Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
Macedonian Museums-29-Arx Kavalas-490.jpg
Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο
Ιδρύθηκε1934
ΠεριοχήΚαβάλα, Ελλάδα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας είναι μουσείο της ομώνυμης πόλης και υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία [1] της Ελλάδας στο είδος του. Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η περιήγησή σας ξεκινά από τη νεολιθική περίοδο με ευρήματα από τον οικισμό Ντικιλί Τας. Το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου καταλαμβάνει η μόνιμη έκθεση με τίτλο «Νεάπολις – Χριστούπολις –Καβάλα», με θέμα τη διαχρονική παρουσία της πόλης μέσα από τα μνημεία της.

Σημαντική θέση στο μουσείο κατέχει η αναφορά στη θεά Παρθένο, την πολιούχο θεά της Νεάπολης, και στο ιερό της, το μοναδικό κτίριο της αρχαίας πόλης που γνωρίζουμε. Πρόκειται για μεγαλοπρεπή ιωνικό ναό των αρχών του 5ου π.Χ. αιώνα, κτισμένο με λευκό μάρμαρο από τη Θάσο. Στο μουσείο θα δείτε αρχιτεκτονικά μέλη του ναού, συγκεκριμένα δύο κίονες του στο πραγματικό τους ύψος, το οποίο εντυπωσιάζει! Μεταξύ άλλων, γλυπτά, νομίσματα και μεγάλη συλλογή αγγείων και ειδωλίων, τα οποία ήταν συνήθως αφιερώματα των πιστών προς τη θεά, καθώς και έναν μαρμάρινο μικρογραφικό ναΐσκο, επίσης αφιέρωμα στο ιερό της Παρθένου, ο οποίος πιθανόν απεικονίζει τον παλαιότερο ναό της θεάς.

Ίδρυση του Μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1934, αν και λειτουργεί στη σημερινή του κατάσταση από το 1964, όταν μεταστεγάστηκε σε νέο κτήριο στην παραλία που κτίστηκε το 1963.[2] Η τελευταία επέκτασή του έγινε στα τέλη της δεκαετείας του 2000 για να δημιουργηθεί χώρος για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Είναι το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Ανατολικής Μακεδονίας. Το κτίριο που το φιλοξενεί είναι έργο των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Φατούρου και Γεώργιου Τριανταφυλλίδη. Περιέχει αντικείμενα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και κειμήλια από την αρχαία πόλη της Νεάπολης που στη συνέχεια εξελίχθηκε στη σημερινή Καβάλα.

Έκθεση φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]