Σχέσεις Πολωνίας-Ταϊβάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Πολωνίας-Ταϊβάν
Map indicating locations of Poland and Taiwan

Πολωνία

Ταϊβάν
Σχέσεις Πολωνίας-Ταϊβάν
Map indicating locations of Poland and Taiwan

Οι σχέσεις Πολωνίας-Ταϊβάν αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν).

Υπό τις συνθήκες της πολιτικής της Ενιαίας Κίνας, η Πολωνία, όπως και τα περισσότερα έθνη στον κόσμο, δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως κράτος, αλλά αναγνωρίζει μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τον μοναδικό εκπρόσωπο της Κίνας. Ωστόσο, δεν παίρνει θέση για το εάν η Ταϊβάν είναι μέρος αυτής της Κίνας. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών έχουν επεκταθεί δραματικά και από τότε που η Πολωνία μετατράπηκε σε οικονομία της αγοράς μετά το 1990, η Ταϊβάν υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ασιατικούς επενδυτές στην Πολωνία.[1]

Παρ΄ όλα αυτά, έχουν αποστολές αντιπροσωπείας τους στις αντίστοιχες χώρες. Η Πολωνία έχει αποστολή αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι, ενώ η Ταϊβάν έχει αποστολή αντιπροσωπείας στη Βαρσοβία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολωνία και η Κίνα είχαν δημιουργήσει σχέσεις μετά την αναβίωση της Πολωνίας το 1919, αλλά οι δύο χώρες δεν ανέπτυξαν μια ισχυρή σχέση λόγω της απόστασης. Μετά τις κομμουνιστικές καταλήψεις τόσο της Πολωνίας όσο και της ηπειρωτικής Κίνας, δεν υπήρξε επίσημη διπλωματική αποστολή μεταξύ των δύο κρατών. Η Κομμουνιστική Πολωνία θεωρούσε τη νεοϊδρυθείσα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τον μοναδικό αντιπρόσωπο της Κίνας, ενώ η Δημοκρατία της Κίνας που μετεγκαταστάθηκε στην Ταϊβάν ήταν εχθρική προς όλους τους κομμουνιστικούς παράγοντες. 

Σύγχρονες σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το τέλος του κομμουνισμού το 1989, η Πολωνία και η Ταϊβάν άρχισαν να δημιουργούν έναν ισχυρότερο και υποστηρικτικό δεσμό. Όντας σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και έχοντας απολαύσει ένα μεγάλο βαθμό επιτυχίας με δημοκρατικά ιδεώδη, τα δύο έθνη επιδιώκουν να αποκτήσουν ισχυρότερους δεσμούς. 

Αρκετές οικονομικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο εθνών, ιδίως η συμφωνία διπλής φορολογίας[2] και η πρόσφατη συμφωνία ηλιακής ενέργειας.[3]

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Πολωνία δέχτηκε 500.000 μάσκες από την Ταϊβάν ως χειρονομία αλληλεγγύης.[4]

Στις 28 Ιανουαρίου 2021, η Ταϊβάν και η Πολωνία υπέγραψαν μια ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, η οποία περιλαμβάνει διατάξεις για την καταπολέμηση του διακρατικού εγκλήματος, την αυξημένη δικαστική συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του κράτους δικαίου. Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ταϊβάν και μιας ευρωπαϊκής χώρας.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

  1. «The Unexploited Potential of Poland's Cooperation with Taiwan».  (48.9 KB)
  2. «Poland, Taiwan sign double taxation agreement». Radio Poland. 24 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  3. «Taiwan, Poland sign MOUs on conformity assessment, solar energy». Focus Taiwan News Channel. 13 Οκτωβρίου 2017. 
  4. «Taiwan sends Poland half a million masks in gesture of solidarity». www.thefirstnews.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2020. 
  5. Τσεν, Κέλβιν. «Taiwan, Poland sign criminal justice cooperation agreement». Taiwan News. Taiwan News. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2021.