Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών
KEP (GR) logo.png
Λογότυπο των ΚΕΠ
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1 Μαΐου 2002
Πρώην φορέαςΓραφεία του Πολίτη
ΥπαγωγήΥπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ιστότοποςkep.gov.gr

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) είναι κρατικά καταστήματα που συστάθηκαν με αυτήν την ονομασία με το άρθρο 31 του νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102/Α), αρχικά στις έδρες των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, νυν ΠΕ,[1] με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ότι αφορά τις συναλλαγές τους με το δημόσιο. Ο ρόλος των ΚΕΠ είναι να αποτελέσουν τα σημεία επαφής των Δημοσίων υπηρεσιών με τους πολίτες και να παράσχουν υπηρεσίες μιας στάσης.

Νωρίτερα, το εγχείρημα αυτό ήταν γνωστό ως πρόγραμμα Αστερίας που υλοποιούνταν τότε σε νησιά της Ελλάδας στα λεγόμενα "Γραφεία του Πολίτη" που υπήρξαν οι προπομποί των μετέπειτα ΚΕΠ.

Υπηρεσίες που παρέχονται στα ΚΕΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, που γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη φέροντας μαζί του ένα έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας)
  • Θεώρηση ακριβούς αντιγράφου για δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα που έχουν θεωρηθεί από δικηγόρο (ισχύει μόνο στην περίπτωση εγγράφων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε εταιρίες ή ιδιωτικούς οργανισμούς καθώς τα δημόσια έγγραφα δεν χρειάζονται θεώρηση για χρήση στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον νόμο 4250/2014)
  • Πιστοποιημένες διαδικασίες των ΚΕΠ (ορισμένες έχουν αναχθεί σε πλήρως ηλεκτρονικές)[2] και που υπολογίζονται συνολικά σε περισσότερες από 2.000.
  • Φυσική ταυτοποίηση του πολίτη και του δημοσίου υπαλλήλου για την έκδοση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών αυθεντικοποίησης / υπογραφής και κρυπτογράφησης[3]
  • Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου

Ένα μέρος από τις υπηρεσίες των ΚΕΠ διατίθενται και από την κυβερνητική πύλη Gov.gr.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), διπλωματική εργασία, Στεργίου Ελένη, 2014, σελ. 39
  2. ydmed.gov.gr Αρχειοθετήθηκε 2014-07-18 στο Wayback Machine. Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον πολίτη
  3. «Υ.Α.Π. | Υ.Α.Π. - Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής». www.yap.gov.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017. 
  4. «Gov.gr». CNN Greece. 21-03-2020. https://www.cnn.gr/news/ellada/story/212217/to-dimosio-online-xekinise-i-dokimastiki-leitoyrgia-toy-gov-gr. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]