Σχέσεις Πολωνίας-Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Πολωνίας-Πορτογαλίας
Map indicating locations of Poland and Portugal

Πολωνία

Πορτογαλία

Οι σχέσεις Πολωνίας-Πορτογαλίας είναι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας. Και τα δύο έθνη είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Ιουνίου 1919, η πορτογαλική κυβέρνηση αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Πολωνίας.[1] Τον Μάιο του 1922, οι διπλωματικές σχέσεις καθιερώθηκαν επίσημα μεταξύ των δύο εθνών.[2] Τον Ιούλιο του 1923, η Πορτογαλία άνοιξε μόνιμη πρεσβεία στη Βαρσοβία.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, στη Βαρσοβία, 2008.

Το 1945, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Πορτογαλία έσπασε τις διπλωματικές σχέσεις με την πρόσφατα ανεξάρτητη Πολωνία, καθώς η Πορτογαλία δεν απέσυρε την αναγνώριση της πολωνικής εξόριστης κυβέρνησης στο Λονδίνο.[2] Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών παρέμειναν κρύες. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας επέκρινε το καθεστώς του Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ στην Πορτογαλία και δεν παραδέχτηκε τη δυνατότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Λισαβόνα. Οι πορτογαλικές αρχές έδειξαν την ίδια στάση απέναντι στην Πολωνία, ενώ οι Πορτογάλοι πολιτικοί ήταν εξίσου επικριτικοί για το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βαρσοβία. Ωστόσο, η Επανάσταση των Γαριφάλων και οι πολιτικοί μετασχηματισμοί στην Πορτογαλία κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων.

Στις 11 Ιουλίου 1974, και τα δύο έθνη αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους. Τον Δεκέμβριο του 1974, η Πολωνία ίδρυσε μόνιμη πρεσβεία στη Λισαβόνα. Τον Ιανουάριο του 1975, η Πορτογαλία άνοιξε μόνιμη πρεσβεία στη Βαρσοβία.[2]

Και τα δύο έθνη συνεργάζονται στενά ως αμοιβαία μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξαν επίσης πολλές επισκέψεις υψηλόβαθμων ηγετών μεταξύ και των δύο εθνών. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, επισκέφθηκε την Πορτογαλία το 2007 και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, επισκέφθηκε την Πολωνία το 2008.

Διμερείς συμφωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και τα δύο έθνη έχουν υπογράψει πολλές διμερείς συμφωνίες, όπως τη συμφωνία για την ανάπτυξη του εμπορίου, της ναυσιπλοΐας και της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνικής συνεργασίας (1975), τη συμφωνία για την πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία (1975), τη συμφωνία αεροπορικών μεταφορών (1975), τη συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας (2005) και τη συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών διπλωμάτων που έχουν εκδοθεί από τα πανεπιστήμια των δύο εθνών (2015).[1][2]

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]