Δημοτικό Μουσείο Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοτικό Μουσείο Καβάλας
Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο
Ίδρυση1986
ΠεριοχήΚαβάλα, Ελλάδα

Το Δημοτικό Μουσείο Καβάλας άνοιξε το 1986 σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης της Καβάλας, πολύ κοντά στο Δημαρχείο. Το μουσείο περιλαμβάνει μια συλλογή σύγχρονης τέχνης (το μουσείο έχει πάνω από εκατό έργα τέχνης όπως ο Πάνος Γραβάλος, ο Στάθης Χαραντζίδης, η Μερόπη Πρέκα, ο Δημήτρης Κακουλίδης, ο Κλέαρχος Λουκόπουλος), μια συλλογή τοπικών ζωγράφων (Βασικαρίδης, Μίλτωνας Ζωγράφος κ.ά.) αρχειοθήκη και γλυπτική γκαλερί του γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, γεννημένου στην Ελλάδα.

Ο Βάγης γεννήθηκε το 1894 στη Θάσο, αλλά μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έγινε γλύπτης. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του εικοστού αιώνα. Πέθανε το 1965 και κληροδότησε την προσωπική του συλλογή γλυπτικής στο ελληνικό κράτος. Μεγάλο μέρος του έργου του εκτίθεται επίσης στο Δημοτικό Μουσείο Πολύγνωτος Βαγής στη γενέτειρά του στην Ποταμιά.

Μεταξύ του ισόγειου και του πρώτου ορόφου, κατάλληλα σχεδιασμένες βιτρίνες παρουσιάζουν μια συλλογή πτηνών που συναρμολογήθηκαν από τον Δρ. Αναστάσιο Χουρμουζιάδη και περιλαμβάνουν πολλά είδη από τον υγρότοπο του Νέστου, ορισμένα από τα οποία εξαφανίζονται. Το λαογραφικό μουσείο καταλαμβάνει στον πρώτο όροφο, εκθέματα που περιλαμβάνουν λαϊκά κοστούμια (κυρίως Σαρακατσάνων), κοσμήματα, κεντήματα, καθημερινά σκεύη, εργαλεία διαφόρων ειδών, σόμπες πορσελάνης και μετάλλων και γραφοφωτά. Το μουσείο έχει οργανώσει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές με θέμα τη λαϊκή και περιβαλλοντική συνείδηση. Το μουσείο στεγάζει επίσης το ιστορικό αρχείο της πόλης, το οποίο περιέχει υλικό από τα ελληνικά και βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]