Σχέσεις Βενεζουέλας-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Βενεζουέλας-Πολωνίας
Map indicating locations of Poland and Venezuela

Πολωνία

Βενεζουέλα

Οι σχέσεις Βενεζουέλας-Πολωνίας αναφέρονται στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη δεκαετία του 1630, υπήρχαν ιδέες που προτάθηκαν μεταξύ του Δούκα Ιάκωβου Κέττλερ και του Βασιλιά της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, Ιωάννης Β΄ Καζίμιρ της Πολωνίας, για τον πολωνικό αποικισμό της Βενεζουέλας. Πολωνικά πλοία είχαν εξερευνήσει οικισμούς εντός της Καραϊβικής και προσπάθησαν τέσσερις φορές να ιδρύσουν μια αποικία στο κοντινό νησί Τομπάγκο, ωστόσο η προσπάθεια μιας αποικίας απέτυχε και όλα τα σχέδια για την ίδρυση μιας αποικίας στη Βενεζουέλα σταμάτησαν.[1] Το 1787, ο Πολωνός Βασιλιάς Στανίσουαφ Αύγουστος Πονιατόφσκι φιλοξένησε τον μελλοντικό στρατιωτικό ηγέτη και επαναστάτη της Βενεζουέλας, Φρανσίσκο ντε Μιράντα, για λίγες μέρες στο Κάνιουφ (στη σημερινή Ουκρανία) ενώ ο Μιράντα ταξίδευε στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας, πολλοί Πολωνοί αξιωματούχοι υπηρέτησαν και αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας εναντίον ισπανικών στρατευμάτων. Ένας Πολωνός αξιωματικός, ο Ιζίντορ Μπορόφσκι, αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας και προήχθη σε στρατηγό από τον Σιμόν Μπολίβαρ. Λίγο μετά την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας, μικρός αριθμός Πολωνών μετανάστευσε στη Βενεζουέλα, πολλοί από αυτούς ήταν επιστήμονες, κληρικοί, αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Το 1918, η Πολωνία ανέκτησε την ανεξαρτησία της μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια χρονιά, ο Πολωνός Αρχηγός Κράτους, Γιούζεφ Πιουσούτσκι, ενημέρωσε όλα τα ανεξάρτητα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, για την ανεξαρτησία της Πολωνίας. Το 1933, η Πολωνία και η Βενεζουέλα σύναψαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις. Αρχικά, η Πολωνία πιστοποίησε έναν πρέσβη στη Βενεζουέλα από τη διπλωματική της αποστολή στην Πόλη του Μεξικού του Μεξικού από το 1933 έως το 1942 και στη συνέχεια από την Μπογκοτά της Κολομβίας από το 1942 έως το 1944. Ταυτόχρονα, η Βενεζουέλα διαπίστευσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο της Γερμανίας στην Πολωνία.[1] Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και τα δύο έθνη ήταν μέρος των Συμμάχων, ωστόσο, η Βενεζουέλα δεν συμμετείχε στρατιωτικά στον πόλεμο και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διατήρησε τις διπλωματικές σχέσεις με την πολωνική εξόριστη κυβέρνηση που είχε έδρα στο Λονδίνο. Λίγο μετά το τέλος του πολέμου, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας καθιέρωσε σχέσεις με την Πολωνική Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας το 1945.

Μεταξύ 1947 και 1949, περίπου 4.000 Πολωνοί έφτασαν στη Βενεζουέλα, πολλοί από στρατόπεδα προσφύγων στη Γερμανία και ένας μεγάλος αριθμός πρώην στρατιωτών των Πολωνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Το 1948, ιδρύθηκε στο Καράκας η πρώτη πολωνική οργάνωση, η Ένωση Πολωνών στη Βενεζουέλα.[1] Το 1952, η Βενεζουέλα ανέστειλε τις διπλωματικές σχέσεις με την Πολωνία όταν η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε ένα κομμουνιστικό σύστημα στη χώρα. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 1960.[2] Το 1980, ως επικεφαλής του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύης, Λεχ Βαλέσα, επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα. Το 1989, ο Βαλέσα πραγματοποίησε μια δεύτερη επίσκεψη στη Βενεζουέλα, όπου του δόθηκε το Τάγμα του Φρανσίσκο ντε Μιράντα από τον Πρόεδρο Κάρλος Αντρές Πέρες.

Τον Ιούνιο του 2000, μια αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία και συναντήθηκε με Πολωνούς βουλευτές και έναν γερουσιαστή για διμερείς διασκέψεις για τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Το 2003, μια πολωνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα.[2] Τον Ιανουάριο του 2013, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ελίας Χάουα και Ραντόσουαφ Σικόρσκι, συναντήθηκαν και υπέγραψαν αρκετές διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.[1]

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής κρίσης στη Βενεζουέλα, η Πολωνία αναγνώρισε επίσημα τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Φεβρουάριο του 2019.[3]

Διμερείς σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και τα δύο έθνη έχουν υπογράψει πολλές διμερείς συμφωνίες, όπως τη συμφωνία για την πολιτιστική συνεργασία (1973), τη συμφωνία επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας (1988), τη συμφωνία για την κατάργηση θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων (1996) και τη συμφωνία οικονομικής, ενέργειας, υποδομών, γεωργικής, τουριστικής και περιβαλλοντικής συνεργασίας (2013).[1]

Εμπορικές συναλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κτίριο που φιλοξενεί την Πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βαρσοβία.

Το 2014, το εμπόριο μεταξύ Πολωνίας και Βενεζουέλας ανήλθε σε 117 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ωστόσο, λόγω της τρέχουσας κρίσης στη Βενεζουέλα, το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών έχει μειωθεί σημαντικά.[4] Το 2017, το εμπόριο μεταξύ Πολωνίας και Βενεζουέλας ανήλθε σε 40,4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.[5] Οι κύριες εξαγωγές της Πολωνίας στη Βενεζουέλα περιλαμβάνουν: ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εξοπλισμό χάλυβα, έπιπλα και τρόφιμα (τυρί και γάλα σε σκόνη). Οι κύριες εξαγωγές της Βενεζουέλας στην Πολωνία περιλαμβάνουν: πρώτες ύλες, προϊόντα αλουμινίου και χημικά. Κατά τη διάρκεια των ετών, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αγόρασε αρκετά αεροπλάνα Skytruck από την Πολωνία για τον στρατό της Βενεζουέλας.

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Πολωνία και Βενεζουέλα: Ιστορία και παρόν (στα ισπανικά)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2021. 
  2. 2,0 2,1 Πολιτικές σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Βενεζουέλας (στα ισπανικά)
  3. n/a, n/a (4 Φεβρουαρίου 2019). «Poland recognises Guaidó as interim Venezuela president». Radio Poland. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-05-24. https://web.archive.org/web/20190524030907/http://thenews.pl/1/10/Artykul/404887,Poland-recognises-Guaido-as-interim-Venezuela-president. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2019. 
  4. Εμπόριο μεταξύ Πολωνίας και Βενεζουέλας (στα ισπανικά)
  5. «Venezuelan trade». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2021. 
  6. «Πρεσβεία της Πολωνίας στο Καράκας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2021. 
  7. Πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βαρσοβία