Πορνεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μοιχεία)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Πορνείο στο Άμστερνταμ

Πορνεία ονομάζεται η προσφορά του σώματος προς συνουσία έναντι χρηματικής αμοιβής. Το άτομο που μαζικά και συστηματικά παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες με τον τρόπο αυτό ονομάζεται «εκδιδόμενο» - και ειδικότερα η γυναίκα «ιερόδουλη» ή κοινώς «πόρνη». Η πορνεία συχνά επίσης περιγράφεται ως «αγοραίος έρωτας» ή «αγοραίο σεξ» και κάποιες φορές αναφέρεται ως «το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου». Λεπτομερείς νόμοι για την πορνεία είχαν ήδη θεσπιστεί από τον Σόλωνα στην αρχαία Αθήνα.

Η πορνεία στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το ελληνικό δίκαιο η πορνεία ως επάγγελμα, δηλαδή η μαζική και συστηματική επί χρήμασι προσφορά του σώματος προς συνουσία, εφόσον ασκείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν αποτελεί αδίκημα. Απαιτείται όμως προηγουμένως άδεια της τοπικής αρμόδιας αρχής (αστυνομικής ή λιμενικής) για την εγκατάσταση ιερόδουλης σε οποιοδήποτε οίκημα και ο χαρακτηρισμός αυτού ως «οίκος ανοχής». Ταυτόχρονα, επιβάλλεται και η παρακολούθηση της υγείας της ιερόδουλης από γιατρούς του δημοσίου.

Η προαγωγή στην πορνεία αποτελεί έγκλημα και ονομάζεται «μαστροπεία». Σύμφωνα με το άρθρο 349 του Ποινικού Κώδικα:

  • "παρ. 3: Όποιος κατ' επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει στην πορνεία γυναίκες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δεκαοκτώ μηνών και με χρηματική ποινή."

Επίσης, στο πλέον καταργημένο άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα, οριζόταν ως παράνομη η πορνεία μεταξύ ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, ο Ποινικός Κώδικας ανέφερε:

  • "παρ. 1: Η παρα φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε: α) με κατάχρηση μίας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία. β) απο ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νέοτερου από δεκαεπτά ετών ή απο κερδοσκοπία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών."
  • "παρ. 2: Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος ασκεί την ασέλγεια της παρ. 1 κατ' επάγγελμα."

Τον Δεκέμβριο του 2015 το άρθρο καταργήθηκε με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προτεινόμενη βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φυτράκης, Ευτύχης, σε: Ν.Παρασκευόπουλος / Ε.Φυτράκης, Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, εκδ. Σάκκουλα, 2011, σελ. 419-511.
  • Πετρόπουλος, Ηλίας, Το μπουρδέλο, εκδ. Νεφέλη, 1991.