Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Παλαιότερες ονομασίεςΣχολή Βιομηχανικών Σπουδών (1938-1945)
Ανωτέρα Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών (1945-1958)
Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (1958-1989)
ΤύποςΑΕΙ
Ίδρυση1938, πριν 86 έτη (1938)
ΠρύτανηςΜιχαήλ Σφακιανάκης
ΑντιπρυτάνειςΑντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης: Καθηγητής Δημοσθένης Κυριαζής

Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης: Καθηγήτρια Στυλιανή Σοφιανοπούλου

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας: Αναπληρωτής Καθηγητής Σπυρίδων Ρουκανάς

Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας: Καθηγήτρια Γεωργία Βερροπούλου
Προπτυχιακοί11.713
Μεταπτυχιακοί4.435
Διδακτορικοί445
ΤοποθεσίαΠειραιάς, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΚαραολή & Δημητρίου 80, Πειραιάς
Ιστότοποςunipi.gr

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που εδρεύει στον Πειραιά, στη διασταύρωση των οδών Καραολή & Δημητρίου και Δεληγιώργη και θεραπεύει τα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα των Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης, χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοίκησης, πληροφορικής και ψηφιακών συστημάτων, διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, λειτουργώντας σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο και προωθώντας παράλληλα την έρευνα.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφετηρία του ιδρύματος αποτελεί η σύσταση της Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών, το 1938, έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών και του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών Ελλάδος. Αρχική έδρα της Σχολής ήταν μία αίθουσα του ΣΕΒΒ στην οδό Βουκουρεστίου. Το 1941, το διδακτήριο μεταφέρθηκε στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής.[1]

Το 1945 μετονομάσθηκε σε Ανωτέρα Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών[2] και το 1958, παράλληλα με τη μετάθεση της έδρας της από την Αθήνα στον Πειραιά μετονομάσθηκε σε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (Α.Β.Σ.Π.) με τετραετή φοίτηση και πτυχίο ισότιμο των άλλων ΑΕΙ.[3] Στον Πειραιά, η Σχολή εγκαταστάθηκε στο κτήριο Πετρόπουλου, μια τέως κλινική στη συμβολή των οδών Αλκιβιάδου, Καραολή - Δημητρίου και Πραξιτέλους.[1] Η Σχολή παρέμεινε ΝΠΙΔ έως το 1966.[4]

Από το ακαδημαϊκό έτος 1971-1972 οι σπουδές διαχωρίστηκαν από το δεύτερο έτος σε Οικονομικών Επιστημών και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ενώ το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 λειτούργησε το τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Το 1989 μεταστεγάστηκε στο κτήριο επί των οδών Δεληγιώργη, Καραολή-Δημητρίου, Θεάτρου και Τσαμαδού.[1] Τον Ιούνιο του 1989 μετονομάστηκε σε Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) μαζί με την προσθήκη τριών ακόμη τμημάτων: [5]Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής. Το 1992-1993 ξεκινά η λειτουργία του Τμήματος Πληροφορικής. Το 1999 ξεκινά η λειτουργία του Τμήματος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης το οποίο το 2002 μετονομάζεται σε Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων και αργότερα, το 2009, σε Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Το 2002 το Τμήμα Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής μετονομάζεται σε Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας. Το 2000 επίσης ξεκινά η λειτουργία του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ενώ ήδη από το 2017-2018 ξεκίνησε η λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει δέκα προπτυχιακά τμήματα σπουδών, 38 μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης και 64 ερευνητικά εργαστήρια. Θεωρείται ως ένα από τα περισσότερο σύγχρονα και αξιόπιστα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας με αναγνωρισμένους καθηγητές.[εκκρεμεί παραπομπή]

Έμβλημα

Το έμβλημα του ιδρύματος απεικονίζει τον Ποσειδώνα, έναν από τους κύριους Ολύμπιους Θεούς, ο υπέρτατος θεός των υδάτων, (λιμνών, ποταμών, πηγών) και κατ' επέκταση της θάλασσας, την τρίαινα, την θάλασσα, φέρει τα αρχικά του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Π, Π) και έχει ένα ανοικτό βιβλίο. Φέρει τα χρώματα του Πανεπιστημίου, που είναι κόκκινο, μπλε και λευκό.

Διατελέσαντες Πρυτάνεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
  • Παναγιώτης Αθανασόπουλος (1989-1990)
  • Θεόδωρος Γκαμαλέτσος (1990-1996)
  • Νικόλαος Μπλέσιος (1996-1999)
  • Βασίλειος Μπένος (1999-2005)
  • Σωτήριος Καρβούνης (2005-2008)
  • Γεώργιος Οικονόμου (2008-2013)
  • Νικόλαος Γεωργόπουλος (2013-2017)
  • Άγγελος Κότιος (2017-2022)
  • Μιχαήλ Σφακιανάκης (2022-σήμερα)

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς περιλαμβάνει 10 ακαδημαϊκά τμήματα που αντιστοιχούν σε 4 σχολές: Η πρόσβαση στα προπτυχιακά τμήματα γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων και η φοίτηση είναι τετραετής με κρατική χρηματοδότηση.


Σχολές Τμήματα
Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών
  • Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
  • Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
  • Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
  • Τμήμα Τουριστικών Σπουδών
Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας
  • Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών
  • Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας
Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής
  • Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής
  • Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Τμήμα Πληροφορικής
  • Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Το ίδρυμα προσφέρει 38 Μεταπτυχιακά Προγράμματα (ΠΜΣ) και επίσης συμμετέχει ως εταίρος σε Διιδρυματικά ΠΜΣ και Διατμηματικά. Το πρώτο πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί στο Τμήμα Οργάνωσης και Δοίκησης Επιχειρήσεων το 1995. Η χρηματοδότηση του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών γίνεται εκ μέρους των φοιτητών και με ενδεχόμενη οικονομική υποστήριξη από διάφορα ιδρύματα υποτροφιών.

Τμήμα Πρόγραμμα Μεταπτυχικών Σπουδών
Οικονομικής Επιστήμης
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής
  • Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας
  • Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία
  • Διαχείριση Logistics
  • Διαχείριση Ενέργειας και Περιβάλλοντος
  • Διοίκηση Έργων και Ανάπτυξη Προϊόντων με κατευθύνσεις Διοίκηση Έργων και Ανάπτυξη Προϊόντων
Ναυτιλιακών Σπουδών
Πληροφορικής
  • Πληροφορική
  • Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής-Ανάπτυξη Λογισμικού και Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Κατανεμημένα Τμήματα, Ασφάλεια και Αναδυόμενες Τεχνολογίες Πληροφορίας
  • Ψηφιακό Πολιτισμό, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες
Ψηφιακών Συστημάτων
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Διδακτορικές Σπουδές

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει την αρμοδιότητα της οργάνωσης Διδακτορικών Σπουδών και τη χορήγηση Διδακτορικών Διπλωμάτων, στα γνωστικά πεδία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, αλλά και σε συγγενή πεδία. Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει συνάψει ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με συνεπίβλεψη.

Μεταδιδακτορική Έρευνα

Το Πανεπιστήμιο Περαιώς παρέχει σε επιστήμονες τη δυνατότητα διεξαγωγής μεταδιδακτορικής έρευνας σε τομείς που εμπίπτουν στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ή/και στα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων του.

Ερευνητικά Εργαστήρια

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς λειτουργούν 64 θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια, με στόχο τη σύζευξη της επιστημονικής θεωρίας με την έρευνα στα διάφορα γνωστικά πεδία που θεραπεύουν οι Σχολές και τα Ακαδημαϊκά Τμήματα του Ιδρύματος. Παράλληλα, η παραγωγή εφαρμοσμένης έρευνας επιδιώκει να αποτελέσει τη βάση της διατύπωσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων, πρακτικών και λύσεων στις ανάγκες και τα προβλήματα των αντιστοιχων τομέων της ελληνικής πραγματικότητας.

Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ)

Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ) είναι η επωνυμία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιώς που συστάθηκε με την από 30.06.1983 απόφαση της Συγκλήτου, σύμφωνα μ το Π.Δ. 432/81, όπως τροποποιήθηκε με την 679/22.08.1996 (ΦΕΚ 826) κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείαςκαι Θρησκευμάτων. Σκοπός του είναι η διαχείριση και διάθεση κονδυλίων, που προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή, καθώς και από ίδιους πόρους του και προορίζονται για την κάλυψη δαπανών οποιουδήποτε είδους, που είναι απαραίτητες για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων ερευνητικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, αναπτυξιακών καθώς και έργων συνεχιζόμενης κατάρτισης, σεμιναρίων και συνεδρίων, παροχής επιστημονικών, τεχνολογικών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών, εκπόνησης ειδικών και κλινικών μελετών, εκτέλεσης δοκιμών, μετρήσεων, εργαστηριακών εξετάσεων και αναλύσεων, παροχής γνωμοδοτήσεων, σύνταξης προδιαγραφών για λογαριασμό τρίτων, σχεδιασμού και υλοποίησης επιστημονικών, ερευνητικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, ως και άλλων συναφών υπηρεσιών, πρός όφελος του Πανεπιστημίου.

Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Σύμφωνα με την από 27.09.2017 απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συγκροτήθηκε το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου, ως Ανεξάρτητη Μονάδα, με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την Δια Βίου Μάθηση (ΦΕΚ 4557/29.12.2017 τ.Β'). Με την παροχή προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης επιδιώκονται :

  1. η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με την παροχή επαγγελματικών γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που δημιουργούν στρατηγικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη σε τομείς νευραλγικούς για την ελληνική οικονομία,
  2. η ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο.Η συμπλήρωση, η επικαιροποίηση και η αναβάθμιση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, που αποκτήθηκαν από το τυπικό σύστημα επαγγελματικής, εκπαιδευτικής και αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης.
  3. Η επικύρωση των γνώσεων και η πιστοποίηση της ανεπίσημης, άτυπης μάθησης που αποκτήθηκε από μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία. Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και εγκάρσιων βασικών ικανοτήτων και η πιστοποίηση της απόκτησης αυτών μέσω της αξιολόγησης μαθησιακών αποτελεσμάτων, πλήρως ευθυγραμμισμένων με τις προδιαγραφές συγκεκριμένων επαγγελματικών περιγραμμάτων. Η βελτίωση της ελκυστικότητας, της ποιότητας και των επιδώσεων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα.
  4. Η συνδρομή του ακαδημαϊκού δυναμικού του Πανεπιστημίου στην προώθηση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Παροχές και Υπηρεσίες προς τους Φοιτητές

Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ενεργοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, με βάση κυρίως την οικογενειακή ή ατομική τους κατάσταση.

  • Στεγαστικό επίδομα : Στους προπτυχιακούς φοιτητές που φοιτούν για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου, χορηγείται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ετήσιο στεγαστικό επίδομα.
  • Στέγαση σε φοιτητικές εστίες άλλων ΑΕΙ : Παρέχεται η δυνατότητα στέγασης σε φοιτητικές εστίες των άλλων ΑΕΙ της Αθήνας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Ιατρείο : Παρέχονται υπηρεσίας πρωτοβάθμιας υγείας στους φοιτητές.
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πειραιώς : Λειτουργεί ως ένας χώρος συνάντησης, υποστήριξης, επικοινωνίας και παέμβασης, είτε μέσω της ατομικής και ομαδικής ψυχολογικής συμβουλευτικής, είτε μέσω της διεξαγωγής σεμιναρίων, εστιάζοντας στην προαγωγή της ακαδημαϊκής προσαρμογής του φοιτητικού πληθυσμού.
  • Γραφείο Διασύνδεσης : Παρέχεται πολύπλευρη υποστήριξη των φοιτητών/αποφοίτων για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας και για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία.
  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες : Παρέχονται, ο προσωπικός λογαριασμός των φοιτητών, μέσω του οποίου έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας, ηλεκτρονική γραμματεία, helpdesk,διατμηματικά εργαστήρια υπολογιστών, ελεύθερη πρόσβαση σε υπολογιστές, ασύρματο δίκτυο WI FI και Eduroam, υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, λογισμικό για εκπαιδευτική χρήση, ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-class), υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και ψηφιακά πιστοποιητικά.
  • Πολιτιστικές δραστηριότητες : Λειτουργούν ομάδες θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου, φωτογραφίας.
  • Αθλητικές δραστηριότητες : Προσφέρονται ένα σύνολο από διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες, έτσι ώστε κάθε φοιτητής να μπορεί να αθληθεί ανάλογα με το ενδιαφέρον αλλά και το αθλητικό του επίπεδο π.χ. ποδόσφαιρο, basket, γυμναστική, κλασσικός αθλητισμός.
  • Εθελοντισμός: Η ομάδα εθελοντών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οι Kerykes, δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με επίκεντρο τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς[6] αναπτύσσει τρία ψηφιακά αποθετήρια:

  • Την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη που αποτελεί το Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου αποθηκεύονται, ευρετηριάζονται, διατηρούνται και ανακτώνται σε ψηφιακή μορφή οι μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές των τμημάτων του ιδρύματος. Η συλλογή περιλαμβάνει 4.440 περίπου διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές.
  • Το ψηφιακό αποθετήριο των Κέντρων Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης της Ελλάδος (ΚΕΤ) με υλικό ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για υλικό που παράγεται από επιστημονικούς και πολιτικούς ελληνικούς οργανισμούς που ειδικεύονται στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.
  • Το ψηφιακό αποθετήριο ΣΠΟΥΔΑΙ[7], περιοδικό του Πανεπιστημίου Πειραιώς που εκδίδεται από το 1950 και δημοσιεύει άρθρα στους τομείς των Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Επιχειρησιακής έρευνας.

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) δημιουργούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν στόχο την ενίσχυση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, παρέχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον ελληνικό χώρο υπάρχουν 12 ΚΕΤ[8] που λειτουργούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Πειραιά λειτουργεί στη σημερινή του μορφή από τον Ιανουάριο του 2004 ενώ διαθέτει υλικό από το 1994.

Διεθνής Προσανατολισμός

Ο διεθνής προσανατολισμός και η καλλιέργεια σχέσεων τόσο με το ευρωπαϊκό όσο και με το διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον επιτυγχάνεται με τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με Πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα του εξωτερικού, στο πλαίσιο ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κοινοπραξιών, με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, δίκτυα και ενώσεις Πανεπιστημίων, καθώς και με τη σύναψη πλέον των 350 διμερών συμφωνιών με ΑΕΙ σε 60 χώρες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, ενθαρρύνει διαρκώς την κινητικότητα φοιτητών, ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού μεταξύ των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus Plus, συνεργάζεται με περισσότερες από 20 χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος Διεθνούς Κινητικότητας αλλά έχει και ενεργό συμμετοχή και σε άλλες, εκτός κινητικότηας, βασικές δράσεις του Erasmus Plus, όπως η βασική δράση 2-Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Επίτιμοι Διδάκτορες - Σημαίνοντα Πρόσωπα

Frank-Walter Steinmeier, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,

Reuven (Ruvi) Rivlin, Πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ,

Sergey Victorovich Lavrov, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας,

Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος

Νικόλαος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, Αντικυβερνήτης της California, USA

Rombert A.Mundell, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Οικονομικών,

Lawrence Klein, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Οικονομικών,

Χρυσόστομος Νικίας, Πρόεδρος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια,

Ιωσήφ Σηφάκης, Καθηγητής του Ομοσπονδιακού πολυτεχνείου της Λωζάνης,

Chris Argyris, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,

Θεόδωρος Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines,

Αθανάσιος Μαρτίνος, Εφοπλιστής

Μιχαήλ Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλλος Ομίλου ΟΤΕ


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ [ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ]». MLP Blo-G-Spot. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2023. 
  2. Β. Διάταγμα Περί Οργανώσεως της Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών (ΦΕΚ Α΄ 247/1945)
  3. Νομοθετικόν Διάταγμα 3876/1958
  4. Νομοθετικόν Διάταγμα 4578/1966 (ΦΕΚ Α΄ 234)
  5. «Ιστορία του Πανεπιστημίου». unipi.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019. 
  6. «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ». ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019. 
  7. Ψηφιακό αποθετήριο περιοδικού «Σπουδαί» Διαθέσιμο στο: http://digilib.lib.unipi.gr/spoudai/ Αρχειοθετήθηκε 2007-09-01 στο Wayback Machine.? Ημερομηνία Πρόσβασης: 09/07/2012
  8. Ελληνικό Δίκτυο Κέντρων Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης Διαθέσιμο στο: http://www.edc-network.gr/ Αρχειοθετήθηκε 2012-06-15 στο Wayback Machine. Ημερομηνία Πρόσβασης: 12/07/2012

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]