Raiven

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Raiven
Βιογραφικό
Πραγματικό όνομαSara Briški Cirman
Γέννηση26 Απριλίου 1996 (1996-04-26) (28 ετών)
Σλοβενία
Είδη
Ιδιότητες
  • Τραγουδίστρια
  • μέτζο-σοπράνο
  • τραγουδοποιός
  • αρπίστρια
Μουσικά όργανα
Παρουσία2014–σήμερα

Η Σάρα Μπρίτσκι Σίρμαν (γεννημένη στις 26 Απριλίου 1996), περισσότερο γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Raiven, είναι Σλοβένα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και αρπίστας.[1] Κέρδισε για πρώτη φορά ευρεία αναγνώριση ενώ διαγωνιζόταν για να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2016 για τη Σλοβενία κατά τη διάρκεια του εθνικού τελικού Evrovizijska Melodija (EMA) με το τραγούδι "Črno bel", όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η Raiven επέστρεψε στο EMA το 2017, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με το τραγούδι "Zažarim" και έχει διαγωνιστεί ξανά το 2019 με το τραγούδι "Kaos", καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Η Raiven θα εκπροσωπήσει τη Σλοβενία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 με το τραγούδι "Veronika".

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάρα Μπρίτσκι Σίρμαν ξεκίνησε τη μουσική της πορεία σε ηλικία τεσσάρων ετών, όταν γράφτηκε στο Ljubljana Music Matica [sl]. Μεταξύ 2002 και 2011 παρακολούθησε μαθήματα άρπας στο Μουσικό Σχολείο της Λιουμπλιάνα. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στο πρόγραμμα του Art Gymnasium, το οποίο παρακολούθησε στο Ωδείο Μουσικής και Μπαλέτου του Maribor, με ειδικότητα άρπας με τον καθηγητή Dalibor Bernatovič, τζαζ τραγούδι με την Ana Bezjak και σόλο τραγούδι με τις καθηγήτριες Leona Bašovič και Tina Bohak. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για τα επιτεύγματά της στον χώρο της κλασικής μουσικής. Μεταξύ άλλων βραβείων, το 2013 κέρδισε την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Άρπας Antonio Salieri στην Ιταλία και μια χρυσή πλακέτα στο Temsig Solo Singing Country Competition. Το 2015 αποφοίτησε στο σόλο τραγούδι και συνέχισε τη μουσική της εκπαίδευση στην Ακαδημία Μουσικής της Λιουμπλιάνα (σόλο τραγούδι - όπερα), όπου αποφοίτησε το 2018 στην τάξη της καθηγήτριας Alenka Dernač Bunta και γράφτηκε σε μεταπτυχιακό στο σόλο τραγούδι με τον καθηγητή Pija. Μπρόντνικ. Το 2021 πήρε το μεταπτυχιακό της στο σόλο τραγούδι - όπερα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Raiven σε ερμηνεία κατά τη διάρκεια του EMA το Φεβρουάριο του 2017

Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της άλμπουμ Magenta το 2017 και αργότερα έλαβε ένα βραβείο, που απονεμήθηκε από τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό σύλλογο της Σλοβενίας για επιτεύγματα στη σλοβενική δημοφιλή μουσική Zlata piščal στην κατηγορία του δίσκου της χρονιάς. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 άρχισε να συνεργάζεται με τραγουδοποιούς και παραγωγούς στα Metropolis Studios (Λονδίνο). Ως αποτέλεσμα της δουλειάς της εκεί, κυκλοφόρησε ένα EP άλμπουμ, το REM, το οποίο έχει λάβει την αναγνώριση των κριτικών και του κοινού.

Στις 4 Ιουλίου 2019, εμφανίστηκε στη σκηνή του Fusion Stage στο Exit Festival στο Νόβι Σαντ, το βράδυ που οι διοργανωτές κατέγραψαν τους περισσότερους επισκέπτες στην ιστορία του φεστιβάλ - πάνω από 56.000. Στα τέλη του 2019, εμφανίστηκε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα RTV Σλοβενίας, το RTV Slovenia Big Band, τη Σλοβενική Ορχήστρα Μπαρόκ και τη Σλοβενική Αστυνομική Ορχήστρα. Τον Φεβρουάριο του 2020, ερμήνευσε με την αυθεντική της σύνθεση Ti με τη Συμφωνική Ορχήστρα του RTV Σλοβενίας στο Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Λιουμπλιάνας, υπό τη διεύθυνση και τη διασκευή του Matija Krečič.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, ερμήνευσε το τραγούδι "Vokovi" στο φεστιβάλ Popevka 21,[2] με το οποίο κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Κοινού με αποτέλεσμα το τραγούδι της να λάβει τον τίτλο Popevka 2021. Το 2021 τελείωσε επίσης το μεταπτυχιακό της στη Academy of Music της Λιουμπλιάνας, με ειδίκευση στην όπερα - σόλο τραγούδι.

Όπερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2019 αφιερώθηκε στην καλλιτεχνική ανάπτυξη ως τραγουδίστρια όπερας και τον Δεκέμβριο του 2019 τραγούδησε στην πρώτη όπερα ταμπουρίτσα στον κόσμο, Ambrož and Katarina. Είναι υπότροφος της Ακαδημίας Όπερας του Βερολίνου. Ο ρόλος της Hänsl στην όπερα Hänsel und Gretel του Engelbert Humperdinck επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2020, αλλά έχει αναβληθεί για το καλοκαίρι του 2022 λόγω μιας νέας πανδημίας κορωνοϊού.

Τον Ιούνιο του 2021, τραγούδησε τον ρόλο της Γριάς στην όπερα του Λέοναρντ Μπερνστάιν, Candid στο Cankar Centre. Τον Απρίλιο του 2021, έλαβε το πρώτο βραβείο και την τρίτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού IMMCC 2020. Στις 28 Ιουνίου 2021 έλαβε το μεταπτυχιακό της με ένα ρεσιτάλ τραγουδιού και ένα μεταπτυχιακό δοκίμιο με τίτλο Ο ρόλος της Αγριππίνας στην ομώνυμη όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ, Χαίντελ. Για τα εξαιρετικά καλλιτεχνικά της επιτεύγματα έλαβε το βραβείο Prešeren για φοιτητές που απονεμήθηκε από την Ακαδημία Μουσικής.

Τον Αύγουστο του 2021 έπαιξε στον ρόλο της Ροζίνα σε παραστάσεις συναυλιών του Τζοακίνο Ροσσίνι, Ο Κουρέας της Σεβίλλης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τζορτζ Πεχλιβανιάν. Τον Οκτώβριο του 2021, μαζί με τη σοπράνο Pia Brodnik, τον τενόρο Gregor Ravnik και τον πιανίστα Andreja Kosmač, πραγματοποίησε μια συναυλία στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβάλ Studenec με τίτλο Jesenska pesem (Φθινοπωρινό τραγούδι). Erlier, έπαιξε δύο φορές ως μέρος συναυλιών μπαρόκ μουσικής με τη Σλοβενική Μπαρόκ Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Egon Mihajlović και της κοντσερταρίστριας Monika Toth.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, συνοδευόμενη από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας, τραγούδησε σε μια συναυλία άριας όπερας στο θέατρο Astra στη Μάλτα, υπό τη διεύθυνση του Χοσέ Κούρα.

Τον Απρίλιο του 2022 τραγούδησε τον ομώνυμο ρόλο στην όπερα του Händel Agrippina στο Cankar Center υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Egon Mihajlović και σε σκηνοθεσία Rocco Rapplo. Τον ίδιο μήνα τραγούδησε επίσης στη συναυλία λήξης του Opernfest Prague στο θέατρο Vinohrady της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας της Πράγας, μαέστρου Jaroslav Kyzlink. Μια εβδομάδα αργότερα, τραγούδησε με την Ορχήστρα της Αλβανικής Όπερας στα Τίρανα στο Φεστιβάλ Όπερας Marie Kraja, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μάρτιν Αντρέα. Το 2022 άρχισε να μελετά τον ρόλο της Κάρμεν ως μέρος μιας συναυλίας της όπερας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τζορτζ Πεχλιβανιάν. Την ίδια χρονιά, έκανε το ντεμπούτο της στο Σλοβενικό Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Λιουμπλιάνα στην παράσταση "Orpheus in the Underworld" (παίζοντας το ρόλο της κοινής γνώμης) και το 2023 υποδύθηκε τη Λάρινα στο έργο "Eugene Onegin".

Στο πλαίσιο των σπουδών της ερμήνευσε το Spatzenmesse του Μότσαρτ και το Gloria του Βιβάλντι σε ρε μείζονα στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβενίας ως σόλο άλτο με την Μπαρόκ Ορχήστρα της Ακαδημίας Μουσικής το 2018. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε ως σολίστ στο Cankar Center με τη Big Band της Ακαδημίας Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Matej Hotko. Το 2019, τραγούδησε το ρόλο του γιατρού της μίνι όπερας του Iztok Kocen , Nepotrebna (Περίεργο), ο οποίος έκανε πρεμιέρα στη Βουδαπέστη. Η μίνι όπερα παρουσιάστηκε στο Μπρνο και τη Λιουμπλιάνα.

Από την αρχή της μουσικής της εκπαίδευσης, παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια από καταξιωμένους μουσικούς όπως οι José Cura, Bernarda Fink, Vlatka Orašanić και JD Walker.

Το 2022 παρουσίασε ένα νέο project συναυλίας ηλεκτρο-όπερας, στο οποίο συνδύασε άριες κλασικής όπερας με ηλεκτρονική ποπ. Μέρος αυτού του έργου, με τίτλο Doloroso, παρουσιάστηκε σε μια sold-out συναυλία στις 8 Μαρτίου 2022 στο Cankar Center. Επέστρεψε στο φεστιβάλ Popevka το 2023 ως οικοδέσποινα και μαζί με την συμπαρουσιάστρια Helena Blagne, παρουσίασε το νέο της τραγούδι "Ikona".[3] Με αυτό, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του EP Sirene. Στο άλμπουμ θα συμπεριληφθεί και το τραγούδι της στη Eurovision, το "Veronika (τραγούδι της Raiven)".

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2018 έπαιξε επίσης στο θέατρο στο έργο Trojanke, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβενίας Nova Gorica, όπου υποδύθηκε τον χαρακτήρα της Κασσάνδρας. Το έργο στη νέα μετάφραση του Jere Ivanc σκηνοθέτησε ο Jaša Koceli.

Το 2021, δέχτηκε τον κύριο ρόλο της Urška στο μιούζικαλ Povodni mož (The Water Man).

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Λεπτομέρειες
Magenta
  • Κυκλοφορία: 19 Ιουλίου 2017[4]
  • Δισκογραφική: Spinnup
  • Μορφή: CD, streaming, ψηφιακή λήψη

EPs[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Λεπτομέρειες
REM
  • Κυκλοφορία: 17 Φεβρουαρίου 2019[5]
  • Μορφή: Streaming, ψηφιακή λήψη
Sirene
  • Κυκλοφορία: 17 Φεβρουαρίου 2024[6]
  • Μορφή: Streaming, digital download

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Χρονιά Θέση σε chart Άλμπουμ/EP
SLO
[7]
"Jadra" 2014 Magenta
"Bežim" 2015
"Črno bel" 2016 42
"Nov planet"
"Zažarim" 2017
"Nisem kriva" 2018 Όχι σε άλμπουμ
"Kaos" 2019 REM
"Širni ocean"
"Kralj Babilona"
"Ti" Όχι σε άλμπουμ
"Volkovi" 2021
"Habanera" 2022
"Ikona" 2023 Sirene
"Veronika" 2024
"—" υποδηλώνει μια ηχογράφηση που δεν μπήκε στο chart ή δεν κυκλοφόρησε σε αυτήν την περιοχή.

Veronika[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Veronika"
Single από Raiven
από το EP Sirene
Κυκλοφορία20 Ιανουαρίου 2024 (2024-01-20)
Διάρκεια2:46
ΔισκογραφικήΑνεξάρτητο
Τραγουδοποιός
  • Μπόγιαν Τσβετικάνιν
  • Ντανίλο Κάπελ
  • Κλάβντιγια Κοπίνα
  • Μαρτίν Μπεζιάκ
  • Πέτερ Κόο
  • Σάρα Μπρίτσκι Σίρμαν
Χρονολογία των single
"Ikona"
(2023)
"Veronika"
(2024)
Μουσικό βίντεο
"Veronika" στο YouTube
Συμμετοχή της Eurovision 2024
Χώρα
Σλοβενία
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
  • Μπόγιαν Τσβετικάνιν
  • Ντανίλο Κάπελ
  • Κλάβντιγια Κοπίνα
  • Μαρτίν Μπεζιάκ
  • Πέτερ Κόο
  • Σάρα Μπρίτσκι Σίρμαν
Στιχουργός
  • Μπόγιαν Τσβετικάνιν
  • Κλάβντιγια Κοπίνα
  • Σάρα Μπρίτσκι Σίρμαν
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Carpe Diem" (2023)   

Το "Veronika" είναι ένα τραγούδι της Σλοβένας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Raiven. Περιγράφεται ως ένα "σκοτεινό εναλλακτικό ποπ τραγούδι" από τη συγγραφέα του Wiwibloggs, Ruxandra Tudor, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Veronika of Desenice, το τραγούδι συνέθεσε η Raiven μαζί με άλλους πέντε, ενώ οι στίχοι προέρχονται επίσης από τη Raiven μαζί με άλλους δύο. Κυκλοφόρησε στις 20 Ιανουαρίου 2024, με το τραγούδι να διανέμεται από το Virgin Music Group. Το τραγούδι έχει προγραμματιστεί να είναι η Σλοβενική συμμετοχή στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε.

Ιστορικό και σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Veronika" γράφτηκε από τους Μπόγιαν Τσβετικάνιν, Ντανίλο Κάπελ, Κλάβντιγια Κοπίνα, Μαρτίν Μπεζιάκ, Πέτερ Κόο και Σάρα Μπρίτσκι Σίρμαν (Raiven), με στίχους για το τραγούδι που έγραψαν οι Τσβετικάνιν, Κοπίνα και Raiven.[8] Το πρώτο μέλος είναι σημερινό μέλος και τραγουδιστής του σλοβενικού ροκ συγκροτήματος Joker Out, ο οποίος εκπροσώπησε τη Σλοβενία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2023.[9] Σύμφωνα με τη Raiven, το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τη Veronika of Desenice, μια κόμισσα του Celje που ήταν η πρώτη γυναίκα που καταδικάστηκε για μαγεία στη Σλοβενία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δολοφονήθηκε υπό τις διαταγές του πεθερού της, λόγω της κατώτερης ιδιότητάς της και της αντίθεσής του στον γάμο της με τον γιο του.[10][11] Σε μια ανάλυση της συγγραφέα του Wiwibloggs, Ruxandra Tudor, το τραγούδι περιγράφεται ως "ένα σκοτεινό εναλλακτικό ποπ τραγούδι", με τη Veronika να περιγράφεται ως "μια γυναίκα με δύναμη, μια μαγική φιγούρα". Αργότερα συνέχισε λέγοντας ότι, "το τραγούδι έχει μια μυστικιστική γοητεία και η ισχύς του μεγαλώνει καθώς η σύνθεση ξεδιπλώνεται, επιδεικνύοντας τις τρομερές φωνητικές ικανότητες της Raiven. Η Raiven [αργότερα δηλώνει] "I am, you are, Veronika", μεταφέροντας ότι η δύναμη του χαρακτήρα της, Βερόνικα, μπορεί να βρεθεί μέσα στον καθένα μας."[9] Η Raiven έχει επίσης περιγράψει το τραγούδι ως «παιδί μου», θέλοντας να δώσει έμφαση στην εικαστική τέχνη για το τραγούδι.[12]

Το τραγούδι αρχικά προοριζόταν να γραφτεί για το δεύτερο EP της Raiven, Sirene, και όχι για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Σύμφωνα με τη Raiven, το τραγούδι χρειάστηκε έξι μήνες για να δημιουργηθεί και ότι εστίασε στη "δραματική ποιότητα [του τραγουδιού]... Ήθελα η ιστορία της όχι μόνο να εκφραστεί αλλά και να έχει απήχηση στο έτος 2024".[10][13]

Η Raiven ανακοινώθηκε επίσημα ως εκπρόσωπος της Σλοβενίας στη Eurovision για το 2024 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Λιουμπλιάνας στις 12 Δεκεμβρίου 2023.[14] Το τραγούδι και το συνοδευτικό μουσικό βίντεο έκαναν πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια ενός ειδικού τηλεοπτικού προγράμματος με τίτλο Misija Malmö.[15][16][17]

Μουσικό βίντεο και προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα συνοδευτικό μουσικό βίντεο κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα που κυκλοφόρησε το μουσικό βίντεο. Γυρίστηκε στο λατομείο Črni Kal και στο Radovljica, σε σκηνοθεσία Lukas Zuschlag και Tjaša Barbo και χορογραφία Zuschlag.[17][10][18][19] Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Radiotelevizija Slovenija, η Raiven δήλωσε ότι ήθελε να ενσωματώσει "τα τέσσερα στοιχεία – γη, φωτιά, νερό και αέρας". Η Raiven, ο οποίος έχει φοβία από τα βαθιά νερά, δήλωσε ότι η παραγωγή για το μουσικό βίντεο ήταν "χρονοβόρα και πολύ αγχωτικό".[17] Το μουσικό βίντεο παρουσιάζει τη Raiven σε ένα σώμα νερού, με τον Raiven να "φωνάζει" τη Βερόνικα που περιβάλλεται από μια συνοδεία τεσσάρων ανδρών.[20]

Για την περαιτέρω προώθηση του τραγουδιού, η Raiven έχει προγραμματιστεί να ερμηνεύσει το τραγούδι σε διάφορα pre-party της Eurovision. Η Raiven έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο Barcelona Eurovision Party στις 6 Απριλίου 2024,[21] στο Eurovision in Concert στις 8 Απριλίου,[22] και στο Nordic Eurovision Party στις 14 Απριλίου.[23]

Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερική επιλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σλοβενίας Radiotelevizija Slovenija (RTVSLO) ανακοίνωσε επίσημα τη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 στις 14 Σεπτεμβρίου 2023.[24] Αρχικά, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας σχεδίαζε να φιλοξενήσει έναν εθνικό τελικό, αν και αργότερα καταργήθηκε για μια εσωτερική επιλογή.[25][26]

Ένα ζευγάρι πάνελ καθόρισε τον εκπρόσωπο για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με μια ομάδα από τη Σλοβενία να επιλέγει πέντε φιναλίστ και μια διεθνή επιτροπή να επιλέγει το τελικό τραγούδι από τους πέντε φιναλίστ.[27] Στις 12 Δεκεμβρίου 2023, ο Raiven ανακοινώθηκε επίσημα ως εκπρόσωπος της Σλοβενίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024.[14] Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 20 Ιανουαρίου 2024, μαζί με ένα μουσικό βίντεο.[10]

Στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Malmö Arena στο Μάλμε της Σουηδίας και αποτελείται από δύο ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν στις αντίστοιχες ημερομηνίες 7 και 9 Μαΐου και τον τελικό στις 11 Μαΐου 2024. Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης στις 30 Ιανουαρίου 2024, η Σλοβενία κληρώθηκε για να διαγωνιστεί στον πρώτο ημιτελικό, ερμηνεύοντας στο δεύτερο μισό της παράστασης.[28]

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ψηφιακή λήψη[α]
  1. "Veronika" — 2:46

Ιστορικό κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Ημερομηνία Μορφή Δισκογραφική Ref.
Διάφορες 20 Ιανουαρίου 2024 Ψηφιακή λήψη Haus of Thug

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αυτό λειτουργεί ως σύνοψη όλων των εκδόσεων του τραγουδιού που κυκλοφόρησαν για ψηφιακή λήψη.[29]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Raiven s harfo na pop sceni». primorske.si (στα Slovenian). 22 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. J, A. P. «Glas ljudstva je izbral – zmagovalka Popevke 2021 je Raiven s skladbo Volkovi». rtvslo.si (στα Σλοβενικά). Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. S, A. «Zmagovalna pesem Popevke 2023 je skladba Med nama, ki jo je zapel Nino Ošlak». rtvslo.si (στα Σλοβενικά). Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «Magenta - Album by Raiven». Spotify. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «REM - EP by Raiven». Spotify. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. «Raiven: Sirene». Cankarjev dom. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. Peak positions in Slovenia:
  8. Jiandani, Sanjay (20 Ιανουαρίου 2024). «Slovenia: Raiven releases her Eurovision entry 'Veronika'». ESCToday (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  9. 9,0 9,1 Tudor, Ruxandra (20 Ιανουαρίου 2024). «"I am Veronika" - Slovenia's Raiven releases Eurovision 2024 song». Wiwibloggs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Santos, Pedro (20 Ιανουαρίου 2024). «Slovenia's song for Eurovision 2024 released: Raiven with "Veronika"». Eurovision World (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  11. Grafenauer, Bogo (2009). «Veronika Deseniška» (στα Slovenian). Slovenski biografski leksikon. ISBN 978-961-268-001-5. https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi776191/. 
  12. Čeh, Žana E. (21 Ιανουαρίου 2024). «Raiven o Veroniki: "V vsakem izmed nas je neki del, ki je ranjen"» [Raiven on Veronica: "There's a part of each of us that's wounded"]. Radiotelevizija Slovenija (στα Σλοβενικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  13. «Prisluhnite, kako zveni skladba Veronika, s katero bo Raiven zastopala Slovenijo na Evroviziji» [Listen to the song Veronika, with which Raiven will represent Slovenia at Eurovision]. Radiotelevizija Slovenija (στα Σλοβενικά). 20 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  14. 14,0 14,1 «At the Eurovision Song Contest, we will be represented by Raiven with her song entitled Veronika». Radiotelevizija Slovenija (στα Σλοβενικά). 12 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  15. «V soboto ob 20.00 Misija Malmö, predstavitev skladbe za izbor Pesem Evrovizije» [On Saturday at 20:00 Misija Malmö, the presentation of the entry for the Eurovision Song Contest] (στα Σλοβενικά). Radiotelevizija Slovenija. 16 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2024. 
  16. Granger, Anthony (17 Ιανουαρίου 2024). «Slovenia: Misija Malmö Song Reveal Show Details Revealed». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024. 
  17. 17,0 17,1 17,2 Grace, Emily (20 Ιανουαρίου 2024). «Slovenia: Raiven Releases Eurovision 2024 Entry 'Veronika'». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  18. «Raiven - Veronika | Slovenia | Official Video | Eurovision 2024». EBU. 19 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024 – μέσω YouTube. 
  19. «Slovenia: Raiven ready to reveal 'Veronika' music video». Eurovision.tv. EBU. 20 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  20. Bermejo, Aitor (21 Ιανουαρίου 2024). «Veronika finally comes alive: Slovenia's Raiven reveals her entry for Malmö!». ESCplus (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  21. Maldonado, Yesaac (9 Ιανουαρίου 2024). «Slovenia: Raiven Confirmed for Barcelona Eurovision Party 2024». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  22. @eurovisioninconcert (8 Ιανουαρίου 2024). «Our Third Confirmed Act is Raiven!». Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2024 – μέσω Instagram. 
  23. Granger, Anthony (14 Ιανουαρίου 2024). «🇸🇪 Sweden: Five Artists Announced to Date for the Nordic Eurovision Party 2024». Eurovoix (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  24. Maatko, Alesh (14 Σεπτεμβρίου 2023). «Slovenija gre na Evrovizijo 2024» [Slovenia is going to Eurovision 2024]. Evrovizija.com (στα Σλοβενικά). Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  25. Maatko, Alesh (17 Οκτωβρίου 2023). «Ema 2024: Štiri skladbe, en zmagovalec» [Ema 2024: Four tracks, one winner]. Evrovizija.com (στα Σλοβενικά). Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023. 
  26. Granger, Anthony (10 Δεκεμβρίου 2023). «Slovenia: Eurovision 2024 Song to be Revealed on January 20». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2023. 
  27. Granger, Anthony (10 Δεκεμβρίου 2023). «Slovenia: Eurovision 2024 Song to be Revealed on January 20». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024. 
  28. «Eurovision 2024: Semi-Final Draw results». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). EBU. 30 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2024. 
  29. 29,0 29,1 Αναφορές σχετικά με την κυκλοφορία ψηφιακής λήψης του "Veronika" σε διάφορες χώρες:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
Joker Out
με το "Carpe Diem"
Συμμετοχή της Σλοβενίας στη Eurovision
2024
Διάδοχος
TBA