Σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Πολωνίας
Map indicating locations of Azerbaijan and Poland

Αζερμπαϊτζάν

Πολωνία

Οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Πολωνίας είναι διμερείς εξωτερικές σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Πολωνίας. Η πρεσβεία της Πολωνίας στο Αζερμπαϊτζάν άνοιξε στις 23 Αυγούστου 2001 και η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Πολωνία στις 30 Αυγούστου 2004.[1] Και οι δύο χώρες είναι πλήρη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οι διπλωματικές σχέσεις χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα όταν ο κυβερνήτης των Ακ Κογιουνλού, Ουζούν Χασάν, καθιέρωσε διπλωματικές σχέσεις με τον Λαδίσλαο Β΄ Γιαγκελόν. Προς το παρόν πάνω από χίλιοι αυτοπροσδιορισμένοι Πολωνοί ζουν Αζερμπαϊτζάν.[2]

Ιστορικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολωνός Λεντίνσκι και ο Αζέρος Αλιμαρντάν Τοπτσουμπάσοφ ίδρυσαν μια ειδική ομάδα μαζί στη Δούμα για να αγωνιστούν για την αυτονομία της Πολωνίας και του Αζερμπαϊτζάν. Όταν ο Μαμέντ Αμίν Ρασουλζάντε ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν το 1918, που ήταν η πρώτη κοσμική και δημοκρατική δημοκρατία στον μουσουλμανικό κόσμο, ο πρώτος αρχηγός του εθνικού στρατού έγινε ο Πολωνός στρατηγός Μάτσει Σουλκιέβιτς.[3] Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο Ρασουλζάντε πήγε στην Πολωνία το 1938 και γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Βάντα, η οποία ήταν ανιψιά του Πολωνού πολιτικού Γιούζεφ Πιουσούτσκι.[4] Κατά τη διάρκεια της σφαγής του Κάτιν, ο Χαμίντ Μαχαμαντζάντεχ, μέλος των εθνοτικών Αζέρων του Πολωνικού Σώματος, ήταν μεταξύ των 22.000 Πολωνών υπηκόων που δολοφονήθηκαν από το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων, τη σοβιετική μυστική αστυνομία, το 1940.

Πρόσφατες πολιτικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεχ Κατσίνσκι και Ιλχάμ Αλίγιεφ το 2008.

Η Πολωνία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν στις 27 Δεκεμβρίου 1991. Αν και οι εντατικές διπλωματικές επαφές αναπτύχθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Χεϊντάρ Αλίγιεφ επισκέφθηκε την Πολωνία τον Αύγουστο του 1997 και ο τότε Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κφασνιέφσκι επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν τον Οκτώβριο του 1999. Η Πολωνία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν για την ένταξη τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και δήλωσε το ενδιαφέρον της για συμμετοχή σε διάφορα ενεργειακά έργα. Η Πολωνία υποστηρίζει την προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ[5] και μέσω της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον της Αρμενίας, η Πολωνία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, αν και είναι ήταν σποραδικό λόγω της μεταγενέστερης αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Πολωνία στην οποία διαμαρτυρήθηκε το Αζερμπαϊτζάν.[6] Η Πολωνία μπορεί να έχει φιλικές σχέσεις με την Αρμενία, αλλά οι στενές σχέσεις με την πρόσφατη απόφαση του Αζερμπαϊτζάν και της πολωνικής κυβέρνησης για τους πολίτες της να ζητήσουν άδεια από το Αζερμπαϊτζάν πριν επισκεφθούν την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε ως αποτέλεσμα η απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να χαρακτηριστεί ως «αντι-αρμενική» από αρμενικές εθνικιστικές ομάδες και οργανώσεις νεολαίας.[7]

Ο τότε πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν το 2007 και στις 26 Φεβρουαρίου 2008 ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ επισκέφθηκε την Πολωνία. Μια κοινή δήλωση και των δύο υπογράφηκε κατά την επίσκεψη. Η δήλωση σημείωσε ότι η Πολωνία υποστηρίζει την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στα πλαίσια της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων, και στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κατσίνσι έλαβε το Τάγμα του Χεϊντάρ Αλίγιεφ για τις ιδιαίτερες υπηρεσίες του στην ανάπτυξη των σχέσεων κατά την πέμπτη επίσκεψή του.

Οικονομικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, για πρώτη φορά στην ιστορία των οικονομικών του σχέσεων, το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε εμπορικό πλεόνασμα και ο κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 166,9 εκατομμύρια δολάρια.[8] Η εταιρεία «Sarmatiya» ιδρύθηκε για να προετοιμάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του αγωγού Μπακού-Οδησσού-Μπρόντι-Πουότσκ-Γκντανσκ που φαινόταν ως μύθος για πολλά χρόνια. Δείχνει τον αυξανόμενο ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Πολωνίας.

Πολιτιστικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραμματόσημο του Αζερμπαϊτζάν, 2012.

Στα μέσα του 19ου αιώνα το ηρωικό έπος Koroghlu του Αζερμπαϊτζάν μεταφράστηκε από τον Αλεξάντερ Χόντζκο και δημοσιεύτηκε στα αγγλικά και στα γαλλικά. Η Βαρσοβία παραμένει ως το τελευταίο μέρος που επισκέφθηκε ο Αμπασγκούλου Μπακιχανόφ πριν αποσυρθεί. Έγραψε έναν ολόκληρο αριθμό ποιημάτων και το διάσημο «Asrar al-Malakut» (Τα μυστικά των ουρανών στην αραβική γλώσσα) στη Βαρσοβία.


Οι Γιούζεφ Γκοσουάφσκι και Γιούζεφ Πλόσκο είναι αξιοσημείωτοι για το ότι είναι οι αρχιτέκτονες πολλών κτιρίων στο Αζερμπαϊτζάν. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Παλάτι Ισμαλίγια (1913) και το σημερινό Κουκλοθέατρο του Μπακού.

Το Κέντρο Πολωνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο του Μπακού άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου 2006. Ο Πολωνός μηχανικός Πάβεου Ποτότσκι παρουσίασε το πρώτο έργο εξόρυξης πετρελαίου στην Κασπία και εξασφάλισε την εκπλήρωσή του.[9]

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Αζερμπαϊτζάν έχει πρεσβεία στη Βαρσοβία.
  • Η Πολωνία έχει πρεσβεία στο Μπακού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]