Συζήτηση:Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ καμιά?[επεξεργασία κώδικα]

μην γράφεις "δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο μαζικό κόμμα εξουσίας " δώσε στοιχεία με νούμερα...παραπομπές.. Στην ενότητα κυβερνητικό έργο γράφεις προπαγανδιστικά για τα "καλά έργα" της κυβέρνησης αποκρύπτοντας τα μέτρα που έπληξαν την Ελλάδα!-- Yannismc 23:28, 3 Νοεμβρίου 2007 (UTC)

Δείτε Επίσης[επεξεργασία κώδικα]

Το δείτε επίσης δεν είναι λίγο άσχετο;; --Alexignatiou 14:19, 30 Απριλίου 2006 (UTC)

Εκλογή πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του Α.Παπανδρέου[επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαραλαμπόπουλος, όπως άλλωστε και ο Κακλαμάνης, είχαν εκδηλώσει πρόθεση να θέσουν υποψηφιότητα, αλλά τελικά απέσυραν το ενδιαφέρον τους. --ident 18:17, 9 Ιουλίου 2006 (UTC)

Διόρθωση, τελικά έλαβε μέρος και ο Χαραλαμπόπουλος στην ψηφοφορία. --ident 18:21, 9 Ιουλίου 2006 (UTC)

Σοσιαλισμός[επεξεργασία κώδικα]

Κανένας δεν τον έχει ρωτήσει τον σοσιαλισμό, αλλά έτσι αυτοαποκαλούνται τι να κάνουμε τώρα. Μέχρι και στον τίτλο φάτσα κάρτα το χουν το σοσιαλιστικό--The Elder 00:30, 20 Νοεμβρίου 2009 (UTC)


Ναι αλλά πηγαίνοντας κανείς στο άρθρο σοσιαλισμός δεν έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα με όσα αναφέρει το κόμμα.--Jizzmo 00:35, 20 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Πού καταντήσαμε σ' αυτή τη χώρα, να γελοιοποιούνται αβίαστα οι έννοιες. ΠΑΣΟΚ = Σοσιαλισμός => το πιο σύντομο ανέκδοτο! Dimitrissss 00:56, 20 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

αφαίρεση ενότητας κυβερνητικό έργο[επεξεργασία κώδικα]

Το υποτιθέμενο "κυβερνητικό έργο" δεν αφορά στο κόμμα. Το κυβερνητικό έργο φεύγει από δω και πάει στα αντίστοιχα άρθρα των αντίστοιχων κυβερνήσεων. Κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη διάκριση, το ξέρω, και η αντίληψη της κυβέρνησης σαν "κυβέρνηση του κόμματος" είναι συχνή και υπάγεται σε αυτο το χαρακτηριστικό τύπο μη κατανόησης ή αντίληψης. Αρκεί βέβαια να προσέξει κανείς τη γραμματική της φράσης "κυβέρνηση του κόμματος" (έχει την ένοια της κυβέρνησης που κυβερνά το κόμμα) για να δει το άστοχο τοποθέτησης εδώ στο άρθρο περί του κόμματος ενοτήτων για έργο κυβέρνησης.
Αφαιρέθηκε λοιπόν η κάτω ενότητα (οποιος θέλει μπορεί να προσθέσει στα άρθρα των συγκεκριμένων κυβερνήσεων τις όποιες πληροφορίες αφαιρέθηκαν από το άρθρο για το κόμμα)--vanakaris 09:58, 7 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Κυβερνητικό έργο
Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πραγματοποιήθηκαν διάφορες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς του κράτους.
Δημιουργήθηκαν θεσμοί όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού του δημόσιου τομέα (Α.Σ.Ε.Π.), ο 
Συνήγορος του Πολίτη, κατασκευάστηκαν κέντρα υγείας, περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία, ιδρύθηκαν τα Τ.Ε.Ι., τα ΚΑΠΗ, το [[Ελληνικό 
Ανοικτό Πανεπιστήμιο|Ανοικτό Πανεπιστήμιο]] και το ολοήμερο σχολείο, η ενισχυτική διδασκαλία , ιδρύθηκαν τα Κ.Ε.Π., 
αναγνωρίστηκε οριστικά η Εθνική Αντίσταση και τα δικαιώματα των αγωνιστών της στον αγώνα κατά των κατακτητών, άλλαξε ο ρόλος και τη λειτουργία του 
συνδικαλιστικού κινήματος. Αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία και θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος. 
Κατασκευάστηκαν μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στην περιφέρεια με κονδύλια των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων 
 Προγραμμάτων (Μ.Ο.Π.) που ξεκίνησαν το 1984 και ολοκληρώθηκαν το 1993.
Αναβαθμίστηκε η τοπική αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε.). 
Τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, Κ.Π.Σ.) κατασκευάστηκαν τα 
λεγόμενα «μεγάλα έργα» όπως το μετρό της Αθήνας, το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας, η [[Γέφυρα 
Ρίου-Αντιρρίου]], η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, τα ολυμπιακά έργα κ.ά.

Εκσυγχρονισμός (περίοδος Σημίτη)[επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος «εκσυγχρονισμός» υποδηλώνει μια διαδικασία αλλαγής. Είναι φανερό από πολλές πηγές στο Ίντερνετ και αναλύσεις ότι η ιδεολογία του κόμματος δεν ήταν ίδια πριν και μετά από την περίοδο Σημίτη. Μαλίστα υπήρχε για πολύ καιρό σοβαρή διαμάχη ανάμεσα στους «εκσυχρονιστές» και στους «παπανδρεϊκούς». Η καινούργια ιδεολογία πρέπει να φαίνεται στην εισαγωγή και στο κουτί πληροφοριών, καθώς και στην σχετική για την περίοδο του εκσυγχρονισμού ενότητα. --Dead3y3 11:28, 18 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Κοινοβουλευτική ομάδα[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή γίνεται ένας χαμός με τις προσθαφαιρέσεις βουλευτών, όποιος κάνει αλλαγές ας λέει τουλάχιστον από πού προκύπτουν αυτές. Προς το παρόν το αλλάζω σε 129 που είναι ο αριθμός που δίνει το site της Βουλής, όπου όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα ο Κατσούρας που δήλωσε πως επανέρχεται. Το αφήνω όμως 129 γιατί είναι πιθανό να μην έχει γίνει ακόμα επίσημα η καταχώρησή του ως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Άλλες προσθήκες δεν γνωρίζω, οπότε το 132 της τελευταίας ανώνυμης επεξεργασίας δεν ξέρω από πού προκύπτει, αν μπορεί κάποιος να το τεκμηριώσει, καλώς. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 09:49, 9 Απριλίου 2012 (UTC)

Είδα από το ιστορικό του Βουλή των Ελλήνων ότι οι άλλοι δύο είναι οι Ξενογιαννακοπούλου και Μαγκούφης, οπότε δικαιολογείται το 132, από την άλλη όμως δεν ξέρω κατά πόσο όντως έχει επισημοποιηθεί η επιστροφή. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 10:46, 9 Απριλίου 2012 (UTC)

Σοσιαλδημοκρατία[επεξεργασία κώδικα]

Από που προκύπτει ότι το συγκεκριμένο κόμμα έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία. Στο καταστατικό του Αρθρο 4, παρ.1 αυτοπροσδιορίζεται ως Πολιτικό κίνημα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Έχει διαφορά με τη σοσιαλδημοκρατία. Φυσικά ο αυτοπροσδιορισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί πηγή. (Άλλωστε θα υπάρξουν διαφωνίες σχετικά και με το χρακτηρισμό κίνημα). Αλλά με τη σοσιαλδημοκρατία δεν προκύπτει ιδεολογικός συσχετισμός (άλλο αν κάποιοι θα το επιθυμούσαν).--Harkoz (συζήτηση) 15:24, 25 Ιουνίου 2012 (UTC)

Πρόσθεσα τις πηγές περί σοσιαλδημοκρατίας που αναφέρει το αγγλικό λήμμα. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 18:10, 25 Ιουνίου 2012 (UTC)

Ουδετερότητα;;[επεξεργασία κώδικα]

" Μετά όμως την εκλογή του Ε. Βενιζέλου στην ηγεσία, δεν ανέκαμψε, αντίθετα ο δικομματισμός παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει πλέον ιδεολογικό προσανατολισμό ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πολιτικές λιτότητας και καταργώντας τις κοινωνικές παροχές. Η εκλογική βάση του κόμματος εμφανίζει διαρροές προς την Αριστερά. [...] Από το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς καταλήγει σε ένα τρίτο κόμμα." Και αυτό μόνο από την ενόητητα Εθνικές εκλογές 2009. Βλέπει κανείς ουδετερότητα ή είμαι στραβός;; --Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 19:31, 29 Αυγούστου 2012 (UTC)

Επίσης, πουθενά δεν βλέπω ενότητα για κριτική κτλ. Τόσα έχει ακούσει το ΠΑΣΟΚ: ότι ειναι δεξιό, φασιστικό και δεν ξέρω και 'γω τί άλλο. Νομίζω ότι, μια καλή αρχή είναι το POV. Ας μην κοροϊδευόμαστε. --Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 19:34, 29 Αυγούστου 2012 (UTC)

Και το φοβερό είναι ότι, έχουμε να κάνουμε ένα λήμμα, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος έχει γραφεί από ανώνυμους χρήστες! Δεν είμαι κατά της ανώνυμης συνεισφοράς, αλλά το θέμα αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο. --Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 23:49, 30 Αυγούστου 2012 (UTC)

αφαίρεσα το κομμάτι που αναφέρεις κ το πρότυπο pov--212.54.198.90 09:42, 31 Αυγούστου 2012 (UTC)

Σχόλιο 12-3-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Το '85 το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ήταν 45,82% και όχι 40,85% που λέει στον Πινακα. 40,84% ήταν το ποσοστό της ΝΔ... Αναφορά: Μιχάλης Χαροκοπάκης 79.131.194.227 17:27, 12 Μαρτίου 2015 (UTC)

Σωστά. Ευχαριστούμε για την επισήμανση. Nuclear symbol.svg exc 17:35, 12 Μαρτίου 2015 (UTC)

Γαελικό σύμβολο[επεξεργασία κώδικα]

An Gal Gréine

Η Πράσινη Σημαία Ηλιοανάδυσης
ή
Το Πράσινο Λάβαρο Ηλιοανάδυσης

Βλέπε[επεξεργασία κώδικα]

Wikipedia:Gaels

Αποτελέσματα εκλογών[επεξεργασία κώδικα]

Από τη στιγμή που δεν συμμετείχε στις τελευταίες 3 κοινοβουλευτικές εκλογές ως ΠΑΣΟΚ, γιατί στο λήμμα υπάρχουν αποτελέσματα για τις εκλογές αυτές; Xaris333 (συζήτηση) 12:17, 14 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)

Το κόμμα δεν έχει διαλυθεί και ως συνιστόν μέρος πολιτικών συνασπισμών συνεχίζει να εκλέγει μέλη του ως βουλευτές. Γι αυτό και επισημαίνεται στο πινακάκι ότι τα ποσοστά δεν αφορούν το κόμμα αυτό καθεαυτό, αλλά το συνασπισμό κομμάτων που ανήκει. Το ίδιο σύστημα ακολουθείται για όλα τα κόμματα που συμμετείχαν σε εκλογές ως μέρη ευρύτερων σχηματισμών.Hellas2018 (συζήτηση) 18:14, 14 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)