Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πρώην Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας
Παλιό Πρωτοδικείο Καβάλας
Αριστερά διακρίνεται το κτίριο
Γενικές πληροφορίες
Είδοςκτήριο
ΔιεύθυνσηΟδός Γαλλικής Δημοκρατίας 3
ΤοποθεσίαΚαβάλα
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση1896
Λειτουργία1896
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι2

Το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας ανεγέρθη το 1896 από τον Χιώτη Καϊμακάμη, πρωτοβάθμιος διοικητής της Καβάλας υπαγόμενους στον Εμίν Πασά. Ήταν το Διοικητήριο της Καβάλας έως το 1913 όπου αντικαταστάθηκε από το δημαρχείο, παρόλο που ο Δήμος Καβάλας συστάθηκε επισήμως το 1918, κατά την απελευθέρωση της πόλης το 1913 με πρώτο δήμαρχο τον Γεώργιο Πρωτόπαπα. Μαζί με το Τουρκικό διοικητήριο στέγαζε και το τουρκικό κτηματολόγιο το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου. Στο μπαλκόνι του κτιρίου υψώθηκε την 26 Ιουνίου 1913 για πρώτη φορά, από το 1361, Ελληνική σημαία και αναγγέλθηκε η ενσωμάτωση της Καβάλας στην Ελλάδα από τον πλωτάρχη του πλοίου «Δόξα», Αντώνη Κριεζή.

Στον χώρο αυτό στεγάστηκε το Μουσείο Καβάλας το 1934. Με τον διορισμό επιμελητή αρχαιοτήτων και σύσταση Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων στην Καβάλα, το 1935 ο Γεωργίος Μπακαλάκης, σχηματίστηκε η πρώτη αρχαιολογική συλλογή της Καβάλας, από ευρήματα που συνέλεξε ο Μπακαλάκης από την πόλη. Τα ευρήματα αυτά τοποθετήθηκαν στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου ήταν εκεί μέχρι το 1935, ο Δήμος Καβάλας παραχώρησε το νεοκλασικό κτίριο «Φάληρο» στην ομώνυμη παραθαλάσσια περιοχή της πόλης για να δημιουργηθεί το πρώτο Μουσείο. Στο αριστερό μέρος του κτιρίου υπήρχε το κτίριο του παλιού Ειρηνοδικείου αλλά κατεδαφίστηκε στη δεκαετία του 1960, κατά τη «ριζική ανακαίνιση».

Ο Δήμος Καβάλας ζητάει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την παραχώρηση του κτιρίου για την στέγαση των Δημοτικών υπηρεσιών και του δημοτικού συμβουλίου από το καλοκαίρι του 2010. Στις 28 Αυγούστου 2009 εγκαινιάζεται το Νέο Δικαστικό Μέγαρο ενώ το ήδη Δικαστικό Μέγαρο ήταν να στεγάσει το υπό ίδρυση Εφετείο Ανατολικής Μακεδονίας, δεν ιδρύθηκε, τελικά, ποτέ. Εκτός από τη στέγαση Εφετείου και δημοτικών υπηρεσιών, σχεδιαζόταν να στεγάσει και Μουσείο Νομικής Ιστορίας, παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους αλλά και τα Δημοτικά Μουσεία Καβάλας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]