Εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου (αγγλ. SRS), επίσης γνωστή ως εγχείρηση επιβεβαίωσης φύλου, ή εγχείρηση ευθυγράμμισης φύλου - (παλαιότερα γνωστή ως εγχείρηση αλλαγής φύλου) είναι η χειρουργική διαδικασία (ή διαδικασίες) μέσω των οποίων η σωματική εικόνα και λειτουργία των γεννητικών οργάνων ενός διαφυλικού ατόμου τροποποιούνται ώστε να ανταποκρίνονται στο φύλο με το οποίο ταυτίζεται. Αποτελεί τμήμα μιας θεραπείας για τη δυσφορία φύλου στα transgender άτομα. Παρόμοιες επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα εφαρμόζονται επίσης σε ίντερσεξ άτομα (δηλαδή σε όσα γεννήθηκαν με γεννητικά όργανα και των δύο φύλων), κυρίως σε βρεφική ηλικία.

Η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής (ASPS) αναφέρεται στη διαδικασία ως Εγχείρηση Επιβεβαίωσης Φύλου.[1] Στην ASPS "συγκαταλέγεται το 94% όλων των πιστοποιημένων πλαστικών χειρουργών στις Ηνωμένες Πολιτείες."[2] Μία άλλη ορολογία για την επέμβαση είναι η επέμβαση ανακατασκευής φύλου και οι περισσότερο κλινικοί όροι feminizing genitoplasty (θηλυκοποιητική γεννητοπλαστική), πεεκτομή, ορχεκτομή και αιδοιοπλαστική για τις τρανς γυναίκες και masculinizing genitoplasty (αρρενοποιητική γεννητοπλαστική), metoidioplasty και φαλλοπλαστική για τους τρανς άνδρες.

Τα άτομα που υπόκεινται στην επέμβαση αναφέρονται συνήθως ως τρανσέξουαλ (που προέρχεται από το "trans" που σημαίνει απέναντι, διαμέσου και το "sexual" που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του φύλου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gender Confirmation Surgeries». American Society of Plastic Surgeons (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 
  2. «About ASPS». American Society of Plastic Surgeons (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2017. 


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sex reassignment surgery της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).