Σχέσεις Νότιας Κορέας-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Νότιας Κορέας-Πολωνίας
Map indicating locations of Poland and South Korea

Πολωνία

Νότια Κορέα

Οι σχέσεις Νότιας Κορέας-Πολωνίας είναι οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολωνία και η Κορέα είχαν αρχικά επίσημες επαφές στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν και τα δύο έθνη κυβερνιόντουσαν από ξένες δυνάμεις - η Πολωνία διαμελισμένη μεταξύ Αυστριακής Αυτοκρατορίας, Γερμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ενώ η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κυριαρχία. Λόγω του ότι υπέστησαν παρόμοια καταπίεση, οι Κορεάτες και οι Πολωνοί μοιράστηκαν έντονη συμπάθεια και το Κίνημα της 1ης Μαρτίου, το οποίο στόχευε να σχηματίσει μια ανεξάρτητη Κορέα, έκανε τους Κορεάτες να παρομοιαστούν ως τους Πολωνούς της Ασίας.[1]

Ως αποτέλεσμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο η Πολωνία όσο και η Βόρεια Κορέα καταλήφθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία εγκατέστησε κομμουνιστικά καθεστώτα και στις δύο χώρες. Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Κορέας δεν υπήρχαν μετά τον πόλεμο, όταν οι δημοκρατίες ιδρύθηκαν και ευθυγραμμίστηκαν με αντιτιθέμενα μπλοκ στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Πολωνία υποστήριξε τη Βόρεια Κορέα ενάντια στη Νότια Κορέα και ουσιαστικά δεν υπήρχαν σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Νότιας Κορέας καθ΄ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στον οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας αναγνωρίστηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας ως νόμιμος εκπρόσωπος όλης της Κορέας.[2] Μόνο τη δεκαετία του 1990, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε, η Πολωνία και η Νότια Κορέα σύναψαν σχέσεις.

Συνάντηση του Προέδρου της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι και του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Λι Μιόνγκ-μπακ, στη Βαρσοβία το 2009.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι σχέσεις της Πολωνίας και της Νότιας Κορέας βελτιώθηκαν δραματικά και τελικά έγινε στρατηγική εταιρική σχέση.[3] Η Νότια Κορέα ήταν η πρώτη ασιατική χώρα που χορήγησε επισήμως οικονομική ενίσχυση 450 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Πολωνία.[4] Με τις αναβαθμισμένες σχέσεις, η Πολωνία και η Νότια Κορέα είχαν ως στόχο να αυξήσουν τις καλές τους σχέσεις. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κιμ Χιούνγκ-ζιν, επαίνεσε την Πολωνία ως μια από τις καλύτερες και πιο ισχυρές χώρες.[5]

Οι επενδύσεις από τη Νότια Κορέα συνεχίζουν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της καλής σχέσης μεταξύ δύο χωρών.[6] Η Πολωνία είναι επίσης καταναλωτής της νοτιοκορεάτικης τεχνολογίας δικτύωσης και της τεχνολογίας επικοινωνίας κινητών.

Το 2018, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Άντζεϊ Ντούντα εξέφρασε την επιθυμία του να υποστηρίξει μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Κορέα, με στόχο την ειρηνική ενοποίηση μεταξύ των δύο μισών της κορεατικής χερσονήσου.[7]

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Πολωνία έχει πρεσβεία στη Σεούλ.
  • Η Νότια Κορέα έχει πρεσβεία στη Βαρσοβία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τρεπάνιερ, Λι (1 Μαρτίου 2019). «The Poland of Asia: Korea and the March 1st Movement». Voegelinview.com. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2019. 
  2. Σέντια, Τζουζέπε (17 Ιουλίου 2015). «The strange history of North Korean-Polish relations». Krakowpost.com. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2019. 
  3. Μπόμπερ, Άντζεϊ (2011). «The Last Twenty Years of Relations Between the Republic of Poland and the Democratic People's Republic of Koreaselected Aspects(1989∼2009)». The Journal of East Asian Affairs 25 (2): 21–38. 
  4. «Diplomatic Ties with Poland Set up». Los Angeles Times. 1989-11-02. http://articles.latimes.com/1989-11-02/news/mn-347_1_south-korea. 
  5. «Poland-Korea relations to drift skyward». Koreaherald.com. 15 Μαΐου 2016. 
  6. «'Korean investment in Poland continues to grow due to good conditions' - 코리아포스트». Koreapost.com. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2019. 
  7. «Polish soldiers to support UN initiative in Korea». Polandin.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]