Συζήτηση χρήστη:Vchorozopoulos/2008

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Καλώς ήρθες!


(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

Vchorozopoulos, καλωσόρισες στη Βικιπαίδεια! Η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (Button sig.png). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά ή γράψε ένα μήνυμα στην σελίδα συζήτησής μου. Καλή συνέχεια! --MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 13:40, 10 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Το εγχειρίδιο του Πρωτάρη[επεξεργασία κώδικα]

Θα έλεγα να ξεκινούσες από το Βικιπαίδεια:Οδηγός για νέους χρήστες. Παραπάνω υπάρχουν επίσης πολλοί χρήσιμοι σύνδεσμοι.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:19, 11 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Πείραξα και λίγο τη σελίδα χρήστη σου. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι λίγο καλύτερο τώρα. Μόλις συνηθίσεις τον κώδικα την ξαναφτιάχνεις και μόνος σου.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:33, 11 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Απαντήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα.

 1. Για τα θέματα χημείας, επειδή τα περισσότερα δεν τα κατέχω, άφησε τα σχόλια σου στην Βικιπαίδεια:Αγορά. Νομίζω ότι είναι ενδιαφέροντα και αξίζει να συζητηθούν. Για τον πίνακα στο πλάι ωστόσο και βέβαια μπορείς να το κάνεις θα ήταν πολύ καλό, γιατί στις περισσότερες δεν υπάρχει.
 2. Το όνομα χρήστη σου μπορείς να το αλλάξεις. Θα το ζητήσεις εδώ από κάποιον γραφειοκράτη.
 3. Για τις εικόνες που δε χρειάζεσαι θα γράψεις {{δα|δικαιολόγηση}} μέσα σε αυτές. Αντί για «δικαιόλόγηση» θα βάλεις εσύ μία δικιά σου.
 4. Οι παραπομπές χρειάζονται στις επεξεργασίες μας, ώστε να είναι επαληθεύσιμες. Οδηγιίες για να τις βάζεις υπάρχουν εδώ.
 5. Γενικά ότι λάθος βλέπεις σε ένα άρθρο μπορείς να το διορθώνεις ή αν δεν είσαι σίγουρος να το αναφέρεις στη σελίδα συζήτησης που υπάρχει για κάθε άρθρο.Για την Αιγυπτό είναι αυτή--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:21, 12 Ιανουαρίου 2008 (UTC)


Σχετικά με τους κλασματικούς συντελεστές, πιστεύω ότι θα έπρεπε να λάβεις υπόψιν σου και το πώς χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς σε κάποια θέματα (ονοματολογία στοιχείων για παράδειγμα) η Ελλάδα δεν ακουλουθεί δυστυχώς τους επίσημους κανόνες της IUPAC. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι θα ήταν καλό να γράψεις το άρθρο όπως θεωρείς ότι είναι καλύτερα, έχοντας όμως μια μικρή σημείωση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να γραφεί αλλιώς, ή κάτι τέλος πάντων (για παράδειγμα σύνδεσμος) που θα δίνει στον αναγνώστη περισσότερες πληροφορίες, αν επιθυμεί να μάθει περισσότερα. Be bold. Αν θέλεις τη γνώμη των χρηστών σχετικά με ένα συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσες να το συζητήσεις και στη σελίδα συζήτησης του άρθρου. -- -- (T.thanos|chit chat|email) 10:31, 12 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

 1. Σωστά δεν παραθέτεις άρθρα αυτούσια, αυτό θα αποτελούσε όντως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Οι Πηγές είναι όμως απαρραίτητες.
 2. Η διόρθωση των άρθρων είναι επιβεβλημένη. Τα άρθρα δεν ανήκουν σε κανένα, οπότε και κανείς δε θα προσβληθεί.
 3. Η βικιπαίδεια έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αναδημοσίευση άλλων κειμένων, όμως δεν αρκεί αυτό. Πρέπει οι κάτοχοι των πνευματικών τους δικαιωμάτων να στείλουν email στο info-el@wikipedia.org με τη δήλωση ότι επιτρέπεται η χρήση των κειμένων στη Βικιπαίδεια σύμφωνα με την άδεια GFDL (δηλαδή ελεύθερη τροποποίηση και χρήση κειμένου και εικόνων για κάθε σκοπό, αρκεί το υλικό να παραμένει κάτω από την ίδια άδεια, να αναφέρονται οι συνεισφέροντες και να συνοδεύονται το κείμενο και οι φωτογραφίες από το κείμενο της άδειας). αρκεί η παραχώρηση άδειας για δημοσίευση του κειμένου ή της εικόνας στην Βικιπαίδεια. Είναι απαραίτητη η άδεια για δημοσίευση του κειμένου ή της εικόνας οπουδήποτε σύμφωνα με τους όρους της GFDL (ή και άλλης ελεύθερης άδειας για τις εικόνες).Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώκαι εδώ.
 4. Για τις εικόνες, αφήστε αν θέλετε ένα μήνυμα στην Αγορά, γιατί δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω όμως ότι τα πνευματικά δικαιώματα θα ανήκουν στο φωτογράφο, οπότε εφόσον δεν έχει περάσει εύλογος χρόνος από το θάνατό του ή βρίκσεται ακόμη εν ζωή, θα είναι δεσμευμένες.

Καλές συνεισφορές.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 13:03, 13 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Καλημέρα[επεξεργασία κώδικα]

Εγώ πάλι θα παραθέσω τα σχόλια μου ορθόδοξα.

 1. Το πιθανότερο είναι να μας κατηγορήσει κάποιος επειδή χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από αυτόν και δεν τον αναφέραμε σαν πηγή. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την αναφορά των πηγών, υπάρχει με τη μη αναφορά τους.
 2. Μπορεί να γίνει εύκολα στη Σύνοψη (πάνω από τα κουμπιά της Αποθήκευσης και της Προεπισκόπησης.
 3. Για αυτό το θέμα θα σου απαντήσω αύριο που δε θα είμαι τόσο νυσταγμένος.
 4. Άσε ένα μήνυμα στην Αγορά. Εγώ δε μπορώ να σας δώσω δυστυχώς μία τελίκή απάντηση. Εκεί θα το δει σίγουρα κάποιος που ξέρει. Τις σελίδες συζήτησης είναι λογικό να μην τις διαβάζουν όλοι.

Καληνύχτα.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 23:33, 13 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Τρώες[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Προσπαθώ να είναι παραπλανητικό :). Νομίζω χρονολογικά ανηκει στην προϊστορία και ως τμήμα της μελετάται. Αν θες μπορείς να αλλάξεις την κατηγορία, δεν έχω σοβαρή αντίρρηση μιας και δεν είναι και ειδικοτητά μου η ιστορία. Πάντως, μπορείς και να συμπληρώσεις τα στοιχεία για τα επιπλέον κείμενα στο άρθρο (γενικά θέλει πολλή επέκταση και είναι κρίμα που κανείς δεν το έκανε μέχρι σήμερα). Καλή συνέχεια ! - Badseed απάντηση 02:17, 14 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Οκέυ, το άλλαξα σε "Αρχαία ιστορία" μέχρι να μας πει κάποιος πιο "επί του αντικειμένου". Η κατηγορία αλλάζει αλλάζοντας το περιεχόμενο του συνδέσμου, π.χ. από [[Κατηγορία:Προϊστορία]] σε [[Κατηγορία:Αρχαία ιστορία]].

Καλά κάνεις με τα υποτιμημένα θέματα. Προσπάθησε -αν σου βγαίνουν- καμιά δεκαριά γραμμές στα νέα σου άρθρα, που να δίνουν πάνω κάτω μια συνοπτική εικόνα του θέματος. Έτσι δεν αφήνουμε τον αναγνώστη "με την όρεξη" :). Για τα δικαιώματα δε χρειάζεται να ανησυχείς εφόσον γράφεις δικό σου κείμενο. Ένα καλό κόλπο είναι να μαζεύεις στοιχεία (ημερομηνίες, γεγονότα κλπ) σε ένα χαρτί ή ένα αρχειάκι κειμένου και κατόπιν να τα "γεμίζεις" με δικο σου, πρωτότυπο κείμενο. Σχετικά με άλλη ερώτησή σου, κείμενα είναι λίγο δύσκολο να πάρουμε από αλλού, καθώς τα κείμενα που μπαίνουν εδώ δεν είναι για χρήση μόνο εδώ, αλλά ελεύθερα για κάθε χρήση από τον καθένα. Δεν χάνουμε τίποτα να ρωτήσουμε, και έχουν υπάρξει παραχωρήσεις κειμένων, αλλά σε κάθε περίπτωση τα κείμενα θα πρέπει να απελευθερωθούν υπό αυτούς τους όρους (ελεύθερης χρήσης και τροποποίησης από όλους).

Αυτή η ώρα είναι όντως η καλύτερη για συνεισφορές :) Καλο βράδυ - Badseed απάντηση 03:00, 14 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Εκκρεμότητα[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Σχετικά με τα κείμενα από άλλες πηγές. Υπάρχει όπως ανέφερε o Badseed η δυνατότητα αυτή. Αυτό βέβαια πρέπει να ζητηθεί από κάποιο χρήστη. Άρα αν έχεις κάποιο κείμενο που νομίζεις ότι αξίζει τον κόπο μπορείς να στείλεις μέιλ. Ένα υπόδειγμα μηνύματος (για παρεμφερή σκοπό) υπάρχει εδώ.

Καλό θα ήταν όμως να ζητάμε τη χρήση κειμένων που έχουν εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο, ή είμαστε διατεθειμένοι να τα επεξεργαστούμε ώστε να έρθουν σε αυτή τη μορφή. Εγώ νομίζω ότι το γράψιμο ενός νέου άρθρου είναι πολλές φορές ευκολότερο από την επιμέλεια ενός «δανεικού».--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:33, 14 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Καλησπέρα[επεξεργασία κώδικα]

Κατανοώ εν μέρει τους προβληματισμούς σου για τα πνευματικά δικαιώματα, όμως πρέπει νομίζω να δεις το πράγμα λίγο πιο σφαιρικά Πνευματικά δικαιώματα δεν μπορεί να ζητήσει κανείς εφόσον δε μεταφέρεται αυτούσια η δουλειά του. Από τη στιγμή που κάποιος δημοσιεύει κάτι, αυτόματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή. Κάθες συγγραφέας χρησιμοποιοεί σαν πηγές του άλλους (βιβλιογραφία). Αν υπήρχε πρόβλημα με αυτό δε θα γραφόταν κανένα βιβλίο, άρθρο....

Το ότι υπάρχουν αρκετά άρθρα που πάσχουν από έλλειψη πηγών δε σημαίνει ότι πρέπει να διαιωνίσουμε την κατάσταση. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει παρατηρηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το θέμα.

Η φανέρωση των IP δεν είναι απαρραίτητη. Αρκεί να δημιουργήσει κάποιος λογαριασμό. Αν δεν ήταν γνωστές οι IP, φαντάσου το χάος που θα επικρατούσε, από τη στιγμή που οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα επεξεργασίας. Δε θα μπορούσαν να εντοπιστούν και να φραγούν αυτοί που βανδαλίζουν τα άρθρα με ολέθριες συνέπειες για την ακεραιότητα του εγχειρήματος.

Δεν τίθεται θέμα «κρυφοκοιτάγματος». Οι σελίδες συζήτησης είναι προσβάσιμες σε όλους και πολύ ενδιαφέρουσες μάλιστα καμια φορά. Για την ιστορία πάντως, στην προσωπική μου ζωή η αλήθεια έχει την πρώτη θέση. Στη βικιπαίδεια όμως η επαληθευσιμότητα, η οποία μακροχρόνια οδηγεί στην αλήθεια γιατί τα λάθη μιας πηγής θα διορθώνονται από άλλες.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 23:32, 14 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Αντιύλη[επεξεργασία κώδικα]

Μιας και μου έδωσες το θάρρος, αν και σε αυτήν την περίπτωση θα το έπαιρνα και μόνος μου, θα ήθελα να σου ζητήσω να είσαι λίγο πιο χαλαρός στα σχόλια σου. Η φράση Θέλω να επισημάνω στο συνάδερφο που έγραψε το άρθρο να αφήσει κατά μέρος την επιστημονική φαντασία τύπου "Star Trek", όταν γράφει επιστημονικά άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες για παράδειγμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προσωπική επίθεση κάτι που απαγορεύεται ρητά από την πολιτική. Αντιλαμβάνομαι ότι η πρόθεση σου δεν ήταν αυτή αλλά νομίζω ότι είναι σκόπιμο να σου το επισημάνω.

Εξάλλου έχεις τη δυνατότητα να κάνεις όποιες διορθώσεις νομίζεις ώστε το άρθρο να αποκτήσει εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο. Τοποθέτησα ήδη σε αυτό ένα πρότυπο το οποίο επισημαίνει την έλλειψη τεκμηρίωσης για τα γραφόμενά του.

Και για το θέμα του βανδαλισμού: Try us SFriendly.gif--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 12:36, 15 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Περί μεταφράσεων[επεξεργασία κώδικα]

Για το θέμα της εγκυκλοπαίδειας δεν έχω ιδέα, οπότε μπορείς να απευθυνθείς στη Βικιπαίδεια:Αγορά.

Από την αγγλική βικιπαίδεια μπορούμε να μεταφράσουμε άρθρα. Αν πρόκειται για λέξη προς λέξημετάφραση ζητάμε την εισαγωγή του ιστορικού τους από τους διαχειριστές εδώ. Αλλιώς αρκεί να τοποθετήσεις στο τέλος του άρθρου το πρότυπο {{μετάφραση EN|τίτλος ξενόγλωσσου άρθρου}}. Το έκανα για παράδειγμα και στην Εξαΰλωση.


Για να δεις τους συντάκτες ενός άρθρου αρκεί να πατήσεις το κουμπί "Ιστορικό" δίπλα στην επεξεργασία. Ο συντάκτης της Αντιύλης για παράδειγμα έχει να συνεισφέρει πάνω από χρόνο γι αυτό το σχόλιο σου δε νομίζω να έπιασε τόπο. Αντ' αυτού μπορείς να κάνεις όπως ξαναείπα διορθώσεις μόνος σου.

Καλή συνέχεια.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 12:40, 16 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Καλησπέρα[επεξεργασία κώδικα]

Τα περί ανοησιών ελπίζω να μην τα εννοείς, εμένα προσωπικά ο χαρακτηρισμός αυτός με προσβάλλει και μόνο που τον σκέφτεται κανείς. Η ανακατεύθυνση υπάρχει δεν εμφανίζεται ακόμη για τεχνικούς λόγους καθώς απαιτούνται 30-48 ώρες για την πρόσθεση μιας νέας σελίδας στον ευρετηριακό κατάλογο της Αναζήτησης. Για να βεβαιωθείς γράψε Stanislao Cannizzaro και πάτα μετάβαση.

Βρισκόμαστε στην ελληνική βικιπαίδεια. Εγώ κάνω (προσωπική άποψη) πάντα την εικασία ότι ένας χρήστης του έργου εφόσον επιλέγει να χρησιμοποιήσει την ελληνική βικιπαίδεια και όχι κάποια ξενόγλωσση, μπορεί να γνωρίζει μόνο αυτή τη γλώσσα και το Stanislao Cannizzaro να του φαίνεται κινέζικο.

Η αγγλική και η ελληνική βικιπαίδεια είναι ξεχωριστά εγχειρήματα με διαφορετική ποιλιτική οπότε όποια γνώμη θέλεις μπορείς να τη ζητήσεις στην Αγορά.

Η εισαγωγή ιστορικού γίνεται για να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα ονόματα των χρηστών της αγγλικής που συνεισέφεραν στο άρθρο. Ωστόσο δεν είναι απαρραίτητη όπως ήδη έγραψα.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:08, 16 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Είμαι όλος αυτιά[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Είμαι ανοικτός στο να ακούσω τις προτάσεις σου πριν τις θέσεις στο «ευρύ κοινό». Ο ενικός νομίζω ότι είναι πιό ζεστός, σπάει λίγο την ψυχρότητα της «ανωνυμίας». Για τις εικόνες δεν μπορώ να σε διαφωτίσω, όπως ήδη έγραψα. --MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:28, 20 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Βικιεπιχειρήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Έχεις υπόψη σου τις Βικιεπιχειρήσεις; Συγκεντρώνουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά που μου περιγράφεις (ομαδική εργασία, συμμετοχή χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα, επικέντρωση σε ένα συγκεκριμένο θέμα). Θα μπορούσες να δημιουργήσεις και εσύ μία για ένα τομέα της αρεσκείας σου. Σκόπιμο θα ήταν βέβαια πρώτα να βολιδοδκοπήσεις άλλους χρήστες για να δεις αν θα υπάρξει συμμετοχή.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:04, 21 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Λεμούριος[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Σε καλωσορίζω στη Βικιεπιχείρηση Άτλας.Χαίρομαι που μπορείς να συνεισφέρεις στον τομέα της ιστορίας των χωρών. Μια που αναφερόμαστε σε αυτό, θα ήθελα να μου πεις τι πηγές (εγκυκλοπαίδειες κλπ.) έχεις για να πλουτίσουμε τα άρθρα για τις χώρες (όπως θα δεις, υπάρχουν αφρικανικές και αμερικανικές χώρες που θέλουν μεγάλη επέκταση). Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να έχουμε ενημερωμένα στοιχεία. Πες μου τις ιδέες σου και ό,τι άλλες απορίες έχεις, για οποιονδήποτε τομέα της Βικιπαίδειας. Να' σαι καλά, ----Lemur12 να΄στε καλά 22:27, 23 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

 • Και βέβαια δεν ενοχλεί ο ενικός, ίσα ίσα που μας κάνει και μιλάμε πιο άνετα.

Στη Βικιεπιχείρηση Άτλας φυσικά εντάσσονται και η ελληνική Ιστορία και η Γεωγραφία. Οι πηγές σου και η βιβλιοθήκη σου είναι πολύτιμα στοιχεία πιστεύω και μπράβο που φρόντισες να έχεις τόσο πλούσιο υλικό. Με μόνη προϋπόθεση να τις γράψεις στη στήλη "Βιβλιογραφία" των άρθρων που γράφεις και να μην κάνεις ακριβή αντιγραφή αλλά στηρίζόμενος σε αυτές να γράψεις δικό σου κείμενο, είμαι σίγουρος ότι θα εμπλουτίσεις την εγκυκλοπαίδεια με υλικό στα άρθρα, όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα αλλά και σε άλλους. Επί παραδείγματι, εγώ εκμεταλλεύτηκα τις όποιες μετακινήσεις μου ανά την Ελλάδα και έβγαλα- και βγάζω- φωτογραφίες για τα Κοινά της Βικιπαίδειας και κατ' επέκταση για τα άρθρα.

Για την αγγλική βίκι, μπορείς να συνεισφέρεις με μεταφράσεις άρθρων, κάτι που ήδη κάνεις.


Σαφώς και μπορείς κι εσύ να ανοίξεις μια Βικιεπιχείρηση, για όποιο θέμα θέλεις, εφόσον βέβαια έχεις πολύ υλικό και φτιάξεις πολλά άρθρα (π.χ. Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αρχαίοι πολιτισμοί, και εκεί εντάσσεις τους Ασσυρίους, Φοίνικες, Σουμέριους κλπ.). Για να μιλήσω πάλι προσωπικά, εγώ σκεφτόμουν το ίδιο να κάνω για τη Γεωγραφία και έστειλα μήνυμα σε όλους (τότε ήταν 4 ή 5 νομίζω οι ενεργοί) τους Διαχειριστές. Όλοι τους με βοήθησαν, μου έδωσαν τον "μπούσουλα", έγραψα και για τη Βικιεπιχείρηση στην Αγορά και αισίως, πριν ακόμα κλείσει χρόνος, κοντεύουν τους 20 οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και εσύ.

Αν έχεις διάθεση να βρεις παρέα στη Βίκι, μπορείς να επικοινωνήσεις και με άλλους χρήστες αν δεν το κάνουν πρώτοι αυτοί. Πολλές φορές από κάποια συζήτηση σε ένα άρθρο ή στην Αγορά ή και απορία μπορείς να βρεις έναν φίλο ή φίλη για να σε βοηθάει στα της Βικιπαίδειας. Μερικές φορές μπορεί να επεκταθεί η συζήτηση και σε θέματα εκτός αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό καλό είναι να το κάνουμε με e-mail.

Δε νομίζω να είναι κακό να ασχολούμαστε όλοι με το ίδιο τμήμα, ίσα ίσα που το άρθρο βαδίζει προς τελείωση (άπιαστο είναι αυτό, γι' αυτό λέω έτσι, τέλος πάντων γίνεται καλύτερο) και συμπληρώνεται από πηγές και άλλα.

Στη Wiki πάντα αλληλοβοηθιόμαστε όσοι και όσες πιστεύουμε σε αυτήν. Η παρουσία σου, αν και σύντομη χρονικά, αλλά κυρίως οι αναφορές σου στην εγκυκλοπαίδεια δείχνουν ότι έχεις τη διάθεση να βοηθήσεις και δεν ήρθες εδώ για να γράψεις ένα άρθρο για το χωριό σου και να φύγεις, όπως κάνουν κάποιες φορές, ή ακόμα χειρότερα να βανδαλίσεις σελίδες κλπ. Το γεγονός ότι τη χρησιμοποιούσες ως προσωπική πηγή, έστω και την αγγλόφωνη Βίκι, δείχνει ότι θέλεις να βοηθήσεις.

'Ολοι και όλες "χτενίζουμε" τα άρθρα, κάποια λίγο, κάποια πολύ. Μη σε ενοχλεί ή σε ανησυχεί ή σε αποθαρρύνει το γεγονός ότι είσαι νέος χρήστης. Γηράσκω δ'αεί διδασκόμενος. Ό,τι ερωτήσεις έχεις και ότι θες να μάθεις κάνε τες είτε σε συζήτηση κάποιου χρήστη ή στην Αγορά. Σίγουρα θα απαντηθούν οι ερωτήσεις σου. Με τον ελεύθερο χρόνο, σε όλους και σε όλες ισχύει λίγο πολύ αυτό, τώρα το θέμα είναι πώς το βλέπεις. Μπορείς να μπαίνεις , όπως ξέρεις, ό,τι ώρες θέλεις. Για συζήτηση, μπορείς να δεις ποιοι είναι μέσα εκείνη την ώρα πατώντας τις Πρόσφατες αλλαγές στα αριστερά αυτής της σελίδας.

Μη σε ανησυχεί που είπαμε πολλά, με την παρούσα μου απάντηση μάλλον εγώ ήμουν πιο φλύαρος SFriendly.gif και ίσως κουραστικός(;). Όπως και να έχει, καλή σου μέρα. ----Lemur12 να΄στε καλά 23:50, 23 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Αβικουλάρια-ηλ. σύστημα[επεξεργασία κώδικα]

Γεια. Για τα αβικουλάρια:

 1. Νομίζω υπάρχουν και άλλα τάξομποξ για έντομα που έχει φτιάξει ο Χρήστης:Siga αλλά δεν καταλαβαίνω εντελώς τη διαφορά καθώς δεν είμαι ειδικός. Μπορείς να ρωτήσεις και αυτόν, είναι εντομολόγος και άρα θα ξέρει καλύτερα, μπορεί να σε βοηθήσει και με πληροφορίες ίσως. Γεγονός είναι ότι το πρότυπο θέλει σουλούπωμα, έχει φτιάξει και ο Dead3y3 ένα γενικότερο.
 2. Αναλόγως την ποσότητα της πληροφορίας. Αν για κάθε είδος είναι π.χ. μια παράγραφος όπως η τελευταία, μπορεί να γίνει ξεχωριστό άρθρο. Αν είναι 1-2 γραμμές νομίζω μπορεί να μπει στο κύριο.
 3. Γενικώς ότι έχει πνευματικά δικαιώματα δεν μπαίνει στη Βικιπαίδεια. Όχι απαραίτητα για να "μη μας πιάσουν" αλλά γιατί θέλουμε το περιεχόμενο να είναι εντελώς ελεύθερο, και γιατί σεβόμαστε τα δικαιώματα των τρίτων. Προσπάθησε να εκφράσεις τα στοιχεία/πληροφορίες με δικά σου λόγια.

Για το ηλιακό σύστημα κατι ανάλογο με αυτό που (νομίζω ότι) περιγράφεις υπάρχει έτοιμο στο http://en.wikipedia.org/wiki/Attributes_of_the_largest_solar_system_bodies, μπορείς να το πάρεις έτοιμο σαν κώδικα και να κάνεις τη μεταγλώττιση, ή να συμπληρώσουμε και άλλα στοιχεία ή την εικόνα που είπες. Γενικά οι περισσότεροι στην αρχή χρησιμοποιούμε έτοιμο κώδικα από την αγγλική (όσοι δεν έχουμε ειδικές γνώσεις προγραμματισμού τουλάχιστο) και σιγά-σιγά μαθαίνουμε τα κόλπα, λίγη υπομονή χρειάζεται. Κάνε μια περιήγηση, βρες δυο-τρεις πίνακες που σε βολεύουν και πάρε τον κώδικα. Δες και το m:help:Table. - Badseed απάντηση 00:40, 18 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Γεια σου. Για αυτά που μου έγραψες:

 1. Ναι, θα δεις ότι ο κώδικας είναι πιο εύκολος απ' το html. Το να διαβάσεις κάποια κεντρικά άρθρα του help είναι καλό, θα μάθεις αρκετά κόλπα που γλιτώνουν δουλειά.
 2. Εννοείς; Το πινακάκι για το ηλιακό σύστημα; όχι, μόνο στα αγγλικά υπάρχει μέχρι τώρα.
 3. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για πρόχειρο είτε τη σελιδα χρήστη σου ή -αν δεν θες να είναι "εργοτάξιο" η κεντρική σελίδα χρήστη- μια υποσελίδα Χρήστης:Vchorozopoulos/Σημειώσεις ή κάτι ανάλογο.
 4. Ναι, το mediawiki βασίζεται στη mysql και για τα στυλ του στα css. Αν έχεις όρεξη μπορείς να κατεβάσεις και να στήσεις το mediawiki για να δεις πως δουλεύει (χρειάζεται έναν apache server, mysql και python). Το μηχανισμό δεν τον ελέγχουμε από εδώ γιατί το mediawiki τρέχει κεντρικά στους σέρβερς, ωστόσο αν έχεις καμιά ιδέα βελτίωσης του κώδικα στα πρότυπα κλπ δεκτή
 5. Φωτογραφίες φαντάζομαι έχουμε στα κοινά για αρκετά είδη οπότε δεν χρειάζεται να το ρισκάρουμε. Αυτούσιο κείμενο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αυτό δε σημαίνει ότι και τα στοιχεία είναι με ΠΔ. Κρατάμε τα στοιχεία και τα δένουμε με δικό μας κείμενο. Σαφώς δεν γράφουμε για να περνάμε την ώρα μας αλλά πρέπει να γίνει σωστή δουλειά και από αυτή την άποψη.
 6. Το ίδιο με αποπάνω, δε χρειάζεται να μεταγράψεις αυτούσιο το κείμενο, κράτα τα στοιχεία και δέσε τα με δικό σου κείμενο. Αν πρόκειται για "ξερά" στοιχεία αναπαράγονται και ως έχουν, αλλά δε μπορεί να αναπαραχθεί όλη η βάση δεδομένων ως έχει.
 7. Όντως φαίνεται να δουλεύει καλά. Δεν ξέρω ποια νόρμα χρησιμοποιείται στις άλλες βίκι (αν χρησιμοποιείται) για τα χρώματα των ατομων. Εκεί τις φτιάχνουν σε svg με ένα σκριπτ που υπάρχει για λίνουξ. Αν μπορέσω να βρω κάτι θα σε ενημερώσω. Φιλικά Badseed απάντηση 00:47, 20 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Γεια. Για το (2), δεν υπάρχει κάποιο repository που να συγκεντρώνουμε λογισμικό (μάλιστα ειδικά στην ελληνική δεν νομίζω να έχει αναπτύξει κάποιος άλλος κάποιο ειδικό λογισμικό). Υπάρχει ο toolserver, αυτός όμως τρέχει διαδικτυακές εφαρμογές. Για άλλα προγράμματα/scripts, συνηθίζεται να υπάρχει μια σελίδα/παρουσίαση στην υποσελίδα του χρήστη, και ο κώδικας φιλοξενείται σε κάποια προσωπική σελίδα εκτός wikimedia. Για λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αν σε ενδιαφέρει να διαθέσεις με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή σου, υπάρχει και το sourceforge.net. Αρκετά tools/scripts για χρήση στη Βικιπαίδεια θα βρεις συγκεντρωμένα εδώ. 3. Όντως οι κανόνες της IUPAC (όχι το από πάνω κομμάτι όμως) μπορούν να πάνε στο Ονοματολογία οργανικών ενώσεων. Νομίζω σαν παράδειγμα αρκεί το πεντάνιο, για τα άλλα μέλη της σειράς μπορούμε να γράψουμε στα άρθρα τους. 4. Η μετατροπή από Excel κατευθείαν σε βικιπίνακα δεν είναι εύκολη (προσωπικά δεν την κατέχω ακόμα) και γίνεται με ένα python script και συγκεκριμένη επεξεργασία. Αν πρόκειται για 1-2 άρθρα είνια καλύτερα να τα περάσεις με το χέρι. Φιλικά Badseed απάντηση 19:06, 24 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Καλημέρα. Ουσιαστικά κι εγώ το ίδιο λέω για τα αλκάνια. διατήρηση το πρώτο κομμάτι και τα γενικά στο γενικό άρθρο. Κάποιες φορές χρειάζεται και λίγη επανάληψη πάντως για να εξηγούνται καλύτερα κάποια πράγματα. Τα χαρακτηριστικά μέλη της σειρά θα μπ[ορούσαν να μπουν και σαν κείμενο.

Δεν είναι θέμα να τα εγκρίνω εγώ ή κάποια επιτροπή, προχώρησέ το και βλέπουμε. Σίγουρα μεγάλες αλλαγές πρέπει πάντως να συζητιούνται πρώτα. Το να στηθούν Βικεπιχειρήσεις καλό θα ήταν, αλλά προς το παρόν μάλλον είμαστε λίγοι (ακόμα κι αυτές που υπάρχουν υπολειτουργούν). Πάντως μεταφορικά εδώ ο καθένας και είναι μόνος του και δεν είναι.

Ορισμένοι Βικιπαιδιστές έχουν λινκ προς την εξωτερική τους σελίδα. Αν δεν διαφημίζεις κάτι εκεί, ή αν δεν υπάρχουν στοιχεία που τυχόν δεν θέλεις να γίνουν γνωστά στους χρήστες και τους αναγνώστες της Βικιπαίδειας, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν το παρακάνεις, απλά μην αγχώνεσαι να τα μάθεις όλα με τη μια. Συνεισφέροντας θα δεις ότι πάντα υπάρχουν πράγματα να μάθει κανείς εδώ, ακόμα και για αυτούς που συνεισφέρουν καιρό - Badseed απάντηση 08:49, 26 Φεβρουαρίου 2008 (UTC)

Γεια σου. Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος που να ασχολείται συστηματικά με την οργανική ή τη χημεία γενικότερα. Οπότε θα πρότεινα να ξεκινήσεις καταρχήν με το υλικό που έχεις, και στην πορεία σχεδόν σίγουρα θα βρεθούν κι άλλοι να γράψουν κι αυτοί. Η ενασχόληση με τα Βικιεγχειρήματα, ειδικά στην Ελλάδα που έχει μια καθυστέρηση στο όιντερνετ, θέλει υπομονή. Οι επαναλήψεις -εκεί όπου πραγματικα'χρειάζεται- δεν είναι κάτι κακό, δεν έχουμε πρόβλημα χώρου. Αν βοηθούν σε μια πιο αναλυτική παρουσίαση, είναι θεμιτές (με μέτρο). Φιλικά Badseed απάντηση 00:38, 1 Μαρτίου 2008 (UTC)

Σφακτηρία[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Πιστεύω ότι αν έχεις πολύ υλικό, καλό είναι να φτιάξεις ένα άρθρο για τη Μάχη της Σφακτηρίας και για να μην ταλαιπωρούμαστε με ανακατευθύνσεις, να αναφέρεις αρχικά σε μια εισαγωγή ότι ιστορικά έγιναν δύο μεγάλες μάχες κλπ. Στη συνέχεια, μπορείς να βάλεις δύο επικεφαλίδες (με δύο ίσον (==) , μία για την αρχαία και η άλλη για τη μάχη του 19ου αιώνα. Αν έχεις φυσικά υλικό για τη μάχη της Σφακτηρίας (την αρχαία) που να φτιάχνει μεγάλο σε έκταση άρθρο όπως τη Θεσσαλονίκη π.χ., τότε καλό είναι να το φτιάξεις Μάχη της Σφακτηρίας (αρχαίων χρόνων) ή κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η γνώμη μου και μόνο η επιλογή είναι δική σου και φυσικά ό,τι βοήθεια θέλεις μη διστάσεις να ζητήσεις από τους χρήστες που έβαλες σε συνδέσμους κάτω από τη σελίδα χρήστη σου αλλά φυσικά και από τους υπόλοιπους. Μπορείς επίσης να ζητήσεις εδώ και κριτική για το άρθρο που ξεκίνησες, άμα θέλεις. Καλή δουλειά----Lemur12 να΄στε καλά 12:27, 2 Μαρτίου 2008 (UTC)

Σε ευχαριστώ με τη σειρά μου για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη σου στη γνώμη μου.

Θα ήθελα όμως να σου πω ότι η κριτική για τα άρθρα που ξεκινά κάποιος δε θα πρέπει να γίνεται από έναν χρήστη μόνο αλλά από πολύ περισσότερους, για να υπάρχει αντικειμενικότητα και καλύτερο αποτέλεσμα.

Για την αγγλική βίκι, είναι αλήθεια ότι ο στόχος της ελληνικής ΔΕΝ είναι να τη μιμηθεί, έχει αρκετά μειονεκτήματα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει και η ελληνική. Για το επίπεδο γνώσεων που είπες θα σου πω ότι πιστεύω πως όταν γράφουμε σε μια εγκυκλοπαίδεια πρέπει να γράφουμε απλά και κατανοητά, ώστε όλοι να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν από το μαθητή του Γυμνασίου ως τον καθηγητή Πανεπιστημίου. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τους τομείς που θα γράψει κάποιος, είναι και η γλώσσα στο άρθρο. Π.χ. σε ένα ιατρικό θέμα, σίγουρα θα μπουν ιατρικοί όροι.

Και κάτι τελευταίο:δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΚΑΝΕΝΑ άρθρο δεν είναι τέλειο και ΚΑΝΕΝΑ δεν είναι δικό μας. Δεν πρέπει να λέμε "τα άρθρα μου αλλά τα άρθρα που ξεκινώ'. Ξεκινώ εγώ και θα επέμβουν σε αυτά, θετικά και αρνητικά, πολλοί άλλοι έπειτα από εμένα. Όσοι επέμβουν θετικά, θα βοηθήσουν το άρθρο και την εγκυκλοπαίδεια. Όσοι επέμβουν αρνητικά (εννοώ άπό κακή πρόθεση), το πιο πιθανό αν όχι σίγουρο είναι να απομονωθούν. Καλή δουλειά, ----Lemur12 να΄στε καλά 00:24, 3 Μαρτίου 2008 (UTC)

Φαινόλη[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου. Το κατά δύναμιν:), ελπίζω νάσαι καλά

 1. Αναγκαστικά οι αριθμοί θα πρέπει να γραφούν με το χέρι, αν παρεμβληθούν γραμμές η λίστα χαλάει
 2. Γίνεται, θα το κάνουμε σιγά σιγά, συνεννοήσου και με τον CeeKay που το εφτιαξε
 3. Νομίζω ότι γίνεται και κάπου το είχα κάνει, αλλά δεν θυμάμαι που. Το "βέλος" γράφεται σαν κλάσμα με αριθμητή κ παρονμαστή καταλύτες κλπ και στη μέση το βέλος. Αν το βρω θα σε ενημερώσω.
 4. Δες εδώ όπου χρησιμοποιείται αρκετά (αντέγραψε το latex)
 5. Εργαλείο δεν νομίζω, εκτός από ένα-δυο command line, αλλά για τις περισσότερες ενώσεις υπάρχουν έτοιμα γραφικά στα Commons
 6. Τοποθετώντας μετά το άρθρο και πριν τα ιντερβίκι (αν υπάρχουν) ένα σύνδεσμο της μορφής [[Κατηγορία:Όνομα κατηγορίας]], για παράδειγμα [[Κατηγορία:Οργανικές ενώσεις]] για το συγεκριμένο.

Ελπίζω να σε κάλυψα :) - Badseed απάντηση 22:22, 4 Απριλίου 2008 (UTC)


Λοιπόν βρήκα (μάλλον) τη λύση και είναι ο κώδικας

A \xleftarrow{n_2+\mu-1} B \xrightarrow[T]{n\pm i-1} C

που μέσα σε <math></math> σου εμφανίζει

Είναι από τη σελίδα της αγγλικής για το latex όπου ίσως να βρεις και άλλα χρήσιμα κόλπα. Εγώ νομίζω το είχα κάνει με μήτρες. Για τις εικόνες, σχεδόν οτιδήποτε από ενώσεις-ρίζες κλπ υπάρχει στο Commons:Category:Chemical_substances ενώ θα βρεις και αρκετές αντιδράσεις στο Commons:Category:Chemical reactions - Badseed απάντηση 08:56, 5 Απριλίου 2008 (UTC)

γεια. Απ' ότι βλέπω στο άρθρο φαίνεται πλέον σωστά, ίσως κάπου έγραψες κάτι στα ελληνικά και γιαυτό δεν "διάβαζε" τον κώδικα σωστά. Νομίζω είναι καλύτερο το λάτεξ για να υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης, αν θες όμως να τις κάνεις με γραφικά καλύτερα είναι να ακολουθήσεις τα πρότυπα που χρησιμοποιούν και οι ξένοι συνάδελφοι Βικιπαιδιστές. Αν μια εικόνα ένωσης υπάρχει ήδη καλύτερα χρησιμοποίησε την έτοιμη, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δυο φορές την ίδια δουλειά. Για να τις ομαδοποιείς απλά βάζει τες σε κατηγορίες. Πάντως το άρθρο έγινε όντως ωραίο :) Καλό βράδυ - Badseed απάντηση 00:51, 7 Απριλίου 2008 (UTC)

Γεια σου και από μένα. Βελτιώθηκε όντως πολύ το άρθρο. Δεν έχουμε ακόμη κάποιο πρότυπο για τα χημικά στοιχεία και τις ενώσεις, οπότε πιστεύω θα έπρεπε να γίνει ένα. Τις εικόνες, θέλεις να τις έχεις όλες στο πινακάκι; Ρωτάω γιατί αναλόγως πρέπει να γίνει και το πρότυπο. Νομίζω ότι είναι καλό να υπάρχε δυνατότητα για δύο εικόνες στο πινακάκι, αλλά παραπάνω είναι περιττό. Πες μου τι θέλεις να κάνεις ακριβώς και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω. Καλή συνέχεια. ∫lnxdx =xlnx - x + c 15:55, 7 Απριλίου 2008 (UTC)

Το πρότυπο μπορεί να τα περιλαμβάνει όλα, αλλά να εμφανίζονται μόνο αν χρησιμοποιούνται. Το αγγλικό en:Template:Chembox new έχει πάρα πολλά. Μπορεί να μεταφερθεί και να τροποποιηθεί. Πες μου ποιες ιδιότητες από εκεί θεωρείς τελείως περιττές. Αυτά που έγραψες στη συζήτησή μου για τους δεσμούς και τις αποστάσεις, μπορείς να τα γράψεις και στο άρθρο αν θέλεις. Πύλη για τη χημεία γιατί δεν είχε κάποιος την πρωτοβουλία να την κάνει και να μπορεί μακροπρόθεσμα να τη συντηρεί. (Είμαστε και συμπολίτες.) ∫lnxdx =xlnx - x + c 16:46, 7 Απριλίου 2008 (UTC)

Βαλκανικοί πόλεμοι[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου. Θα έλεγα ότι είναι καλύτερα τα άρθρα να παραμείνουν ξεχωριστά, έτσι κι αλλιώς ως ξεχωριστές θεματικές ενότητες αντιμετωπίζονται σε αρκετά βιβλία ιστορίας. Αν αναπτυχθεί ακόμα λίγο το άρθρο για το Β' Πόλεμο μπορεί να σταθεί, οι συνέπειες θα μπορούσαν να πάνε στο κεντρικό. Εικόνες θα δω στα Commons αν υπάρχουν. Για το αμινοξύ δεν είναι δουλειά διαχειριστή, απλά οι περισσότερες συνδέσεις πάνε στον τίτλο "Αμινοξύ", τώρα με την ανακατεύθυνση είναι καλυμμένες και οι δυο περιπτώσεις. Για τις σελίδες μη δίνεις σημασία, κι εγώ κι ο Ceekay είμαστε περίεργοι και στην πραγματική ζωή, οπότε επόμενο είναι να έχουμε και περίεργες σελίδες - Badseed απάντηση 23:00, 7 Απριλίου 2008 (UTC)

Δεν ξέρω, η προσωπική μου γνώμη είναι να μείνουν ξεχωριστά με την ανάλογη κοπτοραπτική, άλλωστε πρόκειται για άρθρα που σηκώνουν σοβαρή επέκταση. Εικόνες ίσως όλο και κάτι θα βρούμε, το θέμα είναι πάντα τα πνευματικά δικαιώματα, αν έχουν λήξει κλπ. Στον Kay μπορείς να ζητήσεις βοήθεια σε τέτοια θέματα, είμαι σίγουρος ότι θα σε διαφωτίσει - Badseed απάντηση 00:40, 8 Απριλίου 2008 (UTC)

Γεια[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείς αν σε ενδιαφέρει και πιστεύεις ότι είναι καλό, να χρησιμοποιήσεις το Πρότυπο:Μάχη. Οδηγίες έχει στη σελίδα συζήτησης του προτύπου. Συμπληρώνεις απλά τα κενά μετα τα ίσον. Αν θέλεις κάτι διαφορετικό ή βοήθεια σε αυτό πες μου. ∫lnxdx =xlnx - x + c 21:20, 8 Απριλίου 2008 (UTC)

Καλημέρα φίλε μου. Σου έχω στείλει email. ∫lnxdx =xlnx - x + c 04:10, 10 Απριλίου 2008 (UTC)

Μπορείς, αν θέλεις να προσπαθήσεις μόνος σου για τον πίνακα του στόλου, να αντιγράψεις τον πίνακα από το άρθρο και να αλλάξεις τα στοιχεία. Αν έχεις πρόβλημα ή θέλεις να το κάνω εγώ, άφησε μου μήνυμα. ∫lnxdx =xlnx - x + c 21:16, 11 Απριλίου 2008 (UTC)

Δεν ξέρω αν μπαίνει κατακόρυφη γραμμή στο κέντρο, αλλά έστειλα την αριστερή εικόνα τέρμα αριστερά και τη δεξιά τέρμα δεξιά στο μεθάνιο. Το καπελάκι που θέλεις στον άνθρακα μπορεί να μπει νομίζω αν η αντίδραση είναι γραμμένη με LaTeX. . Αυτό εννοείς; Υπάρχει και αυτό: . Στο άρθρο για τη φαινόλη έκανα άλλη μια σειρά όπου μπορείς να βάλεις 2 εικόνες. Εικόνα στη σειρά όπου βρίσκεται και η υπάρχουσα εικόνα μπορείς να βάλεις κανονικά, δίπλα της. ∫lnxdx =xlnx - x + c 23:18, 11 Απριλίου 2008 (UTC)

Ναι, το πρόσεξα. Και η φαινόλη και το μεθάνιο έχουν γίνει ωραία άρθρα:) Εγώ είχα κάποια τρεξίματα εκτός Βικιπαίδειας και δεν μπορούσα ν βοηθήσω πολύ αυτές τις μέρες - Badseed απάντηση 01:39, 12 Απριλίου 2008 (UTC)

Όπως είναι τώρα; ∫lnxdx =xlnx - x + c 23:12, 13 Απριλίου 2008 (UTC)

Ωραία. Δοκίμασε και αν έχεις κάποιο πρόβλημα πες μου. Καλό βράδυ. ∫lnxdx =xlnx - x + c 23:47, 13 Απριλίου 2008 (UTC)

Εικόνα[επεξεργασία κώδικα]

Η εικόνα αυτή είναι στην αγγλόφωνη wikipedia και όχι στα commons. Αν δεν είναι στα commons δεν είναι διαθέσιμη σε κάθε wikipedia, παρά μόνο σε αυτήν που είναι επιφορτωμένη. Επομένως μπορείς είτε να την επιφορτώσεις εδώ (από ότι είδα βιαστικά δεν το έκανες), είτε να την επιφορτώσεις στα commons. Πάντα με την ίδια άδεια με την αρχική. ∫lnxdx =xlnx - x + c 16:23, 14 Απριλίου 2008 (UTC)

Είναι. Εξαιρούνται βέβαια εικόνες εύλογης χρήσης. Η συγκεκριμένη εικόνα, είναι υπό ελεύθερη άδεια (ο δημιουργός της την απελευθέρωσε από πνευματικά δικαιώματα σε αυτή την περίπτωση). Μπορείς να την ανεβάσεις εδώ ή στα κόμμονς. ∫lnxdx =xlnx - x + c 16:35, 14 Απριλίου 2008 (UTC)

Δεν υπάρχει θέμα φορτώματος, όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια. Η εικόνα δεν εμφανιζόταν γιατί το .JPG ήταν με κεφαλαία γράμματα ενώ το είχες γράψει με μικρά. Έχει σημασία εδώ. Έκανα μια μικρή αλλαγή στη σελίδα σου, αλλά αναγκάστηκα να βάλω τον πίνακα περιεχομένων κάτω από τον πρώτο τίτλο. Είναι το σημείο του κώδικα που λέει __TOC__, βάλτο όπου θέλεις. Αν δεν το χρειάζεσαι καν, βάλε κάπου στη σελίδα σου: __NOTOC__. Έβαλα 600px στην εικόνα γιατί στην ανάλυσή μου (1152x864) φαινόταν καλά. Άλλαξέ το αν βγαίνει μικρό ή μεγάλο για σένα. Αν θέλεις να έχεις μια υποσελίδα για πρόχειρο μπορείς να το κάνεις έτσι: Χρήστης:Vchorozopoulos/Πρόχειρο. Την ονομάζεις όπως θέλεις. Σε περίπτωση που δε θες να τα βάζεις όλα αυτά στη σελίδα χρήστη σου. Να είσαι καλά. ∫lnxdx =xlnx - x + c 22:36, 14 Απριλίου 2008 (UTC)


Αλιεία[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου. Χαίρομαι που τα λέμε ξανά. Ωραίο το τοπίο που έχεις στη σελίδα χρήστη σου. Θέλω να σε βοηθήσω αλλά θα ήθελα να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος στο τι ζητάς. Φιλικά, ----Lemur12 να΄στε καλά 20:54, 16 Απριλίου 2008 (UTC)

Το Tuticorin εδώ [1] αναφέρεται Τουτικόριν.
Το Δραβιδικό, με βάση αυτά [2] επίσης είναι σωστό.
Το Παραβάς δεν το βρήκα κάπου σε ελληνική πηγή γραμμένο αλλά επειδή στα ινδικά ονόματα συνήθως τονίζουν στη λήγουσα, μπορείς να το κάνεις έτσι (θυμίζω π.χ. την πόλη Μπεναρές στο Γάγγη, τους Ταμίλ (και όχι Τάμιλ) κλπ.)

Για το κείμενο που μου ανέφερες θα πρότεινα:

"Το κλασσικό δραβιδικό βασίλειο των Ταμίλ της Πανδύας, που βρισκόταν στην Ινδία, ήταν γνωστό για την αλιεία μαργαριταριών από τον 1ο π.Χ. αιώνα. Το λιμάνι του Τουτικόριν ήταν γνωστό για την αλιεία μαργαριταριών από το βυθό της θάλασσας με χρήση δυτών. Οι Παραβάς (paravas), μια ειδική κάστα από τους Ταμίλ, είχε έδρα της το Τουτικόριν και εκεί αναπτύχθηκε μια πλούσια κοινότητα εξαιτίας της αλιείας και του εμπορίου των μαργαριταριών, των ναυτικών της γνώσεων και των αλιευτικών της σκαφών."

Δεν πρέπει να ξεχνάς βέβαια ότι μπορείς κι εσύ να κάνεις ελεύθερη μετάφραση και επίσης ότι ό,τι δεν είμαστε και τόσο σίγουροι μπορούμε να το αφήσουμε και αμετάφραστο, δε χάλασε ο κόσμος για ένα ονοματάκι.

Για όσα ανέφερες για τη βοήθεια και βέβαια σε έχω στα υπόψιν μου να σου ζητήσω βοήθεια όχι μόνο για μετάφραση αλλά και για θέματα ιστορικά κλπ. Δεν ξεχνώ το γεγονός που μου είπες ότι δηλαδή έχεις μια πλούσια βιβλιοθήκη, την οποία χαίρομαι που αξιοποιείς και "μοιράζεσαι" στη Βικιπαίδεια. Για το χρόνο, μη σε αγχώνει τίποτε. Με την ησυχία σου φτιάξε όσα άρθρα θες και με οποιαδήποτε σειρά. Απλώς μην φτιάχνεις θα έλεγα πολύ μικρά άρθρα μόνο και μόνο για να τα προλάβεις. Θεωρώ ότι με τη βοήθεια συνεργατών και κυρίως με το μεράκι σου και την αγάπη σου για τη γνώση και τη διάδοσή της, όπως και με τις υπεύθυνες ενέργειές σου, ήδη έχεις ξεκινήσει να βελτιώνεις τα άρθρα στη ΒΠ και θέλω σε πρώτη φάση να σε συγχαρώ και γι' αυτό. Τέλος, σε ευχαριστώ για την υποστήριξή σου στην επιχείρηση Άτλας.... σιγά σιγά θα πιάσουμε μία μία τις χώρες και με τη συνεργασία θα τις βελτιώσουμε και επεκτείνουμε. Το καλό αργεί να γίνει, λένε πολλές φορές, οπότε ξαναλέω δε χρειάζεται βιάση. Σε πρώτη φάση έλεγξα το άρθρο και θα το ελέγξω για θέματα εκτός περιεχομένου (μορφοποίηση κλπ.) . Στα άλλα άρθρα δεν έχω τίποτε επιπλέον να πω, οι χρήστες που σε βοήθησαν αλλά κυρίως εσύ διαμορφώσατε πολύ καλά τα άρθρα. Καλή συνέχεια και μη διστάσεις αφενός να ξαναζητήσεις βοήθεια είτε από κάποιον χρήστη είτε και στην Αγορά , χωρίς να ξεχνάς βέβαια και τη δική σου πρωτοβουλία. Άλλωστε, η ΒΠ στηρίζεται στις συνεισφορές όλων και φυσικό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, ανεξάρτητα αν τα κάνουμε τώρα ή έπειτα από 4 χρόνια στη Βικιπαίδεια. Φιλικά, ----Lemur12 να΄στε καλά 23:02, 16 Απριλίου 2008 (UTC)

Κέρασμα[επεξεργασία κώδικα]

Χαλβάς αντί κεράσματος για χρόνια πολλά με γλυκιές στιγμές.

Μαζί με τις ευχές μου θα σου πω γενικά ότι συμφωνώ με τα πιο πολλά από αυτά που με είπες. Για τα αρχαία κείμενα, πιστεύω ότι αυτούσια μπορούν να μπουν αρκετά χωρίς πρόβλημα- τουλάχιστον όσα είναι στην αρχαία, αρκεί να παρατεθεί η πηγή.

Για τους άλλους χρήστες, είναι πολλά τα ονόματα που θα μπορούσα να σου προτείνω και θα αδικήσω κανέναν ή καμία. Κάποιοι και κάποιες είναι εξειδικευμένοι σε κάποιους τομείς, οπότε το καλύτερο που θα έκανες σε τέτοια περίπτωση είναι να διατυπώσεις μια ερώτηση στην Αγορά, όχι βέβαια με τον τρόπο που κάνουν κάποιοι που ζητάν να τους γράψουμε εργασία για το πανεπιστήμιο :).

Για το ταξίδι που είπες, θα χαρώ να τα πούμε κι από κοντά, θα μπορούσαμε και με μέιλ να επικοινωνήσουμε για το θέμα αυτό. Και πάλι χρόνια πολλά και καλά, ----Lemur12 να΄στε καλά 22:38, 17 Απριλίου 2008 (UTC)

Κάτι είδα για γενέθλια! Χρόνια πολλά. Να είσαι καλά. ∫lnxdx =xlnx - x + c 04:16, 18 Απριλίου 2008 (UTC)

Επ χρόνια πολλά κι από μένα, τώρα τα είδα στη συζήτηση του Lemur. Για τους Βαλκανικούς Πολέμους μάλλον δεν θα βοηθήσω, για το επόμενο διάστημα τουλάχιστον, καθώς έχω μαζέψει υλικό για μια άλλη σειρά άρθρων που ελπίζω να μπορέσω να γράψω επιτέλους. Μπορείς πάντως να κάνεις και μια ανακοίνωση στην Αγορά, ίσως υπάρχουν χρήστες που ενδιαφέρονται για το θέμα. Νάσαι καλά - Badseed απάντηση 19:58, 18 Απριλίου 2008 (UTC)


 • Καλημέρα, κατ' αρχάς για το Μαρκέλλο, λείπει για σημαντικότατο λόγο και είμαι σίγουρος ότι μόλις τελειώσει η θητεία του θα γυρίσει και θα συνεχίσει με υπευθυνότητα τη δουλειά στη ΒΠ. Για το μέιλ, θα μιλήσουμε σύντομα. Αναφορικά με την ιστορία, για την Πιερία, ό,τι είχα ή το ενέταξα σε άρθρα για τα χωριά ή σε ιδιαίτερα άρθρα, όπως Επανάσταση του Λιτοχώρου κλπ. Μπορείς να γράφεις τις ιδέες που έχεις και να τις συζητάμε σε πρώτη φάση σε πρόχειρη σελίδα, όπως έχουν πολλοί χρήστες, δηλαδή Χρήστης:Vchorozopoulos/Πρόχειρο. Για την 'Ατλας, πιστεύω ότι πηγαίνει καλά, για την ώρα προσπαθώ να φτιάξω το Μαυροβούνιο καλύτερο, με μεταφράσεις και από εβδομάδα που θα είμαι στη Βόρεια Ελλάδα με εγκυκλοπαιδικές πηγές. Καλή συνέχεια, ----Lemur12 να΄στε καλά 22:28, 18 Απριλίου 2008 (UTC)
  • Όλα περιλαμβάνονται (Ελλάδα, κράτη, ιστορία κρατών κλπ.) στην Άτλας και εκεί είναι η γοητεία της. Για το Κοσσυφοπέδιο ήδη έχουμε φτιάξει αρκετά. Ό,τι έχεις από πηγές γράψ΄τα στο άρθρο - και για το Μαυροβούνιο, μη διστάζεις. Κάθε συνεισφορά, ακόμα και το μικρό λιθαράκι, χτίζει και κάνει καλύτερη τη ΒΠ. Το Πρόχειρο ήταν απλώς μια ιδέα για να κάνεις αν θέλεις πειραματισμούς, πριν ανεβάσεις κάτι επίσημο. Με την ευκαιρία, στείλε μου το μέιλ σου. ----Lemur12 να΄στε καλά 23:02, 18 Απριλίου 2008 (UTC)

Εικόνα:Fishinglarcomuseum.jpg[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Στην εικόνα αναφέρεις ότι πηγή και δημιουργός είναι το "Free Software Foundation", κάτι που δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να αναφέρεις την πραγματική πηγή της φωτογραφίας (την ιστοσελίδα προέλευσής της) ώστε να δούμε αν όντως ευσταθεί η άδεια GNU Free Documentation License. Φιλικά --Alaniaris 20:05, 23 Απριλίου 2008 (UTC)

Καλησπέρα. Έκανα κάποιες διορθώσεις στα στοιχεία της εικόνας ώστε να ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα. Η Αγγλική είχε στοιχεία μπάχαλο! Καλή συνέχεια στην εξαιρετική μέχρι τώρα συνεισφορά σου. --Alaniaris 13:17, 30 Απριλίου 2008 (UTC)

Αληθώς ο Κύριος[επεξεργασία κώδικα]

Ευχαριστώ για τις ευχές. Δυστυχώς δε γνωρίζω κάποιον προσωπικά που να ξέρει από αυτά. Μπορείς να απευθυνθείς όμως στην ίδια την εταιρεία ή σε κάποιο τηλεφωνικό αριθμό που θα έχουν για παροχή οδηγιών.

 • Η παρέμβασή σου στην αλιεία ήταν πολύ σημαντική, καθώς συνετέλεσε στην επέκταση του άρθρου, με την κατάλληλη παράθεση παραπομπών. Έκανα κάποιες μικροδιορθώσεις στη μορφή του κειμένου.
 • Για τη μάχη των Θερμοπυλών, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να κάνεις ένα άρθρο αποσαφήνισης, μιας και όπως είπες δεν έχεις και πάρα πολλά στοιχεία, για ορισμένες άλλες μάχες. Η σημαντικότερη και γνωστότερη είναι αυτή που έγινε τον 5ο αιώνα π.Χ. , άρα ας μείνει ως έχει το άρθρο Μάχη των Θερμοπυλών και για τις άλλες 4 γράψε το άρθρο Μάχη των Θερμοπυλών (αποσαφήνιση), όπου θα αναφέρεις, αριθμητικά τις άλλες μάχες, γράφοντας εκεί ό,τι γνωρίζεις συνοπτικά. Από εκεί και πέρα και όσο θα έχεις υλικό και πηγές, με την ησυχία σου μπορείς να αναπτύξεις και ξεχωριστά άρθρα για τις άλλες μάχες.
 • Στην τριήρη, θα σου πρότεινα να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον φίλο που έχει αποδείξει ότι είναι ειδικός σε άρθρα τέτοιου είδους (για ναυτικό , καράβια κλπ.) και συνεισφέρει τα μέγιστα όχι μόνο σε αυτούς τους τομείς αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική. Είναι ο Templar52, από τον οποίο μπορείς ασφαλώς να ζητήσεις βοήθεια και πιστεύω ότι θα χαρεί να την προσφέρει. Καλή συνέχεια με τα άρθρα και μη στενοχωριέσαι. Α, για τα τεχνικά, ζήτησε βοήθεια και στην Αγορά, υπάρχουν πιστεύω χρήστες που γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον τομέα και θα σε βοηθήσουν. Καλό βράδυ, ----Lemur12 να΄στε καλά 19:04, 5 Μαΐου 2008 (UTC)

Τριήρης[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου. Όλα ΟΚ.

 • Για τα διαγράμματα, αν τα έφτιαξες εσύ, τα πνευματικά δικαιώματα είναι δικά σου. Άρα, δε βλέπω το λόγο να μην τα ανεβάσεις ή μπορείς να τα δώσεις στον Τέμπλαρ να τα ανεβάσει εκείνος αν έχεις πρόβλημα με το δίκτυο.
 • Για τις Θερμοπύλες, η γνώμη μου θα ήταν να ολοκληρώσεις τα άρθρα πρώτα και μετά κάνουμε τη σελίδα αποσαφήνισης. Η κύρια μάχη όπως σου είπα όμως καλό θα ήταν να μείνει ως άρθρο. Για σκέψου το Ηράκλειο οδηγεί στο Ηράκλειο Κρήτης, που είναι το σημαντικότερο, και μετά στις λοιπές έννοιες.
 • Για το επιδρομικό, μπορείς να αναφέρεις τις πηγές και τους λόγους που θεωρείς αυτό σωστότερο από του Τέμπλαρ. Δε χρειάζεται φυσικά να το κάνετε θέμα. :) Απλώς μία ανακατεύθυνση θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση ή ακόμα καλύτερα μία αναφορά στο άρθρο για τις δύο ονομασίες. Υπάρχουν και οι μέσες λύσεις, για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Δυστυχώς, όπως σου ξαναείπα δεν είναι ο τομέας μου τα πλοία, για να μπορώ να καταθέσω κι εγώ κάτι με σιγουριά για το θέμα αυτό. Δεδομένης όμως της συνεισφοράς του Τέμπλαρ σε ναυτικά άρθρα, πιστεύω ότι μπορείτε να κάνετε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο για το θέμα. Να είσαι καλά και καλές... βόλτες με την τριήρη! :) (μετά από διακοπή ρεύματος)— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Lemur12 (συζήτησησυνεισφορά) .
 • Αν υπάρχουν τόσα πολλά είδη πολεμικών πλοίων (βλέπεις δεν έχω ασχοληθεί τόσο πολύ με το θέμα αυτό), μπορείς να φτιάξεις το άρθρο Κατάλογος πολεμικών πλοίων και να τα χωρίσεις π.χ. σε ενότητες ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους. π.χ. Αρχαία χρόνια, Μεσαίωνας κλπ. Να θυμάσαι ότι κατάλογοι με 5 και 6 ονομασίες θεωρούνται μάλλον περιττοί, πόσο μάλλον αν δεν έχουν κάποιο εισαγωγικό σημείωμα και άλλα. Για τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου την περιμένουμε και φυσικά κατανοώ ότι χρειάζεται χρόνος. Καλές πλεύσεις, ----Lemur12 να΄στε καλά 20:54, 12 Μαΐου 2008 (UTC)

Πίνακας[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά, το κατά δύναμιν. Ο πίνακας που θες ίσως είναι κάπως έτσι:

Τίτλος
Στήλη 1 Στήλη 2 Στήλη 3 Στήλη 4 Στήλη5 Στήλη 6 Στήλη 7
Στήλη 1 Στήλη 2 Στήλη 3 Στήλη 4 Στήλη5 Στήλη 6 Στήλη 7
Στήλη 1 Στήλη 2 Στήλη 3 Στήλη 4 Στήλη5 Στήλη 6 Στήλη 7

Μπορείς να συνεχίσεις να προσθέτεις γραμμές επαναλαμβάνοντας το τμήμα
|-
|Στήλη 1||Στήλη 2||Στήλη 3||Στήλη 4||Στήλη5||Στήλη 6||Στήλη 7

(το |- σε πάει στην αποκάτω γραμμή, που αρχίζει με ένα | και οι στήλες χωρίζονται με ||)

Πρότυπο πλοίου υπάρχει: το Πρότυπο:Πλοίο. Καλή συνέχεια - Badseed απάντηση 00:25, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

ΟΚ τώρα; - Badseed απάντηση 12:43, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Σχετικά με την ερώτησή σου σού έδωσα μια απάντηση (αν δεν την είδες) --Λύκινος 19:52, 18 Μαΐου 2008 (UTC)

Πρότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά, δεν ενοχλείς απλά λόγω υποχρεώσεων η απάντηση αργεί κάπως. Για να εμφανίζεται κάτι καινούργιο στο πρότυπο θα πρέπει να έχει προστεθεί ως παράμετρος στο ίδιο το πρότυπο (το πρότυπο είναι κείμενο που εμφανίζεται αυτούσιο σε πολλές σελίδες). Αν νομίζεις ότι χρειάζεται συμπλήρωση, πες τι χρειάζεται και το βάζουμε. Για τα ονόματα πλοίων-υποβρυχίων κλπ κάπου έχει γίνει η συζήτηση αυτή αλλά δεν θυμάμαι αν κατέληξε κάπου οριστικά. Μιας και είστε οι πιο ενεργοί (αυτή την εποχή τουλάχιστον) σε ναυτικα'θέματα θα πρότεινα να το συζητήστε με τον Templar - Badseed απάντηση 19:53, 18 Μαΐου 2008 (UTC)

Γεια. Θα συμπληρώσω το πρότυπο λίγο αργότερα, εκτός αν κρίνεις ότι χρειάζεται καινούργιο ειδικά για υποβρύχια. Χαίρομαι που τα βρήκατε με τον Templar :) -Badseed απάντηση 20:27, 20 Μαΐου 2008 (UTC)

 • Για 2-3 μόνο επιπλέον στοιχεία, δε νομίζω ότι χρειάζεται ειδικό πρότυπο. Αφού τα μη συμπληρωμένα στοιχεία δεν εμφανίζονται, καλύτερα απλά 2-3 επιπλέον για τα πλοία. Δε βιάζομαι, άλλωστε: Τώρα ασχολούμαι με τη Ναυμαχία της Κοπεγχάγης. Πάντως, ειδικά το μέγιστο βάθος είναι απαραίτητο στοιχείο σε πίνακα χαρακτηριστικών υποβρυχίων, όπως το μέγιστο ύψος για αεροσκάφη. Το περισκοπικό βάθος είναι γενικά τυποποιημένο στα 14 m, αλλά αυτά τα γαλλικής κατασκευής ελληνικά υποβρύχια του Β' ΠΠ είχαν μεγαλύτερο: (22 m) ίσως ήταν ειδική παραγγελία τςη ελληνικής κυβέρνησης.

--Vchorozopoulos 21:28, 20 Μαΐου 2008 (UTC)

Τώρα πρέπει νάναι εντάξει. Άλλαξα και την παράμετρο "δίδυμο" να δίνει "δίδυμα σκάφη" κι έτσι είτε είναι ένα είτε πολλά, καλύπτονται. Αν δεν βαριέμαι μπορεί να αλλάξω και το όνομα της παραμέτρου. - Badseed απάντηση 20:06, 21 Μαΐου 2008 (UTC)

Τι να σου πω, δεν έβαλα εγώ το πρότυπο. Ίσως χρειάζεται λίγη παραπάνω μορφοποίηση, αλλά καλύτερα ρώτα τον χρήστη που το έβαλε - Badseed απάντηση 22:37, 22 Μαΐου 2008 (UTC)

Τρίτων[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει πληθώρα ορθογραφικών λαθών, ενώ χρειάζεται και λίγο wikify το τμήμα της τελευταίας αποστολής. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 11:41, 23 Μαΐου 2008 (UTC)

Wikify είναι κυρίως η διαδικασία προσθήκης συνδέσμων προς άλλα άρθρα της Βικιπαίδειας. Το άρθρο είναι πλήρες από πληροφοριακής άποψης, η σήμανση επιμέλειας συνήθως υπονοεί προβλήματα μορφοποίησης και όχι περιεχομένου, γι' αυτά υπάρχουν άλλα πρότυπα, όπως της ουδετερότητας, της έλλειψης πηγών κλπ. Η βικιπαίδεια είναι συλλογική προσπάθεια, το ότι έβαλα τη σήμανση επιμέλειας δεν αποτελεί μομφή για τη δουλειά σου, αλλά κλήση προς όποιον έχει χρόνο να συμβάλλει στη βελτίωση του άρθρου, σε όποια σημεία αυτή χρειάζεται. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 22:06, 23 Μαΐου 2008 (UTC)

Έχεις δίκιο ότι η σήμανση επιμέλειας από μόνη της δεν είναι πάντα σαφής, αλλά έτσι είθισται να χρησιμοποιείται, χωρίς ιδιαίτερη επεξήγηση. Για τα ορθογραφικά λάθη ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να τα διορθώσεις είναι να χρησιμοποιήσεις Firefox και να προσθέσεις την ελληνική διόρθωση. Έτσι όταν επεξεργάζεσαι ένα άρθρο θα βλέπεις με κόκκινη υπογράμμιση τα λάθη και θα μπορείς να τα διορθώνεις γρήγορα πατώντας δεξί κλικ και επιλέγοντας το σωστό από μια λίστα με προτάσεις. Ο χαρακτηρισμός battle δεν είναι λάθος, καθώς στα αγγλικά η λέξη ναυμαχία δεν υπάρχει, αλλά χρησιμοποιούν τον περιφραστικό όρο naval battle. Αυτός όμως χρησιμοποιείται μόνο σε γενικές αναφορές, όταν μιλάμε για συγκεκριμένη γνωστή ναυμαχία τότε χρησιμοποιείται απλώς η λέξη battle. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 08:09, 24 Μαΐου 2008 (UTC)

Όχι, battleship σημαίνει θωρηκτό, μάλλον η σύγχυση πηγάζει από το γεγονός ότι το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι «ναυμαχία» λέγεται battleship στα αγγλικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ένα αποτελεί μετάφραση του άλλου. Γενικά όσο μπορείς να βελτιώσεις μόνος σου τα άρθρα που γράφεις τόσο καλύτερα, ειδικά στο κομμάτι του περιεχομένου, καθώς μπορεί άλλοι χρήστες να μην έχουν τη δική σου εμπειρία και γνώσεις πάνω στο γνωστικό αντικείμενο. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 14:08, 24 Μαΐου 2008 (UTC)

Πρωτεύς[επεξεργασία κώδικα]

Να περιμένουμε σύντομα άρθρο για το υποβρύχιο του κυβερνήτη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή;--Diu 14:11, 24 Μαΐου 2008 (UTC)

Πλήρης αναγραφή της πηγής[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Όποτε ευκαιρήσεις συμπλήρωσε τα πλήρη στοιχεία της πηγής στα άρθρα που βασίζονται στο περιοδικό Ναυτική Ιστορία (τεύχος, χρονολογία, σελίδες, συγγραφέας άρθρου). Μόνη η αναφορά Ναυτική Ιστορία, Εκδόσεις Περισκόπιο μας αφήνει λίγο εκτεθειμένους, αφού δεν αποδίδει πλήρως την πηγή, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε ευχαριστώ και καλή συνέχεια --Alaniaris 13:58, 27 Μαΐου 2008 (UTC)

Καλά κάνεις και χρησιμοποιείς τα περιοδικά, είτε προσθέσεις και άλλες πηγές είτε όχι θα πρέπει να αναφέρονται πλήρως τα στοιχεία του περιοδικού (ή άρθρου), σε κάθε στάδιο του άρθρου. Οτιδήποτε προσθέσεις στη συνέχεια το αποδίδεις στην πηγή του εκείνη τη στιγμή. Στο στάδιο που βρίσκονται τώρα όμως, και εφόσον χρησιμοποιούν στοιχεία από κάποια πηγή, αυτή θα πρέπει αναφέρεται επαρκώς, προς αποφυγή προβλημάτων (δλδ, αν ο συγγραφέας του άρθρου του περιοδικού δει τα στοιχεία εδώ, να δει και τη σωστή απόδοση της προέλευσης τους). Τυπολατρικό ίσως αλλά φύλαγε τα ρούχα σου, όπως λένε..... --Alaniaris 14:40, 27 Μαΐου 2008 (UTC)

Ναι, σε ευχαριστώ --Alaniaris 18:46, 28 Μαΐου 2008 (UTC)

Στην Αντιύλη αυτό που μπορεί να γίνει,εφόσον είναι μετάφραση από το Αγγλικό (δεν το κοίταξα για να είμαι ειλικρινή), είναι είτε να εισαχθεί το ιστορικό από την Αγγλική έκδοση, είτε να μπει το σχετικό πρότυπο. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πηγές που υπάρχουν στο Αγγλικό, εφόσον υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα και στο δικό μας. Αν το επεκτείνεις, θα προστεθούν και οι δικές σου πηγές.

Γενικότερα «όχληση» για πηγές γίνεται, απλά οι περισσότεροι τρομάζουν και κόβουν «λάσπη», μη κατανοώντας τι λέμε ή φοβούμενοι (τι, δεν ξέρω....). Οι τακτικοί συντάκτες λίγο πολύ το εφαρμόζουμε. Η σήμανση καλύτερα που είναι στο κείμενο, στη σελίδα συζήτησης δεν θα το δει κανείς...

Πάντως μπορείς να τσεκάρεις και εσύ το Αντιύλη και αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πηγές από εκεί (αγγλικό) να της βάλεις και να αφαιρέσεις τη σήμανση, δεν είναι αποκλειστικό διαχειριστικό δικαίωμα, ο καθένας μπορεί (εφόσον μπουν πηγές). Είτε σε αυτό είτε σε οποιοδήποτε άλλο άρθρο πέσει στην αντίληψη σου και μπορείς να βρεις πηγές. --Alaniaris 20:18, 28 Μαΐου 2008 (UTC)

Αναφορά μπαίνει προσθέτοντας το πρότυπο {{Μετάφραση EN|Αγγλικός τίτλος}}. Διαφορετικά μπορείς να ζητήσεις εισαγωγή ιστορικού εδώ, με την προϋπόθεση ότι το Ελληνικό άρθρο διατηρεί τον τίτλο όμοιο με του ξένου και στα Αγγλικά και ότι στο Αγγλικό υπάρχει ήδη interwiki προς το Ελληνικό (Αγγλικό τίτλο όμως). Μετά την εισαγωγή μεταφέρεται στην Ελληνική απόδοσή του. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπαίνει το ανωτέρω πρότυπο.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν μεταφέρεις ένα άρθρο ή το χρησιμοποιείς ως πηγή, πρέπει να μεταφέρεις και τις πηγές που ταιριάζουν στα τμήματα που μετέφρασες και να εισαχθούν στο κείμενο, σαν να επρόκειτο για πηγές που είχες μπροστά σου. --Alaniaris 14:02, 29 Μαΐου 2008 (UTC)
Δυστυχώς δεν αρκεί η αναφορά της μίας πηγής εφόσον υπάρχουν και άλλες. Εφόσον μία πρόταση στο Αγγλικό κείμενο αποδίδεται σε μία πηγή, αντίστοιχα και η μεταφρασμένη πρόταση θα πρέπει να παραπέμπει σε αυτή, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον αναγνώστη να πηγαίνει μπρος πίσω στα δύο κείμενα για να βρει την δεύτερη πηγή. Αυτό επιτάσσει η επαληθευσημότητα. Επιπλέον πρέπει να σκεφτούμε ότι ίσως μας διαβάσουν χρήστες που δεν γνωρίζουν Αγγλικά, καλά η και καθόλου, μικρά παιδιά, και δεν μπορούν να κάνουν εύκολα την αντιπαραβολή ή και καθεαυτή την ανάγνωση. Άρα η πηγή της πηγής της πηγής είναι δια μας τους συντάκτες μονόδρομος.
Για την ΝΙ, εφόσον υπάρχουν μέσα στο κείμενο πηγές βεβαίως και μπορείς να τις βάλεις. Και όχι δεν εμπίπτει στα πλαίσια της πρωτότυπης έρευνα, πρωτότυπη έρευνα (για εμάς όλους στη ΒΠ) λογίζεται η πρώτη δημοσίευση κειμένου, με ή χωρίς πηγές, στη ΒΠ, πριν από οπουδήποτε αλλού, για θέμα που δεν επαληθεύεται εύκολα ή εισάγει άποψη αντίθετη από την κοινή. Αυτά όμως εντοπίζονται (σχετικά σύντομα) και παίρνουν γραμμή για τον Καιάδα.... --Alaniaris 19:43, 29 Μαΐου 2008 (UTC)

Σβήνεται οτιδήποτε δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, δεν είναι εγκυκλοπαιδικό ή είναι κατάφωρα εξωπραγματικό, αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο από τους διαχειριστές, είναι καθήκον όλων μας, διαχειριστών ή μη. «Νομίζω ότι οτιδήποτε δεν έχει φανερά παραπλανητικό σκοπό πρέπει να αφήνεται και απλά να σχολιάζεται κατάλληλα από χρήστες που κατέχουν το θέμα.» Δυστυχώς δεν μας αρκεί η τεκμηριωμένη γνώμη των χρηστών, αν δεν συνοδεύεται από πηγές, αξιόπιστες και επαληθεύσιμες. Πολύ περισσότερο η ανάπτυξη και ο σχολιασμός του επίμαχου σημείου. Αυτό που χρειάζεται ώστε ένα όχι φανερά παραπλανητικό σημείο να παραμείνει είναι ο αρχικός συντάκτης να έχει φροντίσει να το τεκμηριώσει. Δεν είναι κανένας από τους χρήστες αυτού του εγχειρήματος υποχρεωμένος να τρέχει και να ψάχνει πηγές γιατί κάποιος έγραψε κάτι αλλά δεν το τεκμηρίωσε, πολύ περισσότερο όταν αποτελεί κάτι το εξειδικευμένο, το ειδικό, που να άπτεται γνώσης πάνω από την γνώση του μέσου ανθρώπου. Εγκυκλοπαίδεια φτιάχνουμε, δεν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη γέννηση του σύμπαντος. Αν η κρατούσα θεωρία λέει Α, τότε και εμείς θα πούμε Α και θα αναφέρουμε και τον όποιο αντίλογο. Αν όμως λέει Α και εμείς καταλήξουμε Β, και χωρίς αξιόπιστες και επαληθεύσιμες, τότε μιλάμε για πρωτότυπη έρευνα. Αυτό που κάνεις εσύ, «Εγώ τουλάχιστον, όπου βλέπω διαφορετική άποψη (τεκμηριωμένη) την αφήνω και προσθέτω και την άλλη (επίσης τεκμηριωμένη).», πολύ καλά κάνεις και σε ευχαριστώ που μπαίνεις στη διαδικασία να το κάνεις με πηγές και διάλογο.

Αναφορικά με την πλειοψηφία και αν οφείλουμε να την ακολουθήσουμε....απλά θα σου πω ότι ίσως δεν έχουμε και την πολυτέλεια να παρεκκλίνουμε από αυτή.... Η μάχη της κρατούσας θεωρίας και της πρωτότυπης έρευνας βλέπεις.... --Alaniaris 13:06, 30 Μαΐου 2008 (UTC)

Χαίρομαι που έστω και γενικά συμφωνούμε. Παρόλα αυτά έχω κάποιες ενστάσεις. Μιλάς για σοβαρή εγκυκλοπαίδεια. Όσο και να προσπαθούμε να το παλεύουμε πολλές φορές ο ανοικτός χαρακτήρας και η δυνατότητα πολυεπεξεργασίας μπορεί να μας παρεκκλίνει από τη ζητούμενη σοβαρότητα. Δες για παράδειγμα την πλειοψηφία της θεματολογίας μας. Θα τα βρεις στη Λαρούς, πχ? Θέλουμε να είμαστε σοβαροί, το παλεύουμε, αλλά πάνω από όλα πρέπει να είμαστε επαληθεύσιμοι! Έπειτα το να ζητάμε από χρήστες να βρουν πηγές, δεν μπορώ να υποχρεώσω ή να ζητήσω από κανένα να κάνει κάτι που ίσως δεν θέλει ή βαριέται ή είναι εκτός της «ύλης-αντζέντας» που θέλει να ακολουθήσει εδώ. Άρα, όποιος προερείται..... Το να ζητάμε από τους χρήστες να ασχολούνται με τον όποιο τρόπο με θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου, χμ, αν και οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν τη ΒΠ σαν μέσο χαλάρωσης από τη δουλειά τους, όπως και εγώ, τότε... Ανάθεμα και αν έχω γράψει πάνω από δύο γραμμές για το δικό μου... Τέλος, ΔΕΝ ασχολούνται μόνο οι διαχειριστές με τα άρθρα (έλεγχο, διορθώσεις), ανεξάρτητα πεδίου, ΟΛΟΙ πρέπει να τα ελέγχουμε και δυστυχώς, λόγω συνολικού αριθμού ενεργών χρηστών, όλοι κοιτάμε τα πάντα. Είναι και δική σου υποχρέωση, καθήκον, χρέος, το έλεγε η σύμβαση έργου που υπέγραψες όταν ήρθες, το έγραφε στα ψιλά γράμματα αλλά μάλλον δεν το διάβασες ε? (φυσικά αστειεύομαι) --Alaniaris 19:13, 1 Ιουνίου 2008 (UTC)

Υποθέτω ότι ο χρήστης χρησιμοποίησε την λέξη χάριν αστεϊσμού. Πέραν τούτου, πάνε και δύο χρόνια, οπότε επήλθε παραγραφή του «αδικήματος» --Alaniaris 13:53, 3 Ιουνίου 2008 (UTC)

Φυσικά και μπορείς. Το αν θα διατηρήσεις ή όχι τμήματα του αρχικού επαφίεται αποκλειστικά σε σένα. Το ιστορικό του άρθρου και η συνεισφορά του κάθε συντάκτη ούτως ή άλλως παραμένει. --Alaniaris 12:27, 4 Ιουνίου 2008 (UTC)
Αν περιμένεις από μένα να καταλάβω τα περί υδρογόνου, αντιύλης και λοιπά διαστημικά, τότε πρόκοψες....SFriendly.gif! Για το πρότυπο, χωρίς να είμαι και ο πλέον ειδικός, αν μπορώ να βοηθήσω. --Alaniaris 14:03, 5 Ιουνίου 2008 (UTC)

Βικιεπιστήμιο[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά. Έχει ξαναπροταθεί η ιδέα αυτή του Βικιεπιστημίου και είναι καλή. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ περισσότερη οργάνωση και ίσως περισσότερο χρόνο, για να μιλήσω από την πλευρά μου. Χαίρομαι που θες να βοηθήσεις στην Άτλας και ακόμα περισσότερο που τα άρθρα που ξεκινάς φροντίζεις να είναι προσεγμένα. Ευχαρίστως να μου στείλεις ό,τι θέλεις. Μπράβο για τις ως τώρα συνεισφορές σου αλλά και τη διάθεσή σου να κάνεις τη Βικιπαίδεια καλύτερη. Και πιστεύω ότι θα το πετύχεις. Καλή συνέχεια, ----Lemur12 να΄στε καλά 15:40, 5 Ιουνίου 2008 (UTC)

Πρότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά. Δε χρειάζεται να μου στείλεις τίποτα, απλά περιέγραψε τι θέλεις και θα το φτιάξουμε, αν και εφόσον έχεις εξοικειωθεί με τους πίνακες θα μπορείς να το επεξεργαστείς/τελειοποιήσεις και μόνος σου - Badseed απάντηση 08:49, 6 Ιουνίου 2008 (UTC)

Αρκαδία-Αρκάδες[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Αν έχεις αρκετό υλικό για να φτιάξεις ένα μεγάλο άρθρο σε έκταση, πιστεύω ότι είναι καλύτερο το ξεχωριστό: Αρκάδες. Το Αρκαδία υπάρχει για το νομό και μπορείς να εντάξεις σε μια ενότητα π.χ. Αρχαία ιστορία κλπ. όλα τα στοιχεία. Είδα ότι υπάρχουν Περσία και Πέρσες ξεχωριστά άρθρα. Καλή συνέχεια. ----Lemur12 να΄στε καλά 00:38, 8 Ιουνίου 2008 (UTC)

 • Το είδα και εγώ τώρα. Δημιουργεί σύγχιση τελικά και επαναλήψεις, Καλύτερα να αποφασιστεί ένα άρθρο...
 • Η δική μου ιδέα ήταν: Αρκαδία (για παράδειγμα την αναφέρω) γεωγραφία κυρίως με σύντομη ιστορική αναδρομή και παραπομπή στο Αρκάδες, για την ιστορία κυρίως και αντίστοιχα γεωγραφική περίληψη και παραπομπή στο Αρκαδία. "Αρκαδία", ως όνομα κράτους δεν υπήρξε. Μόνο "Κοινό των Αρκάδων" υπήρξε, αλλά ήταν βραχύβιο και δεν ξέρω αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποτελέσει άρθρο. Το "Αρκάδες" ταιριάζει καλύτερα εδώ.
  • Μια άλλη ιδέα εδώ θα ήταν: Αρκαδίας ιστορία. Αν τα βάλουμε όλα στο Αρκαδία θα βγει τεράστιο άρθρο, και ακόμη περισσότερο σε μερικά άλλα. Αν φυσικά δεν υπολογίσουμε καθόλου τη σπατάλη χώρου και την επανάληψη, δεν πειράζει να συνυπάρχουν και το ΑρκαΔία και το Αρκάδες ξεχωριστά. Ακόμη και για την κάθε πρώην πόλη-λράτος της Αρκαδίας ΄έχω στοιχεία μεγέθους περίπου μιας σελίδας Word, κατά μέσο όρο. Μικρά άρθρα δηλαδή βγαίνουν.
 • Η περίπτωση της Περσίας είναι διαφορετική κάπως: το σύγχρονο κράτος είναι Ιράν. Επομένως, το Πέρσες ταιριάζει καλύτερα να υπάρχει. Το Περσία, καλύτερα να παραπέμπει στο μεσσαιωνικό κράτος και το Περσική Αυτοκρατορία στο αρχαίο.
  • Βρήκα ξέρεις ότι αρχικά, πριν το 1000 π.Χ. αλλού έμεναν "Πέρσες" και αλλού "Ιρανοί". Δεν είχαν ενωθεί και ταυτιστεί ακόμη οι δυο λαοί. ϊσως βέβαια να ήταν και απλώς διαφορετικές φυλετικές ομάδες της ίδιας εθνότητας, αλλά θέλει έρευνα αυτό, αφού είχαν ξεχωριστά βασίλεια.
 • Τελικά γίνεται παραπομπή κατευθείαν σε ενότητα άρθρου;

--Vchorozopoulos 02:08, 8 Ιουνίου 2008 (UTC)

Κανόνες ονοματολογίας οργανικών ενώσεων[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Τι κάνεις; Καιρό είχαμε να τα πουμε. Ρίξε όποτε έχεις χρόνο μια ματιά εδώ. Χρειάζεται όντως αυτό το άρθρο; Μήπως υπάρχουν επικαλύψεις με άλλα άρθρα;--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:15, 18 Ιουλίου 2008 (UTC)

 • Μόνιμα δε θα το έλεγα. Λόγω μεγαλύτερης ευελιξίας του προγράμματος μου την περίοδο αυτή μάλλον θα συνεισφέρω τακτικότερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Καλό καλοκαίρι.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 10:28, 20 Ιουλίου 2008 (UTC)

Παραπομπή σε ενότητα άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Αν κατάλαβα καλά τι εννοείς. [[Άρθρο#Ενότητα|σύνδεσμος]] π.χ.αυτός ο σύνδεσμος παραπέμπει σε υποενότητα.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:05, 25 Ιουλίου 2008 (UTC)

Hello[επεξεργασία κώδικα]

 • Please help me for: Stelyo Kazancidis life, if possible Turkish or English? Levent Abi 22:37, 26 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • And plesae you answer my Turkish wİkipedia user talk page, ok? Levent Abi 22:39, 26 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • Thank you for quickly answer. my english too not enough. But I ask you: This article is there Ellenika/Greece Wikipedia? Can you say me this link? Levent Abi 23:05, 26 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • Do you know, Turkish speak Ellenika/Greece user?Levent Abi 23:07, 26 Ιουλίου 2008 (UTC)
 • :) Thank You.. I wish peace turkish-greek, everywhen.. Levent Abi 00:24, 27 Ιουλίου 2008 (UTC)

Λεμούριος[επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολογείσαι. Φυσικά και δεν παρεξηγήθηκα, απλώς επειδή έχω πάρα πολλές προετοιμασίες αυτόν τον καιρό είναι πολλά τα πράγματα στο κεφάλι μου. Και βέβαια μπορούμε να τα πούμε από κοντά. Καλωσορίζω μάλιστα τα νέα σου ευρήματα για τα ορυκτά των χωρών κλπ. Γράψε τα κάτω από την ενότητα "Οικονομία" σε άρθρα για τις χώρες. Καλή συνέχεια. ----Lemur12 να΄στε καλά 17:42, 28 Ιουλίου 2008 (UTC)

Κατηγορίες και ενώσεις[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά. Η μετακίνηση κατηγοριών δεν είναι δουλειά των διαχειριστών, απλά μπορεί να γίνει εύκολα με αυτόματο τρόπο (αντί για ένα-ένα άρθρο με το χέρι) χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα (bot) σε γλώσσα python. Απλά τυχαίνει τα μποτ της ελληνικής ΒΠ να τα χειριζόμαστε διαχειριστές. Συμφωνώ και εγώ ότι θα πρέπει να είναι στον πληθυντικό, και θα τις μετακινήσω σε λίγο αν δεν το έχει κάνει ήδη ο Kostisl που είδα οτι κάποιες τέτοιες αλλαγές έκανε (με το χέρι).

Νομίζω ότι για ενώσεις που είναι πολύ γνωστές με το εμπειρικό τους όνομα (π.χ. φορμόλη) είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε αυτό, σε όλες τις υπόλοιπες το IUPAC. Τι εννοείς ότι δεν τις ξαναπαίρνει; Μήπως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσεις τις ενώσεις στο αγγλικό άρθρο με τις έτοιμες εικόνες, προκειμένου να μη ζωγραφίζεις απ' την αρχή; Για δημιουργία κατηγορίας δες στις Συχνές Ερωτήσεις.

Τόξο αμφίδρομης απ' ότι βλέπω υπάρχει μόνο μικρό ( \leftrightarrows ) και δυστυχώς δεν παίρνει αριθμητή-παρονομαστή. Θα κοιτάξω πώς έχει λυθεί αυτό το πρόβλημα στις ξενόγλωσσες βίκι. Για το Διχλωροδιφθορομεθάνιο νομίζω πως έχεις δίκιο. Αλλαγή ονόματος γίνεται με το κουμπί "μετακ." δίπλα σε αυτό του ιστορικού στο πάνω μέρος της σελίδας - Badseed απάντηση 18:45, 29 Ιουλίου 2008 (UTC)

Αν και έψαξα για βέλος αμφίδρομης, δεν βρήκα κάποια άλλη λύση εκτός από την παραπάνω και το \overrightarrow{\leftarrow} που χρησιμοποιούν οι γερμανοί, που δυστυχώς δεν παίρνουν εκθέτες. Θα συνεχίσω να κοιτάω πάντως μήπως βρεθεί κάτι.

 • Εννοώ την αλλαγή κατηγορίας, όχι τη μετακίνηση των άρθρων. Αν μια κατηγορία π.χ. έχει 20 άρθρα, είναι λίγο επίπονο να αλλάξεις έναν-έναν τους συνδέσμους από [[Κατηγορία:Αλκάνιο]] σε [[Κατηγορία:Αλκάνια]]. Αυτό είναι που μπορεί να γίνει αυτόματα. Αν χρειαστεί κάποια τέτοια αλλαγή, άσε μου μήνυμα.
 • Σωστά, τη φορμαλδεύδη εννοούσα. Καθώς η χημεία δεν είναι ακριβώς ο τομέας μου, η πρόταση είναι απλά μια γνώμη. Αν είναι σωστότερο, πήγαινέ τα στο IUPAC όνομα. Το ίδιο ισχύει και για το Διχλωροδιφθορομεθάνιο. Όπως είπες, οι ανακατευθύνσεις, λύνουν έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα. Ναι, το μετακ. δημιουργεί αυτόματα μια ανακατεύθυνση από τον παλιό τίτλο στο νέο.
 • Για να μην ξανασχεδιάζεις από την αρχή, ανέβαζε σε jpeg και θα δω αν μπορώ να τις μετατρέψω εγώ σε png ή να δω τι συμβαίνει (δοκίμασε πάντως και το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Gimp σε περίπτωση που φταίει το λογισμικό που χρησιμοποιείς, είναι ελεύθερο λογισμικό και μάλλον ευκολόχρηστο) - Badseed απάντηση 19:51, 31 Ιουλίου 2008 (UTC)


Αν μου επιτρέπεται/επιτρέπετε να παρέμβω στη συζήτησή σας:

\stackrel{2}{\longleftrightarrow}
\stackrel{{\frac{1}{2}}}{\longleftrightarrow}

Κάποια από αυτές τις λύσεις μπορεί να ταιριάζει. --cubic[*]star 13:50, 1 Αυγούστου 2008 (UTC)


Γεια. Φαίνεται ότι υπάρχει λύση και χαρακτήρες κάτω από την γραμμή και ότι την υποστηρίζει το λογισμικό

που το παράγεις με τον κώδικα: 2 NO \underset{2}{\overrightarrow\longleftarrow} N_2O_2. Ίσως ακόμη θα ήταν καλό να προσθέτεις και λίγο κενό ανάμεσα στα βέλη της αντίδρασης και τα στοιχεία, οπότε ξαναγράφεις τιον κώδικα κάπως έτσι: 2 NO\; \underset{2}{\overrightarrow\longleftarrow}\; N_2O_2 το οποίο σου δίνει

μία μάλλον ορατή διαφορά, δεν νομίζεις; --cubic[*]star 17:58, 1 Αυγούστου 2008 (UTC)

Απ' ότι βλέπω δεν υπάρχει λύση για πάνω-κάτω. Το stackrel έχει δυο μέρη, ένα πάνω κι ένα κάτω, και δοκίμασα να περάσω το "κάτω" (longleftrightarrow) με δικό του "κάτω" μέρος αλλά δυστυχώς δεν γίνεται.

Προσθήκη[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Είδα στη σελίδα σου το πρότυπο πινακάκι. Μήπως (λέω, μήπως...) θα ήταν δυνατό να ενσωματωθεί στις εντολές διόρθωσης (όπως το έχει η Αγγλική Βικιπαίδεια) - σαν ¨"κουμπάκι" πλάι στα υπόλοιπα; Θα ήταν ΠΟΛΥ χρήσιμο κάτι τέτοιο... Ευχαριστώ που με "άκουσες"! --Ttzavaras 20:09, 2 Αυγούστου 2008 (UTC)

Αντίρρηση;[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την απάντηση... και ασφαλώς ΔΕΝ έχω καμιά αντίρρηση για περισσότερη συνεργασία - είναι ένας από τους στόχους συμμετοχής στο κοινό εγχείρημα! Θα ήθελα, ωστόσο, να σε... προειδοποιήσω ότι μερικές φορές (λόγω φόρτου εργασίας κυρίως) αργώ να απαντήσω σε μηνύματα - δε θα ήθελα να με παρεξηγήσεις γι'αυτό! Ελπίζω λοιπόν σε συνεργασία όταν επιστρέψω (23/8) από τας... αναποφεύκτους διακοπάς (μπάνια του λαού είν' αυτά!). Στο μεταξύ εύχομαι καλή δύναμη σε ό,τι κάνεις! --Ttzavaras 18:06, 6 Αυγούστου 2008 (UTC)

Αθήνα[επεξεργασία κώδικα]

Έχεις δίκιο. Μπορούμε να αναπτύξουμε περισσότερο την παράγραφο για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο του Αδριανού. Επίσης, μπορούν να προστεθούν στοιχεία για τους αρχαίους αθηναϊκούς δήμους, όπως ο Κεραμεικός, ο Χολαργός κλπ. Το συγκεκριμένο άρθρο αναπτύσσεται υπό την Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αττική. Αν θες μπορείς να συμμετάσχεις.--Dimorsitanos 20:05, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Κάποια στιγμή μπορεί αν δημιουργθεί ένα άρθρο για την αρχαία Αθήνα. Πάντως εδώ πρέπει να αναφερθούν ονομαστικά κάποια βασικά ιστορικά και πολιτιστικά σημεία, όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν, ο τουρκικός ζυγός κ.α. Ό,τι περιττέυει συνήθως αναλύεται διεξοδικά στο αντίστοιχο άρθρο (π.χ. ο πελοποννησιακός πόλεμος στο αντίστοιχο άρθρο με το οποίο μπορείς να ασχοληθείς).--Dimorsitanos 20:22, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Βικιεπιχείρηση Αττική[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την απόφασή σου να συνεισφέρεις σε άρθρα που σχετίζονται με την Αττική, αλλά και την ουσιαστική σου συμμετοχή στα ιστορικά γεγονότα της Αθήνας. --Dimorsitanos 21:07, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Η Βικιεπιχείρηση Αττική μετρά περίπου μισό μήνα ζωής και φυσικά μπορεί να επεκταθεί και στην αγγλική βικιπαίδεια. Εφόσον επιθυμείς να συνισφέρεις γενικότερα για περιοχές της Ελλάδας και αφού δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σχετικές βικιεπιχειρήσεις (μπορείς να δημιουργήσεις κι εσύ μία, γιατί όχι;), μπορείς να συμμετάσχεις στη βικιεπιχείρηση Ελλάδα. --Dimorsitanos 21:20, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Επανάσταση[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά. Η συγχώνευση έγινε. Γενικά μην αγχώνεσαι, αρκεί να κάνεις τη συγχώνευση του περιεχομένου και μετά αφήνεις ένα μήνυμα στο σημειωματάριο διαχειριστών ζητώντας και τη συγχώνευση των ιστορικών. Κάποιος διαχειριστής θα την κάνει όταν δει ότι δεν υπάρχει κίνηση πάνω από το άρθρο - Badseed απάντηση 22:46, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Όχι, απλά πήγα τα ιστορικά στον άλλο τίτλο κατά την πρόταση της Atlantia, τώρα θα τα πάω στο Ιωνική Επανάσταση :) - Badseed απάντηση 23:47, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Ονόματα[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνουμε και το ξένο όνομα δίπλα στο ελληνικό στην αρχή, π.χ. "ο Τζον φον Νόιμαν (John Von Neumann)" κλπ. Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσουμε με χιλιάδες επιπλέον ανακατευθύνσεις, εφόσον αν κάποιος βάλει Von Neumann στην αναζήτηση θα βγει το άρθρο. Αν δεν υπάρχει, και ανακατεύθυνση να βάλουμε, πάλι στο κενό θα πέσει :). Παρεμπιμπτόντως ο de broglie είναι ντε μπρολί - Badseed απάντηση 00:43, 9 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Εγώ πάντως δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Σίγουρα μας λείπουν πολλά πράματα, αλλά ένα από αυτά δε νομίζω ότι είναι περισσότερες ανακατευθύνσεις - Badseed απάντηση 01:06, 9 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Μα τι νόημα έχει η ανακατεύθυνση από τη στιγμή που δεν υπάρχει το άρθρο για τον ντε Μπρολί; Για όσα υπάρχουν, όποιος γνωρίζει σωστά το ξένο όνομα έχει αμέσως και το άρθρο από την αναζήτηση. Τα μεγαλύτερα μπερδέματα στη Βικιπαίδεια γίνονται από εργασίες που γίνονται εύκολα και γρήγορα. Κάπως έτσι διαλύθηκε και το δέντρο κατηγοριών - Badseed απάντηση 01:18, 9 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Όχι δεν το επηρεάζουν, αλλά η προσθαφαίρεση και δημιουργία κατηγοριών είναι ένα παράδειγμα πράγματος που γίνεται εύκολα και γρήγορα, τουλάχιστον πιο εύκολα και γρήγορα απ' το να γράψει κανείς κείμενο και μετά γίνεται συνήθεια, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα 9.000 κατηγορίες για 36.000 άρθρα. Πονεμένη ιστορία. Καλό βράδυ - Badseed απάντηση 01:37, 9 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Αν έχεις κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, να δούμε τι μπορεί να γίνει. Πάντως το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει σχεδιασμός για τις κατηγορίες σε επίπεδο κοινότητας, αλλά δε το προβλέπω για το άμεσο ή μεσοπρόθεσμο μέλλον - Badseed απάντηση 18:02, 17 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Η κατηγορία "Αστροφυσική" θα χρειαστεί, καθώς είναι διαφορετικό πράγμα από την Αστρονομία, αλλά πρέπει γενικά να γίνει καλύτερη κατηγοριοποίηση στα άρθρα αυτά. Για την "Αστρονομική ναυτιλία" ρώτησε τον τέμπλαρ, δεν έχω γνώση τι μπορεί να είναι αυτό. Για τα υπόλοιπα μάλλον ΟΚ, με τη διαφορά ότι οι εξωηλιακοί καλό είανι νάναι ξεχωριστά προς αποφυγή σύγχισης. Για την Τηθύ, ναι, μάλλον θα ήταν καλύτερο - Badseed απάντηση 00:12, 22 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η ανάπτυξη των κατηγοριών θα πρέπει να συμβαδίζει με την πλήθυνση των άρθρων δηλαδή όχι κατηγορίες του ενός-τριών άρθρου αλλά γενικότερες και όταν μεγαλώσει μια κατηγορία τη σπάμε, όπως αναφέρεις για τους υδρογονάνθρακες. Οι "αστρο-" επιστήμες αποτελούν διακριτούς κλάδους και δικαιούνται δικές του κατηγορίες, με τη λογική όμως να υπάρχουν άρθρα να τις γεμίσουν. Σχετικά μπορείς να μιλήσεις και με τον V-astro που έχει γράψει πολλά από τα άρθρα. Σαφώς και πρέπει να συζητηθούν, εγώ δεν έχω πρόβλημα να ξεκινήσει κάτι. Επιχείρηση υπάρχει, η Επιχείρηση Αριστοτέλης, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Με τον "*** Эɱ®εč¡κ ***" ούτε εγώ έβγαλα συμπέρασμα, νομίζω του έγραψε κάτι ο Geraki - Badseed απάντηση 19:50, 23 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Το πρόβλημα με τις κατηγορίες προπονητών-παικτών και τα λοιπά είναι μεγαλύτερο και θα πάρει αρκετό καιρό να ξεμπλεχτεί, αν γίνει κάποια συζήτηση δηλαδή και καταλήξουμε σε κάποιο σχήμα. Προς το παρόν το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μπουν αυτές οι κατηγορίες κάπου, αν είναι μερικές πολύ μικρές μπορούν να "αδειαστούν" (μεταφερθούν τα άρθρα σε μεγαλύτερες) και μετά να διαγραφούν. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να ανακοινώνεις στην Επιχείρηση, μιας και είναι ανενεργή από καιρό. Βέβαια αν υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους χρήστες μπορεί να ξαναξεκινήσει μια συζήτηση. Εγώ έχω όρεξη να γίνει κάποια δουλειά αλλά σε βάθος χρόνου (κατά τη διάρκεια του χειμώνα π.χ.) για να γίνει κάτι οριστικό στις κατηγορίες και να μην υπάρχει το "ράβε-ξήλωνε" που υπάρχει τώρα, λόγω μη συνεννόησης - Badseed απάντηση 11:32, 25 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Οκέυ από την άλλη βδομάδα ίσως μπορούμε να οργανώσουμε κάπως μια συγκεκριμένη κατηγορία (π.χ. φυσική ή χημεία) για να βγουν κάποια αρχικά συμπεράσματα. Μπορώ μέσα στον επόμενο μήνα να μεταφράσω και τα Wikipedia:Categorization και Wikipedia:Overcategorization, ή να τα μοιράσουμε. Αν θες μπορείς να κάνεις και καμιά ανακοίνωση στην αγορά, αλλά είμαστε σε περίεργη κάπως περίοδο και δεν ξέρω αν υπάρξει πολλή ανταπόκριση. Η επεκτασιμότητα δεν είναι θέμα, πολλές κατηγορίες δυνητικά "κάποια μέρα" θα έχουν πολλά μέλη αλλά με ένα ή δυο ίσως αποτελούν πρόβλημα. Στο δικό μου μυαλό είναι κάπως σαν να έχει κάποιος δέκα βιβλία και μια βιβλιοθήκη με δέκα ράφια. Λογικά θα τα βάλει όλα στο ίδιο ράφι, όταν μισογεμίσει αυτό θα βάλει και σε άλλα και πάει λέγοντας, αν βάζει ένα βιβλίο σε κάθε ράφι μάλλον τη ζωή του κάνει δύσκολη - Badseed απάντηση

Ναι, εκτός από το βιβλιοθηκάριο όμως υπάρχει και ο χρήστης που θα κληθεί να χρησιμοποιήσει τα 10 βιβλία. Ή αλλιώς, μπορεί ίσως να βολεύει εμάς κάτι τέτοιο, αλλα δεν βολεύει τον ανανγώστη που θα βρεθεί αντιμέτωπος με 20 κατηγορίες των 2 άρθρων (π.χ. προπονητές). Τα άρθα της αγγλικής μπορούν να χρησιμεύσουν σαν μπούσουλας, μπορούμε να τα προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες, έτσι κι αλλιώς όμως θα αργήσουν γιατί αυτές τις μέρες ετοιμάζω κάτι άλλο. Το βασικό πάντως είναι: ας γράψουμε πρώτα τα άρθρα που θα μπουν στις κατηγορίες, και μετά φτιάχνουμε και τις κατηγορίες. Το ανάποδο μάλλον πρόβλημα δημιουργεί. Το πρότυπο που χρησιμοποιείται ακριβώς; Δεν νομίζω να υπάρχει. Το
δεν ξέρω -εδώ τουλάχιστον= να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, όμως το αποφεύγουμε όπως και όλα τα άλλα html tags, βέβαια μπορεί κάτι να μου διαφεύγει - Badseed απάντηση 22:00, 30 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Στη Βικιπαίδεια (για την ακρίβεια σε καμιά Βικιπαίδεια απ' όσο ξέρω) δεν χρησιμοποιείται τονισμός στον ορισμό του άρθρου. Μπορείς βέβαια να το προτείνεις στην Αγορά. Δεν ξέρω τι γίνεται με τον κώδικα του ΒΕ όσον αφορά τους πίνακες, θα πρέπει να συνεννοηθείς με τα παιδιά εκεί. Το br ναι, χρησιμοποιείται ελάχιστα, πιο συχνά το έχω δει μέσα σε πρότυπα κλπ για στοίχιση - Badseed απάντηση 01:14, 2 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

user page[επεξεργασία κώδικα]

Geia sas!.. Ellhnika mou einai den kala. Is my user page true? Can you help me? Euxaristos.. Noia 64 apps xeyes.png *** Эɱ®εč¡κ ***ve saz arkadaşı 19:39, 18 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Ντακότα[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Στις αποσαφηνίσεις χρησιμοποιούμε το πρότυπο {{αποσαφήνιση}}. --Alaniaris 14:11, 22 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Γιόρκταουν[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Ποιο άρθρο εννοείς συγκεκριμένα; --Μυρμηγκάκι 14:04, 27 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

πολύ ωραίο. Τα καταφέρνεις μια χαρά. Καλή συνέχεια. --Μυρμηγκάκι 20:22, 27 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Συνεργασία[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα! Είδα με ευχαρίστηση πως (με εξαίρεση τα Μαθηματικά!!) έχουμε τα ίδια πεδία ενδιαφερόντων. Θα μπορούσα να απευθύνομαι σε σένα, αν εντοπίζω άρθρα που θέλουν επιμέλεια και εγώ δεν μπορώ να την αναλάβω; Αν ναι άφησέ μου ένα μήνυμα! Ευχαριστώ. --Ttzavaras 10:55, 2 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Αγαπητέ φίλε ευχαριστώ για την απάντηση. Ο "μπούσουλας" που ζητάς δεν είναι απλό εγχείρημα, θα μου χρειαστεί κάποιος χρόνος για να τον οργανώσω. Ελπίζω να τα καταφέρω, ωστόσο κάπου-κάπου άφηνε κάποιο μήνυμα, διότι ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι τι να σου κάνει... Αν χρειάζεσαι επιμέλεια μορφοποίησης, εδώ είμαστε, ειδικότητά μου! Καλές συνεισφορές. --Ttzavaras 20:32, 2 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Συμφωνώ σε όσα γράφεις. Ό,τι χρειάζεσαι από μένα στέλνε το. Όσο για τα λάθη στην Χημεία είναι, μερικές φορές, κραυγαλέα, ειδικά στις οργανικές ενώσεις αλλά και στα στοιχεία. Ό,τι εντοπίζω, πάντως, θα στο στέλνω κι εγώ (ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση). Καλό βράδυ! --Ttzavaras 21:54, 2 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Κι εγώ βράδυ γράφω, για τους ίδιους λόγους... από χρόνο είμαι κι εγώ, λόγω εργασίας, ιδιαίτερα πιεσμένος. Πάντως πολύ καλή η ιδέα για πύλες Ιστορίας και Θετικών επιστημών, αν γνωρίζεις πώς ξεκινούν κάνε το και θα βοηθήσω με όσες δυνάμεις μπορώ να διαθέσω. Να 'σαι καλά! --Ttzavaras 19:01, 3 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Καλησπέρα[επεξεργασία κώδικα]

Έχουμε όντως καιρό να τα πούμε. Το σκεφτόμουν κι εγώ σήμερα όταν παρακολουθούσα τη συζήτηση για το Μυκηναϊκό πολιτισμό. Ελπίζω να είσαι καλά. Καλές συνεισφορές.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 16:59, 26 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

 1. Έχεις δίκιο. Η διαγραφή σελίδων ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μουρμούρα ότι γίνεται συγκάλυψη. Προφανώς δε λέω να διατηρήσουμε βρισιές και σεξουαλικά υπονοούμενα τα οποία πέρα από το ότι μπορεί να προσβάλλουν την αισθητική μας δεν είναι καθόλου καλή εικόνα και για τα παιδιά όπως πολύ σωστά ανέφερες. Κρίση κατά περίπτωση λοιπόν.
 2. Συμφωνώ μαζί σου σε αυτό.
 3. Συμφωνώ μαζί σου. Αν και κατά τη γνώμη μου τέτοιας φύσεως αλλαγές παλαιών "έγκυρων" θέσεων γίνονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αναγκαστικά πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις για τις αλλαγές αυτές (πολλές φορές μακροσκελείς και επίπονες). Πάντως δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα διαχειριστών να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Είναι θέμα όλων μας.
 4. Οι χρήστες που μιλούν τα γαλλικά είναι πολυάριθμοι όχι όμως και όλοι ενεργοί. Με μια γρήγορη ματιά (και με βάση τα πρότυπα και την «ενεργητικότητα»): Ο Knop92 γνωρίζει πολύ καλά τα γαλλικά. Ο Κωστής και η Atlantia ξέορυν επίσης ικανοποιητικά.Όσο για τα ισπανικά, δες εδώ.
 5. Εννοείται ότι θα σου γράψω.
 6. Τα περισσότερα τα μάζεψα από τα Βικιφθέγματα, οπότε μάλλον καλά είναι συγκεντρωμένα εκεί.
 7. Σύμφωνα με το νόμο 2121/93:
Άρθρο 29
«Η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα (70) χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού.»
Η Π.Δ. πέθανε το 1941 άρα 1941 + 70 = 2011. Σχετικά δες και εδώ.
Τώρα με τον Ιούλιο Βερν προφανώς αφού πέθανε το 1905 (πριν από 100 και βάλε χρόνια) τα π.δ. έχουν ήδη λήξει. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν κι εδώ. κι εδώ


Ωστόσο προφανώς αναφέρεσαι σε ελληνική μετάφραση του έργου του. Ο μεταφραστής ως δημιουργός του παράγωγου έργου, έχει δικό του δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω στη μετάφραση.
Γενικά για τα π.δ δες κι εδώ.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:06, 26 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

3. Μπήκες σε βαθιά νερά και με δυσκολεύεις. Καλό θα ήταν σε κάποιο κατά την κρίση σου ιδανικό χρονικό διάστημα να θέσεις το ζήτημα σε ολόκληρη την κοινότητα

4. Με τον knop92 έχω να «μιλήσω» καιρό. Οι άλλοι δύο είναι από τους πλέον ενεργούς συντάκτες.

7. Δεν έχω ιδέα. Σε φαναντάζομαι πάντως να μεταφράζεις τις «20.000 λεύγες υπό τη θάλλασσα» ή τη «Μυστηριώση νήσο»SFriendly.gif--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 20:03, 26 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Μυκηναϊκός πολιτισμός[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα! Αν και τα γαλλικά μου δεν είναι στο φόρτε τους, θα κάτσω κάποια στιγμή να προσθέσω στοιχεία από το γαλλικό άρθρο. Απλά μην το κάνουμε τώρα αμέσως, καθώς το άρθρο είναι και στην πρώτη σελίδα...--Κωστής 09:25, 28 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Θύμισέ το μου όταν προχωρήσεις κάπως, μην καταπιαστώ με άλλα και το ξεχάσω...--Κωστής 13:48, 1 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)
Εντάξει, θα ασχοληθώ το συντομότερο. Για αντάλλαγμα, θα μου μεταφράσεις έναν Πάπα από τα αγγλικάSFriendly.gif--Κωστής 21:58, 1 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)
Δήλωσε συμμετοχή στη Βικιεπιχείρηση αν θες και διάλεξε όποιον θες! Μόνο καλό θα ήταν να ζητήσεις την εισαγωγή του ιστορικού από την αγγλική για το άρθρο που θα διαλέξεις, για να έχουμε συνέχεια στο ιστορικό. Ευχαριστώ για την προθυμία!--Κωστής 22:25, 1 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Τι είναι αυτά Κωστή; Προσηλυτίζεις ανυποψίαστο κόσμο που σου έστειλα στη σελίδα σου να τον βοηθήσεις;SFriendly.gifΘέλω τα ποσοστά μου.--MARKELLOSΟ προξενητής 19:28, 2 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Περί προτύπων και κομβίων[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα.

1.Δεν το πολυκατάλαβα αυτό. Δηλαδή κάπου παει το μυαλό μου αλλά για να μη σου γράψω κουταμάρες εξήγησε το μου λίγο αναλυτικότερα.

2.Δεν υπάρχει αλλά μπορούμε να το δημιουργήσουμε. Επειδή δεν ξέρω σε ποιο τίτλο να το βάλω. Δημιούργησε μία σελίδα. Πρότυπο: Τάδε Γράψε μέσα:

[[Εικόνα:Equilibrium.svg|20px]]

<noinclude>

[[Κατηγορία:Πρότυπα χημείας|{{PAGENAME}}]]

[[en:Template:Eqm]]

[[:zh:Template:Eqm]]

</noinclude>

3. Άνοιξε συζήτηση στην Αγορά. Ως γνωστόν εδώ δεν αποφασίζει μόνο ένας.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:22, 3 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Α ναι. Για ότι δεν είσαι σίγουρος στην ορολογία, κάνε αυτό που έκανα εγώ εδώ.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:48, 3 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Αυτό σε ενδιαφέρει;--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 20:36, 3 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Καλησπέρα.
1. Όχι δεν βάζουμε σαν πηγή την αγγλική βικιπαίδεια. Αν ένα άρθρο της π.χ. δεν έχει πηγές ή παραπομπές τι νόημα θα είχε; Κατά τη γνώμη μου χρησιμοποίξσε το «μετάφραση EN». Επειδή λέγεται «μετάφραση» δε σημαίνει ντε και καλά ότι μετάφρασες όλο ή τμήμα. Αναφέρει απλά ότι τμήμα του άρθρου βασίζεται στο αγγλόφωνο και χρησιμεύει ώστε να τηρούνται (κατά το πνεύμα) όροι της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:38, 4 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Διαγραφή[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Ίσως στο έσβησαν γιατί δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά ισοδύναμο. Δυστυχώς δεν ξέρω γερμανικά για να δω τι γίνεται σε εκείνο το άρθρο. Όμως, αν λέγαμε π.χ. 1000 γραμμάρια = 1 κιλό,σαφώς ταιριάζει να κάνουμε ανακατεύθυνση το χιλιόγραμμο στο κιλό. Μπορείς να ρωτήσεις και αυτούς που το βγάλαν στη γερμανική ποιο ήταν το σκεφτικό τους. ----Lemur12 να΄στε καλά 02:53, 5 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Πρότυπα και πρόκληση[επεξεργασία κώδικα]

Εγώ πάντως συνεχίζω να πιστεύω ότι το πρότυπο πρέπει να μπαίνει. Αν πρόκειται για περίπτωση μετάφρασης ολόκληρου του άρθρου ζητάμε εισαγωγή ιστορικού οπότε το πρότυπο περιττεύει.

Πρότυπο ανάλογο με αυτό δε νομίζω. Εμένα προσωπικά δε μου αρέσουν αυτά τα τεράστια πρότυπα, αλλά περί ορέξεως. Μπορείς αν έχεις κέφι να το αντιγράψεις και να χρησιμοποιήσεις υποστηρικτικά τα πρότυπα Χριστιανισμός και Αναρχιισμός.

To eqm δεν το έφτιαξες ακόμη. Αν σε δυσκολεύει δώσε μου τίτλο (τον ίδιο ή άλλο) και το φτιάχνω εγώ.

Το de:Kilotonne είναι εντάξει τώρα. Απλά στη γερμανική έκδοση οι επεξεργασίες από IP ή νέους χρήστες πριν αποθηκευτούν επικυρώνονται από κάποιον άλλον χρήστη. Για αυτό στο ιστορικό της σελίδας δίπλα στην επεξεργασία σου γράφει: «[gesichtet von Sabata]». Στα αγγλικά αυτό ακόμη είναι πρόταση. Πιο συγκεκριμένα για τη γερμανική δες εδώ.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. (αν και λίγο υπερβολικά). Πρέπει να βρω κάτι να σου ζητήσω για να είμαστε πάτσι λοιπόν. Πρόσεξε μόνο γιατί θα είναι κάτι δύσκολο.SFriendly.gif--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 09:05, 5 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Άρδευση[επεξεργασία κώδικα]

Ελπίζω να μην βιάστηκα να προσθέσω 1 παράγραφο για τις έγγειες βελτ. ενώ έκανες μετάφραση. Θέλω να πω, μπορεί και πάλι από κάτω να συνεχίσει το άρθρο με τις ενότητες ιστορία, σύγχρονη άδρευση, τύποι άδρευσης κλπ, έτσι δεν είναι? Φιλικά.--vanakaris 11:42, 9 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Συνεργασία, ναι ασφαλώς! Αυτή τη στιγμή έχω βάλει σαν προτεραιότητα μου τα άρθρα ζωτικής, και η άρδευση είναι ένα από αυτά. Θα συνεισφέρω και 'γω με μετάφραση από το αγγλικό και ότι ελληνικές πηγές βρω. Τα λέμε SFriendly.gif--vanakaris 08:18, 10 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Κατάλογος χημικών στοιχείων[επεξεργασία κώδικα]

Πολύ καλή προσπάθεια και θα βρεις σίγουρα πολλούς συνεργάτες. Γιατί όμως θέλεις να βάλεις και άλλους πίνακες στο άρθρο και τι ακριβώς ενοείς με αυτό; πχ. έναν αλφαβητικό πίνακα; Αν είναι αυτό δε χρειάζεται, αφού μπορούμε να κάνουμε τον πίνακα ταξινομησιμό. Θα το φτιάξω να το δεις και μου λες.

Με τα interwiki τι λες για αυτό nl:Lijst van elementen. Mην αγχώνεσαι ούτε εγώ ξέρω ολλανδικά, αλλά μάλλον είναι αντίστοιχο.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 12:01, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Τι εννοείς με τα «Ε»;--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:06, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)
Ναι εδώ.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:18, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)
Βικιπαίδεια:Μη διστάζετε.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:30, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Τι να σου πω, πάει το μυαλό όλων εκεί; Δεν ξέρω.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 14:32, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Φτιάξτη κι αν υπάρξει λόγος αποσαφήνισης την αλλάζουμε. Απλά σκεφτόμουν μήπως ο κατάλογος έπρεπε να γίνει αυτοτελές άρθρο.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 15:28, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Πείραξα λίγο τον πίνακα. Δεν χρειάζονται ξανά και ξανά οι ίδιοι σύνδεσμοι π.χ. τροχιακό. Αρκεί μια φορά. Ένας ανεπίσημος κανόνας είναι κάθε άρθρο να έχει σύνδεσμο προς ένα άλλο μόνο μία φορά (την πρώτη που εμφανίζεται).

«Αυτό το σημείο ζέσεως πάρθηκε από το άρθρο βόριο αντί της πηγής που αναφέρεται, γιατί έλλειπε από εκεί». Δεν είναι σωστό. Καλύτερα να βρεις μια άλλη πηγή και να βάλεις παρπομπή. Είμαι σίγουρος ότι έχεις. Τα άρθρα της βικιπαίδειας δεν είναι στατικά.

Εγώ νομίζω ότι κατά μήκος χρειάζεται μάζεμα ο πίνακας. Η στήλη «Ηλεκτραρνητικότητα» μου βγαίνει έξω. Μήπως να την αντικαθιστούσαμε (τη λέξη) με κάποιο σύμβολο πχ. το «χ» που έχει η αγγλική βικιπαίδεια χρησιμοποιείται;--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 20:37, 15 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

 • Άλλα δεδομένα μάλλον δε χωράνε, αλλά είναι λίγα για νέο πίνακα. Θα τα προσθέσω στους πίνακες ιδιοτήτων των άρθρων των στοιχείων (δηλ. του υδρογόνου στο υδρογόνο, κ.τ.λ.).

--Vchorozopoulos 00:01, 16 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)