Κόμης της κόρτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μολυβδόβουλλο του Θεοφυλάκτου, βασιλικού κανδιδάτου και κόμη της κόρτης της Χαλδίας

Ο Κόμης της Κόρτης ήταν Βυζαντινό στρατιωτικό και διοικητικό αξίωμα το οποίο μαρτυρείται από τον 8ο μέχρι τις αρχές του 12ου αιώνα.

Ιστορία και καθήκοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος προέρχεται από τη λέξη κόρτη, που σημαίνει σκηνή. Σύμφωνα με τον Αυτοκράτορα του 10ου αιώνα Κωνσταντίνο Ζ΄ Πορφυρογέννητο, κατά τις αυτοκρατορικές εκστρατείας στις επαρχιακά θέματα, ο Κόμης και οι υποτελείς του, οι κορτηνάριοι, ήταν υπεύθυνοι για το στήσιμο της αυτοκρατορικής σκηνής, και στο να βοηθάνε τον Δρουγγάριο της Βίγλας για τη φύλαξη του στρατοπέδου κατά τη διάρκεια της νύχτας[1][2].

Το αξίωμα του Κόμη της Κόρτης μαρτυρείται σε σφραγίδες και έγγραφα από τον 8ο ως τις αρχές του 12ου αιώνα, και ο κάτοχος αξιωματούχος ανήκε στο επιτελείου του Στρατηγού, του στρατιωτικού διοικητή του θέματος. Συχνά σε σφραγίδες αναφέρεται και το όνομα της επαρχίας που υπηρετούσε[1]. Συχνά ο αυτοκράτορας είχε έναν Κόμη της Κόρτης στη δικιά του προσωπική υπηρεσία, ο πιο γνωστός από τους οποίους ήταν ο Μιχαήλ Β´ ο οποίος υπηρέτησε υπό τον Νικηφόρο Α´ (βασιλεία 802–811)[2] . Δεν είναι ξεκάθαρο ποια ήταν τα καθήκοντα του αξιώματος, αλλά βάση αφηγηματικών πηγών για το ρόλο του συνάγεται ότι ο Κόμης μάλλον εμπλεκόταν περισσότερο σε δικαστικά και θέματα αστυνόμευσης[1]. Ο Νικόλαος Οικονομίδης τον θεωρεί ένα είδους επιτελάρχη[3]. Φαίνεται ότι οι κάτοχοι του αξιώματος έφεραν μεσαίους αυλικούς τίτλους όπως Σπαθάριος και Κανδιδάτος[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Kazhdan 1991, σελ. 1139.
  2. 2,0 2,1 2,2 Bury 1911, σελ. 43.
  3. Oikonomides 1972, σελ. 341.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]