Σχέσεις Αλβανίας-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Αλβανίας-Πολωνίας
Map indicating locations of Albania and Poland

Αλβανία

Πολωνία

Οι σχέσεις Αλβανίας-Πολωνίας αναφέρονται σε ιστορικές και τρέχουσες διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχέσεις Αλβανίας-Πολωνίας χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα,[1] όπου την εποχή του Σκεντέρμπεη, τα δύο έθνη ήταν συμμαχικά ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.[2] Η παλαιότερη γνωστή αλληλογραφία Πολωνίας-Αλβανίας ήταν μια επιστολή του Βασιλιά Βλαντίσλαφ προς τον Σκεντέρμπεη. Τους επόμενους αιώνες, χιλιάδες βιβλία εκδόθηκαν στην Πολωνία για τον Σκεντέρμπεη και αναγνωρίστηκε ως Χριστιανός ιππότης.

Οι δύο χώρες μοιράζονται ιστορικά κοινά, όπως ο δεσμός του Ρωμαιοκαθολικισμού, όταν η πιο σεβαστή φιγούρα της Αλβανίας, ο Σκεντέρμπεης ήταν Καθολικός Αλβανός που ηγήθηκε του αγώνα ενάντια στην οθωμανική εισβολή στην Ευρώπη, η οποία αναγνωρίστηκε από τον γηγενή Πολωνό Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ ως σωτήρα. Η Πολωνία ήταν το πρώτο σλαβικό έθνος που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη οντότητα και η σχέση μεταξύ των δύο εθνών είναι αρκετά χαμηλή από το αναμενόμενο. Παρ΄ όλα αυτά, οι δύο χώρες εργάζονται πιο κοντά από την πτώση του κομμουνισμού το 1989 και υπήρξε έντονη ανανέωση των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.[3]

Ο Στανίσουαφ Ζούμπερ, ένας Πολωνός γεωλόγος στα μέσα του 20ου αιώνα, ήταν ο συγγραφέας του πρώτου εκτεταμένου γεωλογικού χάρτη της Αλβανίας, ο οποίος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε όλη την Αλβανία μέχρι σήμερα.[2] Η πρώτη γραμμή τηλεγραφίας από τη Βόρεια Αλβανία προς την Κωνσταντινούπολη, καθώς και η πρώτη στο Μοναστήρι, κατασκευάστηκε επίσης από τους Πολωνούς.[1]

Μετά την αποχώρηση της Αλβανίας από το σοβιετικό μπλοκ, οι σχέσεις Αλβανίας-Πολωνίας σταμάτησαν. Ωστόσο, μετά την πτώση του κομμουνισμού, αναστήθηκαν με σημαντική συνεισφορά από την ίδρυση της Αλβανικής-Πολωνικής Εταιρείας Φιλίας, η οποία δημιουργήθηκε από Αλβανούς που κάποτε είχαν σπουδάσει στην Πολωνία.[1] Σήμερα, η κοινή εμπειρία του κομμουνιστικής κυριαρχίας είναι μια πηγή κοινής «κατανόησης».

Το 2016, πραγματοποιήθηκε το πρώτο οικονομικό φόρουμ μεταξύ Πολωνίας και Αλβανίας.[1]

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, ένας σεισμός έπληξε την Αλβανία. Κατόπιν αιτήματος της Αλβανικής κυβέρνησης, η Πολωνία στα τέλη Δεκεμβρίου έστειλε 4 ομάδες πυροσβεστών στη χώρα και 500 κρεβάτια σε βοήθεια για το σεισμό.[4]

Κοσσυφοπέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοσσυφοπέδιο, μια περιοχή όπου οι Αλβανοί είχαν πλειοψηφία, διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008 και η Πολωνία το αναγνώρισε στις 26 Φεβρουαρίου 2008.[5] Ενώ η Αλβανία ήταν ένα από τα πρώτα έθνη που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο λόγω κοινής κουλτούρας, η Πολωνία ήταν η πρώτη σλαβική χώρα που το έκανε. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, δήλωσε ότι η αρχική αιτία του πολέμου της Νότιας Οσετίας του 2008 δεν ήταν η επιχείρηση της Γεωργίας, αλλά η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου[6] και ότι θα εμπόδιζε τις προσπάθειες για τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων της Πολωνίας με το Κοσσυφοπέδιο σε πρεσβευτικό επίπεδο. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει προτείνει να στείλει πρέσβη στην Πρίστινα.[7]

Ωστόσο, η Πολωνία είχε (από τον Ιούλιο του 2009) 274 στρατεύματα που υπηρετούσαν στο Κοσσυφοπέδιο ως ειρηνευτές στη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου του ΝΑΤΟ. Αρχικά υπήρχαν 800 Πολωνικά στρατεύματα στη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου.[8]

Συνεργασία στη Βαλτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι συναντιέται με την Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντουο στα Τίρανα. (9 Δεκεμβρίου 2016)

Στα γεγονότα που ακολούθησαν την αυξημένη ένταση που προέκυψε από την κατάσταση στην Ουκρανία, η Αλβανία και η Πολωνία ανέπτυξαν και οι δύο τους στρατιώτες τους ως μέρος μιας «ομάδας μάχης» στη Λετονία.[9]

Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολωνία είναι ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.[9] Σε διμερή συνάντηση, ο Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς δήλωσε ότι «Η Πολωνία υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ... Πιστεύουμε ότι ο λαός της Αλβανίας πρέπει να λάβει ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή και περιμένει την Αλβανία και ότι αυτή η ένταξη θα καταστήσει την ΕΕ πιο πλούσια πολιτιστικά... Εκτιμούμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης, είμαστε ευτυχείς που παρατηρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έκθεση της οποίας τον περασμένο Απρίλιο έκανε μια άνευ όρων σύσταση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Στις 7 Μαΐου 2018, ο Τσαπουτόβιτς τόνισε τη σημασία της «αλληλεγγύης» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια περνούν μια παρόμοια αναπτυξιακή πορεία με την Πολωνία» και ως εκ τούτου «έχουν παρόμοια συμφέροντα». [10]

Στις 5 Ιουλίου 2019, ο Πολωνός αρχηγός κράτους, Άντζεϊ Ντούντα, «επέπληξε» την ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής ως Πόζναν για την καθυστέρηση των συνομιλιών για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις χώρες με αυτόν τον τρόπο όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη μελλοντική ενσωμάτωση».[11]

Οικονομικοί δεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αλβανία έχει αναδειχθεί ως σημαντικός τουριστικός προορισμός για τους Πολωνούς, με τον αριθμό των Πολωνών τουριστών να διπλασιάζεται το 2016, όπου έφτασε τους 116.000. Η Πολωνία είναι στις 10 πρώτες πηγές ξένων τουριστών στην Αλβανία.[2] Για τους πρώτους έντεκα μήνες του 2018, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 152.000.[12]

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρεσβεία της Αλβανίας στη Βαρσοβία
  • Η Αλβανία διαθέτει πρεσβεία στη Βαρσοβία.
  • Η Πολωνία διαθέτει πρεσβεία στα Τίρανα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Poland and Albania: Connected by the same spirit of freedom». 5 Μαΐου 2017. http://www.tiranatimes.com/?p=132285. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Polish-Albanian centuries-old ties featured on new Europa magazine issue». Tirana Times. http://www.tiranatimes.com/?p=135605. 
  3. «Albania and Poland to Enhance Diplomatic Relations». 3 Μαΐου 2013. 
  4. «Polish firefighters deliver 500 field beds to needy in Albania». The First News. 21 Δεκεμβρίου 2019. https://www.thefirstnews.com/article/polish-firefighters-deliver-500-field-beds-to-needy-in-albania-9373. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2019. 
  5. «Poland Recognizes Kosovo». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017. 
  6. «Let's First Help Georgia, Then Talk about Russia». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  7. «Poland won't open embassy in Priština». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017. 
  8. "Kosovo Force (KFOR)" www.nato.int Link accessed 21-07-09
  9. 9,0 9,1 «Minister Jacek Czaputowicz visits Republic of Albania». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2019. https://web.archive.org/web/20190802043919/https://polska.pl/politics/foreign-affairs/minister-jacek-czaputowicz-visits-republic-albania/. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2019. 
  10. «Polish-Albanian talks start in Tirana». May 7, 2018. https://www.thefirstnews.com/article/foreign-minister-pays-a-working-visit-to-albania-on-monday. 
  11. " «Poland, Germany contradict Macron on EU Balkan enlargement». 5 Ιουλίου 2017. https://www.thestar.com.my/news/world/2019/07/05/poland-scolds-eu-over-delayed-accession-talks-with-albania-north-macedonia#segxmW6CriSWs3hf.99". 
  12. «Poles lead Albania tourist growth for second year in row». 26 Δεκεμβρίου 2018. http://www.tiranatimes.com/?p=139864. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]