Σχέσεις Πολωνίας-Τσεχίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Πολωνίας-Τσεχίας
Map indicating locations of Poland and Czech Republic

Πολωνία

Τσεχία

Οι σχέσεις Πολωνίας-Τσεχίας αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Τσεχίας. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και οι δύο εντάχθηκαν στην ΕΕ ταυτόχρονα την 1η Μαΐου 2004. Και οι δύο προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ στις 12 Μαρτίου 1999. Και οι δύο χώρες, μαζί με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, σχηματίζουν την Ομάδα Βίσεγκραντ, η οποία είναι μια σημαντική περιφερειακή ομάδα στην Κεντρική Ευρώπη. Μοιράζονται τα 796 χλμ των συνόρων Πολωνίας-Τσεχίας, τα οποία μπορούν να διασχιστούν οπουδήποτε χωρίς έλεγχο των συνόρων βάσει της συμφωνίας Σένγκεν. Σε μια δημοσκόπηση του 2010, που διεξήγαγε η CVVM στην Τσεχία, οι σχέσεις με την Πολωνία κατατάχθηκαν ως η δεύτερες καλύτερες από τις 13 χώρες, μετά τη Σλοβακία, με το 92% των ερωτηθέντων να τις θεωρούν πολύ καλές ή μάλλον καλές. Το 1993, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Τσέχοι άρεσαν στο 38% των Πολωνών, με 28% αρνητικές απόψεις. Υπήρξε μεγάλη βελτίωση από τότε, και πρόσφατα οι Τσέχοι είναι από τα πιο δημοφιλή έθνη στην Πολωνία, με ηγετικό ρόλο στις δημοσκοπήσεις από το 2010 (53% των ευνοϊκών απόψεων το 2010, 56% το 2019).[1][2]

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμβάν στα σύνορα Πολωνίας-Τσεχίας το 2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνοριακή γέφυρα ανάμεσα στο παρεκκλήσι, στην τσεχική πλευρά και στο κάστρο στην πολωνική πλευρά. Πολωνικά στρατεύματα διέσχισαν τη γέφυρα.

Η Πολωνία έκλεισε τα σύνορά της τον Μάιο του 2020 ως μέρος της ανταπόκρισης της στην επιδημία COVID-19.[3] Οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή για τη φύλαξη των συνόρων και την επιβολή περιορισμών ταξιδιού επιδημίας.[4]

Στα τέλη Μαΐου 2020, στρατεύματα της Πολωνίας που έφτασαν από το Πιελγκζίμουφ διέσχισαν το ρέμα Χροζόβα, το οποίο σηματοδοτεί τα σύνορα με την Τσεχία και κατέλαβαν ακούσια μερικά δεκάδες μέτρα τσεχικής επικράτειας στο εγκαταλελειμμένο χωριό Πελχρίμοβι, κοντά στην πόλη Σλέσκε Ρουντολτίτσε. Ένοπλοι Πολωνοί στρατιώτες έστησαν ένα οδόφραγμα μπροστά από ένα παρεκκλήσι και εμπόδισαν τους Τσέχους πολίτες να έχουν πρόσβαση στην περιοχή.[4][5] Στις 28 Μαΐου, τα πολωνικά στρατεύματα απαγόρευαν την είσοδο από έναν εμπειρογνώμονα αποκατάστασης και επίσης απαγόρευαν τη φωτογραφία.[6] Στις αρχές Ιουνίου, μια ομαδική επίσκεψη που οργανώθηκε από την περιβαλλοντική ομάδα Hnutí DUHA απομακρύνθηκε, με Πολωνούς στρατιώτες να αγνοούν τις εκκλήσεις της ομάδας ότι ήταν σε λάθος χώρα. Η Τσέχικη Αστυνομία ενεπλάκη, και τα πολωνικά στρατεύματα διατάχθηκαν να φύγουν, αν και αυτό δεν συνέβη αμέσως. Προς το τέλος της ακούσιας κατοχής, επιτράπηκε στους Τσέχους πολίτες να επισκεφθούν το παρεκκλήσι.

Μετά από τσεχικές διπλωματικές διαμαρτυρίες, τα πολωνικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στις αρχές Ιουνίου.[3][5][4]

Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας στο Πελχρίμοβι

Το Παρεκκλήσι της Αγίας Άννας στο Πελχρίμοβι είχε εγκαταλειφθεί για αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς βρισκόταν αποτελεσματικά μέσα σε ουδέτερη ζώνη. Μετά το άνοιγμα των συνόρων λόγω της Συμφωνίας Σένγκεν, Τσέχοι και Πολωνοί εθελοντές αποκατέστησαν το παρεκκλήσι και έκτοτε πραγματοποιούνται τακτικές εκκλησιαστικές λειτουργίες.[7]

Εσωτερικό του Παρεκκλησίου της Αγίας Άννας.

Κατά τη διάρκεια της ακούσιας κατοχής, τα πολωνικά στρατεύματα απέκλεισαν τους Τσέχους πολίτες που προσπαθούσαν να έχουν πρόσβαση σε ένα ιστορικό παρεκκλήσι στη χώρα τους.[5] Σύμφωνα με την Τσεχία, η τσεχική πρεσβεία στη Βαρσοβία ενημέρωσε τις πολωνικές αρχές για την επιδρομή, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκαν επίσημα.[8] Την Πέμπτη 11 Ιουνίου, η πολωνική ανώτατη διοίκηση δήλωσε ότι τα στρατεύματά της αποσύρονταν από το κατεχόμενο έδαφος.[9]

Το Σάββατο 13 Ιουνίου, η Πολωνία άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της με την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία, διατηρώντας κλειστά τα σύνορα με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.[3] Ο πολωνικός στρατός παραδέχτηκε την εισβολή και την κατοχή, αλλά δήλωσε ότι το γεγονός ήταν «παρανόηση».[5] Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε ότι «Η τοποθέτηση του συνοριακού σταθμού ήταν αποτέλεσμα παρανόησης και όχι εσκεμμένης πράξης. Διορθώθηκε αμέσως και η υπόθεση επιλύθηκε - επίσης από την τσέχικη πλευρά». Η πολωνική αντιπολίτευση ζήτησε να λογοδοτήσει η κυβέρνηση. Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Τόμας Σιεμόνιακ, είπε ότι κάποιος πρέπει να απολυθεί για την υπόθεση, καθώς δεν αντιμετωπίστηκε καλά, οδηγώντας σε γελοιοποίηση της Πολωνίας στα μέσα ενημέρωσης.[10][11]

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας δήλωσε ότι οι τσεχικές αρχές επέστρεψαν στον έλεγχο και οι Τσέχοι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία.[5] Ενώ οι Τσέχοι έλαβαν ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από την πολωνική πλευρά, περίμεναν ακόμη μια επίσημη πολωνική δήλωση: «Οι Πολωνοί ομόλογοι μας μας διαβεβαίωσαν ανεπίσημα ότι αυτό το περιστατικό ήταν απλώς μια παρανόηση που προκλήθηκε από τον πολωνικό στρατό χωρίς εχθρική πρόθεση, ωστόσο, εξακολουθούμε να περιμένουμε επίσημη δήλωση».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Stosunek Polaków do innych narodów. Komunikat z badań, Centrum Badania Opinii Społecznej. Βαρσοβία. Φεβρουάριος 2013 (στα πολωνικά).
 2. Kogo nie lubią Polacy? Sprawdź, co wynika z najnowszego badania CBOS. Gazetaprawna.pl. 2019-02-07 (retrieved 2020-04-24)
 3. 3,0 3,1 3,2 Έμπουρι Ντένις, Tom (13 Ιουνίου 2020). «Poland accidentally invades Czech Republic and annexes part of neighbour's territory». The Independent (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 4. 4,0 4,1 4,2 Τζόνστον, Ρέιμοντ (15 Ιουνίου 2020). «Polish invasion of Czech Republic makes world headlines - Prague, Czech Republic». Expats Czech (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Πιχέτα, Ρομπ (12 Ιουνίου 2020). «Poland accidentally invaded the Czech Republic last month». CNN. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 6. Κάμερον, Ρομπ (13 Ιουνίου 2020). «Poland 'invades' Czech Republic by accident» (στα αγγλικά). BBC News. https://www.bbc.com/news/world-europe-53034930. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 7. Βία, Τέιλεν. «Polnische Soldaten besetzen tschechische Kapelle | MDR.DE». Mitteldeutscher Rundfunk (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 8. Ντουάιερ, Κόλιν (13 Ιουνίου 2020). «Poland Accidentally Invades Czech Republic In 'Minor Misunderstanding'». NPR (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 9. Τσιένσκι, Γιαν (11 Ιουνίου 2020). «Poland calls off Czech invasion». POLITICO. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 10. «Opozycja żąda wyjaśnień ws. "okupacji czeskiej kapliczki". "Zostaliśmy ośmieszeni"». ONET. 16 Ιουνίου 2020. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/czechy-polscy-zolnierze-przekroczyli-granice-opozycja-zada-wyjasnien/ez56qpd. 
 11. «"Ktoś powinien za to polecieć" . Siemoniak komentuje sprawę zajęcia przez Polaków czeskiej kaplicy». RMF25. 16 Ιουνίου 2020. https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-ktos-powinien-za-to-poleciec-siemoniak-komentuje-sprawe-zaje,nId,4557691.