Δημαρχείο Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημαρχείο Καβάλας
Kavala Town Hall.jpg
Δημαρχείο Καβάλας is located in Καβάλα
Δημαρχείο Καβάλας
Δημαρχείο Καβάλας
Είδοςδημαρχείο
ΔιεύθυνσηΚύπρου 10, Καβάλα
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°56′17″N 24°24′29″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Καβάλας
ΤοποθεσίαΚαβάλα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευήςΔεκαετία του 1890
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα

Το μέγαρο όπου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Καβάλας χτίστηκε τη δεκαετία του 1890 με αρχικό ιδιοκτήτη τον Ούγγρο καπνέμπορο Πιερ Έρτζοχ. Χρησιμοποιήθηκε τόσο ως κατοικία όσο και ως επαγγελματική έδρα. Αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης, με μια μοναδική αρχιτεκτονική γραμμή που παραπέμπει σε μικρογραφία ουγγρικού πύργου.

Η αρχιτεκτονική του επηρεάζεται από ουγγρικούς πύργους με νεογοτθικά στοιχεία. Έχει έντονα ρομαντικά στοιχεία παλαιών μεσαιωνικών πύργων, γοτθικά τόξα στους πυργίσκους και στα μπαλκόνια, δύο βενετικές γοτθικές αψίδες εκατέρωθεν της πύλης, δακρυρροή πάνω από τα παράθυρα (dripstone) καθώς και προεκτεινόμενο παράθυρο (oriel window), καθαρό δείγμα γοτθικής αναγέννησης. [1] Ιδιαίτερες είναι οι έξι στη θέση προσόψεις στις οποίες υπάρχουν διακοσμητικά οικόσημα ενώ πάνω από τα μπαλκονάκια διακρίνονται πράσινοι σταυροί. Από το 1937 το κτίριο στεγάζει το Δημαρχείο του Δήμου Καβάλας.

Μέγαρο Βιξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα δεξιά διακρίνεται το μέγαρο Βιξ

Δεξιά μπορούμε να διακρίνουμε το Μέγαρο Βιξ. Το Μέγαρο Βιξ οικοδομήθηκε το 1908 με νεογοτθικά στοιχεία όπως και το δημαρχείο. Το κτίριο ανήκε στον Ούγγρο βαρώνο Αδόλφο δε Ζολνάι Βιξ, ανώτατο στέλεχος των επιχειρήσεων του Έρτζοχ. Το κτίριο αγοράστηκε το 1926 από αμερικανική καπνεμπορική εταιρεία και αργότερα πέρασε στα χέρια της Gien Tobacco Company. Σήμερα στεγάζει τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]