Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Α.Ε.Β.Ε.
Νομική μορφήΑνώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία
ΚλάδοςΛιπάσματα
ΠροκάτοχοςΒΦΛ A.E. (1961-2009)
ELFE SA (2009-2015)
ΈδραΠεντέλης 34Α, Παλαιό Φάληρο, Αθήνα
ΣλόγκανΗ γόνιμη δύναμη
Ιστότοποςwww.hellagrolip.gr

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ είναι εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) ιδρύθηκε στις 15 Αυγούστου 1961, ως θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος. Το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων νοτιοδυτικά της Νέας Καρβάλης άρχισε να λειτουργεί το 1965. Έπειτα, το 2000 πραγματοποιήθηκε συγχώνευση της ΒΦΛ με την εταιρεία Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος Α.Β.Ε.Ε. (Χ.Β.Β.Ε.).[1] Η εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση, εξαγοράστηκε το 2009 από την ELFE SA (Hellenic Fertilizers) και έκτοτε πήρε την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Α.Β.Ε.Ε. (Ελληνικά Λιπάσματα ELFE).[2]

Επίσης, άρχισε να δραστηριοποιείται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης και η τεχνική εταιρεία Centrofaro Services Ltd Athens.[3] Οι άδειες εκμετάλλευσης μονάδων του εργοστασίου μεταβιβάστηκαν από την Ελληνικά Λιπάσματα ELFE στις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Α.Β.Ε.Ε. (Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσματα) και PFIC Ltd. (Phosphoric Fertilizers Industry & Chemicals) το καλοκαίρι του 2015. Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ παραιτήθηκε του δικαιώματος εκμετάλευσης μονάδων του εργοστασίου το χειμώνα του 2016, ενώ το ίδιο έτος ιδρύθηκε η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε. με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στο εργοστάσιο.[2]

Εργοστάσια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω δεξιά το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης

Το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νέας Καρβάλης Καβάλας κοντά στο εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β΄. Επίσης υπήρχε κι ένα ακόμη εργοστάσιο το οποίο βρισκόταν στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετατροπή του εργαστασίου φωσφορικών λιπασμάτων σε λιθάνθρακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την μετατροπή του εργοστασίου σε παραγωγή λιγνίτη μετά από διαβούλευση του ΣΓΕΣ (Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής). Μετά από διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας τελικά η απόφαση αυτή, απορρίφθηκε.[4].

Μόλυνση του περιβάλλοντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων, έχει επηρεάσει κατά καιρούς την ανατολική πλευρά της Καβάλας (Άγιος Αθανάσιος, Αγ. Τρύφωνας και Χωράφα) καθώς και τις κοντινές συνοικίες (Νέα Καρβάλη, Χαλκερό) που βρίσκονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της. Συγκεκριμένα, υπήρξαν έρευνες που απέδειξαν πως την τριακονταετία 1968-1998 τα ποσοστά αύξησης θνησιμότητας (ιδιαίτερα του 1980) ήταν εξαιρετικά υψηλά.[εκκρεμεί παραπομπή] Πολλοί θάνατοι έχουν προκληθεί λόγω αναπνευστικών προβλημάτων[5].

Εντούτοις ακόμη και σήμερα το εργοστάσιο δεν πληροί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2009, η ΒΦΛ είναι υπό την ιδιοκτησία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ από το 2012 οι πρώτες υπολειτουργίες φάνηκαν όταν μάλιστα δεν είχε τεθεί ικανό οικονομικό ποσό για εξαγορά αμμωνίας η οποία είχε φτάσει σε ανεπαρκή επίπεδα. Επίσης, κίνδυνοι για διακοπή τροφοδότησης εγκαταστάσεων με φυσικό αέριο είχαν αυξηθεί λόγω υψηλού χρέους (300 εκατομμύρια ευρώ)[6]. Το 2016 και κυρίως τη φθινοπωρινή περίοδο, η παραγωγή μειώθηκε κατά πολύ λόγω απενεργοποίησης των περισσότερων εγκαταστάσεων του εργοστασίου με αμέσως επόμενο την υπολειτουργία του. Ωστόσο, επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Προσωπικό και εργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εργοστάσιο λειτουργεί σε 24ωρη βάση σε τρεις βάρδιες. Το προσωπικό της επιχείρησης έχει κινηθεί κατά των καταστάσεων κυρίως μετά την αγορά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ιδιαίτερα, το 2016 το προσωπικό διαδήλωσε λόγω της απόλυσης μόνιμου προσωπικού καθώς και μείωσης της μισθοδοσίας.[7][8]

Παραπομπές[9][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κορφιάτης, Χρήστος (30 Μαρτίου 1997). «Μάχη «επιγόνων» στα λιπάσματα». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 Λιάγγου, Χρύσα. «Η υπερχρεωμένη ELFE, απειλή για τη ΔΕΠΑ». Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  3. «Εργαζόμενους 2 ταχυτήτων επιχειρεί η Centrofaro στην Β.Φ.Λ .Καβάλας». dramini.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2017. 
  4. «ΟΧΙ στο εργοστάσιο λιθανθρακα». Όχι άλλο κάρβουνο (Καβάλα). 5 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017. 
  5. «Η ρύπανση στην Καβάλα αυξάνει την θνησιμότητα». Έθνος. 10 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Λαυρεντιάδης:Σκάνδαλο-βόμβα στα "Ελληνικά Λιπάσματα" στην Καβάλα». News Bomb. 3 Ιουλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017. 
  7. «Διαμαρτυρία των εργαζομένων της ELFE». Χρονόμετρο. 12 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017. 
  8. «Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα απο τους εργαζόμενους του ΒΦΛ». Kavala News. 12 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017. 
  9. agravia.gr. «Υπογράφουν συμφωνητικά ως 5 Γενάρη οι απολυμένοι ΒΦΛ». https://www.agravia.gr/agrotikes-eidiseis/85-epikairotita/700-ypografoun-symfonitika-os-5-genari-oi-apolymenoi-vfl. Ανακτήθηκε στις 2018-01-04. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]