Οικία Μεχμέτ Αλή Πασά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Οικία Μεχμέτ Αλή Πασά
Kavala, Greece Mohammed Ali House 76.jpg
Η οικία
Γενικές πληροφορίες
Είδοςκτίριο
ΔιεύθυνσηΠλατεία Μωχάμετ Άλη
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°55′53″N 24°24′53″E
ΤοποθεσίαΚαβάλα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1780
Λειτουργία1787
ΙδιοκτήτηςΔήμος Καβάλας
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι2

Η οικία του Μεχμέτ γνωστή και ως οικία του Μωχάμετ Άλη είναι ιστορικό μνημείο στην Καβάλα. Ήταν το μεγαλύτερο σπίτι της πόλης όταν κτίστηκε. Ο Μεχμέτ Αλή δεν γεννήθηκε αλλά μεγάλωσε σ’ αυτό το σπίτι από το 1787 και μάλλον κτίστηκε επτά-οκτώ χρόνια νωρίτερα. Έχει δύο ορόφους, χαμάμ και δυνατότητα θέρμανσης. Βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να έχει πανοραμική θέα απ’ όλες τις πλευρές. Απ’ την είσοδό του ατενίζει το λιμάνι της Καβάλας και απ’ την άλλη πλευρά έναν πανέμορφο κόλπο.

Έχει έναν μεγάλο κήπο στον οποίο φυλάσσεται μέχρι και σήμερα κομμάτι από τον τάφο της μητέρας του Μεχμέτ Αλή, που βρισκόταν παλαιότερα στη πλατεία Ελευθερίας. Στο κτίριο εφαρμόστηκε η χωριστή διάταξης των χώρων ανδρών και γυναικών (σελαμλίκ – ανδρώνας και χαρεμλίκ – γυναικωνίτης αντίστοιχα). Στη νότια ενότητα βρίσκεται το σελαμλίκ, το οποίο περιλαμβάνει τους χώρους διαμονής και εργασίας των ανδρών και τους χώρους υποδοχής των επισκεπτών τους. Στη βόρεια ενότητα βρίσκεται το χαρεμλίκ που περιέχει τους χώρους των γυναικών, με τις εξυπηρετήσεις του καθημερινού νοικοκυριού και συγχρόνως τους περισσότερο ιδιωτικούς χώρους όλης της οικογένειας.

Πλατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πλατεία Μεχμέτ Αλή, στη χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα, πάνω στη χερσόνησο της Παναγίας, υπάρχει η οικία του Μεχμέτ Αλή και το άγαλμά του. Το άγαλμα δώρισαν οι Έλληνες της Αιγύπτου στην πόλη της Καβάλας και φιλοτεχνήθηκε από τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη ως έφιππος στρατηλάτης.