, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης, να χαλάσουν τα σχέδια του Ρωμαίου Καίσαρα. Στο τέλος κάθε βιβλίου, η νίκη επί των Ρωμαίων γιορτάζεται με ένα μεγάλο τσιμπούσι με αγριογούρουνα (αφού πρώτα δεθεί και φιμωθεί ο βάρδος Κακοφωνίξ).

Ο Οβελίξ κουβαλώντας ένα μενίρ

Επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμικ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, (μεταξύ των οποίων στην Κρητική, την Κυπριακή και την Ποντιακή), ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο). Έχει κάνει 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη και οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη. Σε χώρες όμως με ισχυρή εγχώρια παραγωγή κόμικς, όπως οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία, δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

Ο πιστός σύντροφος του Οβελίξ,ο σκυλάκος Ιντεφίξ

Στη Γαλλία υπάρχει ακόμα και θεματικό πάρκο με το όνομα "Χωριό του Αστερίξ", που έχει τεράστια επισκεψιμότητα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η περιεκτικότητα της σειράς σε κωμικά στοιχεία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες (πέρα από τα καθαρά γαλλικά αστεία), εικόνες με έντονα χρώματα και ζωντανό σκίτσο που καθηλώνουν τα παιδιά, ενώ οι ενήλικες μπορούν να γελούν με μια ατάκα ή με τους αναχρονισμούς, που συχνά συναντώνται στο σενάριο. Από τις σελίδες του έχουν περάσει και αρκετές διασημότητες, τόσο της Γαλλίας όσο και διεθνείς (όπως π.χ. ο Ζακ Σιράκ, οι Beatles, ο Σον Κόνερι και άλλοι).

Τρία από τα βιβλία έχουν γίνει ταινίες, αρκετά έχουν γίνει κινούμενα σχέδια και βιντεοπαιχνίδια.

Ο Αστερίξ στους Πίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 του Οκτωβρίου του 2013, βγαίνει το τριακοστό πέμπτο κόμικς του Αστερίξ <<Ο Αστερίξ και οι Πίκτες>>. Δημιουργός του δεν είναι ο Αλμπερτ Ουντερζό αλλά δύο καινούριοι, ο Ζαν-Ιβ Φερρί και ο Ντιντιέ Κονράντ. Το κόμικ θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο στις 24 Οκτωβρίου.

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα ο Αστερίξ πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας το 60 από τις εκδόσεις Σπανός. Το 1978 τα δικαιώματα απέκτησε η AΝGLO-HELLENIC AGENCY του Ψαρόπουλου η οποία κυκλοφόρησε σταδιακά όλα τα τότε υπάρχοντα άλμπουμ της σειράς σε μετάφραση Αργύρη Χιόνη. Από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ COMIX σε άλμπουμ των 50 περίπου σελίδων.

Ονόματα βασικών χαρακτήρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα στην ελληνική μετάφραση Αυθεντικό κείμενο Λογοπαίγνιο Ιδιότητα Πρώτη εμφάνιση
Αστερίξ Astérix γαλλ. astérisque = αστερίσκος Γαλάτης πολεμιστής Αστερίξ ο Γαλάτης
Οβελίξ Obélix γαλλ. obelisque = οβελίσκος Προμηθευτής μενίρ Αστερίξ ο Γαλάτης
Ιντεφίξ Idéfix γαλλ. idée fixe = έμμονη ιδέα Σκύλος του Οβελίξ Ο Γύρος της Γαλατίας
Πανοραμίξ Panoramix γαλλ. panoramique = πανοραμικός Δρυΐδης Αστερίξ ο Γαλάτης
Μαζεστίξ (Μοναρχίξ παλιότερα) Abraracourcix γαλλ. à bras raccourcis = ανίκανος Αρχηγός του χωριού Αστερίξ ο Γαλάτης
Μπονεμίνα (Μιμίνα) Bonemine γαλλ. bonne mine = φρεσκάδα του προσώπου Σύζυγος του Μαζεστίξ Η Ασπίδα της Αρβέρνης
Μαθουσαλίξ (Παλαιοντολογίξ παλιότερα) Âgecanonix γαλλ. âge canonique = αξιοσέβαστη ηλικία Γηραιότερος του χωριού Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Κα. Μαθουσαλίξ (Ανώνυμη) Mme Âgecanonix (ομοίως) Σύζυγος του Μαθουσαλίξ Η Διχόνοια
Κακοφονίξ (Κακοφωνίξ παλιότερα) Assurancetourix γαλλ. assurence tout risque = ασφάλιση κατά παντός κινδύνου Βάρδος του χωριού Αστερίξ ο Γαλάτης
Αυτοματίξ Cétautomatix γαλλ. c'est automatique = είναι αυτόματο ("δεν το κάνω επίτηδες") Σιδηρουργός Αστερίξ ο Γαλάτης
Κα. Αυτοματίξ Μme Cetautomatix (ομοίως) Σύζυγος του Αυτοματίξ -
Αλφαβητίξ (παλιότερα Καταλφαβητίξ) Ordralfabétix γαλλ. ordre alphabetique = αλφαβητική σειρά Ιχθυοπώλης Ο Αστερίξ στην Ισπανία
Γελοουσαμπμαρίνα Bacteria (ελλ.) από την επιτυχία των Μπιτλς "Yellow submarine" Σύζυγος του Αλφαβητίξ Αστερίξ στην Ισπανία
Ο αρχηγός του χωριού,ο Μαζεστίξ (Μοναρχίξ παλιότερα.
Η σύζηγος του Μαζεστίξ,Μιμίνα

Χιούμορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονοματοδοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαθουσαλίξ, Αλφαβητίξ, Οβελίξ (και Ιντεφίξ), Αστερίξ, Μαζεστίξ (και οι βαστάζοι του που είναι ανώνυμοι), Πανοραμίξ, Αυτοματίξ και Κακοφωνίξ

Βασικό χαρακτηριστικό του κόμικ είναι ότι όλα τα ονόματα των Γαλατών τελειώνουν σε -ιξ. Αιτία γι' αυτό είναι το όνομα του ιστορικά υπαρκτού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix (ελλ. Βερσινζεντορίξ), ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα. Αλλά και τα ονόματα των άλλων λαών που εμφανίζονται έχουν συνήθως κοινή κατάληξη: τα ονόματα των Ρωμαίων λήγουν σε -ους, των Γότθων (Γερμανών) σε -ικ, των Νορμανδών σε -αφ. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά ονόματα είναι λογοπαίγνια είτε λόγω της σημασίας τους στα Λατινικά είτε σε συνδυασμό με τη γαλλική προφορά. Για παράδειγμα γύρω από το χωριό του Αστερίξ υπάρχουν τέσσερα ρωμαϊκά στρατόπεδα, τα οποία ονομάζονται

 • Petibonum (petit bonhomme, ανθρωπάκος στα γαλλ.)
 • Babaorum (baba au rhum, το γλυκό μπαμπάς με ρούμι στα γαλλ.)
 • Aquarium (ενυδρείο στα γαλλ.)
 • Laudanum (το βότανο λάβδανο)

Εθνικά στερεότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(175 × 200 px

Στις διάφορες περιπέτειές του ο Αστερίξ γυρίζει πολλές χώρες. Σε κάθε χώρα συναντά τα σύγχρονα στερεότυπα για τον κάθε λαό.

 • Οι Γότθοι είναι πειθαρχημένοι και μιλιταριστές, αποτελούνται από πολλές φυλές που πολεμούν μεταξύ τους (αναφορά στη Γερμανία πριν τον Μπίσμαρκ), ενώ φορούν το χαρακτηριστικό κράνος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
 • Οι Ελβετοί είναι ουδέτεροι, τρώνε φοντύ, έχουν μανία με την καθαριότητα και με τα ρολόγια (κλεψύδρες) και σέβονται πάνω απ' όλα το τραπεζικό απόρρητο.
 • Οι Βρετανοί είναι φλεγματικοί, ψύχραιμοι, πίνουν κάθε μέρα στις 5 ζεστό νερό με μια σταγόνα γάλα (μέχρι να τους φέρει ο Αστερίξ το τσάι), πίνουν χλιαρή μπύρα, τρώνε άνοστα βραστά φαγητά με σάλτσα μέντας.
 • Οι Κορσικανοί είναι οξύθυμοι, πατριώτες, έχουν βεντέτες μεταξύ τους και κοιμούνται απαραιτήτως το μεσημέρι.
 • Οι Έλληνες τρώνε "γεμιστά αμπελόφυλλα", πίνουν ρετσίνα και έχουν πάντα έναν ξάδερφο για την κατάλληλη δουλειά.
 • Οι Νορμανδοί πίνουν ακατάσχετα, δε γνωρίζουν το φόβο (προσπαθούν να τον ανακαλύψουν) και στη χώρα τους η νύχτα διαρκεί έξι μήνες.
 • Οι Βέλγοι μιλούν με περίεργη προφορά και σνομπάρουν τους Γαλάτες.
134χ146px

Καρικατούρες σύγχρονων πραγματικών προσώπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ζαν Γκρατόν: Σεναριογράφος του κόμιξ "Michel Vaillant", στο οποίο ο κεντρικός ήρωας είναι οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων. Ο Γκρατόν εμφανίζεται στον Αστερίξ σαν οδηγός αγωνιστικού άρματος. (Το χρυσό δρεπάνι)
 • Τσαρλς Λώτον (Charles Laughton): Ο Βρετανός ηθοποιός εμφανίζεται σαν Ρωμαίος έπαρχος και εγκέφαλος του κυκλώματος διακίνησης χρυσών δρεπανιών. (Το χρυσό δρεπάνι)
 • Ζωρζ Φρονβάλ: Συγγραφέας και σεναριογράφος κόμιξ και προσωπικός φίλος του Γκοσινί. Εμφανίζεται σαν Ρωμαίος έπαρχος. (Ο Αστερίξ λεγεωνάριος)
 • Raimu: Ο Γάλλος ηθοποιός εμφανίζεται σαν ταβερνιάρης που βοηθάει τους Γαλάτες ήρωες. (Ο γύρος της Γαλατίας)
 • Πιέρ Τσερνιά: Ο Γάλλος σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής ήταν προσωπικός φίλος των δημιουργών του Αστερίξ και έγραψε το σενάριο του τέταρτου κινουμένου σχεδίου του Αστερίξ (Η έκπληξη του Καίσαρα). Ο Τσερνιά ενέπνευσε πολλούς χαρακτήρες Ρωμαίων. (Ο Αστερίξ λεγεωνάριος, Ο Αστερίξ στην Κορσική, Το δώρο του Καίσαρα, Οβελίξ και Σία, Ο Αστερίξ στους Βέλγους)
 • Ζαν Μαρέ: Ο διάσημος "ωραίος" του γαλλικού κινηματογράφου ενέπνευσε το χαρακτήρα του Γαλάτη Τραγικομίξ, αγαπημένου της Φαλμπαλά. (Ο Αστερίξ λεγεωνάριος)
 • Ρενέ Γκοσινί: Ο σεναριογράφος του Αστερίξ εμφανίζεται σαν θεατής στο Θέατρο της Κονδάτης (Ο Αστερίξ και η χύτρα), σαν τοιχογραφία (Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς αγώνες μαζί με τον Ουντερζό), σαν λεγεωνάριος που κουβαλάει τον μεθυσμένο λεγεωνάριο (καρικατούρα του Τσερνιά) με τη βοήθεια ενός άλλου λεγεωνάριου που είναι καρικατούρα του Ουντερζό (Οβελίξ και Σία), και σαν Ρωμαίος απεσταλμένος (Η οδύσσεια του Αστερίξ).
 • Αλμπέρ Ουντερζό: Ο σκιτσογράφος του Αστερίξ εμφανίζεται σαν θεατής στο Θέατρο της Κονδάτης (Ο Αστερίξ και η χύτρα), σαν ανάγλυφο (Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς αγώνες) και σαν λεγεωνάριος που κουβαλάει τον μεθυσμένο λεγεωνάριο (καρικατούρα του Τσερνιά) με τη βοήθεια ενός άλλου λεγεωνάριου που είναι καρικατούρα του Γκοσινί (Οβελίξ και Σία).
 • Ζεράρ Καλβί: Ο μεγάλος Γάλλος μουσουργός εμφανίζεται σαν Ρωμαίος μαέστρος. (Ο Αστερίξ στην Ισπανία)
 • Λίνο Βεντούρα: Ο μεγάλος "σκληρός" του γαλλικού κινηματογράφου εμφανίζεται σαν Ρωμαίος εκατόνταρχος. (Η διχόνοια)
 • Γκι Λουξ: Ο Γάλλος παρουσιαστής τηλεοπτικών παιχνιδιών εμφανίζεται σαν διοργανωτής του παιχνιδιού του οποίου το έπαθλο είναι η "Κατοικία των θεών". (Η κατοικία των θεών)
 • Αντρέ Αλέρμ: Γάλλος ηθοποιός. (Οι δάφνες του Καίσαρα)
 • Ζακ Σιράκ: O πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν νέος πολιτικός την εποχή που πρωτοεκδόθηκε το κόμικ. Εμφανίζεται σαν φιλελεύθερος μάνατζερ που προσπαθεί να εισαγάγει τον "ιό της κερδοσκοπίας" στο γαλατικό χωριό. (Οβελίξ και Σία)
 • Μπενίτο Μουσολίνι: Ο Ιταλός δικτάτορας εμφανίζεται ως ο Ρωμαίος εκατόνταρχος Μουσολίνιους (Ο αγώνας των αρχηγών).
 • Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι: Το διάσημο κωμικό δίδυμο "Χοντρός-Λιγνός" εμφανίζεται με τη μορφή Ρωμαίων λεγεωναρίων. (Οβελίξ και Σία)
 • Ντυπόν και Ντιπόν: Οι δίδυμοι ντετέκτιβ του κόμικ Τεντέν.(Ο Αστερίξ στους Βέλγους)
 • Αννί Κορντί: Βελγίδα τραγουδίστρια. (Ο Αστερίξ στους Βέλγους)
 • Έντι Μερκς (Eddy Merckx): Ο μεγάλος Βέλγος ποδηλάτης εμφανίζεται σαν ταχύτατος κούριερ. (Ο Αστερίξ στους Βέλγους)
 • Σον Κόνερι: Ο διάσημος Σκωτσέζος ηθοποιός εμφανίζεται σαν μυστικός πράκτορας του Καίσαρα, εμφανής αναφορά στον πράκτορα 007 τον οποίο ερμήνευσε στον κινηματογράφο. Στο κόμικ εμφανίζεται με το όνομα "Zerozerosix" (αποδ. Μηδενμηδενέξ). (Η οδύσσεια του Αστερίξ)
 • Μπερνάρ Μπλιέ: Ο Γάλλος ηθοποιός εμφανίζεται σαν πανούργος σύμβουλος του Καίσαρα. Ο χαρακτήρας του κόμικ είναι εμπνευσμένος από τους χαρακτήρες που ερμήνευσε στη μεγάλη οθόνη. (Η οδύσσεια του Αστερίξ)
 • Ζαν Γκαμπέν: Θρύλος του γαλλικού κινηματογράφου ο οποίος εμφανίζεται σαν Πόντιος Πιλάτος. (Η οδύσσεια του Αστερίξ)
 • Άλντο Ματσιόνε: O Ιταλός ηθοποιός, που συνήθιζε να ερμηνεύει ρόλους καρδιοκατακτητών σε κωμωδίες, εμφανίζεται σαν Ρωμαίος λεγεωνάριος, που είναι πρόθυμος να υπηρετήσει στην λεγεώνα των γυναικών. (Ρόδο και ξίφος)
 • Κερκ Ντάγκλας: Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός εμφανίζεται σαν χαρακτήρας που θυμίζει το "Σπάρτακο" τον οποίο ερμήνευσε στον κινηματογράφο. (Η γαλέρα του Οβελίξ)
 • Οι Beatles: το διάσημο αγγλικό ροκ συγκρότημα εμφανίζεται σαν μια παρέα Βρετανών βάρδων που δίνει αυτόγραφα σε ξετρελαμένες φαν. (Ο Αστερίξ στους Βρετανούς)
 • Σαν Ρισάρ (Jean Richard): Ο Γάλλος ηθοποιός και προσωπικότητα του τσίρκου εμφανίζεται σαν θηριοδαμαστής. (Ο Αστερίξ στους Βρετανούς)
 • Ζαν-Πωλ Ρουλάν (Jean-Paul Rouland): Ο Γάλλος παρουσιαστής ραδιοφώνου και τηλεόρασης εμφανίζεται σαν ιερέας της Ατλαντίδας. (Η γαλέρα του Οβελίξ)
 • Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ: Ο διάσημος Αμερικάνος ηθοποιός και πολιτικός εμφανίζεται σαν εξωγήινος μυώδης υπερήρωας-ρομπότ, που απλά εκτελεί εντολές. (Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους).

Κατάλογος τευχών Αστερίξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

164 × 220px


Γκοσινί & Ουντερζό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. 1961 - Αστερίξ ο Γαλάτης (Astérix le Gaulois)

2. 1962 - Το χρυσό δρεπάνι (La Serpe d'or)

3. 1963 - Ο Αστερίξ και οι Γότθοι (Astérix et les Goths)

4. 1964 - Ο Αστερίξ μονομάχος (Astérix gladiateur)

5. 1965 - Ο γύρος της Γαλατίας (Le Tour de Gaule d'Astérix)

6. 1965 - Αστερίξ και Κλεοπάτρα (Astérix et Cléopâtre)

7. 1966 - Ο Αγώνας των αρχηγών (Le combat des chefs)

8. 1966 - Ο Αστερίξ στους Βρεττανούς (Astérix chez les Bretons)

9. 1966 - Ο Αστερίξ και οι Νορμανδοί (Astérix et les Normands)

10. 1967 - Ο Αστερίξ λεγεωνάριος (Astérix légionnaire)

11. 1968 - Η ασπίδα της Αρβέρνης (Le bouclier Arverne)

12. 1968 - Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς αγώνες (Astérix aux Jeux Olympiques)

13. 1969 - Ο Αστερίξ και η χύτρα (Astérix et le chaudron)

14. 1969 - Ο Αστερίξ στην Ισπανία (Astérix en Hispanie)

15. 1970 - Η διχόνοια (La Zizanie)

16. 1970 - Ο Αστερίξ στους Ελβετούς (Astérix chez les Helvètes)

17. 1971 - Η κατοικία των θεών (Le Domaine des dieux)

18. 1972 - Οι δάφνες του Καίσαρα (Les Lauriers de César)

19. 1972 - Ο μάντης (Le Devin)

20. 1973 - Ο Αστερίξ στην Κορσική (Astérix en Corse)

21. 1974 - Το δώρο του Καίσαρα (Le Cadeau de César)

22. 1975 - Το μεγάλο ταξίδι (La Grande traversée)

23. 1976 - Οβελίξ και Σία (Obélix et Compagnie)

24. 1979 - Ο Αστερίξ στους Βέλγους (Astérix chez les Belges)


(218 × 240 px

Ουντερζό μόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

25. 1980 - Η μεγάλη τάφρος (Le Grand fossé)

26. 1981 - Η οδύσσεια του Αστερίξ (L'Odyssée d'Astérix)

27. 1983 - Ο γιος του Αστερίξ (Le Fils d'Astérix)

28. 1987 - Ο Αστερίξ και η Χαλαλίμα (Astérix chez Rahazade)

29. 1991 - Ρόδο και ξίφος (La Rose et le glaive)

30. 1996 - Η γαλέρα του Οβελίξ (La Galère d'Obélix)

31. 2001 - O Αστερίξ και η Λατραβιάτα (Astérix et Latraviata)

32. 2003 - O Αστερίξ και η επιστροφή των γαλατών (Astérix et la rentrée gauloise)

33. 2005 - Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους (Le ciel lui tombe sur la tête)

34. 2009 - Τα γενέθλια των Αστερίξ και Οβελίξ: Η χρυσή βίβλος (L’Anniversaire d’Astérix et Obélix - Le Livre d’or)

Επιπλέον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. 1976 - Οι 12 άθλοι του Αστερίξ (Les douze travaux d'Astérix)

2. 1985 - Η έκπληξη του Καίσαρα (Astérix et la surprise de César)

3. 1989 - Πως ο Οβελίξ έπεσε στη χύτρα του Δρυίδη όταν ήταν μικρός (Comment Obelix est tombé dans la marmite du druide quand il était petit)

4. 1989 - Το χτύπημα του μενίρ (Astérix et le coup du menhir)

5. 1994 - Ο Αστερίξ και οι Ινδιάνοι (Astérix et les indiens)

6. 1996 - Ο Uderzo σκιαγραφημένος από τους φίλους του

7. 1999 - Oλα για τον Aστερίξ τον Γαλάτη. Τόμος 1 (Le livre d' Asterix le Gaulois)

8. 1999 - Oλα για τον Aστερίξ τον Γαλάτη. Τόμος 2

9. 1999 - Oλα για τον Aστερίξ τον Γαλάτη. Τόμος 3

10. 2006 - Ο Aστερίξ και οι Βίκινγκς (Astérix et les Vikings)

11. 2007 - Ο Αστερίξ και οι φίλοι του (Astérix et ses Amis)

1.095 × 384px

Ταινίες Αστερίξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινουμένων Σχεδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. 1967 Αστερίξ ο Γαλάτης(ταινία)
2. 1968 Αστερίξ και Κλεοπάτρα(ταινία)
3. 1976 Οι 12 άθλοι του Αστερίξ
4. 1985 Ο Αστερίξ και η έκπληξη του Καίσαρα(ταινία)
5. 1986 Ο Αστερίξ στην Βρετανία(ταινία)
6. 1989 Ο Αστερίξ και η κούπα του μενίρ(ταινία)
7. 1994 Ο Αστερίξ κατακτά την Αμερική(ταινία)
8. 2006 Ο Αστερίξ και οι Βίκινγκς(ταινία)
9. 2014 Η κατοικία των θεών(ταινία)

Ζωντανής Δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. 1999 Αστερίξ και Οβελίξ:Εναντίον Καίσαρα
2. 2002 Αστερίξ και Οβελίξ:Αποστολή Κλεοπάτρα
3. 2008 Αστερίξ και Οβελίξ:Στους Ολυμπιακούς Αγώνες(ταινία)
4. 2012 Αστερίξ και Οβελίξ:Στην Βρετανία(ταινία)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]