Συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision 2024

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2024
Χώρα Σουηδία
Εθνική επιλογή
Διαδικασία επιλογήςMelodifestivalen 2024
Ημερομηνία επιλογής
  • Γύροι:
  • 3 Φεβρουαρίου 2024
  • 10 Φεβρουαρίου 2024
  • 17 Φεβρουαρίου 2024
  • 24 Φεβρουαρίου 2024
  • 2 Μαρτίου 2024
  • Τελικός:
  • 9 Μαρτίου 2024
Συμμετοχή της Σουηδίας στη Eurovision
20232024

Η Σουηδία θα φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 στο Μάλμε, έχοντας κερδίσει την προηγούμενη έκδοση με το "Tattoo" της Λορίν. Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Sveriges Television (SVT) θα διοργανώσει το Melodifestivalen 2024 προκειμένου να επιλέξει τη συμμετοχή του για τον διαγωνισμό.

Ως διοργανώτρια χώρα, η Σουηδία προκρίνεται αυτόματα για να διαγωνιστεί στον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τον διαγωνισμό του 2024, η Σουηδία συμμετείχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξήντα δύο φορές από την πρώτη της συμμετοχή το 1958. Η Σουηδία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό σε επτά περιπτώσεις: το 1974 με το τραγούδι "Waterloo" που ερμήνευσαν οι ABBA, το 1984 με το τραγούδι "Diggi-Loo Diggi-Ley" που ερμήνευσαν οι Herreys, το 1991 με το τραγούδι "Fångad av en stormvind" που ερμήνευσε η Καρόλα, το 1999 με το τραγούδι "Take Me to Your Heaven" που ερμήνευσε η Σαρλότ Νίλσον, το 2012 με το τραγούδι "Euphoria" που ερμήνευσε η Λορίν, το 2015 με το τραγούδι "Heroes" που ερμήνευσε ο Μονς Σέλμερλεβ και το 2023 με το τραγούδι "Tattoo" που ερμήνευσε η Λορίν. Μετά την εισαγωγή των ημιτελικών για τον διαγωνισμό του 2004, οι συμμετοχές της Σουηδίας, μέχρι αυτό το σημείο, έχουν εμφανιστεί σε κάθε τελικό, εκτός από το 2010.[1]

Ο σουηδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, Sveriges Television (SVT), μεταδίδει την εκδήλωση στη Σουηδία και οργανώνει τη διαδικασία επιλογής για τη συμμετοχή της χώρας. Από το 1959, η SVT διοργανώνει τον ετήσιο διαγωνισμό Melodifestivalen για να επιλέξει τη Σουηδική συμμετοχή για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Πριν τη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Melodifestivalen 2024[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Melodifestivalen 2024

Η έκδοση του Melodifestivalen για το 2024 πραγματοποιήται μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου 2024 σε έξι σουηδικές πόλεις.[2][3] Περιλαμβάνει πέντε γύρους (ο πέμπτος που θα αντικαταστήσει τον προηγουμένως ημιτελικό) και έναν τελικό. Μια περίοδος υποβολής ήταν ανοιχτή μεταξύ 25 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου 2023 για την επιλογή 30 ανταγωνιστικών συμμετοχών.[4]

Γύροι και επαναληπτικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο πρώτος γύρος διεξήχθη στις 3 Φεβρουαρίου 2024 στη Malmö Arena του Μάλμε. Το "Heroes Are Calling" σε ερμηνεία των Smash Into Pieces και το "Awful Liar" σε ερμηνεία της Λίζα Άγιαξ προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "Forever Yours" σε ερμηνεία της Ελίσα Λίντστρεμ και το "Supernatural" σε ερμηνεία του Άνταμ Γουντς προκρίθηκαν στον επαναληπτικό γύρο. Το "Hela världen väntar" σε ερμηνεία των Σαμίρ & Βίκτορ και το "Min melodi" σε ερμηνεία της Μελίνα Μποργκλόβε αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο δεύτερος γύρος διεξήχθη στις 10 Φεβρουαρίου 2024 στο Scandinavium στο Γκέτεμποργκ. Το "Dragon" σε ερμηνεία του Liamoo και το "When I'm Gone" σε ερμηνεία της Μαρία Σουρ προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "The Silence After You" σε ερμηνεία της Dear Sara και "Unga & fria" από τους Fröken Snusk προκρίθηκαν στον επαναληπτικό γύρο. Το "Ahumma" σε ερμηνεία του C-Joe και το "Norrland" σε ερμηνεία του Engmans Kapell αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο τρίτος γύρος διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 2024 στη Vida Arena [en] στο Βακχό. Το "Effortless" σε ερμηνεία της Ζακλίν [sv] και "Give My Heart a Break" από την Cazzi Opeia προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "För dig" σε ερμηνεία του Klaudy και το "I Won't Shake (La La Gunilla)" σε ερμηνεία της Γκανίλλα Πέρσον [en] προκρίθηκαν στον επαναληπτικό γύρο. Το "Aldrig mer" σε ερμηνεία της Κλάρα Κλίγκενστρεμ [en] και το "Take My Breath Away" σε ερμηνεία του Κιμ Θέζαριον αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο τέταρτος γύρος διεξήχθη στις 24 Φεβρουαρίου 2024 στη Stiga Sports Arena [en] στην Έσκιλστουνα. Το "Happy That You Found Me" σε ερμηνεία του Ντάνι Σαουσέντο και "It's Not Easy to Write a Love Song" σε ερμηνεία της Dotter προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "Done Getting Over You" σε ερμηνεία του Άλμπιν Τίνγκγουολ [sv] και το "Circus X" σε ερμηνεία των Scarlet προκρίθηκαν στον επαναληπτικό γύρο. Το "30 km/h" σε ερμηνεία της Λία Λάρσον και το "En sång om sommaren" σε ερμηνεία του Lasse Stefanz αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
  • Ο πέμπτος γύρος διεξήχθη στις 2 Μαρτίου 2024 στη Löfbergs Arena [en] στο Κάρλσταντ. Το "Unforgettable" σε ερμηνεία των Marcus & Martinus και το "Que Sera" σε ερμηνεία των Medina προκρίθηκαν απευθείας στον τελικό, ενώ το "Light" σε ερμηνεία της Ανίκα Βίκιχαλντερ και "Back to My Roots" σε ερμηνεία του Τζέι Σμιθ [en] προκρίθηκαν στον επαναληπτικό γύρο. Το "Controlla" σε ερμηνεία της Τσέλσι Μούκο και το "Banne maj" σε ερμηνεία της Ελέκτρα αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
    • Αμέσως μετά τον πέμπτο γύρο πραγματοποιήθηκε ο τελικός προκριματικός γύρος. Όλα τα τραγούδια διαγωνίζονταν μεταξύ τους, με τις ψήφους κάθε τραγουδιού από τα μεμονωμένα ψηφία τους να καθορίζουν ένα νέο σύνολο πόντων, οι οποίοι σε συνδυασμό με έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας που διεξήχθη στον επαναληπτικό, καθορίζοντας τα δύο κορυφαία τραγούδια που προκρίθηκαν στον τελικό. Στον τελικό προκρίθηκαν το "Light" σε ερμηνεία της Ανίκα Βίκιχαλντερ και το "Back to My Roots" σε ερμηνεία του Τζέι Σμιθ [en], ενώ τα "Forever Yours" σε ερμηνεία της Ελίσα Λίντστρεμ, "Supernatural" σε ερμηνεία του Άνταμ Γουντς, "The Silence After You" σε ερμηνεία της Dear Sara, "Unga & fria" από τους Fröken Snusk, "För dig" σε ερμηνεία του Klaudy, "I Won't Shake (La La Gunilla)" σε ερμηνεία της Γκανίλλα Πέρσον [en], "Done Getting Over You" σε ερμηνεία του Άλμπιν Τίνγκγουολ [sv] και "Circus X" σε ερμηνεία των Scarlet αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου 2024 στη Friends Arena της Στοκχόλμης.

Σειρά Καλλιτέχνης Τραγούδι Επιτροπές Τηλεψηφοφορία Σύνολο Θέση
1 Μαρία Σουρ "When I'm Gone" TBD
2 Τζέι Σμιθ [en] "Back to My Roots"
3 Λίζα Άγιαξ "Awful Liar"
4 Smash Into Pieces "Heroes Are Calling"
5 Cazzi Opeia "Give My Heart a Break"
6 Ανίκα Βίκιχαλντερ "Light"
7 Marcus & Martinus "Unforgettable"
8 Dotter "It's Not Easy to Write a Love Song"
9 Medina "Que Sera"
10 Liamoo "Dragon"
11 Ζακλίν [sv] "Effortless"
12 Ντάνι Σαουσέντο "Happy That You Found Me"

Στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Malmö Arena στο Μάλμε της Σουηδίας και θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν στις αντίστοιχες ημερομηνίες 7 και 9 Μαΐου και τον τελικό στις 11 Μαΐου 2024. Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, όλες οι συμμετέχουσες χώρες, εκτός από τη διοργανώτρια χώρα και τις "Μεγάλες Πέντε", που αποτελούνται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπρεπε να προκριθούν σε έναν από τους δύο ημιτελικούς για να διαγωνιστούν για τον τελικό, με τις 10 πρώτες χώρες από τους αντίστοιχους ημιτελικούς τους να προκρίνονται στον τελικό.[5] Ως διοργανώτρια χώρα, η Σουηδία προκρίνεται αυτόματα για να διαγωνιστεί στον τελικό στις 11 Μαΐου 2024. Εκτός από τη συμμετοχή της στον τελικό, η Σουηδία πρέπει επίσης να μεταδώσει και να ψηφίσει σε έναν από τους δύο ημιτελικούς. Αυτό αποφασίστηκε μέσω μιας κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε κατά την κλήρωση κατανομής των ημιτελικών στις 30 Ιανουαρίου 2024, όταν ανακοινώθηκε ότι η Σουηδία θα ψήφιζε στον πρώτο ημιτελικό.[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sweden». EBU. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2023. 
  2. Hedberg, Sofia (2023-09-20). «Melodifestivalens deltävlingar 2024» (στα sv). SVT Nyheter (SVT). https://www.svt.se/kultur/melodifestivalens-deltavlingar-2024. Ανακτήθηκε στις 2023-09-20. 
  3. Conte, Davide (20 Σεπτεμβρίου 2023). «Sweden: Melodifestivalen 2024 Dates and Host Cities Announced». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. Ryan, Tom (29 Ιουνίου 2023). «SVT announce changes to Melodifestivalen format for 2024». ESCXTRA. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2023. 
  5. «Rules–Eurovision Song Contest». European Broadcasting Union (EBU). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2022. 
  6. Van Dijk, Sem Anne (13 Δεκεμβρίου 2023). «Eurovision 2024: Semi-Final Allocation Draw on January 30». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. «Eurovision 2024: Semi-Final Draw results». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). EBU. 30 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024.