Σχέσεις Βόρειας Κορέας-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Βόρειας Κορέας-Πολωνίας

Βόρεια Κορέα

Πολωνία
Η τοποθεσία των δύο χωρών στον παγκόσμιο χάρτη

Οι σχέσεις Βόρειας Κορέας-Πολωνίας είναι οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Η Πολωνία είναι μία από τις λίγες χώρες που διατηρεί διπλωματικές και περιορισμένες εμπορικές (αλιευτικές) σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα διατηρεί πρεσβεία στη Βαρσοβία και η Πολωνία στην Πιονγιάνγκ.[1]

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC World Service του 2013, μόνο το 5% των Πολωνών βλέπει θετικά την επιρροή της Βόρειας Κορέας, με το 68% να εκφράζει αρνητική άποψη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας στην Πολωνία, Κιμ Πιονγκ-ιλ και ο υφυπουργός Εξωτερικών στην Καγκελαρία του Προέδρου της Πολωνίας, Μάριους Χάντζλικ, στη Βαρσοβία το 2010

Η Πολωνία αναγνώρισε τη ΛΔΚ στις 16 Οκτωβρίου 1948 ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρης της Κορέας, όταν και οι δύο χώρες είχαν κομμουνιστικά καθεστώτα εγκατεστημένα από τη Σοβιετική Ένωση. Από τον Ιούνιο του 1956 έως το 1993, η Πολωνία παρέμεινε μέρος της ΕΕΟΕ (Επιτροπή Εποπτείας Ουδέτερων Εθνών), που ονομάστηκε από τη ΛΔΚ και τους Κινέζους εθελοντές για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων και ερευνών ως μέρος της συμφωνίας ανακωχής. Όταν η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία έπαψαν να είναι κομμουνιστικές, ο Κορεατικός Λαϊκός Στρατός ανέλαβε τα στρατόπεδα και έδιωξε τους Πολωνούς και τους Τσέχους. Το 1989, η Πολωνία έχασε την ιδιότητά της ως «φίλου» και την προνομιακή της θέση στις επαφές με τη ΛΔΚ. Παρά την αλλαγή από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό στην Πολωνία το 1989 και τη σύναψη σχέσεων της Πολωνίας με τη Νότια Κορέα, οι σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και ΛΔΚ παραμένουν σε δίκαιο επίπεδο.[2]

Η Πολωνία παρέχει επίσης στη Βόρεια Κορέα μικρές επιχορηγήσεις σε γεωργικό εξοπλισμό και φάρμακα.

Εμπορικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1967 οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διατηρήθηκαν στο συμβολικό επίπεδο εμπορικής και ναυτικής συνεργασίας (η πολωνοκορεατική εταιρεία CHOPOL Sp. zoo κατείχε ένα πλοίο).[3] Η αξία του εμπορίου το 2007 ήταν 15,207 εκατομμύρια $, συμπεριλαμβανομένων των πολωνικών εξαγωγών στα 0,507 εκατ. $.[4]

  • Πολωνικές εξαγωγές: 0,507 εκατ. $
  • Πολωνικές εισαγωγές: 14,7 εκατ. $

Τα σημαντικότερα αγαθά που εξήγαγε η Πολωνία ήταν κρέατα και άλλα προϊόντα διατροφής, μηχανικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, καθώς και προϊόντα ένδυσης.

Μετά από μια περίοδο αδράνειας η εταιρεία εκκαθαρίστηκε το 2018.[5]

Διπλωματικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Βαρσοβία

Η Πολωνία διατηρεί την πρεσβεία της στην Πιονγιάνγκ και η ΛΔΚ διατηρεί την πρεσβεία της στη Βαρσοβία. Μέχρι το 2009, η Πολωνία και η ΛΔΚ έχουν υπογράψει 16 διμερείς συνθήκες, 12 ως Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας και 4 ως Δημοκρατία της Πολωνίας.[6]

Επίσημες επισκέψεις μεταξύ των χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνικές επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα:

  • 1986 - Πρόεδρος Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι[7]
  • 2007 - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας (πολιτικές διαβουλεύσεις)
  • 2004 - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας (πολιτικές διαβουλεύσεις)
  • 2001 - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας (πολιτικές διαβουλεύσεις)

Κορεάτικες επισκέψεις στην Πολωνία:

  • 1956 - Πρωθυπουργός Κιμ Ιλ-σονγκ
  • 1984 - Πρόεδρος Κιμ Ιλ-σονγκ
  • 2008 - Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της ΛΔΚ (πολιτικές διαβουλεύσεις)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «President receives credentials from six newly appointed ambassadors to Poland». www.prezydent.pl. 10 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. Andrzej Bober (30 Δεκεμβρίου 2008). «Polska- KRL-D, przegląd stosunków po 1989 roku». Centrum Studiów Polska - Azja (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2016. 
  3. Sedia, Giuseppe (17 Ιουλίου 2015). «The strange history of North Korean-Polish relations». Krakow Post. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2015. 
  4. «Ministerstwo Spraw Zagranicznych: Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna (Korea Północna)» [Ministry of Foreign Affairs: Democratic People's Republic of Korea (North Korea)]. Portal Gov.pl (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2009. 
  5. «Polska w KRLD: Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczn» [Poland in the DPRK: Democratic People's Republic of Korea]. Portal Gov.pl (στα Πολωνικά). 
  6. «Ministerstwo Spraw Zagranicznych - Portal Gov.pl». 
  7. «North Korea Revelations from the Polish Archives: Nukes, Succession and, Security | Wilson Center». 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Levi, Nicolas (2015). «Rationalist Theory of International Relations: The Case of Relations between North Korea and Poland after 1989». Athenaeum: Polish Political Science Studies 48 (4): 207–225. doi:10.15804/athena.2015.48.14. ISSN 1505-2192.