Windows Live Spaces

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Windows Live Logo Windows Live Spaces
Γενικά
ΔημιουργοίMicrosoft
Ημερ. Δημιουργίας2004
ΕίδοςΚοινωνικός ιστότοπος
Διανομή
Λειτουργικά
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
ΚατάστασηΑνενεργό (2011)
Άδεια χρήσηςΔωρεάν
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
http://spaces.live.com

Τα Windows Live Spaces (γνωστά από τους χρήστες τους ως MSN Spaces) είναι ένας ιστότοπος της Microsoft για τη δημιουργία ιστολογίων και κοινωνικών συνομιλιών. Η υπηρεσία κυκλοφόρησε αρχικά το 2004 με την ονομασία MSN Spaces, ως ο κύριος ανταγωνιστής των MySpace, Bebo και 360° της Yahoo!. Τα Windows Live Spaces φιλοξενούν 27 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα από τον Αύγουστο του 2007[1].

Μικροεφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορες μικροεφαρμογές διατίθενται για τους χρήστες των Windows Live Spaces, που επιτρέπουν την εξατομίκευση του κάθε χώρου[2]. Η μικροεφαρμογή Windows Media Player δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προσθέσουν μουσική ή βίντεο από άλλες πηγές για αναπαραγωγή. Η μικροεφαρμογή Για προχωρημένους δίνει τη δυνατότητα αλλαγής στυλ, χρώματος και διαφάνειας σε διάφορα μέρη του Windows Live Space, ενώ η μικροεφαρμογή Προσαρμοσμένη HTML επιτρέπει την εισαγωγή μικρού κώδικα HTML (χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την εισαγωγή διάφορων τύπων γραφικών).

Κάρτες Επαφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κάρτες Επαφών, οι οποίες παρέχουν σύντομες πληροφορίες για έναν χρήστη, χρησιμοποιούνται από το Windows Live Messenger, το MSN Web Messenger και τις Επαφές του Windows Live. Κάνοντας κλικ στην εικόνα ενός χρήστη, Εμφανίζεται μια Κάρτα Επαφής, η οποία δείχνει μικρογραφίες των πρόσφατων φωτογραφιών του, μέρος από την πιο πρόσφατη καταχώρησή του και μια μικρή λίστα με τα τραγούδια που έχει προσθέσει.

Από τα MSN Spaces στα Windows Live Spaces[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα MSN Spaces ήταν ο πρώτος κοινωνικός ιστότοπος της Microsoft. Η έναρξή του τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2004, με σκοπό την παροχή της δυνατότητας στους χρήστες να δημοσιεύσουν τις ιδέες τους, τις φωτογραφίες τους ή οτιδήποτε άλλο. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η Microsoft ήθελε να ανταγωνιστεί το MySpace και το 360° της Yahoo!.

Εκτός από την παροχή δυνατότητας στους χρήστες να δημοσιεύσουν τις σκέψεις, τις φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο, τα MSN Spaces παρείχαν περίπου 100 θέματα και στυλ εμφάνισης κατά τον σχεδιασμό του εκάστοτε MSN Space. Οι χρήστες επίσης μπορούσαν να διαχειριστούν τα δικαιώματα των επισκεπτών. Την 1η Αυγούστου του 2006, τα MSN Spaces έγιναν μέρος της οικογένειας υπηρεσιών του Windows Live και μετονομάστηκαν σε Windows Live Spaces.

Αλλαγές στα Spaces[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα MSN Spaces και τα Windows Live Spaces, που αφορούν κυρίως την εμφάνιση των χώρων. Για παράδειγμα, τώρα είναι δυνατό να μετακινηθεί η μικροεφαρμογή του τίτλου και του συνθήματος του χώρου, όπου στα MSN Spaces ήταν σταθεροποιημένη στην κορυφή της σελίδας. Έχει επίσης αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζεται η ανάλυση της οθόνης.

Η διεύθυνση URL για όλους τους χρήστες των MSN Spaces άλλαξε ώστε να εμφανίζεται η κατάληξη live.com.

Διαφημίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα MSN Spaces εμφάνιζαν διαφημίσεις μικρού μεγέθους, κυρίως λογότυπα στην κορυφή της σελίδας. Τα Windows Live Spaces εμφανίζουν κινούμενες διαφημίσεις. Οι χρήστες που διαθέτουν λογαριασμό Premium Plus μπορούν να απενεργοποιήσουν την εμφάνιση των διαφημίσεων για τους επισκέπτες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Face to interface». Κοινωνικοί ιστότοποι. Economist.com. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2007. 
  2. «PowerToys are here!!!». The Space Craft. Windows Live Spaces. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2007. [νεκρός σύνδεσμος]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]