Φούρεσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελληνική Δημοκρατία Ελληνική Σημαία

Φούρεσι
Σύλλογος Φούρεσι
Γεωγραφικά Δεδομένα

Συντεταγμένες: 37°59′28″N 23°50′31″E / 37.9911°N 23.8419°E / 37.9911; 23.8419

Το Φούρεσι είναι συνοικία της Ανατολικής Αττικής, στο βόρειο τμήμα της πόλης των Γλυκώv Νερων. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από το Λόφο Φούρεσι μπροστά στον οποίο έχει οικοδομηθεί, όνομα πιθανότατα αρβανίτικης προέλευσης. Στο λόφο αποκαλύφθηκε πρόσφατα προϊστορικό νεκροταφείο και μυκηναϊκά ειδώλια που ανάγονται στο 1.400 π.Χ. Επιπλέον, τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού μαρτυρούν την πρώιμη οργάνωση χριστιανικής κοινότητας.

Ο οικισμός οριοθετείται από τις Λεωφόρους Μαραθώνος-Σπάτων-Ξάνθης-Λαυρίου, ενώ καθίσταται προσβάσιμος από την Αττική Οδό και την Περιφερειακή Υμηττού. Επίσης, συνδέεται μέσω λεωφορειογραμμών του ΟΑΣΑ με το διπλό κομβικό Σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας στα βορειοδυτικά και το Σταθμό της Κάντζας στα νοτιοανατολικά.

Πλατείες & Ελεύθεροι Χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου οικοδομήθηκε δίπλα στο ναϊσκο της Αγίας Τριάδος και καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.900μ2. Ο σχεδιασμός της πλατείας παραπέμπει σε ένα από τα συνήθη διακοσμητικά θέματα(κυμάτια) στις όψεις των μυκηναϊκών και μινωικών ανακτόρων. Αποτελείται από ένα τετράγωνο κεντρικό τμήμα πλαισιωμένο από δύο ανθέμια, το επονομαζόμενο από τους αρχαιολόγους ‘σειρά τρίγλυφων’ και από τον Όμηρο ως ‘θριγκό κυάνιον’. Έτσι, σε αντιστοιχία με το πιο πάνω διακοσμητικό θέμα διαμορφώνεται σε κάτοψη το κεντρικό τετράγωνο τμήμα της πλατείας, τονισμένο καθ’ ύψος με περιμετρικό δίστηλο περιστύλιο (στύλοι κυκλικής διατομής αρνητικής μείωσης), πλαισιωμένο από δύο χώρους αμφιθεατρικής διάταξης μη κυκλικής διατομής. Η πλακόστρωση του περιστυλίου περιλαμβάνει και ένθετες εναλλάξ πλάκες μαρμάρινες με χαμηλό ανάγλυφο δελφινιών και θαλάσσιων πολύποδων(χταποδιών) θέματα της αναφερόμενης εποχής(μυκηναϊκής). Η σύνθεση ολοκληρώνεται με την υπό κλίμακα αναπαράσταση της Ελλάδος σε βοτσαλωτό με ενδείξεις των κυριοτέρων θέσεων των αρχαιολογικών χώρων(πόλεων) στο κεντρικό τμήμα της πλατείας το εντός του περιστυλίου με διαστάσεις 20μ επί 20μ. [1]

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
Άποψη 1 Άποψη 2 Άποψη 3
Άποψη 4 Πλατεία Ελ. Βενιζέλου Άποψη Ναϊσκου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύλλογος Φούρεσι: Πληροφορίες για την Κατασκευή του Αρχιτέκτονος Ιωάννου Λυμπερόπουλου Σταυρός   Σταυρός    Γέρακας 
 Σταυρός     Brosen windrose el.svg  Μπαλάνα    
 Υμηττός   Γλυκά Νερά    Κάντζα