Ουίσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαρέλια με ουίσκι

Ως ουίσκι χαρακτηρίζεται ευρεία κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών που αποστάζονται από τη ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια. Οι διαφορετικές ποικιλίες παρασκευάζονται από διάφορα δημητριακά, και περιλαμβάνουν: το κριθάρι, τη σίκαλη, τον σίτο, και το καλαμπόκι. Η ονομασία (αγγλ. και σκωτσ. Whisky αμερ. και ιρλ. Whiskey) ετυμολογείται από μια κελτική λέξη (Uisge Beathe) η οποία σημαίνει νερό της ζωής και αρχικά αναφερόταν σε όλα τα προϊόντα απόσταξης τα οποία χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Παραγωγή και είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ουίσκι διαφέρει από το συνηθισμένο απόσταγμα σιτηρών, χάρη στη γεύση του, η οποία οφείλεται στην ειδική επεξεργασία των πρώτων υλών. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40% έως 70% κατ' όγκο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι ουίσκι, όπως το σκωτσέζικο, το καναδικό, το αμερικανικό κ.ά., οι οποίοι διακρίνονται ως προς τα χαρακτηριστικά τους, λόγω των διαφορών στον τρόπο παραγωγής, στον τύπο και στο είδος των σιτηρών, καθώς και στην ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται. Πάντως η Μεγάλη Βρετανία, και ιδιαίτερα η Σκωτία, θεωρείται ότι παράγει την καλύτερη ποιότητα ουίσκι. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ουίσκι, το malt (το παρασκεύασμα δεν είναι προϊόν ανάμειξης ή, έστω, προέρχεται μόνο από ανάμειξη προϊόντων του ίδιου αποστακτηρίου) και το blended (ανάμειξη ουίσκι διάφορων αποστακτηρίων). Μια άλλη ουσιαστική διαφορά υπάρχει στα δημητριακά που αποτελούν την πρώτη ύλη: το σκωτσέζικο και τα περισσότερα καναδικά της Ανατολικής Ακτής (Νόβα Σκόσια κ. ά.) που διατήρησαν τη σκωτσέζικη παράδοση παρασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο από κριθάρι (scotch), ενώ τα επιλεγόμενα αμερικανικά (bourbon), στα οποία συγκαταλέγονται και αρκετά καναδικά, χρησιμοποιούν διάφορα δημητριακά, όπως σίκαλη, βρώμη κ. ά. Παραγωγή ουίσκι έγινε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία, πιθανότατα στα τέλη του 11ου αι., αλλά η πρώτη γραπτή αναφορά υπάρχει σε σκοτσέζικα αρχεία του 1494. Στις αρχές του 18ου αι. άρχισε να παράγεται στον Καναδά και στις Η.Π.Α. Στη διάρκεια του 20ού αι., λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού με την καναδική βιομηχανία σκωτσέζικου ουίσκι, η οποία διογκώθηκε την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1930 (όταν στα σύνορα Η.Π.Α. και Καναδά το λαθρεμπόριο ουίσκι ήταν η πιο επικερδής δραστηριότητα), οι Σκωτσέζοι κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν προστασία ονομασίας προέλευσης για το ουίσκι scotch.


Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιακό Περιεχόμενο: Η ιστορία του ουίσκι σε 8 videos[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ιστορία του ουίσκι (video): Σχετικά με τη γέννηση του ουίσκι, 6 αιώνες πριν, από Ιρλανδούς μοναχούς αλλά και το πέρασμα στη Σκοτία. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα highlands και στα μυστικά του κριθαριού από τον σημαντικότερο whiskey taster στην Ελλάδα, κ. Πέτρο Χαριζόπουλο.
  • Οι κατηγορίες του ουίσκι (video): Malt, blended, single malt, blended malt, rye, grain, bourbon, cask strength και άλλες τόσες κατηγορίες ουίσκι για κάθε γούστο αλλά κυρίως για κάθε τσέπη. Ανάλογα με τον σπόρο, την αναλογία, τη μίξη, το βαρέλι, το χρόνο ή τον εμφιαλωτή το κάθε ουίσκι έχει το δικό του χαρακτήρα, το δικό του άρωμα, τη δική του ιστορία. Ποιες είναι όμως οι βασικές κατηγορίες αποστάγματος;
  • Πώς γίνεται το ουίσκι; (video): Η διαδικασία παραγωγής του ουίσκι περιλαμβάνει αρκετά στάδια κατά τα οποία το κριθάρι αποστάζεται για να δώσει τα αρώματα και τις γεύσεις στο νερό της ζωής. Κάθε στάδιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γνώση και οργάνωση ενώ το λιγότερο που διαρκεί είναι 3 χρόνια. Πολλές φορές η διαδικασία αυτή διαρκεί περισσότερο από 24 χρόνια και τότε η υπομονή γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος του παραγωγού. Σε αυτό το επεισόδιο παρουσιάζουμε τη διαδικασία παραγωγής του ουίσκι από τον σπόρο έως και το ποτήρι σας.
  • Σκωτία: Η πατρίδα του Malt whiskey (video): Αν και το ουίσκι ανακαλύφθηκε στην Ιρλανδία η αναμφισβήτητη χώρα παραγωγής του είναι η Σκωτία. Από τα βόρεια νησιά έως τα Highlands, εκατοντάδες αποστακτήρια παράγουν σήμερα μερικά από τα καλύτερα ουίσκι στο κόσμο. Η καρδιά του ουίσκι χτυπά στο Speyside με τα περισσότερα από τα μισά αποστακτήρια να βρίσκονται εδώ. Σε αυτό το επεισόδιο σας καλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας στην σκοτσέζικη γη που κάνει το ουίσκι να μυρίζει, στάχτη, λιβάδια και αρώματα φρούτων.
  • Ουίσκι: Bourbon και η ανερχόμενη Ιαπωνία (video): Η εικόνα του παραγωγού που πετά φελλούς σε ένα βαρέλι για 30 χρόνια ήταν απλά μια πετυχημένη διαφήμιση. Στην πραγματικότητα το απόσταγμα από καλαμπόκι με τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής γης, έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με τα σκοτσέζικα αποστάγματα χάρη στη σκληρή δουλειά, την αγάπη και τη αφοσίωση των ανθρώπων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Την κορυφή όμως βάλθηκε να κατακτήσει μια χώρα ιδιαίτερη, μια χώρα εξωτική. Στο επεισόδιο αυτό μαθαίνουμε την γοητευτική ιστορία του Ιάπωνα που έμελλε να βάλει την Ιαπωνία στον παγκόσμιο χάρτη του ουίσκι.
  • Γευσιγνωσία Whisky (video): Σε αυτό το επεισόδιο έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες whisky tasters, τον κ. Πέτρο Χαριζόπουλο. Μαζί του ανακαλύπτουμε τα μυστικά των «γευστικών μνήμων» και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε καλύτερα το ουίσκι μας.
  • Το ουίσκι: ανεξάρτητοι εμφιαλωτές (video): Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του Ουίσκι είναι οι ανεξάρτητοι εμφιαλωτές. Εμφιαλωτές δηλαδή που χρησιμοποιούν ουίσκι γνωστών αποστακτήριων, αλλά ακολουθούν δικούς τους τρόπους και μεθόδους εμφιάλωσης, με σκοπό να προσεγγίσουν υψηλότερες γευστικές αποδόσεις.
  • Το Whisky στην Ελλάδα σήμερα (video): Συνέντευξη με το διευθυντή της ελληνικής έκδοσης του Whiskey magazine κου Πάνου Δεληγιάννη στο bar Calaxy του Hilton. Η συνάντηση αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ελληνική αγορά με φόντο την Ακρόπολη αλλά και το περιοδικό που βρίσκεται αισίως στο 3ο τεύχος του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Δομή (Έκδοση 2002-2005)