Μετάβαση στο περιεχόμενο

PNG

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο πλαίσιο της ψηφιακής φωτογραφίας, το ακρωνύμιο PNG (Portable Network Graphic) αναφέρεται στο μορφότυπο αποθήκευσης γραφικών τύπου raster, χωρίς απώλεια πληροφοριών. Το PNG δημιουργήθηκε το 1995 ως υποκατάστατο του μορφοτύπου GIF που δεν θα απαιτούσε άδεια χρήσεως.

Το PNG υποστηρίζει εικόνες με χρώματα RGB ή RGBA, μα όχι άλλα είδη όπως CMYK καθώς το PNG σχεδιάστηκε με σκοπό την διάδοση εικόνων στο διαδίκτυο. Επίσης υποστηρίζει χρωματικές παλέτες βασισμένες σε RGB(A), και ασπρόμαυρες εικόνες. Το PNG είναι σχεδιασμένο ως μορφότυπο μίας μόνο εικόνας, σε αντίθεση με το προηγούμενο GIF. Έχει υπάρξει όμως προσπάθεια επέκτασης του PNG στις κινούμενες εικόνες με το μορφότυπο MNG. Ήταν επίσης σχεδιασμένο να είναι πιο αποτελεσματικό στην αποθήκευση και την συμπύκνωση εικόνων από το GIF.[1]

Τα αρχεία PNG έχουν το καταληκτικό ".png" και το "image/png" ως είδος μέσου MIME. Το PNG ήταν δημοσιευμένο ως RFC 2083 τον Μάρτιο του 1997 και ως πρότυπο ISO/IEC 15948 το 2004.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PNG δημιουργήθηκε ως ανοιχτό εναλλακτικό μορφότυπο στο GIF, καθώς το GIF χρησιμοποιούσε ως μέθοδο συμπύκνωσης το αλγόριθμο LZW, ο οποίος, χωρίς να το γνωρίζουν εκείνοι, ήταν προστατευμένος από πατέντα, και κατά συνέπεια η εταιρεία στην οποία άνηκε η πατέντα ζητούσε δικαιώματα από εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν το GIF. Έτσι, μία ομάδα εργασίας με τον Thomas Boutell ως επικεφαλή, ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός νέου μορφότυπου, το οποίο αρχικά ονομαζόταν PBF (Portable Bitmap Format), και κατέληξε να είναι το PNG.

  1. Roelofs, Greg (Ιανουάριος 1997). «History of the Portable Network Graphics (PNG) Format». Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2024.