Λογοθέτης
Εμφάνιση
- * Το λήμμα αυτό αναφέρεται στο αξίωμα. Για το επώνυμο «Λογοθέτης» δείτε Λογοθέτης (επώνυμο).
Ο Λογοθέτης ήταν αξίωμα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Σημαίνει «αυτός που θέτει τον λόγο», αυτός που παίρνει αποφάσεις στην κυβέρνηση δηλαδή, αξίωμα αντίστοιχο με αυτό του υπουργού σήμερα. Το αξίωμα του Λογοθέτη, όπως του υπουργού, είχε διάφορους βαθμούς, και επιστασίες:
- Λογοθέτης του Γενικού
- Λογοθέτης του Δρόμου
- Λογοθέτης του Στρατιωτικού ή των Στρατιωτικών
- Λογοθέτης των Οικιακών
- Λογοθέτης των Σεκρέτων
- Λογοθέτης των Υδάτων
Στα κατοπινά χρόνια, ο Μέγας Λογοθέτης είχε την μεγαλύτερη ισχύ και προεξείχε των υπολοίπων, και στα περισσότερα χρόνια της Αυτοκρατορίας αντιστοιχούσε του Μεγάλου Βεζύρη ή του Πρωθυπουργού, αν και σε ορισμένες περιόδους της ιστορίας του Βυζαντινού κράτους το αξίωμα αυτό έφερε άλλα ονόματα.
Σήμερα το αξίωμα του Λογοθέτη υπάρχει από παράδοση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ανταποκρίνεται σε κεντρικές λειτουργίες του.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Σκαρλάτος Βυζάντιος (1869) [1851]. Η Κωνσταντινούπολις : ή περιγραφή τοπογραφική, αρχαιολογική και ιστορική της περιωνύμου ταύτης μεγαλοπόλεως και των εκατέρωθεν του κόλπου και του Βοσπόρου προαστείων αυτής, Τόμος Γ'. Αθήνησιν: Εκ του Τυπογραφείου Ανδρέου Κορομηλά και Εκ του Τυπογραφείου Χ. Ν. Φιλαδελφέως. σελ. 76. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2011.